Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Przepiękne ogrody po0kazujesz, oglądam z przyjemnością po kilka razy -dzięki ;:196 Ależ Anglicy mają ogrody, ale Oni mają w tej kwestii historię , więc nie ma się co dziwić :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Krysiu, z prawdziwą przyjemnością i zachwytem dokładnie przestudiowałam Twój nowy wątek. Wyprawa do angielskich ogrodów warta grzechu ! Wspaniałe rabaty, kipiące kolorami, świetnie skomponowane, perfekcyjnie zadbane. Ogromne wrażenie robią te rozległe przestrzenie przeznaczone pod nasadzenia.
Ach, może kiedyś uda się to i mnie obejrzeć ! Tylko kiedy ? Pewnie dopiero w przyszłym wcieleniu ;:306

Kochana, Twój ogród równie uroczy i pełen kwiatów. Także pięknie zadbany, co było nie lada wyzwaniem w tym sezonie. Błyszczy jakby susza ominęła go wielkim łukiem z daleka :D

Kupiłaś pięknego przetacznikowca - u mnie na wiosnę zamieszkały trzy w różnych kolorach. Bardzo mi się podobają i mam nadzieję, że zadomowią się szybko. Rodgersję mam w trzech odmianach, ale w tej chwili nie wyglądają już najlepiej, bo latem, pomimo podlewania, podeschły...

Nie mogę się napatrzeć na zdjęcia z wycieczki i wracam do nich wielokrotnie - niektóre są jak z bajki. Bardzo Ci za nie dziękuję ;:180
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Witaj Krysiu trafiłam do Twojego wątku przez przypadek i wcale nie żałuję .
Wycieczka jaką nam zrobiłaś po ogrodach -bajka :tan :tan
ale i Twój ogród może nieźle zmylić zwiedzającego .
Piękne nasadzenie w Twoim ogrodzie można zwiedzać i zwiedzać
widać ,że z wycieczek zawsze można coś przenieść do własnego ogrodu.
Krysiu czy możesz zdradzić, kto organizuje takie wycieczki do tak przepięknych ogrodów.
Pozdrawiam Maria
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja czekam Krysiu na dalsze zdjęcia z podróży do angielskich ogródków.
Często zaglądam do Ciebie podziwiać te zakątki, bo to moje klimaty.
A co u Ciebie w twoim ogródku, brakuje mi zdjęć z twoich włości.
Zdrówka życzę. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie :wit

Od czasu do czasu wypada mi pokazać, co w moim ogrodzie słychać a raczej widać.
Dzisiaj mam taki zamiar.
Przy wrześniowej pogodzie ogród jakby odetchnął świeżym powietrzem.
Deszcze od czasu do czasu dostarczają mu potrzebnej wilgoci.
I chociaż nawet zdarzały się ulewne opady , to jednak ziemia wciąż na pewnej głębokości jest jeszcze dość sucha.
Widzę to sadząc nowe lub przesadzając rosnące już rośliny.
Mimo moich zapewnień, że już nic nowego nie będę sadziła, kupowała itp i tak coś mi do ogrodu przywędrowało.
Jak już gdzieś chyba pisałam w końcu i tak zawędrowałam na Renk na nasze targi ogrodnicze, i tak kupiłam nową
hortensję Polar Bear i jakieś proso. Już posadziłam ale ile musiałam się nakombinować, gdzie to posadzić. ;:223 :;230
A jeszcze dzisiaj znowu skusiłam się i od Eli ;:196 wyszabrowałam pokaźny tojad i białą chryzantemę
a od Jagódki ;:196 dostałam sadzonki kłosowca. Chyba nie mam silnej woli. ;:185 :lol:

Witaj Izo ;:168
Przykro mi, ze byłaś akurat wtedy przeziębiona. Mam nadzieję , że to już przeszłość i teraz już wszystko w porządku.
Cieszę się, że chociaż tak mogłam Ci poprawić samopoczucie. Niestety , to nie pani Kasia była nam przewodnikiem.
Ale widać, że to bardzo kompetentna osoba i fajnie byłoby taką mieć za przewodnika.

Lisico, ;:196 kochana jesteś , tak mi właśnie brakowało tego odniesienia do historii tego ogrodu.
Może za mało szukałam ale nie znalazłam takich informacji. Raczej wszystko, na co trafiałam odnosiło się do współczesności.
Widzę , że Ty też jakoś nie bardzo akceptujesz obecność takich rzeźb w tym historycznym ogrodzie.
Może się nie znam na aktualnych trendach ale to już drugi taki ogród angielski, w którym nowe nasadzenia lub założenia wydawały mi się nie trafione.

Dorotko ;:196 bardzo często zdarza się , że jakieś rośliny otrzymują nazwy takich ogrodów. Może tak się dzieje, gdy podczas jakiejś specjalnej okazji, rocznicy związanej z danym ogrodem pojawia się wyjątkowa roślina, która nazywana jest odpowiednio dla tej sytuacji.

Stasieńko ;:196 oczywiście jeszcze będą kolejne ogrody, ale dzisiaj muszą wystarczyć fotki z mojego.
Też bardzo lubię historyjkę o księżniczce Fionie i Szreku, jednak obecność tej figury w tym miejscu była dla mnie co najmniej zaskoczeniem. Mimo to całość robiła całkiem wyjątkowe wrażenie.

Karolinko :) my już tak mamy, że możemy różne ogrody oglądać bez końca. A te angielskie to już klasyka ogrodowa.

Marysiu Mufko :D miło mi, że ta relacja z wycieczki sprawiła, że zajrzałaś do mojego wątku.
Zapraszam serdecznie na kolejne angielskie ogrody a dzisiaj do mojego .
Założyłam sobie nawadnianie kropelkowe i to pomogło mojemu ogrodowi jako tako zachować kondycję.
Ponadto, u nas nie było aż takich upałów, jak na południu kraju.
Nie rezygnuj z marzeń o takich wyprawach. To było też moje kiedyś marzenie i jak widać udało mi się je spełnić.
Jednak apetyt rośnie i chciałoby się jeszcze pozwiedzać takie ogrody ale już chyba nie będę miała takiej okazji.

Marysiu Sasanko :) witam Cię serdecznie. Bardzo mi miło, że mogę podzielić się swoimi wrażeniami i przy okazji powspominać. Ta wycieczka była zorganizowana przez grupę pasjonatów ogrodów i w takim kameralnym gronie 9 osób.
Tylko dlatego tam się znalazłam, bo jedna z osób z tej grupy nie mogła akurat w tym momencie pojechać.
Kiedyś jeździłam na zorganizowane wycieczki ogrodowe z biura Frater z Bydgoszczy. Jednak wtedy były to wycieczki
autokarem na ponad 30 osób. Możliwe, że jeszcze je organizują. Jednak trudniej zebrać im było aż tyle osób na takie wycieczki.
Chyba ludzie wolą zwiedzać zabytki bardziej.

Grażko ;:196 , masz rację , w końcu to mój wątek ogrodowy i trochę z mojego ogrodu też być powinno. :lol:
Angielskie jeszcze też będą ale później. Już wiem, co za warzywo jest uprawiane pod tymi glinianymi osłonkami.
Ostatnio w programie Mai pani Kasia wytłumaczyła, że jest taka kapusta modra, która jest osłaniania przed światłem
i podobno bardzo smaczna. Widać było to warzywo już po wycięciu tej smacznej części więc trudno powiedzieć, czy u nas też takie warzywo się uprawia. Muszę poszukać w internecie, może coś znajdę.

A w moim ogrodzie .....
kwitną niektóre róże, jednak dość skąpo, kwitną wszystkie hibiskusy, w tym nawet mój biały.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powtarzający kwitnienie liliowiec.
Obrazek

Widok ogólny na rabatkę z tym liliowcem
Obrazek

Hortensja ogrodowa.
Obrazek

Zawilec japoński
Obrazek

Rozchodnik
Obrazek

A nad wszystkim szumią brzozy.
Obrazek

Dobrej nocy i spokojnych snów :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu, Twój ogród kipi kolorami, a róże cieszą kwiatami. Miałam obawy, że przez tę suszę z kwitnienia jesiennego będą nici, ale królowe to silne babki i nie poddały się mimo, że sezon niewątpliwie był trudny.
Cardinal Hume i u mnie cały sezon popisuje się obfitym kwitnieniem. Jeszcze gdyby nie skłonność do czarnej plamistości, byłaby prawie różą idealną ;:224
Twoja Pastella z rumieńcem, u mojej trudno dojrzeć nie tylko kwiaty, ale i ładny kolor. Ten rok nie był dla niej dobry ;:185
Mme Isaac już w drugim ogrodzie widzę kwitnącą. Swoją przesadzę po raz trzeci chyba, bo ma za dużo słońca i źle to znosi. Może bardziej zacienione miejsce spowoduje, że kwiaty nie będą przypalone i dłużej się nimi nacieszę.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krysiu :wit
Piękna jeszcze ta twoja jesień w ogrodzie ;:215
A liliowiec, nie dość ,że powtarzający kwitnienie to jeszcze ciekawy i piękny ;:108 ;:108
Ummm i te róże, cudnie jeszcze kwitną ;:333
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Ignis05 pisze:(...) oczywiście jeszcze będą kolejne ogrody, ale dzisiaj muszą wystarczyć fotki z mojego.
Twój ogród zdecydowanie wystarczy. Napatrzyłam się szczególnie na kwitnące hibiskusy, które u mnie nie chcą jeszcze zakwitnąć i pewnie już nie zdążą.
Bardzo dziękuję za miłe spotkanie. ;:196
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Matko kochana, czemu ja jeszcze nie byłam w tym wątku :?: ;:oj
Witaj, Krysiu. Piękne ogrody z wycieczki i piękny Twój ogród. Cudowne zdjęcia :)
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mój Cardinal Hume tak zmarniał tego lata, że w ogóle nie wiem czy coś z niego będzie.
Ale w donicach czekają następne panny, więc wielkiej straty nie będzie. :uszy
Róże słabo powtarzają mi kwitnienie, ale kilka jest bardzo mocnych i niezawodnych.
I na takie będę stawiać w przyszłości. :uszy
U mnie już prawdziwa jesień, czas na wstępne porządki i sadzenie cebul.
Chociaż prawdę mówiąc nie mam natchnienia jak innymi latami, jakoś zmęczona jestem tym sezonem. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Sliczne hibiskusy, przepiękne róże, cudne zawilce, kupiłam takie w Wojsławicach :) pięknie u Ciebie , prawie jak w angielskim ogrodzie :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, Twój piękny ogród podziwiam na bieżąco i stale zaskakujesz mnie czymś nowym. ;:138 ;:138
Natomiast wspomnienia z wycieczki trafiły się okazjonalnie, dlatego takie frapujące, ja tam nie pojadę a i Ty zapewne co roku tam bywać nie będziesz.Dlatego to piękne sprawozdanie, widziane Twoimi oczami tak nas wszystkich zafascynowało. ;:215
Mój różowy zawilec ma 35 płatków i na imię mu Pamina. Policz wszystkie płateczki swojego, jeśli ma mniej to musi mieć inne imię. ;:333
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Krysiu dopiero dziś mam dostęp do sieci i mogę Ci podziękować za przemiłą wizytę.
Kłopotu z posadzeniem nowych roślin pewnie trochę miałaś, ale na pewno sobie poradziłaś i będziesz zadowolona. Gdyby rośliny się nie przyjęły, będziesz już miała wybrane miejsce na ponowne posadzenia wiosną.
Krysiu Ty wiesz jak ja podziwiam Twój ogród, Twoje róże - piękne zdjęcia.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Krysiu pergole które widziałaś kupiłam u nas w centrum
kosztowały niecałe 100,- zł , muszę dokupić jeszcze jedną
i wtedy zobaczę jaka firma je wykonuje ,może będzie można kupić w wysyłce.
Widziałam ,że jeszcze są ale trochę niższe -szkoda że nie umiem spawać , ;:131
bo , bym dospawała dłuższe nogi a tak może jakoś przywiążę druty
-rośliny je zakryją i jakoś będzie- trzeba sobie radzić.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jak tam rzecz się ma z Twoimi cebulowymi? Posadziłaś już? Ja mam to już za sobą. I całe szczęście, bo w taką zimnicę w ogóle nie chce się wychodzić do ogrodu. A zresztą tak samo jak Kogra czuję w tym roku jakieś ogólne zniechęcenie i zmęczenie. Całe szczęście, że nie zamawiałam róż, bo sadziłabym je w wielkim pośpiechu i niedokładnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”