Witam wszystkich odwiedzających i przepraszam za 'ciszę', ale to była tzw. siła wyższa.
W/w 'siła' we wrześniu + upały w sierpniu - wykończyły mnie psychicznie

.
Ogród zniósł lepiej te ekstremalne sytuacje, niż ja. Tyle, tytułem wstępu.
drozd - Janusz, dziękuję Ci bardzo za serdeczne słowa, ale muszę postąpić tak, jak Ty - zamknąć wątek. Nie poddaję się łatwo, ale potrzebuję dystansu. Ogród do przymrozków wyglądał nieźle, chociaż dalej panuje susza. Teraz pozostało mocne podlanie rododendronów i innych zimozielonych, przed zimą, a reszta okaże się wiosną. Dalie czekają na wykopanie i to muszę zrobić, bo roślinki trafiły mi się śliczne. Pewnie będę się czasem 'błąkać' po innych wątkach, ale chociaż nie będę mieć wyrzutów sumienia, że nie odpowiadam na wizyty

.
mukkdenia - słabo się wybarwiła
takasobie - Miłka, ta roślinka, to jasnota plamista; mogę wiosną dołożyć do paczki, bo będę i tak ją wywalać

.
kryzysowa - Kasiu, Ty masz najbliżej i wiesz, jak to wygląda. Wióry rogowe zostawiłam na przyszły rok. Co do cynii, to zmarzły i są w jednakowym, brązowym kolorze

.
Tulap - Mati, myślę, że dlatego, iż jest ich bardzo dużo, bo suche listki są, uwierz

.
dorotka350 - Dorota, jeszcze nie do końca jest super, ale da się żyć. A mączniak jest, niestety

. Poza tym susza trwa. Te opady są zbyt małe, że by nasączyć ziemię

.
Madziagos - dziękuję

. Cieszę się, że lubisz kolory, bo mnie przynajmniej, daje to energię.
Kiedyś podzieliłam ogród na 4 trójkąty kolorystyczne - nie wyszło

.
cyma2704 - fakt, ogród jest 'dojrzały', jak i ja

,ale ładniejszy

.
dorkow0 - Dorota, ja dla odmiany lubię oglądać ogrody takie 'ułożone' i eleganckie. Cóż, u siebie zawsze coś muszę zamieszać i mam 'kolorowy zawrót głowy'

.
Masz rację, że musi być różnorodność, bo by wiało nudą

.
Margo2 - myślę, że faktycznie za gorąco; wiosną spróbuję raz jeszcze, jak dostanę gałązkę, albo wyślę Dorocie (dorkow0), bo chyba jest lepsza w 'te klocki'

.
marpa - Maryniu, z tym 'w porządku', to tak nie do końca, ale może się jakoś do zimy wykaraskam

.
To by było na tyle. Zdjęcia są oczywiście z końca września.
Dziękuję wszystkim swoim gościom za poświęcony czas; było mi bardzo miło, bo nie byłam sama. Tym, co marzą o emeryturze, chcę powiedzieć, żeby za nią nie tęsknili, bo bywa tak, iż zapominam, jak się mówi. Wszyscy gdzieś gonią; ja już wiem, że i tak na próżno.
Cóż, każdy musi się o tym przekonać sam; takie życie.
Zamykam wątek, więc na pożegnanie kilka przemyśleń - nie moich, ale to tym bardziej mnie utwierdza, że myślę właściwie.
"Kochamy zanadto nasze dzieci, a za mało naszych rodziców".
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko. ''
"Jeżeli kochasz, czas zawsze odnajdziesz, nie mając nawet ani jednej chwili."
ks. Jan Twardowski