Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Dziękuję Ewka za odwiedziny! Fajnie tak, cieszę się niesamowicie, choć ogród już nie tak reprezentacyjny! ;:131

Sylwia! No już poszły sobie moje panienki! Upadłe są już... ;:306 Dyńki pochowały się: jedna u sąsiadki, jedna pod malinami ;:306 Dziękuję w imieniu dyń, jeszcze czekają. Konsumpcję zaczynam w przyszłym tygodniu!

Małgosiu! Nie wiem co to te jasny szaro-zielony, kupiłam w Auchan-ie, potem z pestek wysiałam, ciemna to Muscat Provance. Ponoć pyszna, jeszcze nie jadłam. Zostawię nasiona, potem nimi służę :-)
A dalie? No cóż! Maniak daliowy płacze jeden dzień (dla mnie to dziś, byłam kilka minut w ogrodzie i uciekłam), a potem planuje dalie na przyszły sezon ;:306

Na dziś mrożonki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się tylko w co ja te wszystkie dalie zapakuję, mam dwa razy więcej dalii niż w zeszym roku, a skrzynek tyle samo ;:306

I moja kukurydza indiańska:

Obrazek

Obrazek

Szarłat
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Czy szarłat przyciąga trzmiele? Nie miałam gdzie obserwować tej rośliny ale miododajna mi sie nie wydaje. Natomiast jakoś tak mi sie z babcinym ogrodem kojarzy.

Siostra ze wschodu kraju mówiła mi przed 20-stą, że u nich już -5. Także w Pozku jeszcze można w miarę nos za drzwi wystawić :)
o i chce się jeszcze na działce popracować, choćby wykopując dalie :)
Zamotana dobronockowo jestem i myśl gdzieś mi uciekła :wink:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miła szkoda ,że to już koniec daliowego sezonu , ale za to dynie fajne porosły no i kukurydza ;:333
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ten widok daliowy zawsze był dla mnie najboleśniejszy :( Między innymi z tego powodu zrezygnowałam z dalii. Zawsze mi się wydawało, że za wcześnie kończą swoje kwitnienie, bo po kilku dniach robiło się znowu ciepło i mogłyby jeszcvze długo cieszyć oczy.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Nie mogłam patrzeć na zmrożone dalie i ścięłam je w pierwszej kolejności.
Jeżeli nie widać przymrozków to karpy można jeszcze zostawić w ziemi i jak długo :?:
Za Twoim przykładem zrobiłam bukiet do domu i nadal cieszę się ich widokiem. :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak , niestety, dalii już nie ma :( szkoda bo kwiatów jeszcze miały dużo. Ale śliczne dynie, kukurydza i przepiękny szarłat :) to chyba roślina jednoroczna? tak ? stara roslina , trochę zapomniana a jaka śliczna :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

O, tak smutny widok daliowy. Dziś ścięłam też swoje. Tylko Gladiator miał ładną bulwę.
Pozdrawiam - Justyna
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Sama hodowałaś indiańską kukurydzę? Fajna jest. Ja też posadziłam jakąś ozdobną, ale jakaś taka...nie chcachnęłam się. Ptaki zjedzą ozdobne?
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajna ta kukurydza. Dynia MP ponoć jest przepyszna, piszę się na pestkę. Może mi się uda w przyszłym roku wyhodować coś poza dyniowymi kwiatami :wink:

Po dzisiejszym mrozie byłam się pożegnać z daliami. Nawet udało mi się kilka bylin wsadzić przed południem, całkiem przyjemnie było na dworze. Planowałam trochę popracować w ogrodzie, ale deszcz pokrzyżował mi plany. W sumie dobrze, że popada, bo ziemia naprawdę jest sucha jak pieprz.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Smutno wyglądają te obwiędłe liście dalii i zwieszone główki kwiatów ;:174 ale cóż taka kolej rzeczy.Mnie tym razem u ciebie zauroczyło coś innego....kapliczki....cudne!! ;:170 Szukam takiej kapliczki ale trudno takie ładne trafić ;:173
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Marta! Cieszę się, że Ci się podobają! Docelowo mają wisieć w ogrodzie, ale kiedy to będzie, jeszcze nie wiem. Muszę przedtem zrobić kilka rzeczy wokół domu i w ogrodzie. Mam nadzieje, że coś ciekawego uda Ci się zdobyć!

Sylwia! Mi się nie udały piżmowe i makaronowe ;:223 Zrzucały owoce, pomimo, że podlewałam. Mam jeszcze pestki więc spróbuje wiosną jeszcze raz. No i takie zwykłe też posadzę i te Provance! Ładne są i smaczne!
A na deszcz się bardzo cieszę! :tan

Małgosiu! Sama uprawiałam! Tak rolniczo miałam w ogródku! Dostałam nasionka zza oceanu i wyrosło kilka kolb. Śmieszne takie są, ale ładne! Muszę zerwać wszystkie, żeby mi nie zgniły w tym deszczu. Nie mam pojęcia, czy ptaki rozróżniają, czy to ozdobna. A w ogóle ta indiańska, to nie do końca jest ozdobna, bo ponoć się ją je, ale czyje zęby to wytrzymają? :roll:

Justynko! Ja tez przewiduję, ze karpy będą niewielkie. I nie umawiam się z nikim na wymianę itp, bo nie wiem, jak będą wyglądać wiosną ;:185

Karola! Szarłat w moim ogrodzie jest po raz pierwszy, jest jednoroczny, a nasionka dostałam od koleżanki i nie byłam świadoma, co z tego wyrośnie. W przyszłym roku spróbuję też wysiać, bo całkiem fajnie to wygląda :wink:

Anka! Tez mnie kusi, ale na szczęście przychodzę późno z pracy i jest kiepska pogoda. ;:306 Ale pierwsze wykopywać będę pewnie w weekend, ale ściąć muszę te przed domem, bo mi trochę wstyd ;:131 Moje bukiety stoja od piątku, ale powoli też odchodzą więc już na dobre kończę sezon ;:333

Wandziu! Masz rację, jest tak jak mówisz, ale idzie się przyzwyczaić. Wiosną też mamy te dylematy związane z naszym klimatem. Coś tam posadzimy, wysiejemy i ...przychodzą Zimni Ogrodnicy ;:306

Marzenko! A szkoda! Zawsze jest mi za krótko! :wink: Dynie są więc fajnie, na pocieszenie nagotuję zupy i kompotu! A jak! ;:215

Kama! Nie mam pojęcia, czy przyciąga trzmiele, nie zaobserwowałam. W ogóle mam wiecznie pełno latających gości przez kwiaty, ale szarłat jakoś nie był oblegany. ;:185

A ja gromadzę skrzynki, planuję wykopki i prace porządkowe. Trzeba grabić liście spadające z drzew owocowych. Zrobię, jak w zeszłym roku - przekopię (w zasadzie syn to zrobi) część na rabatach daliowych, a z części zrobię ziemię liściastą wg przepisu Monty'ego z Gardener's World. Szklarnie sprzątnąć jeszcze muszę, bo pomidory wyzbierane:

Obrazek

Obrazek

No i aronię pozbierać na soki:

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

takasobie pisze: A w ogóle ta indiańska, to nie do końca jest ozdobna, bo ponoć się ją je, ale czyje zęby to wytrzymają? :roll:
Miłeczko, na pewno zęby Indian :lol:
Co robisz z zielonych pomidorów? Ja zrobiłam pyszną sałatkę na zimę z papryką i cebulą, pychota.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

A ja głupia myślałam, że one niedojrzałe ;:306 !
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Poproszę o ten przepis na ziemię liściową. Mam bardzo duże ilości lišci klonowych. W tym roku są wyjątkowo zdrowe, bez grzyba, więc warto je przerobić.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka bardzo pracowity czas przed tobą...tyle dalii wykopać ,oznaczyć i posegregować ;:219 i jeszcze pomidory,soki ,aronia ło matko!! Ale całe wakacje wisiałaś na hamaku :;230 :;230 to teraz trzeba się trochę poruszać ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”