Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Cudne roślinki, zazdroszczę, że mogłeś je podziwiać na żywo :wink:
Ja dostrzegłam na jednym ze zdjęć moje ukochane krotony :heja
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arku, wspaniała wycieczka, dzięki Twoim zdjęciom też choć przez chwilę mogłam zajrzeć do Afrykarium i podziwiać te cudowne rośliny ;:oj
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Byłam tak w weekend majowy. Fajne miejsce.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak ja bym chciała takie miejsce mieć pod nosem. ;:196
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Arku - spacerek piękny, roślinki śliczne, fotki oczywiście super ;:138

No ale na kompozycje przecudnych epifitów napatrzeć się nie mogę ;:167

I za to wieeelki ;:196
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No, widoki godne pozazdroszczenia ;)

Można na żywo poprzyglądać się wielkości roślin i np: kwiatom.

Fajna fotorelacja ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dzastin - Żanett-ko - Tereniu - Karolinko - Kasiula17 - Pawle - Kasiu - Krzysiu - Justynko-duju - Ewo - Justynko-justus27

Lubię i to bardzo jak odwiedzacie moje wątki ;:138 Lubię i to bardzo czytać Wasze przesympatyczne posty :tan a w ogóle to przede wszystkim Was lubię bardzo,bardzo,bardzo ;:168 ;:136 Za to,że jesteście,gościcie w moich wątkach i pozostawiacie ślad po swoich wizytach w postaci postów bardzo a bardzo Wam dziękuję ;:180
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości.

Dzastin - Miło mi to słyszeć ;:196

Żanett-ko - Ja też tak mam czasami-zwłaszcza po wakacyjnych "powodziach" powodowanych przez zastępczych opiekunów i nie tylko ale po wyrzuceniu na śmietnik kilku przelanych i zniszczonych roślinek,kupuję nowe i pielęgnuję te,które zdołały przetrwać ;:108

Tereniu - Przyznam,że i mnie odpowiadałaby praca w Afrykarium.Ja też dziękuję za miłe słowa ;:196

Karolinko - Poczekam aż znajdziesz różę pustyni-ja mam czas ;:306 ,tylko czemu nie pokazałaś zdjęć z Afrykarium :?: Dzięki za miłe słowa również ;:180

Kasiula17 - Duża ;:196 raz jeszcze za link do żyworódki.

Pawle - Za ocenę fotorelacji oraz podanie nazwy-kolokazje/niezwykłe rośliny,toteż przyciągneły moją uwagę.

Kasiu - Ja też lubię krotony ale chyba nie mam do nich ręki?

Krzysiu - ;:180

Justynko-duju - Mnie się też podoba i to bardzo to miejsce ;:180

Ewo - Robiąc zdjęcia epifitów wiedziałem,że zainteresowana nimi będziesz najbardziej Ty i stąd parę ich ujęć.Za milutkie słowa ;:196

Justynko-justus27 - ;:180

Wakacyjny bilans strat wśród moich roślin to temat przewodni dzisiejszego postu w moim wątku.
Niestety straty w porównaniu z rokiem ubiegłym dużo większe-padły młode cytrusy,które ładnie i zdrowo rosły,ku mojemu wielkiemu ubolewaniu,bo to moje oczka w głowie zakończyło wegetację jedno z moich drzewek bonsai a to aucuba zaś begonia magic color jest nie poznania i jeszcze kilka innych roślin bądź to zmarniała bądź jakimś cudem przeżyła ale czy się odrodzi trudno zgadnąć?
Powód-nasza Pani Opiekunka na zmianę z naszymi Gośćmi,którzy przebywali u nas pod naszą nieobecność przez okres miesiąca mieli bardzo lekką rękę i nie żałowali roślinkom wody.No cóż druga prawda jest taka,że gdyby w ogóle nie podjęliby się opieki nad moimi zielonymi to prawdopodobnie pozostałaby przy życiu znikoma ich ilość ;:108
Filigranowa27 pisze: .........A jak się mają twe storczyki?
Po powrocie do domu rzuciłem na nie okiem pobieżnie i z daleka i odniosłem wrażenie ku mojemu zdziwieniu,że mają się całkiem dobrze,bo pojawiły się na nich nowe soczyste liście,korzenie powietrzne a u jednego z nich-białego storczyka zakwitł ładny dorodny kwiat ;:oj
Jednakże radość trwała krótko bo jeden z nich złamał się i upadł na podłogę bo okazało się,że ma przegnite korzenie.
Zajrzałem do pozostałych,które też były w osłonkach i z keramzytem i ......zaniemówiłem-wszystkie pozostałe do połowy doniczki zanurzone były w wodzie,gdybym wiedział,że będą tak przelewane to usunąłbym chociaż keramzyt i woda byłaby tylko w osłonce na dnie i nie sięgnęłaby korzeni! Wyjąłem wszystkie z osłonek ale nie wiem czy choć parę z nich da się uratować bo u kilku widać w doniczkach część zielonych korzeni.Wklejam kilka zdjęć storczyków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wypuściły nowe młode liście,korzenie powietrzne i pędy i mogłyby zakwitnąć w przyszłym roku ale.......

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak niestety wyglądają korzenie u większości storczyków a te akurat to korzenie tego,który zakwitł ;:145

Obrazek

Doskonale natomiast przetrwało "powódź" jedno z trzech pozostałych drzewek bonsai-bonsai ginseng.

Obrazek

Obrazek

Ginseng wypuścił nawet kolejny młody pęd-jakby z uporem maniaka,bo pierwszy rośnie już sobie zdrowo i rozkrzewia się.

Obrazek

Równie dobrze maja się scindapsus-po postrzyżynach,szczepki już w wodzie czekają na ukorzenienie się.....

Obrazek

.....oraz trzykrotka-tradescantia z czterech ocalały dwie ale pościnane pędy tez już w wodzie.

Obrazek

Ocalały również lucky bamboo w wodzie-ładnie odrosły mu odcięte młode pędy oraz ukorzenione posadzone do ziemi i dosyć spore już
pierwsze młode pędy bambusa w doniczce z ziemią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na parapecie i półce pojawiły się natomiast nowości-Peperomia Obtusifolia oraz dwukolorowy Scindapsus aureus.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obawiam się jednak,że wraz z nimi przywlokłem do domu jakiegoś pasożyta bo na liściach zauważyłem małe jakby wygryzione otworki :?:,czy Paweł i ktoś jeszcze może mi powiedzieć czego to jest objaw?

Obrazek

Scindapsusem aureusem jestem zachwycony ale niestety i na nim zauważyłem otworki na liściach-rośliny stały jedna po drugą w miejscu sprzedaży !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i na scindapsusie zauważyłem już na kilku liściach małe otworki.

Obrazek

Dziękuje Wszystkim za uwagę i raz jeszcze pozdrawiam.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Arku pognite korzenie pousuwaj u storczyków, mam nadzieję,że szybko się zreanimują i wypuszczą zdrowe korzonki i pędziki :wit
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Arku - jestem pewna, że roślinki się zregenerują pod Twoją opieką ;:108
A to, co jest na fotkach - wygląda pięknie !!
Zwłaszcza uwagę przykuwają scindapsusy ;:138
No i w związku z nimi mam pytanie.
Bo widzę, że masz je w dwóch wariantach - opałkowany i w zwisie :lol:
Widzisz jakąś różnicę we wzroście między nimi ?
Ponoć opałkowane lepiej rosną, ale Twój bez podpórki też ładnie wygląda !!

Ps - podobne dziurki na roślinkach widziałam po 'kolacji' gąsiennic.
Ale to były begonie, i stały w ogrodzie u znajomej.
W przypadku Twoich to może być coś zupełnie innego.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Pati - Zgadzam się z Tobą,że powinienem usunąć pognite korzenie a najlepiej wyrzucić cały podkład i wymienić na nowy i przyznam się,już to kiedyś zrobiłem u jednego czy dwóch i.....niestety nie dało się ich uratować dlatego tych następnych boję się ruszać :( i łudzę się,że może same dadzą sobie tym razem radę :?:

Ewka - No i masz rację,bo już zauważyłem-żeby tylko nie zapeszyć-że opałkowany Scindapsus aureus rzeczywiście szybciej rośnie ale w kolejnym etapie będzie musiał rosnąć w zwisie no bo warunków brak,żeby wydłużyć mu pałkę,może,jeżeli nie zagnieździł się w nim jakiś robal "dziurkowiec",będzie zdrowo dalej rósł?
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34

Post »

Współczuję strat, niestety często tak bywa ,że zastępczy opiekunowie przesadzą w stronę nadopiekuńczości.
A nowości zdrowo wyglądają oprócz tych dziurek.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Arku - aż trudno uwierzyć, że jakieś kłopoty u Ciebie z roślinkami...Wszystko wygląda naprawdę cudownie! Na storczykach się nie znam, więc nic nie dodam, ale popatrzyłam na piękne zdjęcia, piękne rośliny i nacieszyłam - jak zawsze u Ciebie - oczy. ;:108
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Też się zachwyciłam Twoim scindapsusem i pozazdrościłam dużych liści :D . Te dziurki to mogą być jakieś uszkodzenia mechaniczne i jak nowe nie powstają, to chyba nie ma się czym martwić.
Basia
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Arku , rozumie cie doskonale. Też po powrocie z wakacji przeżyłam niemiłą niespodziankę. Praktycznie cała kolekcja skrętnikowa poszła do wiadra - mąż niestety tym razem nie podołał obowiązkom i plus upały dowierszyły dzieła. Do tej pory jeszcze ratuję z miernym skutkiem niedobitki. ;:144 Trzymam kciuki, żeby tobie udało się jak najwięcej odratować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Arku storczyki widzę mają nowe korzenie, wiec bez obaw stare ścinaj i je odkażaj . ;:333 mi gnił stożek wzrostu i posypałam proszkiem odkażającym, podziałało. ;:333 potem nie podlewaj dopóki korzonki srebrne się nie zrobią.Dasz radę, wierzę w to. ;:196 Cudnie pozostałe rosną. :tan i jak tam z dziurkami? jest ich więcej. ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”