Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Martusiu mgła dzisiaj więc może grzyby rosną, ale i wiatr strąca orzechy więc gimnastyka od rana :tan Jedź na grzybki i daj znać czy są, a ja oczywiście życzę bogatych zbiorów i szczęśliwej drogi ;:196

Ewciu ten rok jest łaskawy i mamy trochę owoców, bo ja nie stosuję chemii, ale dwa lata temu ktoś przyciął mi drzewa na wiosnę nowym opryskiwaczem prysnęłam tymiankówką z dodatkami naturalnymi i może to pomogło :D Zamykam niektóre dobra w słoiki, bo nie zjemy wszystkiego a w zimie chciałoby się ;:173 Najwięcej nasuszyłam moich antonówek i będzie zdrowe chrupanie ;:333

Jadziu jakieś przymrozki mają być, ale czy u nas to nie wiem ;:185 Dzisiaj brzydka pogoda i nie wiem czy nie zajmę się porządkami w domu, bo w ogrodzie wieje ;:224

Julciu szybko wciągnęło wodę i znowu sucho, ale za to może jest w studni? Muszę też posadzić czosnek, a mam plany reorganizacyjne i nie wiem jak to wszystko pogodzić :wink: Czy zostawiasz montbrecję w ziemi, bo tam gdzie się zapodziała jakaś wsadzona dwa lata temu to w lecie kwitła. Może potrzebuje więcej czasu żeby się rozrosnąć? Nie wiem czy mojej nie okryję i nie zostawię na grządce? Julciu róże kwitną do mrozów więc powinny jeszcze pokazać kwiatki :uszy
Przejrzałe jabłka? nie wiem ja robię ocet z obierek i gniazd nasiennych, a z jabłek to może dobry byłby cydr :;230

Alu dziękuję za zaproszenie z którego oczywiście skorzystałam, żeby sprawdzić co u Ciebie w ogrodzie.
Słońca to u mnie dzisiaj nie będzie, ale może będzie w inny sposób ładny dzień :D

Życzę dobrego dnia!
Srebrnygaj
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 11:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kwitną jeszcze róże i dalie. U mnie niestety już był przymrozek i po daliach :(
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz Marysiu chyba z kroksmią zrobię tak samo, może jedynie ciut wykopię jako rezerwę na wszelki wypadek. W tym roku nawet na bukiecik nie zakwitła :evil: a już zżółkła jesiennie.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko u mnie był lekki przymrozek w polu w miejscu otwartym ale w ogrodzie nic nie przymarzło. Ka nawet dalie okryłam firankami :;230 bo bardzo chciałabym zebrać nasiona. Dzisiaj zimno ale przymrozków nie zapowiadają.

Julciu to jest myśl ! zrobię tak samo :heja Moje mają jeszcze zielone liście i nawet zaglądałam czy nie ma jakiegoś kwiatostanu, ale nie. Więc część do piwniczki, a część pod włókniną...a może nawet jakimś kartonem okryję jakby zapowiadali duże mrozy ;:oj
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Marysiu :wit

Właśnie odebrałam paczuszkę z Twoimi chabrami. Serdecznie dziękuję, będę z ciekawością czekać co z nich wyrośnie.
Podziwiam Cię za cierpliwość w sianiu dalii. Po co je siać? Nie lepiej sadzić karpy? Masz przecież różne ładne dalie, a one wszystkie mają karpy.

Zobacz jakie piękne dalie udało mi się wyhodować.

Obrazek

Tak wyglądały przedwczoraj. Ta czerwona to Babylon Purple, a różowa to Lavender Perfection.
Pozdrawiam serdecznie.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, a u mnie dzisiaj było! W sensie że słońce. Ale ja go nie użyłam, bo siedziałam w markecie i nie potrafiłam się zdecydować co do wyboru niezbędnego wyposażenia łazienki. Pół dnia straciłam i wróciłam taka zmęczona, że nawet na działkę nie miałam ochoty. ;:222
Taka ze mnie nietypowa baba. Nie znoszę łazić po zakupy, poza roślinnymi oczywiście. ;:306
Ciepełka, Maryś i kolorowych snów. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Lisico!
I jak tu nie lubić swojej poczty ;:215 Było po 15 i nawet nie pytałam czy wyjdzie od razu....i wysłali ;:333
Dalie sieję od czasu kiedy dostałam nasiona od Zosi i wyrosły prześliczne kształtem, nietypowe dalie. Niestety przymrozek zniszczył rośliny i prawie nie miałam nasion. Nie mam piwnicy z prawdziwego zdarzenia a jedynie taką malutką pod schodami, gdzie przechowuję zapasy, teraz też owoce i cebulki z karpami. Przechowują się z różnym skutkiem, potem rozpoczynają kwitnienia albo i nie więc siane były pewne.
Mam karpy np. taka

Obrazek

Miałam ich bardzo dużo, ale przepadły nie wiem z jakiego powodu ;:185
Mnie się podobają takie pajączki

Obrazek

Bardzo się cieszę że u Ciebie też zagości coś z wiejskiego :D
I ja Cię pozdrawiam serdecznie ;:168

Lucynko ja też nie baba bo nie lubię ...nienawidzę chodzić po sklepach, galeriach i wybierać. Już od jakiegoś czasu wchodzę często do tego samego sklepu i wybieram najczęściej tej samej firmy buty. Kupno butów u mnie trwa 10 minut, za to ułażę się z moim M tu już chodzimy godziny, a czasem nawet dni ;:223 To samo z zakupami do domu. Raczej szukam wcześniej w necie, a potem przeżywam zetknięcie z rzeczywistością ;:oj Rośliny też oglądam :roll: ale kupuję szybko ;:224
Słonko wykorzystałam ale w ciepłej kurtce i kapturku na głowie, bo zimno i bardzo wiało ;:131 Wieczorem to już odczuwalna oscylowała chyba blisko 2-3 st. ;:202
W domu jeszcze korzystamy z ciepłych murów :tan
Spokojnej nocy i wesołych snów ;:196 :;230

Na dobranoc ostatni mieczyk!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dojrzewa pigwóweczka!

Obrazek
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

O, to dołączę do klubu tych, co nie lubią po sklepach łazić. Spożywcze robię bez problemu, ale ubrania albo buty... Pewnie dlatego noszę jeszcze trochę ciuchów z czasu studiów ;:131 Ale co tam, Marysiu, przypomniałaś mi o daliach, przecież wiosną miałam Ci dać nasiona z tej mojej pająkowej ;:14 Karpa niestety nie przeżyła, ale nasionka mam odłożone - wsadzę do koperty i wyślę od razu, bo znów mi ucieknie. Trzeba było mnie puknąć w czółko :wink:
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu byłam pewna, że nasionek nie udało się zebrać, bo z tymi daliami nie jest tak prosto :lol: Zobaczymy jakie karpy w tym sezonie wyrosną :?:
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p

Post »

Jesienią jeden kwiat się ładnie zasuszył, drugi niestety nie. Natomiast wiosną okazało się, że karpa poległa, ale jeszcze dwa kwiatostany były suche, więc zebrałam. Miałam Ci je dać, jak byliście u nas, ale zapomniałam :oops: Posiejesz wiosną, może coś urośnie. A z tych dalii, co mi przetrwały, to nawet nie wiem dokładnie które, bo zakwitnąć zdążyły dwie (te, co w tamtym roku były najwyższe) i przymrozek je ściął. Już wykopałam, czekają w moim ogrodniczym królestwie.
pozdrawiam, Ania
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu!
Pigwóweczkę będziesz robić? A ja swój pigwowiec razem z owocami oddałam Filozofowi ;:218.
Jak zobaczył jakie duże są owoce, to aż zapiał z zachwytu, a krzak podzielił na trzy części i założył małą plantację ;:306.

Miłej jesieni - ;:196 Jagi
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ależ śliczny ten niebieski mieczyk! ;:215
Kasztany, kasztany ....
Bardzo lubię te błyszczące wśród kolorowych liści rudzielce.
No i pigwówka - pychota! U mojego sąsiada jakoś malutko owoców pigwowca w tym roku i nie mam sumienia prosić go o spółę.
Po raz pierwszy nie będę robić nalewki z pigwowca. A może sąsiad nie zbierze owoców.... Nie zawsze zbierał.
Miłego popołudnia, Marysiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Z owoców pigwowca moja ciocia robiła takie cóś w słoiczkach, dodawało się to do herbatki zamiast cytryny. Ale nie wiem jak to robiła. :(
Masz białego asterka...może machniom ;:173
Kasztany zawsze urocze, Zuza na bieżąco przynosi ze szkoły worki kasztanów, bo rosną u nich na boisku solidne okazy kasztanowców. I mam ludziki i koniki kasztanowe w całym domu. I szkoda, że mitem jest ich dobroczynne działanie nasenne ;:218
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p

Post »

Małgosiu moja teściowa kroi owoce pigwowca w drobną kosteczkę, wrzuca do słoika przesypując cukrem lub miodem, a potem odlewa sok i resztę przesmaża na dżemik albo też takie zasypane pasteryzuje. Kwaśne to to, że aż wykręca, ale na przeziębienie rewelacja!
Maryś tak patrzę na Twoją gaurę i rzeczywiście moja rzodkiewka mogłaby ją z daleka udawać ;:306
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu piękna gaura moja niestety nie przetrwała zimy za mokro było ,ale kupie nasionka i będę mieć .
Białe marcinki bardzo ładnie wyglądają.
Soczek z pigwy i owoców pigwowca bardzo dobry do herbatki :D
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”