Domowa słonina, sało
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1433
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Domowa słonina, sało
Zamierzam pierwszy raz zrobić sało tylko trochę boję się tego że będą tam jakieś pasożyty,bakterie itp.
Naprawdę słonina po kilku dniach w soli nadaje się do jedzenia bez żadnej obróbki cieplnej?
W internecie jest dużo przepisów ze wschodu i tam każdy robi to na zimno.
https://www.youtube.com/watch?v=peQoM3_LNow
Naprawdę słonina po kilku dniach w soli nadaje się do jedzenia bez żadnej obróbki cieplnej?
W internecie jest dużo przepisów ze wschodu i tam każdy robi to na zimno.
https://www.youtube.com/watch?v=peQoM3_LNow
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowe Sało
Nic jej nie będzie, a lepiej ją potrzymać w temp lodówki ,potem parzyć lub/i podwędzić.
Niemniej ważny jest tutaj drobny szczegół, ta słonina powinna być gruba na 4 palce.

Niemniej ważny jest tutaj drobny szczegół, ta słonina powinna być gruba na 4 palce.

Re: Domowa słonina, sało
Trzeba zrobić środowisko sprzyjające pracy pożytecznych bakterii.
Reszta zrobi się sama.
Ja teraz właśnie nastawiłem na święta polędwiczkę suszoną dojrzewającą, schab
i szynkę.
Reszta zrobi się sama.
Ja teraz właśnie nastawiłem na święta polędwiczkę suszoną dojrzewającą, schab
i szynkę.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowa słonina, sało
Słonina z bakteriami, chyba nie wiesz co piszesz, bo tak się jej nie robi.
Co innego wędliny zaszczepione i dojrzewające w specjalnych warunkach, jak np salami.
Polędwica "dojrzewająca" , czy szynka to bardzo prosta metoda, jak zjeść przyprawione surowe mięso, pozbawione wody.
O żadnych kulturach bakteryjnych tu nie ma mowy.

Co innego wędliny zaszczepione i dojrzewające w specjalnych warunkach, jak np salami.
Polędwica "dojrzewająca" , czy szynka to bardzo prosta metoda, jak zjeść przyprawione surowe mięso, pozbawione wody.
O żadnych kulturach bakteryjnych tu nie ma mowy.
