Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

aneczka1979 pisze: Wspominałaś Sonii o róży Pink Swany a teraz pokazałaś jej zdjęcie. No cudna Ci ona! Monia może na razie nie pokazuj różanych fotek, bo albo pójdę z torbami albo mnie mąż pogna. ;:306 I serio będę zmuszona zamieszkać w Twym domku ogrodnika. ;:306

A Pompon Flower Circus wkrótce będę mieć i ja! :tan ;:65

Moni czy Ty naprawdę nie boisz się, że te śliczne sarenki zjedzą Ci pół ogrodu? :shock:
Aniu, Pink Swany to piękna róża, którą polecam każdemu ;:108 Jednej musiałam się w tym roku pozbyć, bo zaczęło mi brakować miejsca, ale mam jeszcze 3 i cieszę się z tego, bo są śliczne ;:167
Pompon Fl.C. jest także śliczna - będziesz z niej zadowolona ;:333
Sarenki zjadły mi aktualnie wszystkie różane kwiaty i pąki - są w ogrodzie codziennie i czują się jak na dobrej uczcie. Dobrze, że są jeszcze byliny, które jesienią są ozdobą rabat :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Moniko, domek ogrodnika godny pozazdroszczenia. Czy będziesz go jakoś ogrzewała zimą (nie doczytałam nigdzie) i będzie miejscem do przechowywania roślin, czy to raczek taki składzik na narzędzia?
Saren również się boję. Nie wiem jak się zachowują w stosunku do roślin ogrodowych, ale u rodziców na uprawach sieją prawdziwe spustoszenie. Od buraczków po fasolę, jedzą wszystko i w każdej ilości :shock:
Domek nie będzie ogrzewany. Musi sobie radzić wraz z elementami zgromadzonymi wewnątrz - narzędzia, akcesoria ogrodowe i inne. Takie jest przeznaczenie domku. Nie będzie tam roślin - co najwyżej nasiona, suszone zioła i kwiaty.
Udało nam się zrobić instalację elektryczną wewnątrz, więc jest już prund - można parzyć kawę i herbatę :uszy
Sarny sieja spustoszenie głównie w różach - w tej chwili mam może tylko 3 kwitnące róże, a reszta objedzona i już w tym roku nie będzie kwiatów. Niszczą też młode drzewka owocowe. Jakoś trzeba z tym żyć - ich cudny widok rekompensuje straty ;:167

-- So 10 paź 2015 20:21 --
Iwonka1 pisze:Nieśmiało zajrzałam do Twojego ogródka i pozostałam na dłużej :shock: Bajkowy, zaczarowany ogród ;:167 Taka różnorodność roślin robi ogromne wrażenie. Jestem pełna podziwu nad ogromem pracy jaką musieliście wykonać, aby to miejsce tak wyglądało ;:333
Ławeczki, domeczki - klimaty anielskie, zachęcają do przycupnięcia i zachwytu ;:166 A sarenki po prostu powaliły mnie na kolana, Bo ja taka mocno sarenkowa jestem ;:306 Pozwolisz, że zajrzę od czasu do czasu? (Bez pozwolenia tez zajrzę ;:138 ) Pozdrawiam
:wit
Dziękuję za miły komentarz ;:180
Zaglądaj kiedy chcesz - będzie mi miło ;:4
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze::wit
Moniko...chcę zamieszkać w Twoim ogrodzie ;:180
U Ciebie jest tak pięknie i klimatycznie. Domek, jak by powiedział mój syn, d... urywa :oops: zegar słoneczny ma jedną poważną wadę -nie stoi u mnie na działce ;:108 Muszę zaplanować taki u siebie, chociaż jeszcze abisynka czeka w kolejce.
Sarenki widzę ze na stałe wkomponowały się w Twój krajobraz, tylko co na to Alania?
:;230
Abisynkę zrób koniecznie - będę miała co odgapiać ;:333
Alania nie widziała saren z bliska - nie wiem jak by zareagowała ;:173 Sarny są płochliwe, ale czują się tu dość pewnie. Nawet gdy jestem w ogrodzie, to nie od razu uciekają - chętnie pozują do zdjęć :D
Filemon24 pisze:mój chłopak ma 23 lata :)
ale ty Moniczko młoda wyglądasz :D
ta sarenki na tle pięknego ogrody wyglądają bajkowo
;:196 miła jesteś :D , ale widzisz, mogłabym być Twoją teściową ;:306
Wiesz, nie czuję się na swój wiek - duchem jestem młodsza ;:215
Daria_Eliza pisze:O, widzę, że całe stadko sarenek Cię odwiedziło. ;:oj

A co im szczególnie smakuje u Ciebie?

Bo u mnie w tym roku znikały młode pędy róż, klonika Ginnala i pęcherznicy, no i - akurat - z jednej spośród pięciu budlei zniknęły wszystkie kwiatostany. Co mnie trochę dziwi, bo mam dwie czy trzy takie same budleje posadzone w półokręgu, ale reszta nieruszona.

Moniko, powiem Ci, że Twój ogród to już wcześniej, przed budową domku, miał styl angielski, ale masz rację - domek to wisienka na torcie. ;:108
Dario, sarenki kochają moje róże :wink: Budleja chyba im nie smakuje, albo róż mają pod dostatkiem :lol:

Margo2 pisze:Co ja tu będę pisać? ;:173
Pozostaje mi tylko powzdychać do widoków
Ten domek dopełnił całości
;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3 KOTY pisze:Moniko!
Miałaś swego czasu Pilgrima, gdzie i z czym go posadziłaś?
Pilgrim rośnie w towarzystwie liliowców Rolling Like A River, drugiego cytrynowego liliowca i liliowca Finders Keppers, z boku ma różę Angels Flower Circus, a z przodu rabaty ma różę Swany :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wrzucę kilka zaległych fotek...
W ogrodzie dzieje się niewiele, bo dzień krótki i gdy wracam z pracy, to niewiele można podziałać, ale udało nam się skończyć murowanie kamiennego muru i uzyskaliśmy ładną symetrię po obu stronach :tan Jestem zadowolona z efektu.
Domek ma zakończony w pełni daszek, spełnia już swoją funkcję - wypełniony narzędziami, donicami i innymi akcesoriami. Zmieściły się nawet krzesła ogrodowe ;:333 Całkiem spory i pojemny ten nasz domek :D
Obrazek

Mur zyskał symetrię
Obrazek

Zaczynamy tez budowę kolejnego murku, ale nie wiem, czy zdołamy skończyć w tym roku ;:224
Obrazek

Sarenki oczywiście są stałymi gośćmi na śniadaniu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogród nabrał już w pełni jesiennego wyglądu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po pierwszych przymrozkach pożółkły hosty, rozplenice, niektóre trawy, hortensje ogrodowe ścięte, podobnie dalie. Nadchodzą coraz większe chłody, więc powoli przygotowuję rabaty do zimy - przesadzam co się da, robię miejsce na byliny. Chciałabym więcej bylin, ale jest już zbyt ciasno na rabatach.
Obrazek

Obrazek

z pozdrowieniami dla Aneczki ;:196 :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże pnące i w niektórych zakątkach bliżej domu uratowały się przed sarenkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Moni, murek wyszedł fantastycznie!
Pięknie połączyłaś cegłę z kamieniem i znalazłaś dla niego, moim zdaniem, idealną formę. Nieprzerysowany, nie teatralny, taki w sam raz. Tymi poszerzonymi zakończeniami słupków wspaniale nawiązałaś do podstawy zegara. Z domkiem ogrodnika tworzy to jednolitą kompozycję. Bardzo mi się podoba. ;:215
A ten kolejny murek to, w którym miejscu powstaje ? Nabrałaś rozmachu i idziesz za ciosem. Podziwiam kreatywność ( i pracowitość). ;:63
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Podzielam zdanie Ewy - murek zyskał ogromnie w nowej formie ;:138
Pięknie jest !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Monika barwy jesieni w pięknym słońcu też są piękne.... ;:180
Zachwycam się Twoim ogrodem.... ;:170
Widzę przycięte cisy... czy pamiętasz jaka to odmiana? szybko urosły :D
Powiedz mi co to jest za drzewko http://pl.tinypic.com/view.php?pic=nwh5 ... hqhX-ztmko
Bardzo ładne ma liście.... czy to wersja szczepiona ?

Chyba nie można zobaczyć tego zdjęcia ;:131 może się zorientujesz o które pytam... ;:173
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Piękny, klimatyczny stylowy jest Twój ogród.
Z sarnami mu do twarzy :)
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewazawady pisze:Moni, murek wyszedł fantastycznie!
Pięknie połączyłaś cegłę z kamieniem i znalazłaś dla niego, moim zdaniem, idealną formę. Nieprzerysowany, nie teatralny, taki w sam raz. Tymi poszerzonymi zakończeniami słupków wspaniale nawiązałaś do podstawy zegara. Z domkiem ogrodnika tworzy to jednolitą kompozycję. Bardzo mi się podoba. ;:215
A ten kolejny murek to, w którym miejscu powstaje ? Nabrałaś rozmachu i idziesz za ciosem. Podziwiam kreatywność ( i pracowitość). ;:63
Dzięki, Ewciu ;:196
Kolejny murek powstaje w miejscu zakończenia tej wielkiej rabaty po prawej stronie ogrodu różanego. Na zdjęciu 1 widać fragment fundamentu - koniec rabaty przed domkiem. Teraz już zaczęliśmy murować słupy.
Będzie ładnie, mam nadzieję ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mufka pisze::wit

Podzielam zdanie Ewy - murek zyskał ogromnie w nowej formie ;:138
Pięknie jest !
Dziękuję ;:168
Nad częścią kamienną będą jeszcze ustawione cegły jak na wykończeniach słupów, ale nie wiem kiedy, bo pogoda już nie zbyt sprzyja takiej pracy ;:185 - zimno ;:222
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze::wit Monika barwy jesieni w pięknym słońcu też są piękne.... ;:180
Zachwycam się Twoim ogrodem.... ;:170
Widzę przycięte cisy... czy pamiętasz jaka to odmiana? szybko urosły :D
Powiedz mi co to jest za drzewko http://pl.tinypic.com/view.php?pic=nwh5 ... hqhX-ztmko
Bardzo ładne ma liście.... czy to wersja szczepiona ?

Chyba nie można zobaczyć tego zdjęcia ;:131 może się zorientujesz o które pytam... ;:173
Maju, nie wiem które cisy masz na myśli ;:173 Czy chodzi o te za ławeczką? To cisy Wojtek - sadzone były już dobrych kilka lat temu, może 5 albo więcej ;:224 One od początku były wysokie, ale nie były tak ładnie zagęszczone. Tnę je cały czas na jedną wysokość co roku i dzięki temu rosną wszerz.
Drzewo, o które pytasz to miłorząb Mariken. Mam takie dwa -są śliczne cały rok. Jesienią listki wybarwiają się na kolor cytrynowy, więc niebawem będą jaśniejsze, bo już zaczęły się zmieniać.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Moniczko murek cudny. ;:215 Świetnie, że macie z M wspólną wizję ogrodu i ją urzeczywistniacie. ;:138 Jesienne kolory piękne w słońcu, miłorząb szczególnie mnie zauroczył. ;:oj Biała rabata świetna. Ja kupuję zwykłe chryzantemy do dekoracji jesiennych. Sarenki wiedzą, gdzie wykwintne dania podają. :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzena2007 pisze:Piękny, klimatyczny stylowy jest Twój ogród.
Z sarnami mu do twarzy :)
Marzenko, ;:4 ;:196
Sarenki dają mocno popalić ;:131
Moje róże wyglądają teraz tak
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, czy nie można jakoś odgrodzić terenu od saren?
Jak zasmakowały w różach, będą przychodziły stale
Szkoda by było, gdyby objadły pierwsze kwiaty
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”