Wino z winogron
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdecydowanie - TAK. Taka temperatura "zabija" drożdże w owocach. Jeżeli nie masz zrobionej matki drożdżowej (której produkcja trwa 2-3 dni) z drożdży szlachetnych winiarskich - to są w marketach (typu Auchan, LM) aktywne drożdże winiarskie o nazwie FERMICRU VR5, które można przygotować w ciągu pół godziny - też kupiłem i zastosowałem. Zdecydowanie polecam zastosowanie drożdży w Twoim przypadku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Do zlanego pierwszy raz młodego wina - nie dolewa się już absolutnie wody ! Kto Ci tak doradził ? Po co dolewać wodę (choćby i z cukrem) ? Osłabia to wino i robi się z tego soczek - niestety. Chyba spaprałeś...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Bartek - na razie to mamy... mętlik. Opisz dokładniej, może jeszcze coś z tego będzie:
1/ litraż baniaka ? jak rozumiem 25 litrów ?
2/ ilość owoców (kilogramy, litry) - ile tego było w baniaku ?
3/ ilość wody i cukru dodana do tego (za pierwszym razem) ?
4/ jak długo stało ? (może być w przybliżeniu np. ile tygodni)
5/ po ściągnięciu młodego wina - ile Ci go wyszło ?
6/ no i wreszcie ile litrów (i kg cukru) tej nieszczęsnej wody do tego dolałeś ?
1/ litraż baniaka ? jak rozumiem 25 litrów ?
2/ ilość owoców (kilogramy, litry) - ile tego było w baniaku ?
3/ ilość wody i cukru dodana do tego (za pierwszym razem) ?
4/ jak długo stało ? (może być w przybliżeniu np. ile tygodni)
5/ po ściągnięciu młodego wina - ile Ci go wyszło ?
6/ no i wreszcie ile litrów (i kg cukru) tej nieszczęsnej wody do tego dolałeś ?
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bańka ma 40l owocu około 20l cukru ? (dużo) objętość butli 5/6 po przepracowaniu było dobre słodkie dolałem 3kg cukru na 3l wody. Wydaje mi się że przestało pracować bo było troszkę chłodniej. Stało i pracowało około 2 miesięcy.
Po ściągnięciu wyszło wina w butli do najszerszego miejsca. Półtora tygodnia nie pracuje.
Co dalej ?
Pozdrawiam
Po ściągnięciu wyszło wina w butli do najszerszego miejsca. Półtora tygodnia nie pracuje.
Co dalej ?
Pozdrawiam
- karpek
Z 40-litrowego baniaka wychodzi "tylko" 25-30 litrów wina (nigdy nie wyjdzie 40) - które można jeszcze dosłodzić ale samym cukrem.
Piszesz, że po zlaniu było dobre i słodkie - więc po kiego dolewałeś wody ?
Po prostu - na własne życzenie go sobie rozwodniłeś i straciłeś ok. 2-3 % (wiadomo czego).
Prawdopodobnie fermentacja już nie ruszy, ale możesz zostawić jeszcze baniak (z rurką) w ciepłym pomieszczeniu na jakiś miesiąc, okryć go kocem aby światło nie powodowało gubienia koloru.
Po tym czasie jeżeli wino nie jest klarowne to trzeba mu zrobić "leżakowanie". Tak jak jest - w bańce - wstawić do ciemnej i chłodnej (zimnej) piwnicy.
Każdorazowo - gdyby na dnie butli był osad - wino należy oczywiście zlać i wyczyścić butlę.
Piszesz, że po zlaniu było dobre i słodkie - więc po kiego dolewałeś wody ?
Po prostu - na własne życzenie go sobie rozwodniłeś i straciłeś ok. 2-3 % (wiadomo czego).
Prawdopodobnie fermentacja już nie ruszy, ale możesz zostawić jeszcze baniak (z rurką) w ciepłym pomieszczeniu na jakiś miesiąc, okryć go kocem aby światło nie powodowało gubienia koloru.
Po tym czasie jeżeli wino nie jest klarowne to trzeba mu zrobić "leżakowanie". Tak jak jest - w bańce - wstawić do ciemnej i chłodnej (zimnej) piwnicy.
Każdorazowo - gdyby na dnie butli był osad - wino należy oczywiście zlać i wyczyścić butlę.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 50p
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
- karpek
No, no - widzę, że kolorek bardzo ładny. Dobrze jest cały baniaczek czymś okryć, szczelnie, aby wino nie gubiło koloru.
Moje też całkiem sobie dobrze "pyrka", tak w przybliżeniu raz na 2-3 sekundy.
Moje też całkiem sobie dobrze "pyrka", tak w przybliżeniu raz na 2-3 sekundy.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Witam.
To zdjęcie , które wkleiłam w poprzednim poście to było zrobione gdzieś miesiąc temu. Teraz wino już jest klarowne, zlane i odstawione w miejsce, gdzie sobie jeszcze dojrzewa i pyrka już bardzo rzadko- tak raz na pół godzinki.
No i smakowałam i powiem tak... ma smak, ma procenty
Jest też okryte, żeby koloru nie traciło...
pozdrawiam
Ewa
To zdjęcie , które wkleiłam w poprzednim poście to było zrobione gdzieś miesiąc temu. Teraz wino już jest klarowne, zlane i odstawione w miejsce, gdzie sobie jeszcze dojrzewa i pyrka już bardzo rzadko- tak raz na pół godzinki.
No i smakowałam i powiem tak... ma smak, ma procenty

Jest też okryte, żeby koloru nie traciło...
pozdrawiam

Ewa
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No, Kochani, W tym roku moimi winogronami podzieliłam się z sikorami. Ale za to w przyszłym ...chyba nastawię gąsiorek...Mam ciemne winogrona, malutkie owoce. Ale smaczne. Trochę natomiast przeraża mnie skąd wziąć tyle butelek do wina? Gdzie to zlewać? Czy są mniejsze gąsiory? Bo jak zrobię 25 litrów, to strasznie dużo...
- karpek
Powiem tak: butelki to w tym wszystkim najmniejszy problem. Ich brak absolutnie nie przeszkadza w "produkcji" swojego winka. No, powiedzmy wystarczy jedna. Wino, już dojrzałe, wyklarowane - może sobie spokojnie leżakować w baniaku w zimnej piwnicy, oczywiście w pełni zatkane bez rurki. Ta jedna, jedyna butelka (przecież może być też karafka) wystarczy aby wina trochę ściągnąć i poczęstować nim gości.
Dzisiaj w sklepach i marketach jest już właściwie wszystko: różne litraże gąsiorków, karafki różnego typu, nawet butelki i korki do nich.
Dla mnie większym problemem jest brak owoców.
Dzisiaj w sklepach i marketach jest już właściwie wszystko: różne litraże gąsiorków, karafki różnego typu, nawet butelki i korki do nich.
Dla mnie większym problemem jest brak owoców.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.