Moje cytrusy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

Moniko, a w jakiej ziemi rosną? Ja robię taką mieszankę: w równych częściach substrat torfowo-kokosowy, piasek gruboziarnisty, ziemia kompostowa( nie biohumus sklepowy!!!) jeśli nie masz, to zwykła ziemia z ogrodu i to wszystko dobrze wymieszać.
Ważne! nie przelewać w zimie. Ziemia musi być wilgotna, a nie mokra.
jack55
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam jednego cytrusa, nie wiem czy cytrynka, ma kolce. Uratowałam go wiosną, ktos go wyrzucił z bardzo zaawnsowanymi tarcznikami. Pozbyłam się ich, choć nie było łatwo. Wakacje spędziła na balkonie i pęknie rosła. Ziemia uniwersalna, ze żwirem. Teraz postawiłam ją w chłodnym pomieszczeniu, ale zaczęła strasznie gubić liście, chyba ją stracę :?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje są wsadzone w zwykłą ziemię uniwersalną z drobinkami węgla drzewnego :oops: na pewno nie są przelane. Podlewam dopiero jak ziemia troszkę przeschnie :roll: Kiedyś dawno temu, moja mam miała ogromną cytrynkę. Była wychodowana z pestki i miała prawie 2 metry. Rosła w uniwersalnej ziemi i była w światnej kondycji. Pamiętam jak uwielbiałam kiedy mama czyściła jej listki - wtedy w całym domu unosił się taki piękny zapach :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Justa007
200p
200p
Od: 24 wrz 2008, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja jestem bardzo ciekawa czy to prawda, że jeśli z jednej pestki wyjdą dwie cytrynki, to jedna z nich po 7miu latach zakwitnie? Jakiś czas temu wsadziłam do ziemi dwie pestki. Jedna wykiełkowała normalnie, a z drugiej właśnie wyrosły dwie cytryny. Jak to będzie z tym owocowaniem?
Zielonolandia - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48079" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek sprzedażowy - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=48109" onclick="window.open(this.href);return false;
ogorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2008, o 20:48

Post »

Tak Justa masz rację zakwitnie może nawet wcześniej :)
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

ja mam cytrynkę wychodowaną z pestki :D ma około 12 lat i wiem ,chociaż nie na pewno,że taka cytryna musi że tak powiem dojrzeć :D zakwitnie jak skończy 20 lub 25 lat
moja jest małym drzewkiem tak na oko ok.metra ,prowadzę ją jak drzewo tzn. pień goly i okrągła korona z liści,też ma czasem odbicia i gubi na zimę liście chociaż teoretycznie nie powinna ,no ale ta moja już tak ma .....jest w okresie wzrostu ,bo mi wypuszcza pędy i liście ,też nie wiem czemu :D chyba lubi :D
no i ma na pewno kolce....
życzę powodzenia w uprawie cytrynki ,też bym chciała żeby ta moja zakwitla :D
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też ostatnio wyhodowałam cytrynkę z pestki. Na 10 pestek wyrosło 8 roślinek. Teraz mają jakieś dwa miesiące a największy "okaz" ma z 10 cm. Nie wiem co dalej z nimi począć, ale póki są pięknie zieloniutkie niech sobie rosną. Pewnie nigdy nie zakwitną. :? Zrobiłam to z czystej ciekawości i dla własnej satysfakcji.
Pozdrawiam
Kaśka
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p

Post »

bayaga pisze:ja mam cytrynkę wychodowaną z pestki :D ma około 12 lat i wiem ,chociaż nie na pewno,że taka cytryna musi że tak powiem dojrzeć :D zakwitnie jak skończy 20 lub 25 lat
moja jest małym drzewkiem tak na oko ok.metra ,prowadzę ją jak drzewo tzn. pień goly i okrągła korona z liści,też ma czasem odbicia i gubi na zimę liście chociaż teoretycznie nie powinna ,no ale ta moja już tak ma .....jest w okresie wzrostu ,bo mi wypuszcza pędy i liście ,też nie wiem czemu :D chyba lubi :D
no i ma na pewno kolce....
życzę powodzenia w uprawie cytrynki ,też bym chciała żeby ta moja zakwitla :D
Aga: to, że ona zakwitnie po 20 - 25 latach TO JEST MIT!!! Znikomy promil zakwita (mowa o cytrusach z tzw. pestki).
Jest jednak sposób, mianowicie musisz ją zaszczepić. Do tego celu musisz zdobyć pęd z rośliny owocującej
Oto link, gdzie znajdziesz szczegóły
http://www.naszecytrusy.pl/

Pozdrawiam i życzę ogromnej satysfakcji z uprawy cytrusow
jack55
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj i tutaj. :D
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p

Post »

Czarodziej_ pisze:Witaj i tutaj. :D
Ja Ciebie też TU witam
jack55
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

byłam ,widziałam i .....jestem chora na taką owocującą cytrynkę :D szkoda by mi było obciąć tej mojej jej wszystkie pędy wobec tego kupię sobie już taką szczepioną ,która będzie kwitła i owocowala ...a ta moja ? no cóż niech sobie rośnie na zdrowie :lol:
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Jack, jak zimujesz swoje cytrusy?
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p

Post »

carol1 pisze:Jack, jak zimujesz swoje cytrusy?
Ja mieszkam w bardzo starym domy-dworek, który ma bardzo grube mury i w związku z tym mam szerokie parapety, na których trzymam cytryny i kumqwat. Trzymam je w kuchni, gdzie jak wiadomo jest z powodu gotowania większa wilgotność.
Cytrusy świetnie się czują, nie chorują i są w dobrej kondycji.
jack55
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Ja natomiast słyszałem, że cytrusy zimowane w chłodzie czują sie lepiej :)
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p

Post »

carol1 pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Ja natomiast słyszałem, że cytrusy zimowane w chłodzie czują się lepiej :)
W całej literaturze tak zalecają, ale...
jack55
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”