Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

:wit
Martuś ;:196
Cudowne widoki ogrodu ;:138
Grzybki wspaniałe, tylko pozazdrościć, w naszym rejonie niestety całkowity brak przez suszę ( już zapomniałam jak deszcz wygląda)
Super fotka wilczomlecza mirtowatego wyglądającego z pomiędzy białych marcinków ;:215
Pozdrawiam i życzę sprawnego załatwienia spraw urzędowych.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Martuś grzybki to ja na targu widuję ale się nie rzucam na nie ;:oj nie za wiele ofert jest bo sucho u nas...Selerki też mojemu eM obrodziły..kupiłam teź 10 sadzonek na rynku ...Ja obornik w niewielkich ilościach granulowany z worka stosujemy ale od lat mamy "patent"sadzenia współrzędnie z pomidorami...Gdzieś kiedyś wyczytałam chyba w działkowcu i jest to sposób jak dla nas niezawodny od lat. ;:108 . Polecam!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto do ciebie to zagląda się przez cały okrągły rok z ogromną przyjemnością .Zawsze masz co pokazać co nacieszy oczy i duszę .Dobrze,że jest tak dużo pięknych ogrodów na tym forum,gdzie można spędzić trochę czasu i to nam się nie nudzi ,tylko na odwrót bo chcemy więcej i więcej.
I czekam na jeszcze :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martusiu cudowne grzybki, a chryzantemy takie radosne! Ja wczoraj poszalałam w ogrodzie, ale dereń w końcu znalazł swoje miejsce i wydaje mi się że dobre, przesadzałam też róże. Dzisiaj może pójdę do lasu bo i u mnie podobno pokazały się grzyby, więc sprawdzę. Życzę dobrego dnia i owocnych zbiorów, a zdjęcia pokazuj bo wcale nie są nudne ;:185 Buziaki zostawiam ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny jesienny ogród z tyloma kwiatami. ;:215
I hibiskusy ładnie kwitną( moje też )
Aż się boję, jak przyjdzie przymrozek, to nam to wszystko zniszczy juz ;:161
Różowa Anabelka też ładna :)
A ten Floks plamisty Delta jakoś smukły, trochę układu kwiatostanu do ostróżki ma podobny.Fajny ;:173
Róże pięknie jeszcze kwitną :)
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Witaj Martusiu ;:167 grzyby jak malowane .. jesień u Ciebie kolorowa ,przecudowna .

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu jeszcze pięknie i kolorowo, a grzybki jak malowane, i to bez wyjeżdżania do lasu ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Grzyby w ogrodzie tak całkiem pod ręką to bardzo dobry pomysł. Same urosły? Czy pomagałaś jakoś im się zadomowić?
U mnie codziennie na stole grzyby w różnej wersji, jeszcze ciasta z nich nie zrobiłam :;230 Ale ja mam taką nawiedzoną grzybiarkę i mi donosi. :D
U mnie jakby się wysiały cleome to bym się cieszyła ;:108
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martusiu witaj ;:196 jakie Ty masz piękne grzybki ;:333 ;:333 a jakie śliczne zimowity białe ;:oj ;:oj a chryzantemy ;:180 ;:180 a róże ;:215
Wszystko u Ciebie cudowne ;:138 ;:138 trudno wyjść z takiego ogrodu - przepiękny .
Martusiu dzięki Ci za to że mam gdzie oko pocieszyć ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś u Ciebie nie dość że pięknie to i smakowicie. ;:215
Widzę ze nie masz przymrozków u mnie sporo poszło i też dopiero teraz mi hibiskus zaczął kwitnąć a tu -3, nie wiem czy się rozwinie. ;:145 Grzyby jak malowane, śliczne czerwoniaki. ;:333 a jaki cudny karczoch ;:oj zimuje Ci on, mi zawsze z wiosny robale zjedzą. ;:223
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Ewuniu,dziękuję ,my uwielbiamy zbierać grzybki i jeść grzybki w różnych daniach,chyba jutro jadę w świętokrzyskie na grzyby właśnie,u mnie też sucho,i wczoraj podlewałam ,myślę ,że sprawy urzędowe jakoś załatwiłam,teraz grzyby ,a ogród musi poczekać,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196

Maryniu,grzybków z targu też nigdy nie kupuję ,wolę nie jeść ,ja muszę sama nazbierać i przerobić dopiero mi smakują ;:306 nigdy nie sadziłam pomidorów z selerami ,bo praktycznie nie sadzę pomidorów,nie mam już na nie czasu ,a robić coś źle i zaniedbywać to po co,ale nie przeczę ,że to dobra metoda ,zresztą już wypróbowana przez Ciebie ,obornika granulowanego też nigdy nie stosowałam ,bo stosuję gołębi,ogrody jeszcze zipią kolorami do pierwszego porządnego mrozu ,ale lepiej niech go jeszcze nie będzie,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Beatko,miło,że tak piszesz,staram się ,żeby było jak najlepiej ,chociaż i mnie czasem coś nie wyjdzie,ale poprawić zawsze można,my już mamy takie natury ,że ciągle coś nam się podoba czego nie mamy i ciągle gdzieś gnamy po nowe roślinki,pozdrawiam ;:168

Marysiu,ja nic nie robię w ogrodzie,,wczoraj tylko trochę podlewałam ,resztę czasu przeznaczam na grzyby ,wczoraj byłam na rydzach ,robiłam z nimi do 2 w nocy i dzisiaj 5 godzin,okropna z nimi robota ,ale już wszystko gotowe,a jutro wybieram się w świętokrzyskie sprawdzić co tam jest ,bo jak dzwonię to mówią ,że nie ma ,albo bardzo mało.muszę to sprawdzić,ciekawa jestem co ty nazbierałaś w swoim lasku,,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Aneczko,ogród jeszcze fajnie wygląda,ale to chyba już niedługo,Anabelka różowa jest śliczna ,a floks plamisty Delta kwitnie i kwitnie ,ciągle nowe kwiatostany się pokazują ,floksy plamiste mają tą wiechę długą a wąską ,róże też jeszcze rozkwitają,więc niech nie będzie jeszcze mrozów,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu tylko opieńki, zrobiłam zupę i trochę do mrożenia zblanszowałam. Nie ma żadnych podgrzybków ani kozaków, a mój sąsiad podobno znalazł coś. Dopiero rosną te tzw jadalne tylko raz, jest ciepło i jakby jeszcze popadało to może, ale na razie to tylko spacer. Jedź i sprawdź a ja Ci życzę owocnych łowów :D Dobrej nocy ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu witaj,podobają ci się moje folderowe grzybki ,a rosną byle gdzie pod wierzbami te czerwone a szare i czarne pod brzozami,jesień taka ciepła i kolorowa .super jest ,ale ma się to zmienić,pozdrawiam ;:168

Iwonko,specjalnie tak to wymyśliłam,że jak już będę stara ,to już do lasu nie pojadę ,ale będą na miejscu ,więc posadziłam brzozy,sosny i dęby zasiałam grzyby i plan się powiódł,grzybów mimo suszy jak widać sporo,pozdrawiam :wit

Gosiu,pomagałam ,bo zaczęłam od sadzenia brzóz,parę sosen i 2 dęby czerwone ,są jeszcze małe,ale rosną ,a potem każde obierki z grzybów i stare dojrzałe kapelusze nie nadające się do konsumpcji wsadzałam do ziemi,łopatą podważam darń na 20 cm wsypuję trochę odpadków grzybowych i przykrywam z powrotem tą darnią i tak co kawałek robiłam i jak mam odpadki to zawsze tak robię,stare dojrzałe kapelusze mają w rurkach zarodniki to odpowiedniki nasion u roślin i jest to rozmnażanie generatywne,a resztki grzybni z oczyszczonej nóżki grzyba to strzępki grzybni i jest to rozmnażanie wegetatywne,wiec obydwie metody rozmnażania uruchomiłam , jest efekt,można tak zrobić w trawniku,bo u mnie rosną pod wierzbami też,my tez zajadamy sie grzybkami,pozdrawiam ;:168

Tereniu,dziękuję za mile słowa ,staram się ,ale jak się to podoba to tym bardziej się cieszę,jesiennych mam troszkę ,więc tak weselej w ogrodzie,szkoda ,że dalie przymroziło,ale widzę ,ze pączki przetrwały i się rozwijają ,jutro wybieram się w twoje strony,więc myślę ,że się spotkamy,pozdrawiam ;:196

Kasiu,grzybki pobijają rekordy zbiorów,mąż już dzisiaj nie poszedł do ogrodu zobaczyć ,bo mówi ,że mam za dużo roboty z grzybami ,ponieważ wczoraj uzbieraliśmy w lesie sporo rydzów,i nie mogłam tego obrobić ,no i przyniósł z ogrodu pełną swoją koszulę ,poszedł się przejść i popatrzyć czy nie urosły jakieś grzybki ,i znalazł ich tyle ,że ściągnął koszulę i pełny tobół przyniósł goły do domu ;:306 ,bo nie chciało mu się wrócić po koszyk i wszystkie poszły do suszenia ,pozdrawiam, ;:196 ogród ładnie kwitnie ,bo włączają sie chryzantemy i Michałki

Marysiu,opieńki też są pyszne ,ale potrzeba trochę suszonych i duszonych na wigilię ,zobaczę w świętokrzyskim ,to może potem wybierzesz się ze mną,buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj Martuniu żeby jeszcze trochę polało, bo ciepło nawet jest ale jak chodzę po lesie to sucho ;:185
Jedź na zwiady i przyjedź z dobrą nowiną to może się przyłączę ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle rydzów nazbieraliśmy wczoraj w lesie i 2 podgrzybki ;:306 ,okropna z nimi robota ,ale 20 słoiczków uduszonych na masełku już w zamrażarce,i 10 słoiczków zamarynowanych.

Obrazek

Obrazek

a tyle mój mąż przyniósł z ogrodu
Obrazek

razem miałam tyle do zrobienia ,ale juz wszystko przerobione i zapakowane w słoiczki ,20 słoiczków rydzów jest uduszonych na maśle już w zamrażarce,10 słoiczków rydzów zamarynowanych a kozaczki ususzone i też zamknięte szczelnie w słoiczku ,żeby czasem żaden mól grzybowy się do nich nie dostał
Obrazek

Teraz parę fotek z ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piano
Obrazek

Elhmsorn
Obrazek