co to za nalot na glebie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

co to za nalot na glebie

Post »

Dzisiaj kopałam na działce nową rabatkę na kwiaty, w jednym miejscu po przekopaniu zobaczyłam coś białego na glebie.wygląda na jakiś nalot . Proszę o radę co to może być i czy to coś groźnego.Mam nadzieję że na zdjęciach bedzie widać
Obrazek

Obrazek
Z góry dziękuję za wszystkie rady :)
Pozdrawiam Małgosia
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: co to za nalot na glebie

Post »

Nie wiem jaki grunt tam jest, ale poczytaj o glebach glejowych, może to jest ten problem.Pewna nie jestem.
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p

Post »

Ziemia jest raczej gliniasta ,ciężka i tylko w jednym miejscu po przekopaniu pokazało się właśnie to, wygląda jak strzępki czegoś białego na ziemi może na zdjęciu mało widoczne
Obrazek
mam jeszcze takie, może trochę lepiej widać ,chodzi o te białe plamy
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma tam czegoś, co się rozkłada? Jakieś pozostałości po liściach, korzeniach, jakiejś innej materii organicznej? Mnie to wygląda na jakiś rodzaj grzyba, który niezbędny jest właśnie przy rozkładzie tejże.
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p

Post »

Nie bardzo się przyglądałam , liści nie widziałam może korzenie jeszcze to sprawdzę . Trochę zapachniało lasem grzybami , więc też pomyślałam o jakimś grzybie.
W tym miejscu nic nie rosło tylko trawa,obok jest drzewko iglaste i wiśnia.
Teraz nie wiem czy to nie zaszkodzi i mogę sadzić kwiaty?Czy potraktować to jakąś chemią ?
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym chemii nie używała. Bo nawet jak jakieś szczątki nierozłożone są to aż tak nowym nasadzeniom przeszkadzać nie będą. Ja ogólnie zwolennikiem jestem normalności w ogrodzie. Ani przesadnego nawożenia, ani przesadnej ekologi, ani przesadnej chemii.
Ogród uprawiam od dwudziestu lat i ogrodnikiem zawodowym jestem od, no też sporo. :wink:
I właśnie w swoim ogrodzie stosuję powyższe. Roślinom to nie przeszkadza, a wręcz odwrotnie.
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedź ,to mnie uspokoiłaś .Też nie lubię żadnej chemii używam tylko kompostu i humusu do podlewania ,bałam się tylko czy ten nalot nie zaszkodzi roślinom .Zawsze dobrze jest się poradzić innych bardziej doświadczonych :) . Ja dopiero zaczynam tworzyć swój ogródek . Jeszcze raz dziękuję ;:333
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, każdy z nas kiedyś zaczynał i każdy popełniał błędy. Zresztą robimy to do tej pory, tylko spora większość się do tego nie przyznaje. ;:306
Jak sama zakładasz ogród, to na pewno nie ustrzeżesz się przed błędami (zresztą firmy wykwalifikowane też je robią). Ale na tym polega ogrodowanie. Ale ile frajdy w zakładaniu nowych nasadzeń, w patrzeniu, jak nowe roślinki rosną, jak zmieniają się nasze rabaty z roku na rok.
A ziemia to najwększy skarb, jaki mamy i musimy o nią dbać.
Część 1Część 2
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”