Ogród Biedronki 641 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.3

Post »

Alu ale nam się deszcz przysłużył, mogłyśmy wreszcie pogrzebać w ziemi. ;:333 Nawet jak nie za głęboko wilgotno, to przynajmniej nie strach wykopywać i przesadzać, bo obiecują na jutro deszcz. ;:65 Pluskwica z daleka widoczna, hortensja ładnie się przebarwia. ;:215 Siałam kiedyś pluskwicę, ale ani jedna nie wzeszła. ;:222
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu już nie mogłam się doczekać ochłodzenia i deszczu. Nic dawno nie przesadzałam,a mam dużo do zmian.Teraz w końcu można coś zrobić i nie niszcząc roślin.W upały nigdy nie przesadzam,bo nie chciałam stracić roślin.
Hortensja ,która wypatrzyłaś to ogrodowa i i już nie wygląda ładnie. Pluskwic nigdy nie siałam z nasion i nigdy mi sie nie wysiała. Lepsza metoda rozmnożenia jej to podział,ale ją wykopać to trzeba troszkę siły.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

iwona0042 pisze:No właśnie, ja te zimowity też lubie tylko teraz, wiosną te ich liście są utrapieniem ;:108
O tak, zgadzam się z Iwonką w 1000 %.a tak w ogóle, to masz ładne ciekawe roślinki ;:215 ;:215
Goryczka ładniutka. :wink:
Ja mam jakąś jedną , ale inną :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś wykopałam jarzyny i musiałam je sporządzić do zamrażarki, więc na rabatach nie poszalałam. W poniedziałek mam wolny dzień, to trochę jeszcze poprzesadzam, bo niektóre byliny są za gęsto, tracą pokrój i zagłuszają się nawzajem. ;:306 Już nic nowego nie będę sadzić, bo skończyły mi się pomysły. Mnie takie szare ogrodowe bardzo się podobają. ;:215 Moja siostra ma kilka i zawsze zostawia na zimę. Oszronione wyglądają pięknie. ;:215
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Dziś też ogród podlany. Szkoda,że dopiero teraz pada solidnie deszcz. Kiedy wszystko prawie przekwitło już z powodu suszy. Jest nadzieja za to na grzybki. W zeszłym roku ich nie było,to może w tym.

Aniu u Ciebie też bogactwo roślin. Teraz tworząc drugi ogród to zapewne przybędzie Ci dużo nowych roślin. ;:108

Soniu ja wczoraj robiłam buraki do słoików.Jeszcze papryka. Jarzyny jeszcze nie, bo żeby jak najdłużej się trzymały w piwnicy. Ja ogrodówki też zostawiam na zimę.Fajnie wyglądają pokryte śniegiem.Jak będzie w tym roku.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu zapracowana kobietko, co czytam to coś przerabiasz w kuchni. Ja w tym roku odpuściłam przetwory na zimę. Za dużo dzieje się u mnie w tym roku.
Co to za roślinka na ostatnim zdjęciu?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko już kończę przetwory,bo już mam ich dość przetwarzania.Zresztą już nie bardzo będzie co przerabiać. .Jeszcze papryka i wykopki jarzyn. W zimie dobrze jest coś przynieść z piwnicy.Kupne to nie to samo. O czym przekonał się któregoś roku mężuś,jak kupił co nieco ze sklepu. To sam mi zaproponował pomoc w kuchni,byle już nie musiał jeść np. papryki ze sklepu. :;230
Wiem,że ten rok masz urozmaicony w różne wydarzenia i babcią zostałaś. ;:215

Na ostatnim zdjęciu to Zawciągowiec Zwyczajny. Dekoracyjny z liści jesienią.

Dla Ciebie jeżówka liliput,ale ponownie zakwitła.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przetwory to moja pięta Achillesa ..nie lubię i już... :oops: Sałatki jakieś robię owszem, konserwowanie ogórków i przeciery pomidorowe, soki owocowe, to domena Małżonka..Najlepiej lubię ...mrożonki.. ;:306 Bo najmniej roboty...więc koperek,natka pietruszki,selera,pakieciki warzywne do zupy,pomidory,fasolka,owszem zrobiłam...
Popadało wreszcie , czas zakasać rękawy...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ALU,czy mogła byś pokazać fotkę kwitnącej arisemy :?:
Bo kolba jest ciekawa ...
Dużo roslin Ci jeszcze kwitnie ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu podziwiam cię za przetwory. ;:180 Jak mieszkałam z dziećmi, to wyjedli wszystko z piwnicy. Teraz nie mam piwnicy i dzieci na swoim, więc i przetworów prawie nie robię. Jeżówka ma cudny kolor, nie zakodowałam nazwy. :oops: Kleome trochę jeszcze odżyją po deszczu, twoje niższe, to ładnie wyglądają. ;:215
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu ja lubię wszystko robić.Dużo też mrożę.Nawet pomidory, szparagówkę,owoce, kalafiory,zieleninę,paprykę i robię z małych jarzyn takie porcje gotowe na zupy.
Tak popadało i to solidnie. Teraz by się zdało iść do ogrodu,to mnie rozbolała prawa ręka. Przymusowy odpoczynek mnie czeka. Czemu nie mogę sobie nic w tym ogrodzie porobić? O niczym innym nie marzyłam. Czekałam na deszcz i ochłodzenie. ;:222

Sławku to co pokazałam wcześniej to była kolba arisemy amurskiej zimującej. Jest podobna do obrazków włoskich. Nasionka jednak różnią się między sobą.

A to kolba obrazów włoskich. Kwiat ich nie ciekawy i nie robiłam.
Obrazek

Obrazek
A tak kwitła arisema amurska.

Soniu ja zawsze robiłam nawet za dużo przetworów, bo mi zostawały .W tym roku wszystkiego po troszku też zrobiłam.Nawet suszyłam pomidory. Jeżówki nie podpisałam .To Secret Joy.W tym roku strasznie niska.
Kleoma niska,bo późno ją posadziłam, bo tak było sucho. Od dołu jest podeschnięta bardzo. Teraz podlana to odżyje,bo wilgoć lubi. O nasiona już się nie martwię,bo dostałam od Ciebie. ;:196 Teraz jak nie dojrzeją to i tak w przyszłym roku będę miała co wysiać.Bardzo ją lubię, bo kwitnie stopniowo i późno.

Obrazek
Mój maluszek rozchodnik wariegata.

Obrazek

Soniu a to trawka z nasion od Ciebie. Bardzo mi się podoba.
vickystep
200p
200p
Od: 14 sie 2015, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu u Ciebie kolorowo i nie widac jesieni. Czy zefiranty wykopujesz na zime ?
Pozdrawiam Vicky
Akceptacja pisowni bez znaków diakrytycznych-/Ekipa
Rośliny skalne i nie tylko.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu obrazki włoskie, chyba z daleka widać na rabacie. ;:215 Poczytałam o obu wyjątkowych roślinach, wymagają sporo pracy, żeby ładnie rosły. ;:180 Też mam ten rozchodnik Variegata, dostałam od Krysi. Dbam o niego bardzo, bo wolno rośnie. Ostnicę zostaw na zimę, może przeżyje, będzie wiosną szybko ładna. Niech ręka szybko wróci do normy, bo robi się ciepło i przyjemnie byłoby popracować w ogrodzie. :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Alu kilka razy podchodziłam do Arisemy w naszym ogrodniczym, ale bałam się, czy nie zmarznie, a u Ciebie już zimowała?
W tym roku mam całkowicie wolne od robienia przetworów. M twierdzi, że w piwnicy są kilkuletnie zapasy. No może tylko trochę grzybków zamarynuję, gdyż po dwudniowym deszczu zaczęły się pokazywać. :tan
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wicky witaj . Oj widać jesień i to od dawna już. Nie pokazuje przypalonych i podeschniętych roślin.
W końcu ogród podlany. Teraz jakby odżył. Zefiranty co roku sadziłam do doniczek. W tym mnie podkusiło i posadziłam do ziemi ogrodowej.
Jeszcze co jakiś czas różowe zakwitają. Dlatego z wykopkami muszę poczekać . Lubie je,ale niestety trzeba je wykopywać.Tego już nie za bardzo.Za dużo mam roślin nie zimujących. Pozdrawiam i zapraszam. :wit

Soniu obrazki włoskie teraz maja tylko kolby. Wiosną wypuszczą liście i one są bardzo atrakcyjne.Potem pojawia się kwiat,który mi się nie podoba. Wolę te kolby z nasionami..
Rozchodnik wariegata faktycznie nie przyrasta.Z resztą tak rosną wszystkie wariegatki. ;:222
Pewnie,że ostnice zostawię i liczę,że przeżyją zimę. Rękę kuruje od wczoraj antybiotykiem. Niestety stan zapalny był duży . Dziś jest lepiej,ale nią nic jeszcze nie robię. A pracy w ogrodzie dużo ;:222 .Jest przemoknięte nawet sporo. ;:196

Tajeczko arisema amurska jest zimującą w gruncie.. Zimowała u mnie dwie zimy. Mam jeszcze candidissimum to ją uprawiam w doniczce. Już pojawiają się u Was grzybki? To może i w moich stronach będą.Uwielbiam zbierać i jeść je.
W zeszłym roku ich nie było.To liczę na ten sezon. Lubię spacerować po lesie w poszukiwaniu grzybków. To taka odskocznia. :wit

Obrazek

Amarcrinum jeszcze nie rozkwitło.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”