Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Mam taki stary sposób jak je przechować świeże,ale nie mam grzybów. 

- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie grzyby w tym roku bardzo obrodziły . Szczególnie dużo było prawdziwków . Jest ich teraz trochę miej , w lesie zrobiło się sucho . Nie wiem czy wczorajsze deszcze coś zmienią . Pokazały się też rydze , które ukiszone są przepyszne . 

Pozdrawiam, Beata.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Piotrze, a możesz wyjawić ten przepis na przechowywanie świeżych? U mnie akurat zatrzęsienie borowików.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Iochroma przepraszam, że się wcinam, ale borowiki mrożone w całości, bez jakiekkolwiek wstępnej obróbki, tylko oczyszczone, są fantastyczne, bardzo polecam.
A czy ktoś z Was przygotowywał coś na oleju kokosowym? Słyszałem o nim dużo dobrego. Podobno fajnie wpływa na zdrowie i na odpowiednią przemianę materii.
Nie wiem jak Piotr, ale ja tylko na oleju kokosowym. Piekę, smażę i smaruję. Do polewania na zimno używam świeżo tłoczonych 

Kasia
- Biotit
Kapelusze prawdziwków oczyszczam , wycieram do sucha , wkładam do woreczków, wyciągam powietrze i mrożę.Iochroma pisze:Piotrze, a możesz wyjawić ten przepis na przechowywanie świeżych? U mnie akurat zatrzęsienie borowików.
Inne grzyby robię tak : zdrowe kapelusze po oczyszczeniu blanszuję ( tzn. wrzucam na wrzątek na 1 min),
po ostygnięciu wkładam do glinianego dzbana, przesypuję solą, na to kolejna warstwa itd. Dzban musi stać w chłodzie, po wyjęciu grzyby moczymy w wodzie ,sprawdzany na słoność i...... po kilku miesiącach od zebrania smażymy, smak dokładnie taki sam jak w przypadku świeżych grzybów.
Ja mięsa smażę na smalcu, rzadko piekę ciasta,ale zawsze używam jako tłuszcz masła. Olej kokosowy tłoczony na zimno jest smaczny do dressingów, czy polewania sałat.ganio4 pisze:Nie wiem jak Piotr, ale ja tylko na oleju kokosowym. Piekę, smażę i smaruję. Do polewania na zimno używam świeżo tłoczonych
- besia
Ja podobnie jak Piotr , smażę na smalcu . Ciast nie piekę , ale jak użwam ciasta filo , to też płaty przesmarowuję klarowanym masłem . Olej rzepakowy tłoczony na zimno daję do sałatek , podobnie z oliwą pierwszego tłoczenia . Frytki domowe usmażone na łoju wołowym to rarytas z najwyższej półki .
Oleju kokosowego nie użwam .
Zgadzam się z tymi , którzy mówią , że powinno się przede wszystkim spożwać produkty , które rosną i są wytwarzane w tej strefie klimatycznej w , której się mieszka .
Oleju kokosowego nie użwam .
Zgadzam się z tymi , którzy mówią , że powinno się przede wszystkim spożwać produkty , które rosną i są wytwarzane w tej strefie klimatycznej w , której się mieszka .
Pozdrawiam, Beata.
U mnie weganie i wegetarianie w domu, mięso i smalec odpadająBiotit pisze:
Ja mięsa smażę na smalcu

Kasia
- besia
Teraz sprawa staje się jasna . Faktycznie nie bardzo , żeby wegańskie potrawy przygotowywać na smalcu .
A masło , czy jego można używać do przygotowywania potraw wegańskich ?

A masło , czy jego można używać do przygotowywania potraw wegańskich ?
Pozdrawiam, Beata.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Niestety nie.Tak samo jest z mlekiem i jego przetworami,jajkami i nawet z miodem.W lecie marchewka i rzodkiewka ,w zimie siano.Sorry Kasiu ,ale nie mogłem się powstrzymać.Tak jak potrafię zrozumieć ideę przyświecającą wegetarianizmowi( względy religijne związane z reinkarnacją ),to za cholerę nie pojmuję weganizmu.Nawet goryle,które są 100% roślinożercami,podczas wzajemnego iskania się przegryzają od czasu do czasu złowionymi pchełkami.Nie piszę tego,żeby się wyzłośliwiać.Nie tylko ja uważam,że nie da się dobrze zbilansować zdrowej i pełnowartościowej diety bez białek zwierzęcych,choćby z pasikoników,czy innej szarańczy,którą człowiek konsumował od tysięcy lat i do niej został przystosowany ewolucyjnie.To tylko tyle i aż tyle.Każdy ma prawo do podążania drogą którą sam wybrał.Choćby prowadziła donikąd.
Zdeklarowany wszystkożerca.
Zdeklarowany wszystkożerca.
Gdyby nie dobre samopoczucie, energia i ZDROWIE, to pewnie dalibyśmy sobie spokój
Zdziwiłbyś się Kalo, jak dieta wegańska jest bogata w potrawy i smaki. Wolę siano niż padlinę
Piotr sorry za off.

Piotr sorry za off.
Kasia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Siano to też padlina .Poza tym wszystko OK.
Jak Piotr przyrządzi padlinę ,to na sam widok ssie człowieka w dołku.No może nie każdego,ale większość.Piotrze tak trzymaj
Ps.
A siano to najlepiej smakuje w żubrówce.

Jak Piotr przyrządzi padlinę ,to na sam widok ssie człowieka w dołku.No może nie każdego,ale większość.Piotrze tak trzymaj

Ps.
A siano to najlepiej smakuje w żubrówce.

- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Ssie, ssie za każdym razem
. Mimo to mam nadzieję, że Piotrek wstawi zdjęcia tego co tam teraz wędzi 

- Biotit
Trafiliście w sedno , jutro wędzę mięcho, będę też robił pasztet smarowany z indora, a dla roślinożerców będą wędzone węgierki.