Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Wandziu jesteś jednak nie samowita. ;:138
Tak dużo hortensji zmieściłaś u siebie? Na moich kwiaty pousychały, a nawet liście. Wolę jednak róże, one są terminatorki jednak, chociaż z powtórnym kwitnięciem będzie słabiutko. :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu :) to masz teraz sadzenie ;:oj
Ciekawa jestem, gdzie Ty to wszystko posadzisz. ;:224
Sama na targach patrzyłam łakomie na piękne sadzonki hortensji i nawet jedną kupiłam.
Aby ją posadzić też w inne miejsce wyeksmitowałam iglaka.
:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

He, he, już nie życie usłane różami a hortensjami ;:224.
Rozpędziłaś się, Wandeczko, nie na żarty.
Z nowych zakupów moim zdaniem najpiękniejsza jest Magical Fire. Ma ciemnozielone liście i nie przejawia tendencji do przybierania barw brudnej ścierki (;:218), za to jej kwiaty podbarwione sa na amarantowo.
Ciekawe, ile iglaków wyleci, żeby nowym nabytkom zrobić miejsce ;:224.
Wandeczko, wszystkie dostępne źródła mówią, że hortensje bukietowe trzeba ciąć.

;:196 Jagi
PS. A ja mam ochotę na czterometrową Kyusiu ;:209, lecz póki co znowu dokupiłam roz...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu nie wierzę, tyle hortensji.Obrazek A ja się oparłam kolejnym zakupom. Wydawało mi się, że mam za dużo, Obrazek a u ciebie 60 hortensji. Moja Magical Moonlight w pełnym słońcu, będziemy porównywać. :)
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Wandziu
Tyle odmian hortensji ;:138 To musi pięknie wyglądać jak kwitną .Jesteś niesamowita ;:63
Jak byłam w Karpaczu widziałam niebieską w ogrodzie japońskim. Miała piękną barwę.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Popieram! To forum wariatów! Ale nieszkodliwych! ;:306 Już widzę te kule kwiatów w Twoim ogrodzie! Gratuluje odwagi i życzę, żeby Ci pięknie rosły i czekam na zdjęcia w przyszłym roku, jak pokarzą kwiaty!
Musze przemyśleć przez zimę gdzie posadzić winogrono. Bardzo bym chciała mieć właśnie takie smaczne do podjadania. Poczytam, poszperam, a potem pójdę do sklepu i kupię pierwsze lepsze, jak to ja! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando ależ wywołałaś poruszenie tymi hortensjami ;:306 Ale faktycznie, zastanawiam się jak sobie poradzisz z upychaniem krzaczków ;:oj
Bardzo ciekawe odmiany kupiłaś. Z wymienionych mam tylko Magical Moonlight. Pięknie się teraz wybarwiła.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wandziu, hortensjowe szaleństwo WOOW ;:oj Prawdziwe ślicznotki kupiłaś ;:63 Tylko też zastanawiam się, gdzie Ty to posadzisz :D
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, a gdzież to byłaś na tych wojażach, że przywiozłaś tyle nowych hortensji? ;:oj Co jedna to ładniejsza. Nie będę pytać, gdzie to upchniesz, bo już wyżej widziałam pytania...Poczekam cierpliwie na Twoją odpowiedź ;:65
A swoją drogą widzę, że mocno Cię wzięło na te wdzięczne rośliny. Czyżby róże Cię zawiodły, albo Ci się znudziły? ;:202
JagiS pisze:PS. A ja mam ochotę na czterometrową Kyusiu ;:209, lecz póki co znowu dokupiłam roz...
He, he, he...I kto tutaj mówił o szaleństwie? :;230
Jagi, jesteś cudowna i kocham Cię za to ;:215 . Czytałam, że pożegnałaś sporą gromadkę na rzecz nowych nabytków. Jedne zmieniają domy, aby inne na ich miejsce mogły przyjść. To całkiem tak jak u mnie ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aneczka, ja w kwestii róż osiągnęłam już stan nasycenia. Mam te co mam i więcej mieć nie chcę, chyba że na wymianę, jak któraś mi podpadnie. Natomiast hortensje mnie zachwycają niezmiernie i chciałabym mieć ich jak najwięcej. Wim's Red już jest posadzona w miejscu wywalonego iglaczka. :heja
Małgocha, kupowałam hortensje w różnych szkółkach, które mijaliśmy po drodze, jadąc w miejsce docelowe. Swojej Levanie chyba uratowałam życie, bo stała tam na placu bardzo smutna i zaniedbana.
Halu, nie byłam w Skierniewicach, bo jakoś już mnie tam nie ciągnie. Ale może za rok znów pojadę. Jeśli chodzi o Levanę, przeznaczyłam dla niej dużo miejsca, bo ona chyba sporo rośnie wszerz. A ponieważ będzie to miejsce wyeksponowane, chcę aby się tam ładnie prezentowała.
Tajeczko, u mnie podczas suszy nie ucierpiały zarówno hortensje, jak i róże. Uważam, że jedne i drugie jeśli są dobrze podlewane, to wiele potrafią znieść.
Ignis, ja kiedyś Krysiu kupowałam iglaki i mam ich sporo. Teraz niektóre wyrzucam bez żalu, zwłąszcza podstarzałe jałowce. I natychmiast uzyskuję całkiem nowe przestrzenie. Po co mam oglądać to, co mnie już nie cieszy, wszak życie mamy jedno.
Jagi, a skąd ty masz informacje, jakoby Kyusiu osiągała 4 metry :?: Ja mam dwie niewielkie sadzonki od paru lat i nie wykazują skłonności do strzelania w górę. Ba, nawet więcej powiem: jedną niedawno przesadziłam, bo jakaś taka niewyględna była i mała.
Cyma, a ja jeszcze się noszę z tą swoją Magical Moonlight. I co chwila zmieniam koncepcję. Taka piękna odmiana, że nie chciałabym mieć z niej krzaka, który by słabo kwitnął.
Michasia, jak ja bym chciała mieć taką niebieską hortensję. Duże nadzieje wiążę z nowo zakupioną Blue Bird. Widziałam ją w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu. Cudna była :roll:
Takasobie, też będę zimą marzyć o kolejnej jesieni, gdy zakwitną te wszystkie hortensje. Tymczasem sadzę, sadzę... a liście opadają, opadają... - czy zdążę przed zimą :?:
Aprilku, wagabunda123, zmieszczą się wszystkie te hortensje, a nawet jeszcze więcej. Mam jeszcze rezerwy na tyłach ogrodu, gdzie niedawno było gruzowisko.
Dorotka, róże mi się absolutnie nie znudziły, ale moje serce dzieli się w ogrodzie na trzy części. Tak jak w tytule: róże, trawy i hortensje. I dotychczas ilościowo istnieje między tymi częściami równowaga :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miskant Flamingo ma takie fajne sznureczki
Obrazek

Moja Bonica, która zrobiła się pnącą :)
Obrazek

Miskant Herman Mussel zerka zza ławeczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ścieżka z boku domu.
Obrazek

Tardiva
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, jesteś mega zakręcona ;:138
Z zakupionych przez Ciebie hortensji mam Wim's Red. W czerwcu bardzo przypaliło jej liście. Kwiatostany nie przebarwiają się na tak intensywnie bordowy kolor jak na niektórych zdjęciach :(
Podziwiam Twoje bukszpany. Czy robisz z nimi coś specjalnego, że tak cudownie rosną :?:
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

No super - gratuluję zakupów! Ja w tym sezonie kupiłam tylko 5 szt. gdyż aktualnie odbywam terapię odwykową pt. "gdzie ja to posadzę?" :;230. Co do hortensji to myślę że cięciem będzie można "kontrolować" ich wysokość, chyba że nas zaskoczą...
Pozdrawiam
Ania
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wandeczko!
Ja nie powzięłam informacji o wzroście Kyusiu, ja ją widziałam ;:oj.
To było potężne drzewo! Sądzę, że gdyby jej dać świetną, bardzo wilgotną ziemię, jakiej ja, niestety, nie mam, to taka by urosła. Ale co szkodzi pomarzyć... ;:224.

;:196 Jagi

Dorotko ;:167.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, hortensje kupiłaś piękne. Zastanawiam się tylko, gdzie Ty zamierzasz posadzić Levanę ;:224 ? Prawdopodobnie to tą odmianę widziała Jagis w formie drzewa. Ona potrafi urosnąć nawet 5 metrów ;:224 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nena, ja z bukszpanami Aniu nic w tym roku nie robiłam, absolutnie nic. W zeszłym roku podlewałam je takim nawozem do bukszpanów z Lidla. Może to od niego tak dobrze rosną.
Ankos, ja też mam nadzieję, że przez odpowiednie cięcie można kontrolować rozmiary hortensji. A co do kwestii: "gdzie ja to posadzę?" to wyznają zasadę, że najpierw trzeba kupić, a potem miejsce samo się cudem znajduje. Wierz mi, to działa :D
Jagi, ja podejrzewam, że ty nawet nie marzysz, żeby mieć takie drzewo u siebie. To byłby zbytek szczęścia. Taki kolos zająłby kawał cennego terenu. Edytka tu mówi, że ty pewnie widziałaś Levanę taką ogromną, a nie Kyusiu. Tak czy owak w innych krajach rośliny rosną w innej skali niż u nas.
Edyta, a wiesz kochana, że dałaś mi do myślenia. Ja kiedyś czytałam o rozmiarach Levany, ale potem zapomniałam. A teraz dzięki Tobie przemyślałam sprawę jeszcze raz, obejrzałam w necie zdjęcia i jednak znajdę tej hortensji inne miejsce. Lecz z pewnością znajdę jakieś. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”