Taki - sobie ogród cz.5
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Ja już na szczęście wszystkie swoje narcyzy posadziłam, wczoraj już ostatnie. Śpiesz się Miłeczko, bo ochłodzenie idzie i nie będzie już tak przyjemnie pracować w ogrodzie.
- grazka24
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2010, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka
, chyba zakochałam się w daliach , bo u Ciebie bardzo ładnie kwitną , są bajecznie kolorowe i mają różne formy kwiatów, no i chyba są łatwiejsze w uprawie niż róże. Ja mam dwie i cały czas są w kwiatach, a po różach nie ma śladu.

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Wczorajsza wyprawa na Krzesiny utwierdziła mnie w przekonaniu, że moje dalie niczym nie różnią się od sałaty
Jutro wykopki.
Zerkałam do sąsiada i u niego dalie mojego wzrostu, piękne, kwitnące..i schowane pomiędzy drzewami. U Ciebie widzę, że rośliny rosną blisko siebie i może dzięki temu oparły się przymrozkom.
Czekam na kolejne zdjęcia. Będę wybierać faworytów na przyszły rok
Pozdrawiam
ps. jest jakaś grupa dalii właściwych o pojedynczych liściach?

Jutro wykopki.
Zerkałam do sąsiada i u niego dalie mojego wzrostu, piękne, kwitnące..i schowane pomiędzy drzewami. U Ciebie widzę, że rośliny rosną blisko siebie i może dzięki temu oparły się przymrozkom.
Czekam na kolejne zdjęcia. Będę wybierać faworytów na przyszły rok

Pozdrawiam
ps. jest jakaś grupa dalii właściwych o pojedynczych liściach?
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to u mnie już pozamiatane
I po daliach i po cyniach.

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Małgoś! Ja taki moment przewiduję na jutro
Dziś spróbuję pomidory pozrywać ze szklarni, bo mam nieogrzewaną. Chce też pozrywać bukietów i dać sąsiadkom. Może coś uratuję!
Kama! Nie ma pospiechu. Ponoć dobrze jest kilka dni odczekać po zmrożeniu. Chodzi o jakieś cukry, czy wodę, która ma zejść do bulw... ale nie wiem jak jest dokładnie...
Grażka! U ciebie by pasowały! Polecam z całego serca, ale z tych niższych krzaczastych, żeby dawały piękne plamy kwiatów! Masz kwiaty bez przerwy przez 2,5 miesiąca! Nękają je co prawda ślimaki i mszyce, ale idzie wytrzymać.
Wandziu! Wezmę się do tego jutro! Co prawda ja wszystko na jutro przerzuciłam, ale mam nadzieje, że dam radę
Mam nadzieję, że jutro będzie dość ciepło w ciągu dnia
Iwonka! Dalie to mój fioł i dlatego tak wkoło nich chodzę! ..."każdy ma jakiegoś bzika..." Może dlatego też kwitną, że dałam im miesiąc temu nawozu do pomidorów
Anka! To musi być inna odmiana! Ludzie rożne takie rzeczy teraz wymyślają!
Zlituj się nad tą dalią, zadbaj o nią wiosną, a będziesz zadowolona! Posadź ją tam, gdzie mało kwiatów, a więcej zieleni, rozświetli zakątek!
Tak szybko na dziś:
Willie Willie

Zakwitła Marie Schnugg

Honka

Coś niestabilnie działa Imageshack. Jakby nie było widać zdjęć - trzeba popatrzeć później!

Kama! Nie ma pospiechu. Ponoć dobrze jest kilka dni odczekać po zmrożeniu. Chodzi o jakieś cukry, czy wodę, która ma zejść do bulw... ale nie wiem jak jest dokładnie...
Grażka! U ciebie by pasowały! Polecam z całego serca, ale z tych niższych krzaczastych, żeby dawały piękne plamy kwiatów! Masz kwiaty bez przerwy przez 2,5 miesiąca! Nękają je co prawda ślimaki i mszyce, ale idzie wytrzymać.
Wandziu! Wezmę się do tego jutro! Co prawda ja wszystko na jutro przerzuciłam, ale mam nadzieje, że dam radę

Iwonka! Dalie to mój fioł i dlatego tak wkoło nich chodzę! ..."każdy ma jakiegoś bzika..." Może dlatego też kwitną, że dałam im miesiąc temu nawozu do pomidorów

Anka! To musi być inna odmiana! Ludzie rożne takie rzeczy teraz wymyślają!

Tak szybko na dziś:
Willie Willie

Zakwitła Marie Schnugg

Honka

Coś niestabilnie działa Imageshack. Jakby nie było widać zdjęć - trzeba popatrzeć później!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Te ostatnie Dalie delikatne nadzwyczaj, a w ogóle piękności 

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Miłko, zazdroszczę dalii. Zawsze je miałam w swoim ogrodzie. Do póki nie ocieplili nam piwnic, mogłam je przechowywać. Od zeszłego sezonu zmarnowały się wszystkie jakie miałam ( sporo). Teraz pozostaje mi podziwiać je u Ciebie.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
O właśnie o takie dalie mi chodziło. Genialne są. Nazwy zapisane
teraz pozostaje szukać przez zimę i sadzić (jak już znajdę) na wiosnę 

Pozdrawiam Jola
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Miłko - spróbuję jutro zadzwonić, mam nadzieję, że uda mi się zobaczyć Twój ogród przed zimą. Póki co - oglądam, szczęka jak zwykle opada i ciągle nic nie mówię, bo co tu można mówić, na widok Twoich dalii. Są cudne i tyle. Która najpiękniejsza? - nie mam pojęcia! Nie sposób wybrać! Rewelacja, ot co 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Miłko piękności posiadasz
daliowe .
U mnie mróz wczoraj ściął wszystkie ,które zostały ,a dzisiaj załatwił resztę roślin chyba bo jeszcze nie wychodziłam tylko przez okno parzyłam .

U mnie mróz wczoraj ściął wszystkie ,które zostały ,a dzisiaj załatwił resztę roślin chyba bo jeszcze nie wychodziłam tylko przez okno parzyłam .

Pozdrawiam Alicja
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Miłeczko, oby cię przymrozki omijały szerokim łukiem, byśmy jeszcze mogli u Ciebie cieszyć oczy tymi pięknymi daliowymi cudeńkami

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zuza! Przymrozek był, ale tylko musnął liście dosłownie kilku dalii. Rano temperatura 0st.C urzymywała się kilka godzin. Ale tej nocy już chyba nie przetrwają
Alu! Przewidywałam, że i u mnie tak będzie, nawet poczyniłam pewne kroki. Ta noc była łaskawa...
Ewka!
I co? Dodzwoniłaś się?
Mam nadzieję, że Ci się podobało
!
Kama! Do wiosny daleko! Dalii jest tyle, że może jeszcze coś wynajdziesz. Sklepowe półki będą kusić już od lutego!
Mireczko! Szkoda bardzo! Moze chociaż 2-3 przechować w lodówce z marchewką?
Żartuję! Ale właśnie też tak można, jak ma się 2-3 sztuki
Karola!Dziękuje w imieniu dalii!
Dziś sprzątanie dyń, krzaków pomidorów itd! Poza tym Gościa szanownego miałam spodziewanego, ale i niespodziewanego i przynajmniej nie szarpałam w ogrodzie cały czas, ale usiadłam i kawkę piłam!
Wczoraj ścięłam 4 wielkie bukiety dalii, wiedząc, że będzie przymrozek. Był, ale jeszcze nie wszystko stracone. Ewka komisyjnie obejrzała, choć i tak najpiękniejsze kwiaty wylądowały w wazonie. Pomidory wyzbieraliśmy, cały kosz zielonych został. Jak dojrzeją, to fajnie, jak nie, to trudno.
Dostałam też przedwczoraj dwie paczki: lilie maślickie i hiacyntowce oryginalne prosto z GB
To niespodzianka od kolegi, któremu wierciłam o nie dziurę w brzuchu już od wiosny, a zachęciły mnie cudowne zdjęcia English Bluebell rosnących całymi połaciami w Anglii
Zdjęcia jeszcze z wczoraj:

Zdjęcia dalii z dziś:

Moje korbole:

Dalie w wazonach:

Alu! Przewidywałam, że i u mnie tak będzie, nawet poczyniłam pewne kroki. Ta noc była łaskawa...

Ewka!

Kama! Do wiosny daleko! Dalii jest tyle, że może jeszcze coś wynajdziesz. Sklepowe półki będą kusić już od lutego!

Mireczko! Szkoda bardzo! Moze chociaż 2-3 przechować w lodówce z marchewką?

Karola!Dziękuje w imieniu dalii!

Dziś sprzątanie dyń, krzaków pomidorów itd! Poza tym Gościa szanownego miałam spodziewanego, ale i niespodziewanego i przynajmniej nie szarpałam w ogrodzie cały czas, ale usiadłam i kawkę piłam!

Wczoraj ścięłam 4 wielkie bukiety dalii, wiedząc, że będzie przymrozek. Był, ale jeszcze nie wszystko stracone. Ewka komisyjnie obejrzała, choć i tak najpiękniejsze kwiaty wylądowały w wazonie. Pomidory wyzbieraliśmy, cały kosz zielonych został. Jak dojrzeją, to fajnie, jak nie, to trudno.
Dostałam też przedwczoraj dwie paczki: lilie maślickie i hiacyntowce oryginalne prosto z GB

Zdjęcia jeszcze z wczoraj:

Zdjęcia dalii z dziś:

Moje korbole:

Dalie w wazonach:

Miłka
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Korbole fajne
Zielony mnie zaciekawił, możesz coś na jego temat szepnąć?
Moje dalie,jak już wspomniałam w wersji
aż żal patrzeć, wyjątkowo smutny widok. Omijałam wzrokiem podczas pobytu w ogrodzie.

Moje dalie,jak już wspomniałam w wersji

- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
I jak dalie? Przeżyły przymrozek? Bo moje chyba dostały w kość - przynajmniej z okna wyglądają na takie, co podupadły na wyglądzie.
Dynie
Zazdrościłam tej jednej co ją widziałam na własne oczy, ale nie widziałam, że masz taki wybór dyniowy. Piękne okazy.
Dynie

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Czy się podobało? Jasne! W końcu zobaczyłam i uwierzyłam, że może być tyle różnych i tak ciekawie pięknych odmian dalii!