Wiejskie podwórko - aguskac cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a..... dziś nawet opowiadała o "moich" jabłkach "Maja w ogrodzie" :)
Zachwycała się tymi starymi odmianami, które mam u siebie. Dlatego pomyślałam, że szkoda, by mi się tyle jabłuszek marnowało, skoro są tak smaczne i tak cenione. Tym bardziej, że są ogromne, dorodne i zdrowe.
To jeszcze parę... :)
Moim zdaniem najsmaczniejsze , niestety NN , może ktoś ma i rozpozna. Mają ok 5 cm średnicy. Strzelają w zębach i są bardzo soczyste. Najdłużej się przechowują.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No tak ,malinówka jest pyszna,ale źle się przechowuje więc trochę jakby kicha.....A antonówka jest wczesną czy późną odmianą?Powinna mieć jeszcze rumieniec (chyba...)

Też wyjątkowo oglądałam ten odcinek!A jestem właśnie zainteresowana naszymi starymi odmianami ,więc program był jak najbardziej na czasie. :lol:

Na prawdę przepiękne jabłonie.Jabłek zatrzęsienie....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ pisze:No tak ,malinówka jest pyszna,ale źle się przechowuje więc trochę jakby kicha.....A antonówka jest wczesną czy późną odmianą?Powinna mieć jeszcze rumieniec (chyba...)

Też wyjątkowo oglądałam ten odcinek!A jestem właśnie zainteresowana naszymi starymi odmianami ,więc program był jak najbardziej na czasie. :lol:

Na prawdę przepiękne jabłonie.Jabłek zatrzęsienie....
Antonówka jest trochę wcześniejsza, już się kończą z niej jabłka. Szybko się też psują, nie można ich długo przechowywać. Część jabłek miała lekko różowy rumieniec.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aguskac pisze: Moim zdaniem najsmaczniejsze , niestety NN , może ktoś ma i rozpozna. Mają ok 5 cm średnicy. Strzelają w zębach i są bardzo soczyste. Najdłużej się przechowują.
Obrazek Obrazek
Wydaje mi się że tez je mam :roll: ale odmiany nie znam.
W tym roku miałam ich baaaaaaaardzo dużo :roll:
Bardziej chodziło mi o zdjęcie 3 -nie wszystkie mi się otworzyły :roll:
Mam takie -to jest to?Obrazek[/URL]
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, u Ciebie też są takie "chrupiące" jak się je gryzie? Bo inne moje odmiany takie nie są. Ta jest przepyszna.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Tak Aguś są pyszne,leżą u mnie najdłużej.
Sąsiedzi mówią że to malinówka,ale u nich wszystkie czerwone to malinówki :lol:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agusiu cudny ogród - takie kocham najbardziej. Wszystko mi się podoba, sad ze starymi jabłoniami (malinówki mniam mniam - ukochane jabłuszka z czasów mojego dzieciństwa) trawnik ze stokrotkami, szopa (błagam nie przerabiaj starej cegły na sztuczny pruski mur) ścieżki, schodki i kotki. Hihihi nawet mi do rymu wyszło :lol: :lol: :lol:
ADHD ogrodowo-działkowe ma 99,99% bywalców tego forum. Ja marzyłam o huśtawce ogrodowej, dostałam ją od córki na imieniny 3 lata temu i nie wiem czy spędzam na niej w sumie chociaż jedną godzinę w ciągu całego sezonu.
Jestem pod wrażeniem Twojej pasji winogronowej - lubię ludzi pozytywnie zakręconych.
A dom jest ..... boski, zwłaszcza to zdjęcie z kwitnącymi jabłoniami. Ja rozumiem, że posiadanie starego domu niesie ze sobą wiele wyzwań i problemów , ale myślę że warto....
Jest to jeden z najciekawszych (dla mnie - to subiektywne odczucie) wątków na tym forum. Bardzo się cieszę, że tu trafiłam . Pozdrawiam serdecznie Maria z Kaszub
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agnieszka72 pisze:Tak Aguś są pyszne,leżą u mnie najdłużej.
Sąsiedzi mówią że to malinówka,ale u nich wszystkie czerwone to malinówki :lol:
Moje malinówki też identyfikowałam w necie, więc pewności nie mam, ale wg mnie to są te większe i wcześniejsze jabłka. Niektóre są naprawdę bardzo duże. No i są trochę "kanciaste"

Te, które są na ostatnich fotkach wyglądają inaczej niż opisywane w odmianach malinówki. Chyba mamy to samo, czyli nie wiadomo co :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amba19 pisze:Agusiu cudny ogród - takie kocham najbardziej. Wszystko mi się podoba, sad ze starymi jabłoniami (malinówki mniam mniam - ukochane jabłuszka z czasów mojego dzieciństwa) trawnik ze stokrotkami, szopa (błagam nie przerabiaj starej cegły na sztuczny pruski mur) ścieżki, schodki i kotki. Hihihi nawet mi do rymu wyszło :lol: :lol: :lol:
ADHD ogrodowo-działkowe ma 99,99% bywalców tego forum. Ja marzyłam o huśtawce ogrodowej, dostałam ją od córki na imieniny 3 lata temu i nie wiem czy spędzam na niej w sumie chociaż jedną godzinę w ciągu całego sezonu.
Jestem pod wrażeniem Twojej pasji winogronowej - lubię ludzi pozytywnie zakręconych.
A dom jest ..... boski, zwłaszcza to zdjęcie z kwitnącymi jabłoniami. Ja rozumiem, że posiadanie starego domu niesie ze sobą wiele wyzwań i problemów , ale myślę że warto....
Jest to jeden z najciekawszych (dla mnie - to subiektywne odczucie) wątków na tym forum. Bardzo się cieszę, że tu trafiłam . Pozdrawiam serdecznie Maria z Kaszub
Napisałaś tyle miłych słów, że nie wiem co powiedzieć. Ze mną jest tak, że czasem jestem nim zachwycona, ale często ( zwłaszcza jak pooglądam wypieszczone ogrody na forum ) mam ogromny niedosyt i poczucie, że tyle jest jeszcze do zrobienia. A to trawnik wiecznie zapuszczony, rabaty niedokończone, wysepki ciągle wołają - zrób z nami wreszcie porządek :)
Dziś kończyłam otaczać najstarszą wysepkę kamieniami i się załamałam. Jakieś zwierza... pewnie nornice czy coś temu podobne tak poryły ziemię pod włókniną, że aż strach. Same górki, dołki i korytarze. Kora pozwalana w dołki, na górkach ja widać... Częściowo, po brzegach odkryłam włókninę i poprawiałam, ale na całości poprawiać to byłaby już lekka przesada. Tym bardziej, że pewnie znów zrobią to samo.
Cieszę się, że Ci się podoba, bo mimo wielu rzeczy które bym zmieniła jestem z niego dumna i zawsze oprowadzam po nim znajomych jak tylko mają na to chęć :) Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amba19 pisze:...
Jestem pod wrażeniem Twojej pasji winogronowej - lubię ludzi pozytywnie zakręconych....
Co do mojej pasji to byłam wczoraj na spotkaniu forumowiczów u jednego ze znajomych. Szkoliliśmy się w zakresie cięcia winorośli :)
Jeśli regulamin tego forum nie zabrania to zapraszam do obejrzenia fotorelacji, nagraliśmy nawet filmiki dla wszystkich chętnych. Myślę, że dla nowicjuszy w uprawie winorośli to bardzo cenny materiał.

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... c&start=90
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wlazłam na stryszek i fotnęłam szopkę :)
Trochę mi wstyd takie fotki wklejać, ale skoro szopka budzi tyle emocji, to proszę

Obrazek

Tutaj część szopki z dobudowaną wiatką i początki zagospodarowania terenu ( czyli ścieżka, rabatki ) po rumowisku, które było w tym miejscu
Obrazek

Po zbudowaniu wiatki odkryliśmy bruk, który już prawie całkiem zarósł trawą
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro już tak Was zamęczam moją winoroślową pasją, to pooglądajcie jeszcze plony :) niestety nie moje. Zostałam nimi obdarowana podczas wizyty w winniczce u Grzesia. Wiedzieliście, że w Polsce i to na Pomorzu można doczekać się takich gron??

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Nooooooooooo jestem pod wrażeniem!
Naprawdę nie przypuszczałam że takie piękne grona mogą wyrosnąć w naszym niełaskawym klimacie!
Ja się chyba nigdy nie odważę na uprawę winorośli na mojej Syberii Kaszubskiej.
Pozdrawiam Maria

Ps o mało nie zapomniałam o bruku - JEST CUDNY! Wyście go po prostu odkopali????????????????????????????
Twój ogród ma w sobie "to coś", a te wygłaskane do pięt mu nie dorastają. Ja nie cierpię takich żurnalowych, lubię jak ogród żyje i oddycha. A Twój właśnie taki jest.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amba19 pisze: Ps o mało nie zapomniałam o bruku - JEST CUDNY! Wyście go po prostu odkopali????????????????????????????
Twój ogród ma w sobie "to coś", a te wygłaskane do pięt mu nie dorastają. Ja nie cierpię takich żurnalowych, lubię jak ogród żyje i oddycha. A Twój właśnie taki jest.
Dzięki :) Przeczytałam wszystko co napisałaś mojemu mężowi :)

Nie tylko bruk wykopaliśmy :) ale także ten stary ceglany murek przy ścieżce koło wiatki i samą ścieżkę z cegieł też :lol: normalnie archeolodzy ...
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No!!!!!!!
Aguś ,tym brukiem tylko mnie utwierdziłaś w przekonaniu,że masz piękny ogród!!!!
Ciekawe,czym nas jeszcze zaskoczysz!Masz jeszcze jakieś cudowne zakamarki????Dozujesz nam wrażenia.... :lol: :lol: :lol: Ale to fajnie,bo Twój ogród nie tylko jest piękny,ale zaczyna być także tajemniczy!
Pozdrawiam,Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”