Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
whitedame !! Cudne te Twoje papryki, aż chce się je wszystkie mieć. Gratuluję pięknych zbiorów. Twoje zdjęcia to dla mnie świetna podpowiedź do planów na następny sezon 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dołożyłaś do pieca Beato.Ile zdjęć,tyle powodów,żeby Cię przestać lubić . 

Whitedame, ale piękne!
i to same siekiery

-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
whitedame piękne !!
tylko nie wiem czy Ci życzyć smacznego 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dotąd, zawsze udawało nam się zjeść to co wyhodowałam, lubimy ostrą kuchnię. W tym roku po raz pierwszy mam tyle tych siekier, jak je obrazowo nazwała Amanita.
Też się zastanawiam jak je przyrządzić aby nie uronić z tej ostrości.
Mam też dylemat czy zbierać z nich nasiona? Część z nich rosła w donicach - i tych jestem pewna. Ale część wsadziłam do folii przed wyjazdem na wczasy bo bałam się, że teść będzie o wiadrach zapominał i uschną. Rosły tam w strasznym zagęszczeniu, same chinense ale raczej na pewno się skrzyżowały.
Też się zastanawiam jak je przyrządzić aby nie uronić z tej ostrości.
Mam też dylemat czy zbierać z nich nasiona? Część z nich rosła w donicach - i tych jestem pewna. Ale część wsadziłam do folii przed wyjazdem na wczasy bo bałam się, że teść będzie o wiadrach zapominał i uschną. Rosły tam w strasznym zagęszczeniu, same chinense ale raczej na pewno się skrzyżowały.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Beata ja ze skorpionów i potów robię salsę, z dodatkiem żelfiksu, ale w czasie gotowania atmosfera w domu przypomina tą z przed lat po meczu Cracovia- Wisła. Wszyscy chodzimy zakatarzeni i zapłakani.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Mam dziś co przerobienia nie mniejszy stos. Nie podam Ci dokładnego przepisu , ale ogólne zasady. Tyle samo jabłek, cebuli i pomidorów, a papryki ile każe Ci zdrowy rozsądek. To wszystko rozgotować. Najostrzejsze papryki odłożyć, a resztę przetrzeć przez nylonowe sito. Dodać po dwie łyżki cukru na litr przecieru i parząc sobie gębę dodawać przetarte siekiery, aż breja nabierze mocy. Dodaje na litr przecieru jeden żelfiks jeszcze chwile odparowuje wodę i do słoików. Ja dodałam śliwki w occie w/g Twojego przepisu i ziele kłosowca robiony podobnie jak śliwki. Ale to już indywidualne wariacje na temat.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 paź 2015, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Paprika chili pisze:Dziękuje za odpowiedź
Najpierw długo były zielone,a potem stopniowo brązowiały przez kilka dni i kolejne kilka dni trwało zanim całe stały się czerwone
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
Whitedame Twój Scotch bonnet to moim zdaniem jest Jamaican (Hot) Red. Na sklepowych tackach i u niektórych sprzedawców w necie bywa on błędnie opisany.
https://en.wikipedia.org/wiki/Scotch_bonnet_(pepper)
https://en.wikipedia.org/wiki/Scotch_bonnet_(pepper)
- whitedame
http://matadornetwork.com/life/22-world ... -eat-them/ - tutaj wyglądają zupełnie jak moje. Może ktoś jeszcze się wypowie.
Oglądając na podanej przeze mnie stronce 22 najostrzejsze papryki świata, stwierdziłam z żalem, że moja Carolina Repper czyli HP22B nie jest prawdziwa bo nie ma żądełka, szkoda ale trudno trzeba iść dalej.
Mam jeszcze jedną zagwozdkę. Z tej rośliny jakimś cudem spadła etykieta tyvek. Może ktoś rozpozna.

Oglądając na podanej przeze mnie stronce 22 najostrzejsze papryki świata, stwierdziłam z żalem, że moja Carolina Repper czyli HP22B nie jest prawdziwa bo nie ma żądełka, szkoda ale trudno trzeba iść dalej.
Mam jeszcze jedną zagwozdkę. Z tej rośliny jakimś cudem spadła etykieta tyvek. Może ktoś rozpozna.

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Habanero?
- whitedame
Habanerki raczej mi się odliczyły, poza tym owoce Habanero nie są takie krótkie i przysadziste.

- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Jestem pod wrażeniem Twojej, przygotowanej do zimy i zagrabionej, działki. Paprykowe zbiory, godne pozazdroszczenia.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- whitedame
Dziękuję, ale tu muszę pokłonić się w stronę mojego Teścia - to jemu należą się pochwały za porządek na działce. Ja też swoje robię ale jak zwykle mam za mało czasu pracując zawodowo. Dobrze mieć takiego pomocnika 

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Miałam w tym roku piękną papryczkę "rasową" Filius Blue. Krzak bardzo ładny,liście ciemno-fioletowe,prawie czarne,mnóstwo fioletowych kwiatów. Jednak zawiązała mało owoców i bardzo późno. Do chwili obecnej zebrałam jeden dojrzały owoc i więcej nie będzie,bo została wydana na zimę w dobre ręce
Mam również własnego kundelka tej odmiany ( pokazywałam ją w ubiegłym roku,również pięknie zasuszone gałązki). Powtórzyła wszystkie cechy z ubiegłego roku i zawiązała wcześnie całe mnóstwo owoców. Liście niestety ma zielone,ale i tak ją bardzo lubię i będzie również w przyszłym roku,ze względu na swoje walory dekoracyjne. Owoców nie jemy,ale ostre piekielnie,porównywalne do habanero
To mój kundelek

A to Filius Blue czysta rasowo

Mam również własnego kundelka tej odmiany ( pokazywałam ją w ubiegłym roku,również pięknie zasuszone gałązki). Powtórzyła wszystkie cechy z ubiegłego roku i zawiązała wcześnie całe mnóstwo owoców. Liście niestety ma zielone,ale i tak ją bardzo lubię i będzie również w przyszłym roku,ze względu na swoje walory dekoracyjne. Owoców nie jemy,ale ostre piekielnie,porównywalne do habanero

To mój kundelek

A to Filius Blue czysta rasowo

Pozdrawiam serdecznie- Ela