Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4

Post »

To jest dopiero F2 i F3, w kolejnych pokoleniach może tak naprawdę pokazać się jeszcze wszystko :D Np. w tym roku miałam po raz kolejny K/139 F6 Zieloną Zebrę i po raz kolejny mam rozszczepienie tej krzyżówki. A szukam typu o owocach takich, jak pokazała Kozula tutaj. Czy u kogoś z Was ten numer rodzi takie duże zielone zebry? Baaardzo go poszukuję... :D bo mnie tym razem ta krzyżówka dała owoce żółte, koktajlowe z delikatnymi różowymi smużkami. Smugi są ledwo widoczne, nie wiem, czy się utrzymają, na razie roboczo oznaczyłam ją jako Żółtą Zebrę Cherry. Średnica owocu ok. 3-4cm, w smaku słodko-kwaskowe, pomidorowe, z wyraźną skórką; krzak bardzo plenny, wysoki, silnie rosnący, liść regularny. Miałam 2 krzaczki, oba miały zbliżone owoce, różniły się nieco pokrojem gron:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój K/20. Owoc nie był dojrzały.
Obrazek
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jednak mam :D .
Byłam na działce i przy sprzątaniu krzaków wpadł mi w ręce ostatni owocek K 20/1 -z moich nasion,spłaszczony.
Pierwsze zdjęcie komórką i ciemne-niestety nie poprawię aparatem,bo już go nie ma ;:173
Obrazek

Obrazek
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Mój był bardzo podobny. Co ciekawe,teraz,jesienią są równie pyszne,ale już nie robią się miękkie,mimo,ze trochę poleżą :wink:

K/20 to moje tegoroczne największe odkrycie i pewniak na przyszły rok ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Lepiej? Kolory były b.rozjechane i jedyną wskazówką była ta biała kartka pod spodem.
Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Lepiej :D
Nie wiem,jak ten pomidor to robi,że przy tak dużych owocach jest taki plenny? ;:oj
W przyszłym roku będzie lepiej potraktowany-muszę zbadać do końca jego potencjał :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Canti ,u mnie, niestety ,też było rozczepienie zielonej zebry K139, takie samo jak u Ciebie, wyrosła mi żółta koktajlówka.
Jestem bardzo zawiedziona,bo też zależało mi na tym pomidorze :roll:
Asia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

To jeszcze jeden dowód na to,o czym wcześniej pisałem,że trzeba sadzić minimum 3-4 szt. danej odmiany.Jedna sztuka to loteria.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ładne te Wasze K/20 befsztykowate, Aimee, mam nadzieję, że wydłubałaś ;:224 Bo będę się uśmiechać :D

Pelasiu, szkoda :(
W sumie posadziłam 9 krzaków K/139 - dostałam 9 nasionek, wszystkie skiełkowały, wszystkie posadziłam. Od siewki było widać, że się rozszczepiła, dwa krzaki były silne, grube, liście miały wielkie. To były te koktajlówki, które pokazałam wyżej. Pozostałe 7 krzaków od początku wyglądały na typowe zdechlaki, i z nich wyrosła owszem, zielona zeberka, ale śliwka z dzióbkiem. Nie zrobiłam niestety zdjęcia, ale owoce miała bardzo zbliżone wyglądem do K/132/2 F9 ze zdjęcia poniżej, może nieco bardziej pękate:

Obrazek

Kolorystycznie bliżej co prawda naszej poszukiwanej wersji, ale kształt zupełnie inny, no i miała niestety bardzo grubą skórę :(
Wybrałam nieco nasion, sprawdzę za rok, czy się ta skóra utrzyma. Smakowo nie umiem ocenić. Skórka zdominowała wszystkie inne odczucia :D
Pozdrawiam, Dorota
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tego co pamiętam to na tej zielonej zebrze była gruba skóra,ale pomidor był bardziej zielony z różowymi pręgami.Parę lat temu dawałam zdjęcia .ale teraz nie potrafię odszukać :roll:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p2649690
Znalazłam ;:138
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Czy będziecie wysyłać nasiona na akcję, w tym roku miałam ich 5, w przyszłym chciałam posadzić więcej i inne a tu niestety wysłanych jest malutko i bardzo jestem zawiedziona. Ja swoje wysłałam.
pozdrawiam Karina
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Canti ,one są zbliżone do tej wersji co miałam. I krzaki, jak dobrze pamiętam ,też były typowe zdechalki. Więc może nie wszystko stracone. Uparał się na tą zebrę,bo pamiętam ,że była piękna i smakowała jak kiwi. Gruba skora wcale mi nie przeszkadzała :wink:
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, tak, one są podobne. Ja miałam moją pierwszą 139 w sezonie 2012 z nasion właśnie od Ciebie i część owoców była taka, jak pokazałaś na zdjęciu, w kształcie śliweczki, a część podłużna z dzióbkiem (plus jeszcze czerwone nieregularne w kształcie). Te zebrowane były bardzo smaczne, tak jak piszesz, skórka była gruba, ale smak to wynagradzał. W 2013 roku ją siałam i mi się pojawiły żółte śliwki z lekkimi smugami, nie typowe zebry, bardziej bicolor. Myślałam, że coś pomyliłam, i chociaż zebrałam trochę nasion, to już ich nie siałam i na Akcję nie dawałam, bo nie byłam ich do końca pewna. Potem przypadkiem trafiłam na tą krzyżówkę u Tatiany. Moja wyglądała bardzo podobnie. W tym roku dostałam nasionka od przemiłej Forumki ;:196 ale znów mam rozszczepienie :D Tą zieloną pociągnę dalej, może akurat pójdzie w dobrym kierunku :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Czy możliwe, że K/68 Dyno x Orange Strawberry "Big" F6/2014 w tym pokoleniu tak się rozszczepiło, czy też błąd się wkradł?
Możliwość błędu jest znikoma, wysiew, sadzenie w kolejności numerów, z wcześniejszych nr były 36, 37ki, z kolejnych/dalszych 121, 122 /owoc podobny, żółty, duży, jednak później zaczął dojrzewać/.
Krzyżówkę prowadzę od 4-tego pokolenia.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

To możliwe :D ja mam w 121 podobnego żółtego pomidora, 300-400g, bardzo dobry w smaku. Te pomidorki wyglądają pięknie, smak pewnie też jest dobry, więc spokojnie prowadź je dalej :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”