IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaka to odmiana jabłoni

Post »

Close jest jabłkiem letnim (u mnie nie jest okrągłe), Starking jesiennym, jeszcze jest podobna Piękna z Rept też jesienna.

Kiedy dojrzewała Twoja jabłoń?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chciałabym się dowiedzieć co to za odmiana jabłoni, już o niej wcześniej pisałam, chyba w czerwcu. Pierwotnie miała służyć jako podkładka, na niej zaszczepiono jabłoń ozdobną (chyba w latach 80-tych), jednak tylko jeden konar to była ozdobna (wycięliśmy go) a pozostałe trzy pnie rodzą takie właśnie jabłka; baaardzo słodkie, twarde, dosyć soczyste. Mimo, że pestki są już czarne, jabłko bardzo mocno trzyma się gałązki. Jabłoń ogromnie zaniedbana, liście porażone rdzą. Czekałam czy te owoce będą zjadliwe no i oczywiście są, teraz muszę o nią zadbać. Być może jest w Polsce podobna odmiana? Może ktoś coś mi podpowie, będę wdzięczna ;:136

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Poczytaj o Koszteli. Może spasuje.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, opis nawet troszkę pasuje. Tylko skąd tutaj znalazłaby się bardzo stara polska odmiana. Te jabłka strącałam grabiami z dosyć wysoka, z niższych gałęzi sarny wszystko obżarły, żadne nie ma najmniejszego śladu obicia , są naprawdę bardzo twarde. Nie znam angielskiego by samej poszperać, i dlatego szukam pomocy u forumków.
Pozdrawiam! Gienia.
x-a-e

Post »

A może po prostu siewka jakaś (w sensie "dziczka"). Niektórym się wydaje, że jak siewka to małe, kwaśne i twarde jabłka. Nic bardziej mylnego. Dużo jest takich - i owszem. Ale są też takie, że nie ustępuja wielkością, wyglądem i nieraz smakiem jabłoniom "odmianowym". Zresztą skąd brały by się nowe odmiany jak nie z siewek? :wink:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie, chyba masz rację. Szczepi się na siewkach, w tym przypadku podkładka zdominowała zaszczepioną jabłoń ozdobną i tylko jeden konar wyrósł tej ozdobnej. Widocznie siewka w jakimś stopniu powtórzyła cechy.
Z jakiej odmiany siewka to już mniej ważne, jabłka do smażenia raczej się nie nadadzą bo zbyt mało soczyste ale do suszenia jak najbardziej. Będzie na wigilijny kompot jak znalazł :D .
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

gienia, spróbuj na tej strone pooglądać zdjęć,a jest ich sporo może coś dopasujesz.Ja baardzo wątpiłbym żeby w usa znalazła się tak niszowa odmiana z polski jak kosztel.poza tym to ni w ząb do koszteli nie podobne
http://www.orangepippin.com/apples
kolekcjoner smaków
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za linka, faktycznie mnóstwo tu odmian, na pewno coś dopasuję.
Pozdrawiam! Gienia.
krzychu88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2015, o 17:23

Post »

Witam forumowiczów :D
Mam jabłoń około 40 letnią która w młodości nie owocowała wcale lub mało a od kilkunastu lat corocznie i to tak obficie że muszę podpierać gałęzie by się nie połamały. We wrześniu jabłka spadają z drzewa a pod koniec września te które spadną są już dobre do jedzenia. Te z drzewa zrywam w połowie października jeśli jeszcze coś tam zostanie. Czy to może kosztela?
Obrazek
Obrazek
x-a-e

Post »

Kosztela nadaje się do jedzenia gdzieś koło listopada. A to wygląda na Ananasa Berżenickiego. Kształt, kolor, termin i to opadanie masowe - to by spasowało.
(po 15 minutach :) )
Ale sorry, poczytałem o tym ananasie i szypułka (w sensie ogonek) nie powinien wystawać poza zagłębienie. U Twoich jablek wyraźnie wystaje, więc sam już nie wiem.
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.A nie jest to czasem Reneta Landsberska.Wygląd,rumieniec i pora dojrzewania pasują.
Pozdrawiam.
krzychu88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2015, o 17:23

Post »

Zdjęcia zrobione dzisiaj i tak one wyglądają o tej porze roku. Cechą charakterystyczną jest to masowe opadanie, mama nie nadąża z przetwarzaniem. :) Jabłka są twarde smaczne ale nie da się ich dłużej przechować a gdy są zbyt dojrzałe od środka robi się jakby taki " cukier".
Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Astone, wg mnie właśnie 'Kosztela' należy do tych jabłoni, które są smaczne nawet jako guguły. :) Na przykład ja lubię jeść już wrześniowe spady, nawet sierpniowe są jadalne - brak kwasu. Tylko twarde. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja znowu po poradę :D, z tydzień temu zerwałam z ok 2,5m drzewa sporej wielkości owoce, w smaku słodko-kwaskowate w miarę winne (ale mało jabłek kupujemy i nie wiem do jakiej handlowej odmiany je przyrównać, bo smak w miarę znajomy). Przepraszam za jakość zdjęć ale nie mam wyboru i robione są telefonem.

Obrazek

Na skórce widoczne są brązowe kropeczki (oczywiście nie na zdjęciu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Może to Topaz,owoce bez śladu parcha i rumieniec podobny.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”