Taras,z czego?
Dobiera się odpowiedniej struktury beton wraz z wzmacniaczami, zakłada formy do koloryzacji, wylewa, zaplanowane elementy koloryzuje, potem różnymi gradacjami diamentów, paweluksów oraz rezibondów polerujemy beton, zabezpieczamy przed wodą i chodzimy jak po podłodze z lastryko-świeci się i ładnie wygląda ale to raczej nie do wykonania samemu a ja niestety nie mogę zdradzić technologii. 

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poza tym słownictwo techniczne też nam wiele nie mówi.
Wierzę jednak na słowo, że musi to extra wyglądać.

Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Jak wybudować taras / scieżke z łupka ?
Łupek serycytowy powstaje z łupka ilastego w wyniku zmiany warunków fizykochemicznych. Wśród tych łupków, obok łyszczyków, serycytu i biotytu, spotyka się niewielkie soczewki kwarcu a także drobne soczewki granatu. Barwa łupka serycytowego jest zróżnicowana - od miodowo brązowej z soczewkami kwarcu po szarą o wręcz metalicznej fakturze. Z większych kamieni można budować ogrody skalne lub wodne. Cienkie płyty wykorzystywane są do okładania elewacji budynków lub ogrodzeń. Jednak łupki serycytowe to przede wszystkim doskonały materiał do układania ścieżek i tarasów.
Taras taki budujemy, układając na odpowiednio przygotowanym podłożu warstwę podbudowy, którą stanowi 10-20 cm warstwa suchego betonu. Należy ją równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni tarasu i zagęścić za pomocą zagęszczarki. Na niej układa się łupki serycytowe, w taki sposób, by poszczególne elementy ściśle do siebie przylegały i nie było między nimi przerw. Suchy beton zastosowany jako podbudowa pod wpływem wilgoci z ziemi i powietrza stwardnieje.
Taras powinien mieć spadek 1,5-2% w stronę zewnętrznych krawędzi, żeby łatwo spływała zeń woda deszczowa. Jeśli taras przylega do dwóch prostopadłych ścian domu, musi mieć spadek w dwóch kierunkach. Grubość warstwy spadkowej w najcieńszym miejscu (przy krawędzi) nie może być mniejsza niż 4 cm.
Taras taki budujemy, układając na odpowiednio przygotowanym podłożu warstwę podbudowy, którą stanowi 10-20 cm warstwa suchego betonu. Należy ją równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni tarasu i zagęścić za pomocą zagęszczarki. Na niej układa się łupki serycytowe, w taki sposób, by poszczególne elementy ściśle do siebie przylegały i nie było między nimi przerw. Suchy beton zastosowany jako podbudowa pod wpływem wilgoci z ziemi i powietrza stwardnieje.
Taras powinien mieć spadek 1,5-2% w stronę zewnętrznych krawędzi, żeby łatwo spływała zeń woda deszczowa. Jeśli taras przylega do dwóch prostopadłych ścian domu, musi mieć spadek w dwóch kierunkach. Grubość warstwy spadkowej w najcieńszym miejscu (przy krawędzi) nie może być mniejsza niż 4 cm.
Już gdzieś kiedyś pisałem o betonie na zewnątrz: musi mieć nasiąkliwość poniżej 5% - odpowiednia mieszanka kruszyw i cementu (dobrane proporcje, dokładnie zawibrowana) - wskutek wilgoci nasiąka wodą i w okresie mrozów ta woda=lód rozsadza zbyt słabe elementy. U nas obłożyli drogę krawężnikami od "dobrego" producenta i po 1,5 roku krawężniki się sypią
w pył... Jak widać to nie takie proste... ale fakt, są odstępstwa od tej zasady... z tym, że małe szanse powodzenia...

Pozdrawiam. Jacek.
Nasiąkliwość betonu wynika z por/porów (diabli, jak się odmienia wyraz: pory-szczeliny?
), które powstaja w betonie po wodzie, zawartej w zaprawie cementowej (taka świeża mokra to zaprawa, jak zwiąże - to beton). Woda jest wiązana w reakcji z cementem i kruszywem a nadwyżka odparowuje. Dobrze dobrana mieszanka kruszyw, w której wolne miejsca pomiędzy większymi ziarnami (np. fi 2-8mm) są wypełnione kruszywem 0-2mm, natomiast cement jako lepiszcze wiąże to wszystko do kupy. Wytrzymałość betonu zależy od jakości użytego kruszywa - ono daje odpowiednią wytrzymałość na ściskanie/zgniatanie. Jeżeli porów będzie za dużo powstanie sieć kapilar, którymi wilgoć wsiąka do betonu + mróz = lód, który rozsadzi każdy beton. Czasami widać chodniki, na których płytki mają różne ubytki, jakby wykruszone np. na środku. To właśnie ten niepożądany efekt, wilgoć z podłoża. Stosuje się podsypki żwirowo - piaskowe = odprowadzenie wilgoci, ale ona zawsze podchodzi od spodu... . Zaprawa powinna być gęsta, tzn. mało wody i dobrze zawibrowana - kruszywa dobrze się zagęszczają, cała masa nabiera monolitycznej struktury.
Np: bloczek fundamentowy ma wytrzymałość 15 MPa, nasiąkliwość ok. 8-10%. Płytka chodnikowa, krawężnik, kostka brukowa: 25 MPa i nasiąkliwość poniżej 5%! Tyle norma... Jak widać, nie jest to łatwe... Można zrobić samodzielnie w powyższych formach, ale co do efektu... 50/50% albo się uda albo nie, raczej nie... Każdy sam podejmuje decyzję... Ja 6 lat prowadziłem prod. takiej galanterii...Wybaczcie zbyt obszerny wykład, ale... chcesz - to masz

Np: bloczek fundamentowy ma wytrzymałość 15 MPa, nasiąkliwość ok. 8-10%. Płytka chodnikowa, krawężnik, kostka brukowa: 25 MPa i nasiąkliwość poniżej 5%! Tyle norma... Jak widać, nie jest to łatwe... Można zrobić samodzielnie w powyższych formach, ale co do efektu... 50/50% albo się uda albo nie, raczej nie... Każdy sam podejmuje decyzję... Ja 6 lat prowadziłem prod. takiej galanterii...Wybaczcie zbyt obszerny wykład, ale... chcesz - to masz

Pozdrawiam. Jacek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nowy, czy nie, wszystko jedno, niezależnie od wszystkiego taras masz bardzo fajny. Sam zrobiłeś? I, oczywiście, potomstwo tez masz fantastyczne
Zakładam, że to Twoje? Zakładam też, że wędruje na rekach swojej mamy?
A co się tam pnie po ścianie altany? I co masz jeszcze w swoim ogrodzie? Jakie rośliny? Pokażesz?

A co się tam pnie po ścianie altany? I co masz jeszcze w swoim ogrodzie? Jakie rośliny? Pokażesz?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Fajnie że mój pomysł komuś sie podoba. Taras robiłem sam trwało to 3 dni bo robilem po pracy. Po ścianie pnie sie winogron którego juz nie ma bo był stary i niezbyt smaczny. W jego miejsce posadze nowy. Działkę mam dopiero od maja 2006 więc na razie nic ciekawego na niej nie ma ale jak cos bedzie to na pewno dam znac
Za tydzień przymierzam sie do obicia altany i zrobienia zadaszenia nad stołem którego niestety na zdjęciu jeszcze nie maa w rzeczywistości już stoi
Dla porownania dołączam zdjecie w jakim stanie dostałem działkę. A osoby na zdjeciu to oczywiście moja rodzinka
Pozdrawiam