Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mewa3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2015, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Post »

Mozecie powiedziec mi co to za odmiana dyni? Kupilam ja jako slodka. Jest wielkosci hokkaido.
Obrazek
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje zbiory, dużo nasion pójdzie na AWN.

Obrazek

mewa3
Bardzo podobne u mnie są Tetsukabuto.
Pozdrawiam Wojtek
mewa3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2015, o 12:53

Post »

Taka w srodku:
Obrazek
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

MoWo -piękne! Po nasiona się uśmiechnę ;)

U mnie końcówka sezonu to porażka. No, ale co zrobić. Za rok siejemy znowu. Oby nie było tylko takiej suszy, bo będzie powtórka.

Kurcze mam taki pas koło płotu, gdzie sucho jest i cień. Ozdobne tam rosnąć nie bardzo chciały, a bym po płocie je puściła. Czy ktoś miał którąś dynię w cieniu/półcieniu i sobie dobrze radziła? Chociaż w sumie ten rok był dziwny...
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak miałam. W ubiegłym roku . Z jednej strony miała dwa orzechy laskowe na pniu i głęboki cień, z drugiej strony wierzbę hokaido i trochę lepiej. Rosły rewelacyjnie, zadarniły dokładnie teren pod drzewami, a w drugiej połowie lata wylazły na wierzbę i prawie ja zadusiły. W tym roku też posadziłam tam krowę, ale w tym roku dynie u mnie wszędzie to porażka. Susza. Krowa ma jeden owoc, ale i tak była najdłuższa ze wszystkich dyń . Ale ziemia pod orzechami jest bardzo dobra, choć trawa i miechunka nie chcą tam rosnąć.
Awatar użytkownika
MoWo

Post »

mewa3
Jednak myślę że najbardziej będzie pasować Sweet Mama.
Pozdrawiam Wojtek
kasia_535
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 paź 2014, o 11:55

Post »

Witam Wszystkich

Ogródek mam pierwszy rok i pierwszy raz dynie. Bardzo suchy był ten rok, a ja na ogrodzie nie mam wody. Jak ogarnę system wklejania zdjęc to wrzucę zdjęcie plonów. Zaobserwowałam duża róznicę we wschodach roślin z nasion kupnych i pozyskanych z dyń. Z całej paczki Uchiki Kuri wzeszła mi tylko 1 roślina która dała 1 dynie. Early Butternut zerowy wschód z paczki nasion. Vegetable spaghetti 2 rosliny z paczki nasion. Pieknie powschodziła mi Muscat de Provence z nasion pozyskanych z dyni z warzywniaka. Od znajomej dostałam 5 nasionek i z tego były 3 roślinki które dały 9 dyń. Melonowa i Bambino z nasionek wydłubanych z dyń na ryneczku też ładnie powschodziły. Generalnie kupne nasiona mnie rozczarowały. Z wysianych 2 paczek okrągłej cukinii (jasne i ciemne) wzeszły tylko 3 roślinki które jeszcze kiepsko plonowały. Udało mi się z nich zostawić jedna jasna na nasionka. Z ozdobnych Turecki turban zero wschodów. Te dynie są jak bakcyl :D Już planuje odmiany na przyszły rok.
Pozdrawiam Kasia
dori83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2015, o 21:20

Post »

Witam serdecznie,

Poradzcie mi prosze kochani... Chce na przyszły rok przygotować sobie warzywniak w takiej formie jak pod linkiem poniżej. I moje pytanie jest takie, ze jeśli chciałabym w te kwadraty wsadzać dynie to jaki musiałyby miec wymiar te kwadraty i po ile ziaren wtedy wsadzać? Jestem początkująca i nie wiem czy na środek sie sadzi kilka ziaren czy w jakimś odstępie od siebie? Początkowo myslalam o kwadratach tak 2,5 na 2,5 metra, ale prosze doradzcie mi http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... cgodnAsH7g
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Ja nie wysiewam nasion do gruntu tylko podrośnięte już sadzonki, gdyż dynia ma długi okres wegetacji (od nasiona do dojrzałych dyń). Nasiona wysiewam w domu ok. 20 kwietnia. Zaraz po wykiełkowaniu na wierzch sadzonki zanoszę na dzień do foliaka aby się nie wyciągały, na noc zabieram do domu.
A jeśli chodzi o areał na jedną dynię to mogą one mieć pędy do kilku ładnych metrów i raczej nie da się wyczuć w którą pójdą stronę...
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Dori83 możesz posiać po 3 nasionka, a potem zostawić najsilniejszą sadzonkę a pozostałe uszczknąć. Ale lepiej wysadzać już podrośniętą w domu i zahartowaną sadzonkę z podkiełkowanego ziarenka, jak nowapasja. Trzeba sadzić do bardzo zasobnego podłoża.
Co do planowanej przez Ciebie uprawy w skrzyniach, to nie bardzo widzę tam dynie. One potrafią się płożyć na kilka metrów i muszą mieć na to miejsce i podłoże, gdzie mogłyby wczepiać swoje "niby korzonki" odchodzące od łodygi. Niektóre mają owoce bardzo daleko od miejsca posadzenia sadzonki.
dori83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2015, o 21:20

Post »

Rozumiem, w takim układzie w skrzyniach bedzie cos innego, a dynie posadze tak, aby mogły sie swobodnie rozrastać. Napiszcie mi tylko prosze, czy musza one rosnąć w pełnym naslonecznieniu. W tym roku zaobserwowałam, ze z miejsca częściowo zacienionego było mniej owoców niż z tego w pełnym słońcu, chociaż te ostatnie były pozniej posadzone...

Jeszcze mnie ciekawi czy zebrane przeze mnie dynie hokkaido, ktore sa żółte nadają sie do jedzenia? Czy one jeszcze zrobia sie pomarańczowe w warunkach domowych, wystawiać je na slonce czy raczej trzymac w chłodnym miejscu w garazu, bo slonce im juz nie pomoze?
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Zapasy na zimę zebrane :wink:
Obrazek
Dwie największe jeszcze dojrzewają na krzakach.

Pozdrawiam
Adam
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

dori83, nie odpowiem Ci z całą pewnością co do hokkaido, bo nigdy jej nie miałam ani nawet nie jadłam (bo zawsze było tyle innych dyń...). Wiem tylko, że powinna być pomarańczowa, a nie żółta. Stąd wniosek, że powinna jeszcze trochę poleżeć. I chyba lepiej, póki jeszcze słoneczko, na słońcu. Ja swoje Rouge d'Etampes trzymam na słonecznym balkonie i ładnie się wybarwiają w miejscach, gdzie nie były pomarańczowe. Nawet zerwana jako zielona Olga zaczęła nabierać żółtych pasów. Tak samo dochodzą butternuty i makaronowe. Kilkanaście danek polek po leżakowaniu w słoneczku poszło wczoraj pod nóż, na pesteczki. Wnioskuję, że słoneczko działa dobroczynnie na dyńki.
Co do hokkaido, to spróbuję w przyszłym roku. W tym roku miałam nasionka z trzech źródeł i żadne mi nie skiełkowało. Tak samo miałam z justynką.
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Proszę o rozpoznanie moich dyń. Mam je z AWN z mixu dyń jadalnych.

Obrazek

Obrazek

Pozdr. MArcin
Awatar użytkownika
MoWo

Post »

Dolne zdjęcie Blue Hubbard lub Blue Ballet.
Górne jakiś mieszaniec dyni olbrzymiej.
Pozdrawiam Wojtek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”