Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Małgosiu Ty masz naprawdę pomysł na zagospodarowanie tego ,,Tymczasowego,, Podziwiam i zazdroszczę zdecydowania. Ja to ciągle coś zmieniam i nigdy nie jestem z efektu zadowolona dłużej niż rok ;:306

Tak nam Małgosiu Kasia pokazała jak zrobic z niczego wędzarnię, że nie mamy innego wyjścia, jak zabrać się do roboty. Pytanie tylko kiedy? ;:223

Małgosiu-dopiero wczoraj doczytałam, że masz 11 arów. Myślałam, że więcej. To i tak więcej ode mnie, bo ja mam 9. ;:145
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu brawo zrobisz z większego berbecia ogrodnika ;:63
Grządki wypracowane na glanz :;230 Ładnie to wygląda z płotkiem wiklinowym, a kamyczki w środku to jest ścieżka?
x - e-1

Post »

A te kamienie na kupie, to Małgosiu skąd wyszarpałaś?
Z takich kamieni to fajne rzeczy można w ogrodzie porobić, nawet grill z wędzarnią zbudować ;:215
Córa -śliczny pomocnik ;:333
Te stare odmiany jabłoni, jakie ostatnio wyszukałam to:
Titówka
Zorza
Kosztela
Koksa pom.
Lancberska
Miodzianka
Malinówka Oberlancka
Spartan
Gruchoty
Cytrynówka
Ananas Berżenicki
Oliwka żółta
Link Ci zaraz podeślę do strony int sprzedawcy i jak ktoś jeszcze chce proszę się upomnieć :D

Przed chwilą rzuciłam okiem na ceny wędzarni i takie jak Beatki są po 350 zł. na Alledrogoo. Kupię sobie jak nic :heja

Małgosia gdzieś przepadła, pewnie przysnęła przy kompie :;230 Ja też idę już spać, bo jutro z rana do roboty ;:145
Pa,pa. :wit
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Elu To wcale nie tak- nie mam pomysłu i czasem nad jedną rośliną chodzę i myślę i nic nie przychodzi do głowy. Ale jak coś zaczynam robić- reszta sama się wymyśla i tak jakoś idzie. Czas jest jedynie potrzebny do tego aby sprawdzić czy pomysł był ok czy do bani.
Ja nie lubię co chwila przesadzać i nawet tego unikam bo boję się, że coś zepsuję i stracę roślinę. Nowe natomiast mogę sadzić i siać co chwilę :;230

Kamienie są częściowo ze ścian starego domu a czasem można sobie taki wykopać. Moje tereny są na skałach wapiennych i z tego większość starych budynków jest zbudowana.
Ten chlewik, także jest z wapienia tylko "spaprali" tynkiem :roll:

Obrazek

Oczywiście przybudówka współczesna.
Za informację o jabłoniach bardzo dziękuję i za linka także ;:180

Marysiu Jak miło Cię widzieć i to jeszcze ze zmienionym wizerunkiem ;:215
Ścieżka to może zbyt duże słowo ale faktycznie ma ułatwić pielęgnację. Wiesz.... u nas po deszczu trudno dostać się na rabatę czy grządkę a tu takie dziwne, puste miejsce zostało. No to sobie ułożyłam żeby nie grzęznąć ;:306
Większy berbeć lubi precyzyjną pracę a jak zobaczyła taker to po prostu wyrwała mi go z rąk i poleciało :heja

Elu Faktycznie chyba przysypiam, bo 5 minut jedno zdanie sklecam.
To już pora do ;:19

Dobranoc
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu

U Ciebie jak zwykle pracowity dzień , kompostownik pierwsza klasa ;:333
A starszy berbeć to raczej na wybieg dla modelek a nie do ogrodu . ;:215

Pisałam , że zmieniłam płot z romantycznego na praktyczny .
Sztachety z odzysku leżą ładnie ułożone i czekają na drugie życie :D
Do czego będą wykorzystane jeszcze nie wiadomo , .

U mnie tak jak u Was , nic się nie marnuje , nawet spady śliwkowe . Borsuk przychodzi co noc i ma z nich super deser .

Spróchniałe kołki z ogrodzeni też zostały wykorzystane . Popiłowane i porąbane spalane są sukcesywnie w kuchni .

Dym z wędzarni nikomu przeszkadzać nie będzie , bo tego dymu w czsie wędzenia nie ma jakoś szczególnie dużo .
Ja wędzę suchym drewnem olchwym ryby i wyroby masarskie . Czasami użýwam buka . Drzew owocowych nie mamy , więc nim nie wędzimy ..

Małgosiu pomidorów w gruncie nie ma co trzymać . Przy tej pogodzie , to zmienić się może tyle , że w miejscach pęknięć zaczną pleśnieć i z przechowywania w domu będzie kicha ;:222

Możesz ewentualnie pomyśleć o oprysk OW , bo dobrze robi owocom , które planujemy przechowywać jakiś czas w domu .

Mnie też oczy się przymykają ;:19
Miłych snów . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Gosiu ale świetny kompostownik ,no i ta kamienna ścieżka ,przypuszczam że to tylko jej fragment na pewno ją jeszcze przedłużysz wzdłuż rabaty .Ja w ubiegłym roku taką zrobiłam i jestem z niej bardzo zadowolona . :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Margo_margo pisze:Kasiu Martwi mnie tylko ten dym. Nie wiem, czy mogę tak odymiać sąsiadów :roll:
Raczej nie powinno to być uciążliwe dla sąsiadów. Jednak jeśli już by się tak zdażyło, że zostaną mocno odymieni, to zawsze można im zanieść kawałek i wtedy masz jak w banku, że nie będą mieć nic przeciwko Twojemu nowemu hobby ;:136

Mnie wędzić nauczył sąsiad. Dymimy na zmianę i zawsze sobie po kawałku podrzucamy. Nikt nie narzeka, wszyscy są zadowoleni ;:333
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Starszemu berbeciowi przekażę Twoje słowa ale na wybiegi nie wybiera się. To dusza artystyczna i woli z młotkiem łupać wapienie w poszukiwaniu amonitów.
Tak przypuszczałam, że nie zmarnujesz starego płotka tylko wykorzystasz.
To kiełbaskę też wędzisz? Mnie marzy się taka domowej roboty więc co raz bardziej myślę o wędzarni :oops:

Mamuś- nie czytaj a jak czytasz, to nie mów nic tacie, bo gotów jeszcze w tym roku budować ;:306

Beatko- utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że ten sezon dla grunciaków już zakończony. Pora zlikwidować warzywnik i rozpocząć przebudowę ;:215
OW zastosuję skoro tak radzisz.

Marzenko :wit Witaj i rozgość się proszę.
Z kompostowników jestem bardzo dumna i cieszę się, że Tobie się podobają. Ścieżka wyszła spontaniczne i jeśli tylko się sprawdzi (brukarz mało doświadczony :wink:) poprowadzi w głąb mojego zielonego świata. Kamieni zostało jeszcze sporo, więc jest z czym pracować ;:215

Elu Właśnie miałam Ci pisać odnośnie tych wapiennych kamoli- one do budowy np wędzarni nie bardzo się nadają. Część z nich bardzo wrażliwa na warunki atmosferyczne i po zimie rozpadają się na mniejsze. W ścianie, na zaprawie i obrzucone tynkiem dobrze się trzymały ale powietrze spowodowało ich erozję.

Kasiu Dobry pomysł z tym wynagrodzeniem sąsiadom niedogodności związanych z wędzarnią ;:215 Powoli klaruje się pomysł budowy takiej tymczasowej. Oj, będzie o czym myśleć w długie, zimowe wieczory ;:oj
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko to ja też zrywam już resztki pomidorów, zostawiłam jeszcze całkiem zielone w tunelu.

Małgosiu zacznij od zrobienia białej kiełbaski, też jest warta grzechu...no pracy :D
Ja mam sąsiada co mi czasem daje hasło będę wędził ;:303

Mam coś dla Was!

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Koszyczek pełen skarbów przyniosłaś ;:168 Bardzo piękne i apetyczne te Twoje "fruwajki" a papryki na prawdę spore ;:215
I Ty też mnie kusisz wędzarnią?
Czy jest tu ktoś, kto jeszcze nie dymi tej jesieni? :;230

Ale to prawda- jak zrobisz soją kiełbasę, to wiesz co w mniej jest, doprawiasz tak jak lubisz i nie musisz jeść pomalowanych barwnikami i faszerowanych sztucznym dymem wędzarniczym wyrobów wędlino- podobnych.
A to wszystko przecież dla dzieci chcę ;:333
A Ty Maryś wędzisz?
Kurczę- przydałaby się jakaś emeryturka przejściowa- teraz dom, dzieci, własne wyroby, przetwory, za kilka lat na chwilę do pracy i potem już właściwa emerytura aby cieszyć się tym, co zostało zrobione w ogrodzie i schowane w piwniczce ;:oj
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No Małgosiu wszystko co piszesz robię, ale i robiłam przy trójeczce ;:224 pracę miałam bardzo odpowiedzialną. Jakoś się udawało dlatego na emeryturze robię tylko to co lubię :uszy
Ja nie wędzę bo jeszcze nie mam wędzarni, ale w planach niedalekich jest. Jednak sąsiad zza płota ma i jak wędzi to również moje wyroby ;:333
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Nie miała baba roboty ... kupiła sobie ryby do wędzenia :;230
Po wczorajszej dyskusji nie wytrzymałam i zakupiłam tych oto delikwentów. Jutro będzie zadyma ;:306

Obrazek

Małgosiu, nie wiem, czy dałaś czy nie, ale pod taką kamienną ścieżkę dobrze jest położyć agrotkaninę, by mieć w przyszłości mniej roboty z plewieniem ;:108.
x - e-1

Post »

Kasiu ale okazy. Ja też się tą wędzarnią zarazilam, ale teraz nie kupię, może później. Dziś kopałam dalej na moim ogrodzie, padam ze zmęczenia, jak skończę to pokazę rezultat. Najgorsze,jest wybieranie kłączy konwalii z ziemi. Jest tego masa.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu a u mnie konwalia w ogóle się nie rozrasta ;:185 pewnie glina ją hamuje ;:oj
x - e-1

Post »

U mnie konwalia majowa rozrosła się tak od frontu, że już 3 lata temu ją zlikwidowałam, bo wszystko spowiło kłączami i liście wychodziły wszędzie ;:oj Tam mam już spokój, ale dziś zabrałam się za przeczesywanie rabaty pod grusza, tam cienia dużo i posadziłam na początku, czyli 8 lat temu konwalijkę dwulistną-drobną i ładnie zadarniającą. Konwalijka tak się rozrosła, że dziś widłami machałam całe popołudnie od 16.00-20.00 Rosła tam jeszcze jasnota plamista i miechunka, które tak samo ekspansywne są jak konwalia. Wykopałam tego całą taczkę.
A teraz gotuję kompot z winogrona fioletowo-zielonego, nazwy nie znam, ale to tradycyjna stara odmiana. Obrodziło w tym roku pięknie i teraz w kuchni mam taaaaki zapach :D Zaraz będę piła :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”