Potrzebuję pomocy

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Ala1207
200p
200p
Od: 10 kwie 2012, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Potrzebuję pomocy

Post »

Witam mam pytanie jakie najlepsze kwiatki sa do ogrodka od wiosne zeby siac lub cebulki lub jakies inne kwitnace ?? Czy na zime mozna jakies kwiaty juz wsadzac do ziemi???ogrudek jest nasloneczniony przez caly dzien.iczy lilie i irysy sie na zime wykopuje to najlepiej kiedy i kiedy sie je po zimie wkopoje ponownie???? Jestem zielona na temat ogrudka a chce siostrze pomoc. Z gory dziekuje za wszelkie informacje

Prosimy o poprawną pisownię, pomid.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 76&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrzebuję pomocy

Post »

To zależy tylko od Ciebie, co posadzisz. Jaka tam jest ziemia ?
Lilie - wykopujemy raz na trzy, cztery lata jak się rozmnożą, bo im za ciasno i słabiej kwitną można okryć trochę korą czy stroiszem na zimę nie lubią jak wszystkie cebulowe zastoju wody i cieżkiej gleby . Nie ma łuskwy ochronnej to trzeba szybko sadzić aby nie wyschły
Irysy - kłączowe ( bo cebulowe to z nimi różnie bywa ) sadzisz cały sezon. Są różne różniste od germanica ( duże i wysokie ) bo również wdzięczne syberyjskie. Szybko rosną i cieszą oczy nie wymagające zbytnio.
Tulipany- tutaj masz wybór począwszy od koloru do wysokości. Sadzimy teraz . Ja wykopuje co roku, ale nie trzeba.
Piwonia - kłącze - pachnąca kwitnie długo, tylko czasem trzeba czekać na kwiat parę lat. Miłośnicy twierdzą, że warto. Wykopujemy tylko w razie rozmnożenia w sierpniu/ wrześniu

Krokusy- małe, ale cieszą, mnogość barw. Sadzić w skupisku

Liliowce- kłącza kolory i kształty jak w bajce, rozrastaja się w kępy niczym trawa pampasowa.

Hiacynty- pokażna cebula to i kwiat nie mały. Ja to je nazywam lilakami w cebuli taki mają kształt płatków w kwiecie.

Szachownica - inaczej cesarska korona- kwiat dzwonkowany przypomina trochę leśne cacko. Podobno odstrasza krety nie wiem nie spraktykowałem.

Narcyzy- sam się sobie nawet podoba.

To tak mniej więcej co można posadzić. Nie lubi to wszytko zastoju wody. Odżywiać możemy dolistnie Florovitem

Zdobądż trochę popiołu drzewnego obtocz cebule w tym i posadź masz ekonomiczą naturalną ochronę przed grzybem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”