Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Piękna malwa Jacku. U mnie się same ładnie wysiewają, ale prawie same różowe. I dzielżany bardzo ładne.

Dopiero jak się na poważniej zainteresowałam ogrodem i po przeczytaniu masy wątków na forum, widzę ile jeszcze roślin nie znałam albo wydawało mi się, że mi się nie podobają :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Słoneczniczki masz śliczne, uwielbiam je :) Na astry poczekam :wink: ostrzę sobie apetyt :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No to wrzuć trochę więcej fotek tej makowatej i może razem dojdziemy do tego, co to takiego...

Pozdrawiam!
LOKI
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj Jacku śledzę cichutko Twoje okazy i zawsze myślę o słoneczniczku pełnym od Ciebie b. ładnie rośnie. Ładny też masz słoneczniczek /czy to też bylina????/który pod pełnym pokazałeś ?????? A mam pytanie czy wysiewasz dzielżan z nasion ??????Ja nie mam co pokazać w tym roku oprócz róż bo słońce większość zniszczyła mimo podlewania.Takiego roku nie doświadczyłam w swoim życiu. ;:222 ;:222 ;:222
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne dalie , moje dopiero teraz odżyły i nawewt mają po kilka pączków ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Jacku! Piękne dalie pokazujesz, a ja nie mam żadnej w ogrodzie. Nie chcę wykopywanych roślin. Za to posadziłam 10 dzielżanów , zobaczymy jak się spiszą. Twoje są ładne!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Sławku tak, pogoda dla dalii poprawiła się i zakwitają nowe.
Wydaje mi się, że ta czerwień ładniejsza w realu niż na zdjęciu, bo to dosyć trudny kolor do uchwycenia takim zwykłym aparatem jak mój. I ja bym nazwał ten odcień raczej czerwienią flagową, bo wyraźnie wpada w cynober. A czerwień królewska to chyba taka bardziej szkarłatna? Jak u mojej starej ale bardzo poczciwej odmianki:
Obrazek

Marysiu, cieszę się, że Ci się podoba 8-) Ja też lubię takie wyraziste kolory ale w zestawieniu z bledszymi.
To jeszcze raz ta piękna dalia, bo dziś zestawienie dalii czerwonych 8-)
Obrazek

Marto, dziękuję. Jeśli mamy wybór, to jednak musimy dokonać selekcji, co zaprosić do naszego ogrodu. Każdy musi wypracować własny sposób bo zasada "podoba-nie podoba się" może się okazać niewystarczająca. A jak podoba Ci się ta dalia w kolorze czerwonego wina?:
Obrazek

Alicjo, palące słońce to już historia. Tak jak pisałem - moje dalie prezentują się na 50%, bo też ucierpiały podczas suszy. Teraz nadrabiają. Alu, chyba musisz pomyśleć, co zrobić, by dalie Ci nie gniły. Bo pisałaś, że na początku sezonu gniły, pomimo iż mieliśmy najsuchszy rok w historii.
Kolejna winnoczerwona i chyba najstarsza moja odmiana:
Obrazek

Sauromatum, dziękuję i witam w moim ogrodzie! Podpisywanie roślin to u mnie norma. Ale nie zawsze znam nazwę. Na przykład tej odmiany, która nie do końca czerwona ale wpisuje się w ten klimat:
Obrazek

Miłko, dzielżany też u mnie ucierpiały ale z dużej masy część zakwitła.
Brałem w ciemno dalie od znajomej i tak trafił do mnie 'Red King'. Kilka jeszcze fajnych czerwonych mam. A dla Ciebie - największy mój rozczochraniec w jasnoczerwonym kolorze (bo chciałaś go zobaczyć w szerszym ujęciu :wink: ):
Obrazek

Sylwio, ja wysiałem kiedyś malwy czarne, dlatego mam pokłosie tego wysiewu i raczej nie zmieniają koloru :lol:
Cały czas poznajemy nowe rośliny i musimy z pokorą przyznać się, że nasza wiedza wciąż mała. Nie na darmo Sokrates powtarzał: "wiem że nic nie wiem".
Rozkwita coraz piękniej:
Obrazek

Dzięki Karolinko! Na astry trochę poczekaj, bo jeszcze dalie królują. Ta odmiana też nabrała czerwonych rumieńców:
Obrazek

Loki, zrobiłem zdjęcie liścia i nasienników. Teraz się zastanawiam, czy może to jednak roślina, o której pisałeś. Sam zobacz:
Obrazek

Obrazek

Maryno, słoneczniczek pokazany jest byliną.
Dzielżanów nie wysiewam. Wysiewają się same :lol:
Chyba nikt nie przeżył wcześniej takiej suszy.
Kolejna dalia w kolorze czerwono-żółtym:
Obrazek

Janko, z tych pączków może jeszcze coś zakwitnąć. Ja też obserwuję i kibicuję pączkom, które pojawiły się na daliach:
I mocna czerwień:
Obrazek

Izo, dzielżany też są super! Jednak nie są konkurencją dla dalii, których różnorodność jest olbrzymia i jak na razie nie wyczerpana 8-)
Inne oblicze dalii pokazywanej powyżej:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozczograniec wygląda jak nieźle wstawiony gość trzymający się latarni! ;:306 ;:306 ;:306

Kolejne piękne dalie! Już się na żadne nie napalam, powstrzymuję się, ile we mnie sił! ;:306 Piękne Hapet Orange Ciril, Gladiator, Vancouver! A tu trzeba zadbać o te, które się ma! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

To makowate to może być Glaucium flavum-Siwiec żółty.Roślina dwuletnia najczęściej.Ja mam w kolorze pomarańczowym
flavum var.aurantiacum.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Jacku ja zmieniłam w podpisie postu na "marynę" z konieczności bo administrator z forum mi kazał .Ja jestem dalej Marią. Jak ja jestem pełna podziwu co jeszcze drzemie w Twojej osobie /jeszcze kulinaria oprócz fascynacji kwiatowej/ to miłe tyle zainteresowań. A mam jeszcze pytanie co robisz z siewkami dzielżanów może masz ochotę odstąpić o ile jeszcze są ?????????
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wszystkie pokazane dalie są cudne bez wyjątku .Dobrze ,ze mogę je u Ciebie podziwiać ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ależ energetyczne kolory :) Ciekawe te rozczochrańce. Chyba najbardziej spodobała mi się Spartacus. Ten kolor... :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Kolejna seria pięknych dalii! Nie wyróżnię żadnej, bo wszystkie cudne. Oglądając Twoje zdjęcia zdałam sobie sprawę, że mam mało kwiatów w odcieniach czerwieni. Muszę to zmienić. Może kiedyś powstanie u mnie "ognista" rabata.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko, patrząc na tego "roztrzepańca" doszedłem do wniosku, że trzeba by podzielić "roztrzepańce" na regularne i regularne :;230 Bo mój w żaden sposób nie pasuje do tego, co do tej pory znałem i widziałem ;:219 Ale za to będę go lubił i może kiedyś znajdzie się dla niego nazwa.
Wiem, jak trudno zachować rozsądek i umiar czyli nie napalać się w temacie dalii ;:223
A tu kolejny zakwitł "rozczochraniec" ale grzeczny :wink:
Obrazek

Janku, dzięki za podpowiedź. To rzeczywiście może być siwiec żółty ale jeszcze go poobserwuję. U mnie nie ma szans na bycie dwuletnim bo rośnie przy samej karpie dalii więc zostanie wyrwany wraz z nią za niedługo. Może się rozsieje.
Dziś fiolety, lila i im podobne kolory więc kolejna, która do ub. roku była u mnie najpiękniejszą fioletową dalią:
Obrazek

Marysiu-Maryno, i tak i tak ładnie :) Zainteresowań mam wiele. Tu nie miejsce, by o tym się rozpisywać ale lubię wielostronność i kreatywność.
Jak będą jakieś siewki dzielżanów - dam znać.
Do tej serii pasować będzie odmiana już pokazywana ale pokazuje swoje nowe, ładniejsze oblicze:
Obrazek

Jadziu, cieszy mnie to :) To dla Ciebie kolejna piękność, którą posadziłem w ogrodzie Rodziców czyli w Twoich stronach ;:136
Obrazek

Sylwio, dziękuję 8-) 'Spartacus' zachwyca szlachetnością koloru i kształtu, ale "rozczochrańcom" też nie brakuję uroku ;:173
Z odcieni fioletowych i lila doszedłem do różu. Ale dalia ta wyróżnia się przede wszystkim pięknym liściem:
Obrazek

Halinko, dziękuję :) Czerwone dalie i inne kwiaty w tym kolorze są bardzo ładne. Ale ja też nie potrafię jednoznacznie wyróżnić tej "naj". Nawet ta, bez nazwy o ciekawym różu przechodzącym w pomarańcz:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

O Annę Jantar chyba się do Ciebie kiedyś uśmiechnę;-) Choć już o nic nie miałam prosić ;:306 No ale o rozciągnięciu ogrodu chyba można pomarzyć?
Zauważ, ze Twój Vuurvogel ma ściśnięte kwiaty, bo kolejne łodygi pną się do góry. Jego rozczochranie będzie bardziej akceptowalne, jak da wyzwolony kwiat :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”