Co można sadzić jesienią?
Co można sadzić jesienią?
Cześć ... czy można jeszcze sadzić krzewy ??? mam też dwie tawuły ale są strasznie wybujałe, czy obciąć je teraz czy dopiero na wiosnę ????
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
TK - używaj proszę polskich znaków diakrytycznych, takie u nas panują zwyczaje i zdecydowanie lepiej się czyta posty z ą, ę, ś, ć itd. Dziękuję.
Cięcie krzewów ustalisz tutaj:
- Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Cięcie krzewów ustalisz tutaj:
- Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sadzenie i cięcie krzewów jesienią?
Tawuła (spiraea) i tawułka(astilbe) to dwa zupełnie różne rodzaje. Tawułka jest byliną, nie krzewem.tk3008 pisze:czesc ... czy mozna jeszcze sadzic krzwey ??? mam tez dwie tawulki ale sa strasznie wybujale, czy obciac je teraz czy dopiero na wiosne ????
Jeśli masz tawuły to cięcie zależy od gatunku. Generalnie zasada cięcia jest prosta - krzewy kwitnące wiosną tnie się po kwitnieniu, natomiast kwitnące latem tnie się wczesną wiosną. IMO cięcie liściastych teraz to ostateczność.
Pozdrawiam, Marta
Co sadzić jesienią?
Co polecacie sadzić jesienią? Nie mam zupełnie żadnych pomysłów i nie do końca znam się na tematach związanych z ogrodem, dlatego proszę o radę.
Re: co sadzic jesienia?
Zależy jaką obrałeś koncepcję. Bo temat zbyt złożony co można sadzić jesienią.
Wszystko, przeważnie cebulowe- królowe kwiatów. Inni preferują znowu termin jesienny jako typowo owocowy.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Jesień to najlepszy moment do sadzenia większości roślin wieloletnich, zarówno bylin jak i krzewów i drzew. Ładnie się ukorzenią przed zimą i lepiej wystartują wiosną.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Zgadzam się z poprzednikiem. Najlepiej wszystko sadzić jesienią. Na wiosnę od razu rośnie a nie najpierw sie przekorzenia.
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Radzę nie sadzić jesienią traw ozobnych i liściastych zimozielonych.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 paź 2015, o 17:47
- Kontakt:
Tak jak poprzednicy powiedzieli sadzić można wszystko. Co do zimozielonych to w zeszłym roku sadziłem z powodzeniem bukszpany. Po okryciu agrowłókniną dla ochrony przed mrozem i nadmiernym parowaniem przezimowało 100%. Jesień ma tą przewagę, że mamy w miarę stabilną wilgotną pogodne, wiosną natomiast często wcześnie zaczyna się susza.
Drzewka - sam posadziłem u siebie na działce trzy dni temu czereśnię Reginę.
Dokładnie. Sadzimy też krokusy, tulipany. My zwykle wysadzamy ich całe mnóstwo, bo wtedy lepiej się prezentują