Ave pisze:Witajcie
Ewelinko, wiem, że popiół z kominka wartościowy - a możesz podpowiedzieć konkretniej, gdzie go wykorzystać
Przepraszam , Ewuś , że odpowiadam Ci dopiero teraz, ale rzadziej ostatnio zaglądam na forum...Pytasz , gdzie wykorzystać popiół ? Prawie wszędzie !
Bo popiół pozostający ze spalania zarówno drewna iglastego jak i liściastego, a także resztek roślinnych jest wartościowym nawozem. Zawiera wiele cennych dla roślin składników pokarmowych np. potas, fosfor, wapń, magnez. Nie ma w nim jedynie azotu, który ulatnia się w czasie spalania, i jedynie składniki azotowe należy uzupełniać stosując popiół jako nawóz. Robiąc kompost najlepiej przesypywać nim kolejne jego warstwy. Z powodzeniem można go też wykorzystać w ogrodzie podobnie jak nawóz fosforowo- potasowy. W takim wypadku rozsypujemy go wokół drzew, krzewów i na rabatach stosując 1 kg na 10 m2. i następnie płytko mieszamy z ziemią. Popiół drzewny z ogniska, z grilla czy z kominka ma też właściwości odkwaszające ,podobnie jak kreda. Jeżeli razem z drewnem nie były spalane żadne śmieci (papier, szmaty, folie, opakowania) to popiół nie zawiera substancji szkodliwych i można go spokojnie stosować nawet pod uprawy warzywne.
Popiół drzewny zwłaszcza z kominka ma więc wszystkie składniki z wyjątkiem azotu. Można go dodawać bezpośrednio do ziemi (przekopać). A najlepszy jest jako dodatek do kompostu, trocin, kory. Ja rozsypuję go i na trawnik i na rabaty, właściwie wszędzie , poza miejscami , gdzie mam rośliny kwaśnolubne.