Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
garbowski
200p
200p
Od: 25 sie 2014, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

No kawałek ziemi macie do uprawy. Nadrobione zaległości, fajnie widać jak wszystko się zmienia, pozdrawiamy serdecznie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dario zdrowiej. ;:168 Już sobie wyobrażam tajemnicze przejście pod różami pnącymi do innej części ogrodu. ;:215 Szkoda, że nie widzisz codziennie chryzantem, cieszą teraz kolorami. Nowe nabytki będziemy podziwiać latem. ;:65 Czekam na ciepły weekend, wtedy zamierzam pracować, bo właśnie boję się przeziębień.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Na balkonie dojrzewające pomidory, a w dole śnieg.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia ;:168
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Witaj :wit
Lato dało w kość a teraz jesień nas nie szczędzi ;:14 ale mam nadzieję, że jakoś się pozbieramy i my i ogrody :wit Zdrówka życzę !
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dario też to przerabiałam, syn przywiózł laptop z wakacyjnego wyjazdu. Nowy model, niedostępny jeszcze u nas, a zepsuł się po kilku miesiącach. Zdrowia. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kuruj się, kochana, kuruj. Wracaj do zdrowia, bo jeszcze - tak myślę - złota polska jesień i babie lato wrócą.
Przecież nie może być tak, że od razu po lecie szaruga jesienna, a za nią już zima .....
Dobrej nocy i zdrowego snu. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dario, brakuje mi Ciebie na FO. ;:174
Rozumiem, że masz ciągle jeszcze problem z tabletem. ;:223
Oby jak najszybciej zaczął Cię słuchać. ;:218
Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Pozwoliłam sobie pobuszować po ogrodzie pod nieobecność właścicielki, pomysł z dyniową górką bardzo mi się spodobał :D , pozdrawiam.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Witam!
Znalazłam w twoim młodym ogrodzie dorodne róże i słoneczniki. Pomysł na dynie świetny, a okolica urocza ;:215
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ponad miesiąc mnie u Ciebie nie było ;:180 ale wszystkiemu winne powiadomienia ;:223
A Ty walczyłaś z chorobą, ze złymi warunkami atmosferycznymi na działce ;:134 ale najważniejsze że chryzantema ładnie kwitnie i rośliny mają się dobrze jak na tą porę roku, a na balkonie jeszcze owocują pomidorki. Dzisiaj Cię przeproszę że nie zaglądałam do wątku tylko czekałam na usługę FO. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dario, mam pytanie: dlaczego nie ma Ciebie w Twoim wąteczku, kochana? ;:167
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Kochani, witajcie!

Przez miesiąc nie udzielałam się w moim wątku z kilku przyczyn.
Były problemy z kompem. Byłam chora. Mama do nas przyleciała na miesiąc i też przez pierwszy tydzień chorowała (że o przeziębionym mężu nie wspomnę). Ale na szczęście udało nam się spędzić sporo czasu razem: odwiedziłyśmy muzea i dwa razy byłyśmy w ogrodzie botanicznym, z którego ciężko mnie wyciągnąć. Będzie fotorelacja.

Nowy monitor został zwrócony, jako że beznadziejnie kiepsko oddawał kolory i miał słabe kąty widzenia, mimo zapewnień producenta, że jest inaczej. Znów będę się męczyć ze starym, aż mi nie zwrócą pieniędzy i nie zakupię nowego.

A z amerykańskiego tabletu mamy w ogóle nie byłam w stanie nic napisać ? próbowałam wyłączyć automatyczny słownik, języka polskiego nie było do wyboru i każde moje słowo program zmieniał, np. ?się? na ?see?. Więc próba napisania czegokolwiek mijała się z celem, poddałam się. Tylko ikonki mogłam tu wystukać. Stąd mój wpis z 16.10.
(Nawet ze swojej poczty nie mogłam pisać maili, bo tablet jest tak spersonalizowany, że na swoje konto musiałam się logować w trybie incognito, a tu dziwne komunikaty, że on nie akceptuje plików cookie i w związku z tym tego i owego zrobić nie mogę ani wysłać wiadomości.)

Ale dość niedoskonałej techniki.

Dziś też praktycznie cały dzień miałam wyjęty z życiorysu, ale to nie przeziębienie, więc mam nadzieję, że jutro będzie lepiej.

Andrzeju i Danusiu: miło nam, że wpadliście. Pozdrawiamy Was również serdecznie! :wit

Soniu, Lidziu, Ago, Lucynko: dzięki za życzenia zdrowia. ;:168 Doszłam już do siebie dawno, a pergoli nie ma ? wyjazdy nam nie bardzo wyszły :( , z kilku zrobił się jeden i to krótki. Ale? wszystko przed nami.

Lucynko: było dużo tych ładnych, słonecznych dni, ale niestety spędziłam je, oprócz jednego, w Krakowie.

Humbaku: oj nie dało się z niego po ludzku i po polsku korzystać. Tak jak pisałam powyżej. Echhh?

Witam serdecznie moich nowych gości: Iwonkę - zielonąjagodę i Anię - Anka159! Bardzo mi miło, że wpadłyście. :wit

Marysiu: powoli nadrobię zaległości zdjęciowe. Bardzo dobrze mi zrobiło nasze wtorkowe spotkanie u Ciebie. ;:168 Już tęsknię do wiosny, żeby Twoje kwiaty móc podziwiać przy lepszej aurze. Roślinki od Ciebie na razie są otoczone opieką na balkonie, ale jak nie w niedzielę, to w tygodniu M może będzie mieć jeden dzień wolny, bo dziś pracował. Szkoda, że pogoda się spaskudziła, ale w końcu to jesień.
Nasionka się suszą. Zauważyłam, że floks, jak mu wyschną nasionka, to "strzela" nimi. :) Ale wszystkie znalazłam.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz kilka fotek z 17.10.:

Bardzo późno zakwitły lewkonie, ale dobrze, że w ogóle zdążyły.
Obrazek

No i pierwszego krokusa jesiennego się dochowałam, mimo że więcej ich posadziłam.
Obrazek

Młode derenie.
Obrazek

Smagliczka. Bardzo mało jej wzeszło z całego wysiewu.
Obrazek

A co to mi się wysiało??? Ktoś poznaje?
Obrazek
Obrazek

Rudy kolega. :D
Muszę wspomnieć, że on drepcze na naszą łąkę, jak tylko mnie widzi. I pozwala mi się nawet już po brzuchu głaskać.
Ostatnio upolował u nas mysz, przyniósł ją na środek rabaty i zjadł ją na moich oczach. Toteż podeszłam, poczekałam aż zje i pochwaliłam go, głaszcząc. M, który obserwował to z boku, mówił, że kot o mało nie rozpłynął się ze szczęścia i dostał bardzo silnej motywacji do dalszych łowów.
Niestety gryzonie tak się rozmnożyły w tym roku, że stado kotów by się wyżywiło.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podzielę się z Wami moim nieszczęściem:
do tej pory nie znosiłam wielgachnych szczawi i wszelkich możliwych ostrożni za ich palowe korzenie i okropne kolce (u tych drugich). Ostrożnie występują u nas w kilku gatunkach. :(

Ale teraz napotkałam wroga nr 1. :evil: Znalazłam go w kilku miejscach, generalnie w trawie i przy brzegu rozsadnika bylin, który to brzeg gruntownie przeryłam i oczyściłam z paskudztwa we wrześniu bodajże. Było to możliwe tylko dlatego, że tam mam bardzo rozluźnioną ziemię.
Ale wróg nie śpi, a z trawy pod którą jest zbita glina za chorobę nie będę go w stanie wyciągnąć. Dlatego zdecydowałam się po raz pierwszy - i mam nadzieję, że ostatni - kupić herbicyd RDUP i zastosuję go tylko miejscowo na rozety tego paskudztwa.
Paskudztwo to powój polny i rdestówka powojowata. ;:145

A żebyście wiedzieli, dlaczego płakać mi się chce, to zamieszczam obrazek, który pokazuje system korzeniowy powoju.
Obrazek
Rysunek pochodzi z tej strony: http://karnagarden.blogspot.com/2015_01_01_archive.html
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

25.10. było tak:

Na pierwszym planie rozsadnik patyczkowy. (Kurczę, nadal nie wiem, kiedy my zdążymy porozsadzać te krzewy i drzewka na miejsca docelowe. Łudzę się, że może wiosną...)
Obrazek

Powtarzam się, ale i drugi zakwitł i jestem z niego dumna: to jest ten gatunek, z którego zbiera się szafran, ale zapatrzyłam się na ich urodę i... nie zebrałam tych pomarańczowych znamion.
Obrazek

Borówki bardzo ładnie się przebarwiają.
Obrazek

Ostatnie kwiaty Alba Rose.
Obrazek

Tu widać powstający jagodnik...
Obrazek

... na którym ładnych kolorów nabrał agrest
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek