Mój ogród wśród łąk część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 4

Post »

:wit
Pogodnie i słonecznie u mnie od kilku dni. Niestety czas na ogrodowanie skrócony do minimum. A pracy huk. Warzywniak koniecznie muszę uporządkować, posprzątać kilka rabat...Nie mam nawet czasu na zakupy ogrodowe :roll: coś się wybredna porobiłam. A może dojrzałam do świadomych,przemyślanych zakupów roślinnych. ;:108
I cieszę się ogromnie, bo dostałam ogromne ilości zrębków drzewnych. Muszę porozkładać na rabatach, chyba nic nie będzie roślinkom?

Becia - Zbiorę. Obiecuję ;:172

Soniu - Pocieszyłaś mnie, że powtórzyły cechy. Będę próbowała za rok siać z moich. Co będzie to będzie. A trawkę posadzę jako eksperyment gdzieś na boku i poobserwuję. Może coś fajnego z tego będzie. ;:173

Violka - Nie wiem, czy czasami fochem nie rzucę, bo tak długo Cię nie było, za długo ;:196
Lulcia to moja osobista sekretarka ogrodowa.Jeszcze jakby zechciała pomóc bardziej czynnie, jakiś sekator potrzymać, koszyk...ale przynajmniej mam z kim pogadać, a ona zawsze słucha i zadowolona, nie marudzi. To jest komfortowa sytuacja :D

Dorotko Dorkowo - A jak już się zapoznasz, to daj znać, bo nasionka mam i to sporo już. Roślinka fajna, długo kwitnie, bezproblemowa. I długo stoi w wazonie.
Życzę udanego dłubania i wody z nieba, jak susza doskwiera.
Dziękuję za miłe słowa ;:196

Krysiu - Tak, barbula to wariengata. Mam ją od zeszłej jesieni i bardzo lubię za kolor. Mało jest w ogrodzie takiego niebieskiego. Straszyli, że zimy może nie przeżyć, ale okryłam, zrobiłam kopczyk i łagodna zima pomogła.

Dorotko - Napiszę jakie nasionka mam i będziesz wybierała. I roślinki napiszę jakie mogę podzielić. Damy radę z naszą sklerozą :tan

Miłeczko - No ja w temacie przetaczników jeno mogę Ci przytaknąć ;:196 bo się nie znam. A konie...to bajka mojej córki. Ja znam ciekawsze zajęcia ;:224

Sylwia i Tulap - Ok :D Postaram się.

Marysiu - Zmiany muszą być, bo za nudno by było. ;:173

Aniu - Barbulę kupiłam od pana na targu. Wiem tylko, że jest wariengata. Bardzo fajna roślinka. Może patyczki jakieś Ci podesłać?

Martuś - Zawsze tak miło mi piszesz, że aż się zawstydzam...i miło mi. ;:196

Jagoda - Powiem Ci w sekrecie, że moje dziecię na strzałkę Aramisową mówi...droga mleczna. I mnie tez podoba się takie określenie. A koni się boję nadal. Są za duże, nie umiem odczytać ich emocji, nie rozumiem mowy ciała. Owszem,dotykam aksamitu chrap, głaszczę i karmię, nawet trzymam za uzdę, ale...zawsze z obawą i lękiem. Są tam dwa źrebaki i tych się nie boję, nawet się przytulam mocno do nich i całujemy się nawzajem,są przesłodkie. I bardzo, bardzo milusińskie. Słodziaki. Za kilka miesięcy już przestaną takie być.

Jacku - Po prostu zadbałam o to, żeby popracował nad inną partią mięśni :lol: Powinien mi być wdzięczny za krok w kierunku jego rozwoju masy mięśniowej. :D

Dorotko 350 - Fakt, oczy koń ma śliczne. Przez te jego ślipia i spojrzenie ma chłop jeszcze u mnie fory. Gdyby jeszcze miał mniejsze zębiska...
A do koszyczka na razie zapakowałam ( jeszcze nie wysłałam, bo czekam,,,,) róże następujące: Artemis, Baronesse, Biedermaier, Mariatheresia, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Avalon, Gemma, White Meidiland, Sweet Memories. Jeszcze rozważam Garden of Roses i Golden Celebration i Perennial Blue. I niekoniecznie to jest lista zakończona ;:224
Tam, gdzie rosną białe cynie mam ochotę założyć różankę.

Fauna, żeby tradycji nie zepsuć

Obrazek

I daliowo dzisiaj będzie, bo to ich czas ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowa rabata irysowa. Jeszcze muszę ją dopieścić, jak znajdę czas ;:131

Obrazek

Do napisania :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No,ta rabata to szok ;:oj
1.Małgosia ma płot ;:oj
2.Małgosia ma trawnik ;:oj
3.Małgosia nie wypieliła ;:oj
4.Małgosia ma rozgardiasz z winobluszczu ;:oj
5.Małgosia posiada miejsca,gdzie nie ma kolorowego buszu ;:oj

Ile niespodzianek może przynieść jedno zdjęcie :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu czy coś dosadzisz do irysów, bo one kwitną krótko a potem będzie nieciekawie :D
Dalie masz boskie ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulapku- Oj...wydało się, że mam mało estetyczne rabaty :lol: Na swoje usprawiedliwienie dodam, że jest ona w trakcie tworzenia w trudnym miejscu, że miejsce dość mało widowiskowe, że ....oj chyba za dużo się tłumaczę, prawda? Po prostu muszę się zabrać do roboty i już. ;:108

Marysiu - To nowa rabata, właściwie powstała po to, żeby irysy w jednym miejscu zgromadzić. I jest w fazie tworzenia....a wiadomo jak ja tworzę. Chaos jest pierwszy :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

E tam chaos ! irysy stoją jak wojsko na apelu a Ty widzisz chaos, u mnie to jest CHAOS ;:306 i mój powstaje z reguły z dosadzania ;:306 Ja zawsze tworzę rabaty coś na kształt performance ;:306
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgoś, nie fochaj się .. ;:130

Ale jakie Ty masz przecudowne Dalie busz normalnie , pięknie zakwitły ...u mnie coś lipa w tym roku , posadziłam na nowe miejsce i nie bardzo im przypasowało chyba .
Też tworzysz rabatkę iryskową ;:167 ja tyż .. i mam piękne nowe posadzone , masz niskie ?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

PEPSI pisze:A do koszyczka na razie zapakowałam ( jeszcze nie wysłałam, bo czekam,,,,) róże następujące: Artemis, Baronesse, Biedermaier, Mariatheresia, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Avalon, Gemma, White Meidiland, Sweet Memories. Jeszcze rozważam Garden of Roses i Golden Celebration i Perennial Blue. I niekoniecznie to jest lista zakończona ;:224
Lista imponująca i już sobie wyobrażam jak będzie pięknie u Ciebie Obrazek. Normalnie nie mogę się doczekać żeby zobaczyć wszystkie kwitnące razem na tej rabacie ;:65
Artemis, Baronesse, Stephanie Baronin zu Guttenberg i Garden of Roses bierz w ciemno, a na pewno się nie zawiedziesz. Avalona widziałaś u JagiS i jak widać też wart posiadania. A i jeszcze Mariatheresia, jest piękna, ale moja młoda i nie do końca mnie zachwyciła. Kwiaty ma śliczne, ale kwitła dość słabo, ilością mnie nie powaliła. Coś tam jeszcze jest na krzaku, ale tak jakoś nie rzuca się w oczy. Pozostałych nie mam, więc się nie wypowiadam.
Gemma też mi wpadła w oko. Jak ją zamówisz to będę obserwować u Ciebie i kto wie, może też się skuszę :wink:

PS. Dalie cudne, moje w tym roku poległy na całej linii, chyba je trochę zaniedbałam :oops: Tylko jedna, czerwona wygląda dobrze i ciągle rośnie, a kwiatów ma całe mnóstwo.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Załapałem się na piękny pokaz dalii! ;:333
Dobrze, że dbasz o równy rozwój mięśni u eMa, choć nie wierzę, że tak doświadczony zawodnik sam o to nie dba ;:306 W tym temacie byłoby nam po drodze ;:136
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Małgosiu, dalie masz cudowne. Aż chce się je oglądać. Bo u mnie to nawet pisać nie będę. Tak im susza dała w kość. A takie miałam śliczne odmiany. Może w przyszłym roku będą ładnie kwitły.
Nowe rabaty powstają, będzie super. ;:333
Nasionka zbieraj, bo ja ciągle niezdecydowana jestem.
Ale w sprawie róży, to napiszę do Ciebie PW. ;:131
Buziaki zostawiam. ;:196
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu już coraz mniej koloru, a dalie tak pięknie się prezentują. ;:215 Irysową będzie ładna, nawet ich zdrowe liście zdobią rabatę. Ja swoim posadziłam z przodu oczywiście trawy, ;:306 później ruszają i zasłaniają przekwitłe irysy. Też listę różaną zrobiłam i mam problemy z podjęciem decyzji. ;:204
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dalii piękne kolekcja! Chyba im teraz pasuje, ze tak cudnie kwitną!
Brakuje mi tylko nazw! Jak możesz, to pisz, bo nie mam żadnej z nich, chyna tylko My Love i chyba Eveline (nie wiem, czy ta Twoja biało- fioletowa to Eveline, bo cos za dużo fioletu ma, ale mogę się mylić). Pasikonik śliczny! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Rabata jest z przypadku, w dość trudnym miejscu, bo jest wąsko, zaraz naprzeciw jest długa wiata z drewnem. Więc za dużo dosadzać nie mogę, bo musi przejechać kosiarka i taczka z drewnem. Chociaż ja coś tam jeszcze wymyślę. :D

Violka - Nie focham się długo nigdy, bo zawsze zapominam, że miałam focha. ;:196
Nie mam tam niskich irysków, mam wszystkie wysokie i jedne takie od koleżanki forumkowej cieńsze i niebieskie.Nawet liście miały inne. Takie niskie, ciemnoniebieskie rosną na innej rabacie, ale je na razie zostawiam bo tam mi pasuje.
Moje dalie też cierpiały latem, po deszczach odżyły i cieszą moje zachłanne oczy. Mam nadzieję, że jeszcze długo pocieszą. ;:3

Dorotko 350 - Dziękuję za szczegóły dotyczące moich wybranek. Rabatowe to raczej zostaną na liście, zastanawiam się jeszcze nad krzaczastymi. Nie wiem gdzie je upchnąć, a rabatowe już wspominałam, że mają zastąpić cyniowy wjazd. Ma być różany wjazd. Avalona u Jagi widziałam i mnie zauroczył. ;:173

Jacku - No to widzę, że solidarność męska mnie dosięgła. Też biegasz? Mój M dzisiaj biegał w biegu Malinowskiego, córka też,,,ale ona z grzeczności jako córeczka tatusia biega, bo woli konie. A ja kibicuję i jestem menagerem drużyny:;230

Dorotko Dorkowo - Moje dalie też cierpiały na niedostatek wody. I chyba za mało dokarmiona ziemia była w miejscu posadzenia. Już sobie rozmyślam, gdzie posadzić w przyszłym roku. Muszę przygotować dobrze grunt. Mam mnóstwo końskiego złota ;:333

Soniu - Daj listę, będziemy ( ja niewiele mogę ale coś tam już wiem ;:173 ) wspólnie radzić. :uszy
Irysowa rabata się tworzy, ale trawy to dobry pomysł ;:333 Podzieliłam ostatnio 3 kostrzewy i wyszło kilkanaście nowych krzaczków. Muszę jeszcze jedną taką podzielić, nie wiem jak się nazywa, ale jest fajna. I dam do irysków.

Miłeczko - Nie jest to Eveline, tylko Stolze von Berlin. Jest fioletowa. A ta bordowo - biała o dużych kwiatach to Tartan. Pozostałe ...nieznane. ;:131 Chętnie służę bulwkami :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ach Gosiu jakże ja Cię doskonale rozumiem z tym tworzeniem listy różanych zachcianek... też to własnie przechodzę. Musze z czegoś zrezygnować a za żadne skarby nie mogę żadnej odpuścić! ;:124
Piękne dalie pokazałaś. Moje w tym roku to istny niewypał. Niestety mamy suszę a ja skupiłam się na podlewaniu innych. Może tu tkwi przyczyna?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Ładny ten zakątek z daliami, o tej porze takie kolory ożywiają ogród ;:3 Na nowej rabacie dosadzić możesz coś jednorocznego, np. aksamitkę Lulu, ma bardzo delikatne koperkowe listki, dorasta do 10 cm...kwitnące krzaczki po potrąceniu pachną cytryną...wysiać można od razu do gruntu po 15 Maja. Miłorząb wypatrzyłam pomiędzy daliami, jest szczepiony :?:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Zaciekawiła mnie rabata irysowa ;:oj Uwielbiam irysy ;:167 Kupowałaś nowe odmiany, czy tworzyłaś ze swoich sadzonek lokując je w nowe miejsce? Jakie odmiany tam rosną?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”