Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Aniu gratuluje wygranej ! należała Ci sie , tak piekny ogródek posiadasz,wkład pracy i serca zasługuje na nagrodę !
Taka zróżnicowana, kolorowa roślinność . Zdrowa i piekna !
Zimowe przetwory na 6 z plusem ;:215
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju ;:196 uwielbiam rośliny rosnące w cieniu, wybór jest teraz ogromny...Jolka ma bardzo bogatą ofertę, w jednym miejscu można znaleźć prawdziwe rarytasy ;:333 Serducho się raduje jak otwiera się paczkę, pełną po brzegi...wszystkie rośliny wspaniale rosną, nawet jedna nie wypadła. Mam nadzieję że ostatnio posadzone żurawki dobrze przetrwają zimę, zostały obsypane igłami z sosen...zawsze to jakaś ochrona od mroźnych wiatrów i siarczystego mrozu.

Asiu ;:167 o przetworach nic nie mów :;230 mam już serdecznie dosyć...więcej nic nie robię, wystarczy.
Z roślinami w tym roku stop, w nowym sezonie pewnie coś dojdzie nowego...chociaż miejsce jest już ograniczone.

Pogoda się popsuła, ekspresem o kopczykowałam róże...są przygotowane na nadejście mrozów. Liście zostaną tylko do wygrabienia, pojadą na kompostownik. Sezon dobiegł końca :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Już róże kopczykowałaś? Ja jeszcze poczekam, one nie takie wrażliwe jak myślimy. Ja jeszcze poczekam, i mam nadzieję, że teraz tylko postraszyło i już, po zimie :D
Ognika podziwiam, bo Twój czerwony, a moje są pomarańczowe. Muszę koniecznie zdobyć i czerwony.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ;:167 kopczykowałam róże późnym popołudniem, zanosiło się na solidny mróz...po tych starych odmianach raczej bym nie płakała...nowsze są takie ładne szkoda by było żeby wypadły. Przy okazji kilka bylin zostało przesadzonych, miały za ciasno. Ognik oczywiście zdobi, tylko lubi zaciszne miejsca...narażony na północne mroźne wiatry umarznie do granicy śniegu. Z trzech stron jest osłonięty, od południa tylko częściowo jest odsłonięty...przypadek że trafił w to miejsce, miał być wyrzucony. W sklepach ogrodniczych jest dostępny, bez problemu można go kupić. Irgi też się pozbyłam, liście sypały się do oczka...teraz rośnie na obrzeżach ogrodu...pewnie umarznie też jest delikatna...kilka krzewów było kupionych w ciemno, rosną wysokie i szerokie...powędrowały na brzegi ogrodu...nie są odpowiednie do naszego regionu, wypadną mówi się trudno :?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu gratuluję wygranej, może nareszcie trendy na wsi się zmienią i sąsiadki przestaną się dziwić że ciągle grzebiesz w ogródku.Moje podglądają mnie właśnie na forum i często słyszę że nie spodziewały się że mam takie zainteresowania, nie wyobrażam sobie żeby czas wolny poświęcać na śledzenie kolejnej telenoweli.
Paprotka czeka i teraz nie wiem co z nią zrobić czy odbierzesz ją w tym roku czy zadołować?
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu!
Co to est za drzewko na 6 zdjęciu, takie bordo na białej nóżce?
Marta
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka ;:167 zadołuj paproć, jak zwykle brak czasu żeby odebrać...kiedyś odbiorę, przy okazji zawiozę Ratybidę i Brunerę. Ratybida jest przesadzona na nowe miejsce, może nic jej nie będzie i odbije na wiosnę... musi mieć jakieś podparcie, wykładała się na ziemi...trzeba było coś z tym zrobić. Co do trendów wiejskich to będzie widać...sąsiadka jedna jest już zarażona, kupiła róże, tulipany, mieczyki...kilka roślin jej wlepiłam, nie ma wyjścia...zaczyna się interesować ogrodem. Ostatnio stwierdziła że to wciąga ;:215

3 KOTY ;:3 witaj :!: drzewo o które pytasz to chyba Brzoza karłowata Betula nana...jest szczepiona na pniu, korona jest przycinana w formie kuli...po tych zabiegach ładnie się zagęściła. Listki ma ciemno zielone wielkości 1cm...znalazłam foto w zbliżeniu....

Obrazek

jest jeszcze jedna, ta wygląda ładniej...Brzoza brodawkowata Trost,s Dwarf...też szczepiona na pniu...

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
ale u ciebie w dalszym ciągu ładnie, oj ładnie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Brzozy to moje ulubione drzewa. Gdyby nie te moje dęby, to miałabym same brzózki.
Ta ostatnia to bardzo ciekawa odmiana. Pewnie listki ma ażurowe albo ciekawie powycinane, bo na zdjęciu dobrze tego nie widać, ale tak się domyślam.
Wiele zmian wprowadziłaś Aniu. Piękny ogród nadal pięknieje i coraz bardziej się wypełnia. Podglądam z ciekawością ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:196 miło że zaglądasz ;:167 Korona takiej brzozy zajmuje ok. metra szerokości po przycięciu...szkoda że w ogrodzie nie ma podwyższonego miejsca, drzewko lepiej było by wyeksponowane. Listki są bardzo ciekawe, trudno je jednak sfotografować...kolor jest ciemno zielony, zlewa się wszystko w jedną masę zieleni. Oglądałam w lecie brzozy szczepione na pniu, są rewelacyjne...tylko trzeba mieć w czym je przywieźć w auto osobowe nie wejdą. Przy modrzewiach jest puste miejsce chcę je wypełnić niewielkimi drzewkami ozdobnymi, będzie osłona od wiatru i kurzu ;:108 Wiosną została posadzona sosna, jabłoń rajska, karagana syberyjska, berberys...jeszcze jest wolne miejsce zastanawiam się nad krzewuszkami, innymi berberysami, brzozą szczepioną na pniu...może przez zimę będzie zrobiona lista.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No właśnie, my też zawsze mamy problem z przewiezieniem drzewek ze szkółki. Czasem siedzę cała skurczona na miejscu przy kierowcy, byleby tylko drzewka nie uszkodzić.
Plany masz Aniu szerokie. Jeszcze tyle drzewek u siebie zmieścisz. Ja niestety już zajmuję się ich eliminacją. Berberysy przestałam lubić, chyba że te malutkie (np. Admiration).
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu drzewek jeszcze kilka się zmieści gorsza sprawa czy będą dobrze rosły pod modrzewiami...światło będą miały gorzej z wilgocią, jak będą minimalne opady deszczu trzeba będzie wszystko przesadzić. Berberysy nie są złe pod warunkiem że nie rosną wysokie,
tylko jeden kupiłam w ciemno...oj, urośnie krzaczysko ogromny...odmiana zimozielona, a tak kwitnie.

Obrazek

Dostałam kilka roślin miskant NN
Obrazek

NN
Obrazek

Obrazek

Miskant z jasnym marginesem po bokach...

Obrazek

ASARUM SPLENDERS-kopytnik
Obrazek
Barbula
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Aniu,
czy ten rzekomy miskant NN o sinoniebieskich listkach to nie jest czasem wydmuchrzyca?
Tak mi się bynajmniej wydaje, pewności nie mam.
Jednak jeżeli mam rację, to za jakiś czas będziesz miała kłopot - wydmuchrzyca jest bardzo ekspansywna.
Ja ostatnio miałam początek problemu z jednym z trzcinników, który zawlokłam razem z sadzonką rozplenicy.
Szczęśliwie zorientowałam się, zanim trawa opanowała całą rabatę.
Pomimo to wiem, że jeszcze przez długi czas będę ją tępiła w tamtym miejscu - rozrasta się jak perz.
Niestety, wydmuchrzyca ma ten sam brzydki obyczaj...

To drugie NN wygląda, jak bambus, też taki mam.
Podobno bywa ekspansywny, jednak póki co, żadnych problemów nie mam.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja też podobnie jak Magda twierdzę, że to nie jest miskant ten pierwszy, a przed wydmuchrzycą chroń nas Panie Boże ;:oj
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję pięknie ;:196 w takim razie trawa w tym miejscu zostanie do wiosny...potem zostanie posadzona do całej doniczki i postawiona na podstawce...w sezonie będzie można zidentyfikować co to jest...ale pewnie tak jak piszecie to wydmuchrzyca.
Policzyłam, odmian traw jest prawdopodobnie 15 :roll:

Na jesieni skalniak został skrócony, jest jeszcze nie dokończony. M przywiózł mi też kilkanaście kamieni, zostały wykorzystane...do podwyższenia rabaty. Z lewej strony rosną teraz dwie wysokie trawy i trzy niebieskie niskie NN. Wiosną zostały podzielone, z jednej kępki wyszło siedem mowych...ładnie podrosły przez lato, są już dobrze widoczne z dalszej odległości. Podział był konieczny, mrówki pod spodem zrobiły sobie mieszkanie...podkopując trawę do góry...nawet proszek przeciw mrówkom nie pomagał :( Brakuje jeszcze roślin do posadzenia na wyższej rabacie :?:

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedna niebieska trawa, rośnie w tym miejscu jakieś trzy cztery lata...trzeba ją wykopać i podzielić tylko czy sadzonki takiej staruszki się przyjmą :?:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”