Róże w ogrodzie 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2015

Post »

Witam Majka411 :wit
Różyczką zainfekowałam się zupełnie przez przypadek. Choroba rozwija się w zastraszającym tempie :tan (jestem bardzo podatna na wszelkie infekcje). Przez piętnaście lat w moim posiadaniu była jedna jedyna róża-prawdopodobnie Kronenburg. Trzy lata temu kupiłam Raphsody in blue. U mnie rośnie bardzo zdrowo, przez te trzy lata nie zaobserwowałam ani jednej plamki. W tym roku poszło mi już troszkę lepiej: w moim posiadaniu znalazła się Nostalgie, Charles de Gaulle oraz jakaś angielka NN. No i niestety wpadłam ;:215 . teraz poszło już szybko. Znalazłam bardzo uzależniające Forum ;:138( moje dziecko, zaglądając mi przez ramię w ekran komputera, mówi: Niech zgadnę, znowu róże? ;:oj ) . Za Waszymi podszeptami zakupiłam w dwóch szkółkach dwanaście panienek. I teraz mam pytanie: czy na zimę mam je posadzić normalnie do gruntu, czy lepiej zakopać w doniczkach do ziemi?. Wiem, że te informacje na forum gdzieś są, ale jeszcze poruszam się po omacku.
Pozdrawiam Iwona

Widzę, że coś pokręciłam z pogrubieniem tekstu i nie umiem teraz tego odkręcić :oops:
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

No i już w pierwszym poście popełniłam poważny nietakt :oops: . Oczywiście witam nie tylko Majkę ale również wszystkie Różomaniaczki i Maniaków :wit Wszystko co w tej chwili wiem na temat róż, wiem od Was. Moja wiedza jest jeszcze maciupeńka ale mam nadzieję, że mi pomożecie w jej zgłębianiu ;:cm

Iwona
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko, to będzie bardzo ładny zestawik ;:196
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Witaj Majeczko, o Twoich pięknych odmianach i zestawieniach nie będę się wypowiadać, bo musiałabym "przeryć" cały mój ogród ;:306 owszem kwitną obficie i strasznie cieszą, ale widzę też wiele mankamentów (oczywiście u mnie), lecz poprzestanę chyba na przesadzeniu tego, co trzeba, bo na taki wyczyn jakiego Ty się podjęłaś mnie jakoś nie stać, a wyszło Ci to na prawdę kapitanie. Z perspektywy czasu stwierdzam, że wiele róż jest strasznie do siebie podobnych, owszem zdjęcia też przekłamują, ale gdy patrzę na zdjęcie Twojej przepięknej Henrietty barnett to widzę moją Jude the Obscure na pewno to tylko złudzenie, ale tak je czasami odbieram, co nie znaczy, że ich wszystkich nie kocham :;230, zszokowała mnie Twoja kobea, ile masz tam sadzonek? W tym roku zrezygnowałam, bo zawsze była taka jakaś, ale jak widzę to Twoje cudo, to chyba jeszcze raz spróbuję, ale jeśli, to na pewno z białą, choć mniej widoczna jest o wiele ładniejsza (jak dla mnie) od fioletowej. No i te pomidorki czereśniowe ;:oj czy to ich oryginalna nazwa? nie ważne ja poproszę o ich nasionka ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Oj z lubością patrzę na Twoje róże zawsze! Żeby u mnie zechciały tak kwitnąć! ;:173 No kilka kwitnie, ale nie aż tak! ;:224
Marc Chagall jest piękna, ale widziałam na innych zdjęciach, ze ona taka paskowana/przebarwiona jest, a ja niezbyt w tym gustuję. Ale widzisz, mam Sir Lancelota, choć kolory ma prostackie, jest piękna w kształcie, niezawodna i zdrowa! Może z Markiem tak samo jest! :wink:
Cream Abundance! ;:167
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Majka ,zapewne nie tylko ja czekam na kolejne Twoje cudeńka :-)Melduję że w końcu posadziłam Ascot i red leonardo -dziękuję za wszelkie podpowiedzi,będzie super :tan
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Majka a gdzie można kupić to cudo Dolce Vita, o której pisałaś u Ani?
Jaka ona śliczna ;:167
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

;:oj ;:oj jestem pod wrażeniem Twego różanego ogrodu, pięknie dobrane kolorystycznie rośliny , dorodne i zdrowe , jest co podziwiać ;:333
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Majeczka zajrzałam do F... a tam ... Genevieve Orsi i Ventilo :tan a Dolce Vita całkiem inna ;:174
A może coś wiesz o różyczce Rose des Cisterciens?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dzień dobry :wit .... troszkę mnie nie było.... czasu mam mało... i ogród wymaga wielu prac przed końcem sezonu. ;:108

rikkuu pisze:Witaj Maju :)
Przepięknie wygląda ta kobea. W zeszłym roku też ją wysiałam, tyle że fioletową. Nie wiedziałam, że to takie monstrum i posadziłam ją przy podporze dla Eden Rose. Dobrze, że to pnącze jednoroczne, bo Eden Rose już się na tej podporze nie zmieściła. Kobea zajęła całą podporę (2 m w górę), część tarasu i część dachu szklarni :shock: Kwitła przepięknie. Nawet koledzy mojego ojca pytali, co to jest, bo pierwszy raz coś takiego widzieli.
Przy okazji zapytam... gdzie kupiłaś różę Dolce Vita? :)

Na temat kobey mam podobne zdanie.... rosła jak szalona.... moje spostrzeżenie jest takie ile nad ziemią tyle pod ziemią?. hihihi nigdy więcej takiego potwora?. korzenie wyciągałam i wyciągałam :;230
Nie posadzę jej już nigdy? choć piękna.
Dolce Vita kupowałam w Rosaplant u Kamili.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DTJ_1 pisze:Witaj Majeczko a mówiłaś, że mało kwitnie. Takie zdjęcia wstawiłaś, że mi oczy wyszły a Munstead Wood i Genevieve Orisi są śliczne, ciekawa jestem czy dałyby radę u mnie, muszę o nich poczytać. Kobea na pięknej pergoli cudna, ja też siałam w zeszłym roku , jeszcze większa mi urosła , ale nie zakwitła ani jednym kwiatem, a pędy właziły do domku dla dzieci do środka przez drzwi, okna i dach. Pewnie kurzaka dałaś swojej. Ściskam ;:196 .

Dorotko, oj tak się mówi.... bo oczekiwania są dużo większe... mogę powiedzieć, że i teraz też coś kwitnie... nawet pąków jest sporo, ale sama wiesz w naszych rejonach lada dzień może być spory przymrozek i wtedy koniec sezonu.
Za Kobeę już dziękuję... nie posadzę... :;230
Natomiast co do róż.... jeżeli masz słoneczne miejsce to każda da radę.

Ewa7 pisze:Majka,jak zawsze cudeńka pokazujesz :-)i kusisz:-)

Ewa ;:196 wypatrzyłam nowe cudeńka. :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Maju Twoja kobea mnie powaliła....ja wiem,że ona jak się rozhula to nie ma bata zarośnie i owinie tam gdzie nasze oczy nie zobaczą. Na 100% znów posieję nasiona i będę czekała na wschody.Potem jedna pójdzie na balkon,a druga na płot ...a niech zarasta ;:303
Różyczki w tym roku skromnie nam dozujesz ;:224 Mimo wszystko cieszę się,że w ogóle się pojawiasz,bo wiele osób zanikło bezpowrotnie ;:145

Pozdrawiam Maju i częściej się odzywaj....please ;:108

Aniu będzie częściej jak się uporam ze wszystkim :D trochę zdjęć cyknęłam.
Nie sadz Kobey do donicy.... zarośnie Ci cały taras... to jest potwór... :;230

ewunia7 pisze: :wit
Och Majka Ventilo też cudowna ;:167

Ewuniu ma prześliczny kolor, ale to jest niska róża.

Margo2 pisze:Na mnie też kobea zrobiła wrażenie, a przede wszystkim jej rozpięcie na płotku
Niestety w tym roku na pewno nie będe się cieszyła Lacre
Coś, lub ktoś mi połamało wszystkie gałązki ;:145
A już widać było, że zbiera się do rozwoju
Zostały w najgrubsze.
tym razem zwróciłam uwagę na Guernsey
Czy długo trzyma kwiat?

Gosia Kobea sama się rozpięła na płotku? :;230 nie wiele jej pomagałam? :lol:
Guernsey dość dobrze utrzymuje kwiaty.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotka350 pisze:Majeczko jak się sprawuje u Ciebie Heathcliff? To chyba młoda różyczka? Pytam o nią, bo chcę jesienią zamówić :)
Czy jej kolor można porównać do William Shakespeare lub Falstaff?

Dorotko kolor ma zupełnie inny niż te róże, które wymieniłaś. Mi najbardziej kojarzy się
z bardzo dojrzałą czerwoną porzeczką.... :;230

jolcia1212 pisze::wit Maju
Rózyczki prze,prze,przepiękne ;:97
Kobeę miałam raz jeden i też była pokaźnych rozmiarów ale do Twojej było jej daleko. czy to jedna roślina czy więcej?
Podobają mi się też pomidorki czereśniowe. Kupiłaś sadzonki czy wysiewałaś sama? Z zielonych, takich co się nie zdążą dojrzeć zrobiłabym dżem ;:215 Jest super. Jakbyś chciała, dysponuję przepisem.

Jola Kobea na każdym płotku, to jedna roślina. Sadzonki pomidorków kupiłam. Za przepis dziękuję.... u mnie nie ma chętnych na słodkości... :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktom pisze:Majo to nieznajoma to przypadkiem nie Marjorie Marshall? :wink:

Nie ta różyczka, to jest Genevieve Orsi - kwiat zupełnie innych na skutek upałów.

Iwonka1 pisze:Witam Majka411 :wit
Różyczką zainfekowałam się zupełnie przez przypadek. Choroba rozwija się w zastraszającym tempie :tan (jestem bardzo podatna na wszelkie infekcje). Przez piętnaście lat w moim posiadaniu była jedna jedyna róża-prawdopodobnie Kronenburg. Trzy lata temu kupiłam Raphsody in blue. U mnie rośnie bardzo zdrowo, przez te trzy lata nie zaobserwowałam ani jednej plamki. W tym roku poszło mi już troszkę lepiej: w moim posiadaniu znalazła się Nostalgie, Charles de Gaulle oraz jakaś angielka NN. No i niestety wpadłam ;:215 . teraz poszło już szybko. Znalazłam bardzo uzależniające Forum ;:138( moje dziecko, zaglądając mi przez ramię w ekran komputera, mówi: Niech zgadnę, znowu róże? ;:oj ) . Za Waszymi podszeptami zakupiłam w dwóch szkółkach dwanaście panienek. I teraz mam pytanie: czy na zimę mam je posadzić normalnie do gruntu, czy lepiej zakopać w doniczkach do ziemi?. Wiem, że te informacje na forum gdzieś są, ale jeszcze poruszam się po omacku.
Pozdrawiam Iwona

Widzę, że coś pokręciłam z pogrubieniem tekstu i nie umiem teraz tego odkręcić :oops:

Iwonka1 pisze:No i już w pierwszym poście popełniłam poważny nietakt :oops: . Oczywiście witam nie tylko Majkę ale również wszystkie Różomaniaczki i Maniaków :wit Wszystko co w tej chwili wiem na temat róż, wiem od Was. Moja wiedza jest jeszcze maciupeńka ale mam nadzieję, że mi pomożecie w jej zgłębianiu ;:cm
Iwona

Iwonko żaden nietakt... :D róże, które kupiłaś posadź do gruntu. Zastanawiam się tylko czy te róże, co kupiłaś to są w doniczkach? bo na nagokorzeniowe, to jest jeszcze nie ta pora.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnaAn pisze:Majeczko, to będzie bardzo ładny zestawik ;:196

Aniu ;:196 kurcze zaczęła na szczytach wypuszczać młode przyrosty.... a miała spać :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”