Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Skarpa na nowe róże. Po prawej miskanty, na stelażu powojniki. Z lewej różanka z okrywowymi i szałwią, potem pięć kulek bukszpanowych, z prawej za trawami Chopiny, Artemis, Flamingo i różowa NN. Przed tą różanką też kilka bukszpanów, brązowa turzyca, ostnice. Rośliny przy murku oporowym będą uporządkowane.

Obrazek

Ogród w perspektywie i szczegółach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu Twoja organizacja rabatowa mnie zadziwia, niezmienne. Widać, że jesteś bardzo poukładaną osobą. ;:131
Trawy masz po prostu wyśmienite. Uwielbiam je u Ciebie oglądać.
Różanka... heh ... czy pomyślałabyś o niej jeszcze dwa lata temu? :lol: W tym temacie zaczęłyśmy tak samo. ;:215 Mnie ten różany romans bardzo wciągnął. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu to obwódki sprawiają wrażenie ładu. Rabaty za nimi, to w większości miszmasz. Trawy sama podziwiam co rano z sypialni. :) Różankę spróbuję zrobić w Garden Puzzle, może coś podpowiecie. :?:
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Soniu , ale ta rabata wielka, w życiu się nie spodziewałam takiego kwałka terenu, będzie pięknie. Jeszcze wiosną nie podejrzewałam , że będzie mi się podobał jakikolwiek ogród różany , ale zmieniłam zdanie :) będzie cudnie
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ogród z perspektywy piękny, wszystko takie równiutkie, wypielone, trawka skoszona.
Zazdroszcze takiego porządku w ogrodzie ;:63
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko rosły tam jednoroczne i dwie duże kępy trzmieliny, posadzonej jeszcze w czasie budowy. Miały metrowe korzenie, trudno było wykarczować. Choroba różana też zupełnie niespodziewanie mnie dopadła. :;230 Mam nadzieję, że jakoś pomysł na ten fragment skarpy się pojawi. ;:204

Kasiu trawnik trochę odżył, bo było szare siano. Porządek na razie z przodu rabat, ale co roku staram się grupować rośliny, bo taką mam naturę, że lubię ład. ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Trawy co raza bardziej mnie biorą ;:306
A jeszcze tak nie dawno wręcz nie podobały mi się .
a teraz odwrotnie.
Piękne te twoje trawiszcza ;:333
Ogród z perspektywy wygląda pięknie, rabaty śliczne, dobrze dobrane i taki porządeczek ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Tak, perspektywa wygląda na bardzo uporządkowaną dzięki regularnym obwódkom. ;:108

No, jaka cudowna jest ta Twoja piórkówka! Wygląda coraz lepiej. ;:215
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Widzę, że u ciebie za działeczką jakiś lasek się zaczyna u mnie to brzydko same łąki :|
Ja to się w kwestii projektowania lepiej się wstrzymam pomysłu żadnego rewelacyjnego nie mam a pomysł na trawy jako tło jest super.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ogród w perspektywie i szczegółach wygląda całkiem jak z Garden Puzzle. Te kuleczki bukszpanowe i trawiaste nadają mu bardzo uporządkowany wygląd ;:108 Różanka na skarpie - super pomysł, choć z tym nie pomogę bo różanej wiedzy nie posiadam. Ale Soniu jak Cię znam, wyjdzie różaneczka jak z obrazka ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu bardzo układny i wymuskany ten twój raj! ;:63 Podziwiać samo dyscyplinę w prowadzeniu ogrodu! ;:333 Ilu ogrodników tyle wizji ogrodowych 8-) ... Dobrze,że każdy ma swoje/wizje/ i jest im wierny. ;:108
Ja zmieniam swoje wizje prawie w każdym sezonie ;:306 ...ale nie ulegam podglądactwu innych ogrodów tylko sama widzę co można poprawić , co przestaje mi się podobać albo to co wymaga interwencji...Stąd w każdym sezonie sama zadaję sobie mnóstwo pracy ;:oj a ogród się zmienia ...Ja tak właśnie lubię! :heja Ta zmienność mojego ogrodu towarzyszy mi od początku mojej "zabawy" w ogrodnika... :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu no to mnie zastrzeliłaś.Ty masz już miejsce na nowe róże ,wszystko pięknie przemyślane,poukładane a ja zamówiłam masę róż a miejsca jeszcze nie mam dla nich i co najgorsze to i pomysłu nie mam ;:223 Pięknie to z góry wygląda ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Naprawdę wszystko jest poukładane
A ta rabata z miskantem i rządkiem bukszpaników, rozchodnikiem i innymi trawkami jest rewelacyjna
Szkoda, że ja boczków nie mogę obsadzić :roll:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Soniu, piękne te twoje rabaty, wszystko jak od linijki ;:180 A rozplenice będą i u mnie,chociaż jedną muszę posadzić i nawet wynegocjowałam kawałek trawnika.. oczywiście z troski o bolące plecy męża podczas koszenia ;:306
Czy ja dobrze zrozumiałam: ta szałwia omączona (ta bardzo ciemna) jest wieloletnia? Na bazarku w mojej okolicy panie polecały mi ją do kompozycji jednorocznych ;:218
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, że zaglądacie z dobrym słowem. ;:180 Dzisiaj wyrzuciłam prawie wszystkie jednoroczne, posiekałam setki siewek ostróżki jednorocznej i firletki. Wyrwałam też większość werbeny patagońskiej, bo nie chcę powtórki z siewkami wiosną. ;:202 Parę siewek firletki posadziłam przed powojnikami. Na cebule już brakło czasu. Rano była piękna mgła.

Obrazek

Obrazek

Aniu trawy łatwo komponować, nawet posadzone bez pomysłu, jak w wielu miejscach u mnie, dobrze wyglądają. Szczególnie o tej porze, tworzą tajemniczy ogród. W twoim nowym ogrodzie na pewno zagoszczą, nie oprzesz się ich urokowi. ;:65 Czy piórkówka nie jest piękna.

Obrazek

Dario z bliska różnie to wygląda, ale jak patrzę z okna, to mam lepsze zdanie o rabatkach. ;:306 Piórkówka z rosą.

Obrazek

Anitko od północy ponad kilometr ciągną się zagajniki brzozowe i sosnowe. ;:215 Chodzę tam na spacery, ale nie zapuszczam się głębiej, bo tam żyją dziki. Przychodzą pod płot i ryją dziury w nieużytkach. Niestety od południa już wycinają drzewa, bo zaczynają się budowy. Miałam taki piękny widok na lasek sosnowy. ;:174 Jeszcze nie mam koncepcji na różankę na skarpie, ale czasu tyle jeszcze. :;230

Obrazek

Zuza już mam w głowie przenosiny niektórych obwódek w inne miejsce, jednak poczekam do wiosny, pewnie jeszcze koncepcje się dwa razy zmienią. :) Róż pewnie będzie więcej, bo już domówiłam dwie Queen Elizabetth, bo trzy na pewno wyglądają lepiej niż jedna. Obrazek Pink Peace nadal ma kilkanaście pąków, jak nie kochać róż.

Obrazek

Marysiu z dyscypliną to różnie bywa, ale obwódki lubię i robię na każdej rabacie. Ja niestety nie mam jeszcze takiego doświadczenia, żebym miała dokładną wizję ogrodu, ciągle coś poprawiam i zmieniam rośliny. ;:204 Tym pięknie przebarwiającym się rozchodnikiem jestem zauroczona, z pewnością wiosną powędruje w inne miejsca. A uratowałam go od sąsiadów, bo wyrzucili przy robieniu płotu.

Obrazek

Beatko miejsce było zasadzone jednorocznymi i siewkami różnych bylin, teraz będą róże. Co będzie za kilka lat, trudno zgadnąć. ;:218 Jak już róże do ciebie dotrą, to w głowie szybko z pewnością powstanie plan posadzenia. ;:108 Limelight poróżowiała.

Obrazek

Gosiu ja mam rabaty wokół domu, bo tam jest wyżej i trawnik nie miał racji bytu. Dlatego mimo niewielkiej działki, mam dużo miejsca na rośliny. ;:215 Nie narzekaj, też masz dużo miejsca na rabaty. ;:108 W porannej mgle.

Obrazek

Sabinko M z pewnością jeszcze ci podziękuje. :) Jak trawy polubisz, to dostrzeżesz miejsca, gdzie jeszcze się zmieszczą. Szałwia niebieska to omączona, jest jednoroczna, napisałam skrótem. :oops: Co roku sieję, ale w tamtym wyhodowałam jedną malutką, a tegoroczne porosły ogromniaste. :roll: Hortensje nadal ładne.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”