Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Małgosiu walczyć z własnym charakterem jest wyjątkowo trudno. Ty masz piękny ogród, rabata z ostnicą przy wejściu świetnie wygląda. Lubisz wielość kolorowych roślin i nie powinnaś tego zmieniać, bo to twój ogród i taki ma być. ;:108 Ja też gwałcę swój charakter kupując kolejne rośliny, bo mi się podobają. Jednak na rabacie mi potem nie pasują, jednak wolę minimalizm.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, widzę, że lubisz rozmaitość roślinną. A ja za to lubię Ciebie, bo też kocham mieć różne różniste kwiatuchy.
Nie wszystkie mnie polubiły, to prawda, ale eksperymentować nie przestanę póki życia i sił wystarczy. ;:108 ;:108
Tobie życzę powodzenia w realizacji własnych pomysłów i rozmaitości kwiecia w ogrodzie. ;:196
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytam tu i ówdzie, że idziesz w róże. To całkiem odwrotnie niż ja.... :;230 ja tylko wymienię schorowane na nowe, ale ilość się będzie zgadzać....
Jak, gdzie będziesz sadzić? Rozrzucone czy grupowane?
I mam pytanie. Przycinasz przekwitnięte i żółknące rutewki?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Gosiu - witaj ;:196 :wit

Wprowadzasz róże do swego ogrodu i bardzo dobrze - ja też się zastanawiam - bo od strony frontowej mam za mało kolorowych plam ;:108 . Jednak zamówię na wiosnę - jakoś jesienią nie lubię sadzić nic w ogrodzie - tym bardziej , ze górale zapowiadają ostrą zimę :( .

Ja swój ogród mam już sporo lat - ciągle w nim coś ulepszam , przerabiam i nigdy tak do końca nie jestem ukontentowana :oops: . Pomimo tego - nie zleciłabym żadnej firmie - z prostej przyczyny - uwielbiam grzebać w ziemi i zmieniać aranżacje wg własnego " widzimisię " .

Serdeczności ;:168 :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Firmie to można zlecić ciężkie prace ziemne. Założenie trawnika, budowę ścieżek. Dla osoby lubiącej pracę w ogrodzie wpuszczenie obcych facetów jest mocno stresujące. Rzadko, który uważa na naszą ciężką pracę, widzą tylko zlecenie do wykonania, a kilka zadeptanych roślinek lub dezynfekcja narzędzi to dla nich wydziwianie.
Z przerażeniem myślę o wymianie drewnianego zabezpieczenia skarpy na murowany.
Gosiu, w ogrodnictwie fajne są ciągłe zmiany, a jeden rok nie podobny do drugiego.
Możesz sobie wyobrazić swój ogród zrobiony pod linijkę. ;:oj Same iglaki, gdzie nie gdzie kilka trawek i może bezproblemowych żurawek i wszystko wysypane tonami kory. Ja tak chciałam po wybudowaniu domu, ogród bezobsługowy, ale kupiłam 10 krzaków róż na prośbę M. i się zaczęło ;:306
Ciekawe jakie róże masz upatrzone.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gosiu, no i w końcu powtórzyłaś moje zdanie: "To TY masz się dobrze czuć w swoim ogrodzie", które Ci wcześniej napisałam. I tego musimy się trzymać, a oglądać i podziwiać możemy u innych.
Ja swój ogród zaprojektowałam sama i właściwie w większej części też robię sama, nawet kostkę granitową układam. Pan zrobił mi tylko dwie ścieżki i podjazd, a ja się przyglądałam, jak on to robi i dalej już tłukę samodzielnie. Tak jak napisała nena, obecność obcego faceta wśród moich rabatek była dla mnie bardzo stresująca.
Co do krytyki, to można jej owszem wysłuchać, ale każdy z nas ma swój gust i trzeba urządzać swoje otoczenie tak, jak nam w duszy gra.
Twój ogródek zmienia się i pięknieje z każdą chwilą, naprawdę Cię podziwiam za zapał i dążenie do celu.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu śliczne widoczki ;:333 dzięki ;:196
Trawki , rozchodnik prześlicznie wyglądają ;:215
Prac i rozgardiaszu przy zakładaniu kanalizacji i wodociągu współczuję - ale jak już założysz to będzie super ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,ogród masz piękny i nic w nim nie zmieniaj,taki jest najbliższy mojemu sercu.Ja tez co roku mówię sobie,ze uporządkuje rabaty tak ze smakiem jak maja inni,ale to nie nasza natura,bo dosadzam dosadzam i wychodzi mi w końcu g...no,mydło i powidło i tak jest pieknie.Nie każdy musi miec ogród w jednej tonacji,pod linijke,bo byloby nudno.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Gosiu,
przeczytałam chyba z 15 ostatnich stron wątku i widzę, że wszyscy Ci współczują z powodu zamieszania, spowodowanego naszą wizytą...
Kochana moja, działaj, jak Ci w duszy gra! Masz być szczęśliwa w swoim ogrodzie i to jest jedyna wytyczna.
A nam powinno się zawiązać jęzory, bo za dużo gadamy. I "po próżnicy".
Ale u mnie masz gadać, bo Twoje rady są bardzo cenne!
A rabata po lewej stronie tarasu wyszła fajnie!
Śliczne to zdjęcie z 14.09 z ostnicami i "ścieżką" - wyschnięta trawa pokazała kierunek działań.
Jest szansa na rychłe skończenie robót budowlanych?
Jakie dzwonki dostałaś od JagiS, które kwitną tak długo?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czas, czas, potrzebuję czasu. :roll:
Czy ja kiedyś coś zrobię normalnie, spokojnie?
Nie dosyć, że nie mam czasu posadzić kupionych roślin, przenieść te, które trzeba, to jeszcze musze naprawiać szkody spowodowane przez robotników.
Wystarczyło, że nie było mnie wczoraj w domu. Panowie nie dosyć, że wykopali rosliny byle jak, wyrzucili gdzie bądź, to jeszcze zasypali połowę roślin rosnących wokół. Dzisiaj odkopywałam je. Znalazłam kilka wykopanych roślin. Są już wsadzone w doniczki, czekają na zakończenie prac
W poniedziałek musze przeprowadzić rozmowę z panami.
Dobrą wiadomością jest to, że jesteśmy już podłączeni do kanalizacji, jeszcze tylko woda. Prace ziemne więc są już zakończone, teraz trzeba tylko zasypać doły.
Dzisiaj też dokończyłam rabatkę przy forsycji. Zdjęcia jutro, bo dzisiaj nie zdążyłam zrobić.
A wczoraj byłam w Skierniewicach na targach i u Moniki Soczewki. Ja niewiele kupiłam, tylko świecznicę, 2 złocienie i rutewkę. Za to Isia wróciła w kilkoma trawkami, rutewką i świecznicą
Jak zwykle spotkanie było super i znowu czas płynął zbyt szybko.

Soniu, walczyć jest faktycznie trudno, ale najgorsze, że ja nie wiedziałam co ja chcę. Zbyt dużo mi się podoba. Ale w końcu doszłam do tego co chcę mieć najbardziej. Chociaż to ma być uporządkowany nieład ;:306

Lucynko, uwielbiam kwiatuchy, ale nie wszystkie. Takie rozważania pozwoliły mi stwierdzić, że zbyt wielu roślin jednak nie powinnam mieć. Powinnam się powstrzymać od kupowanie wszystkiego co mi wpadnie w oko. Ta różnorodność tworzy bałagan. Ale na pewno nie będę ograniczała gatunków roślin do 3 ;:306
No i ograniczam kolory. To też powinno pomóc.
Ale chyba jak Ty będę całe życie eksperymentować

Justynko, w sumie to ja też wymieniam. Ale kilka dojdzie. Do setki mi jeszcze daleko.
Sadzić będę jak zwykle, czyli będą rozrzucone, pomieszane z bylinami. Zobaczymy.
Może w przyszłym roku znowu będę zmieniać? ;:173
Rutewni jeszcze nie obcięłam, ale dzisiaj stwierdziłam, że trzeba, bo wygląda okropnie.
Ten rok dał im w kość.

Jagódko, zamawiam teraz, bo jestem niecierpliwa. W dodatku nie wiem, czy wiosną byłoby to co chcę kupić.
Osoby będące na forum mają takie samo podejście do ogrodu. Ja też nie chciałabym zlecić tworzenie ogrodu komuś innemu. Ja też cały ogród tworzę od początku sama. No może nie sama, bo na początku robiliśmy to z m. Tylko, że od kiedy zakochałam się w roślinach zagarnęłam ogród dla siebie. I też będę go chyba tworzyła w nieskończoność

Aniu, ja takie prace robię sama. Zakładam trawnik, buduję ścieżki. Tylko kamienne schodki zrobił majster. Może to wynik braku kasy. To cięzka praca, ale mimo wszystko ją lubię. Tylko, żebym miała czas. No i kasę na zakup odpowiednich materiałów.
Mam przykład zniszczenia jakie czynią fachowcy. :evil:
No, ale nie mogłam pozwolić, żeby m. robił kanalizację sam. Chciał, ale wybiłam mu to z głowy. I tak nie wytrzymał i pomagał facetom.
To Twój m. chciał róże? Niesamowite. Mój nie cierpi róż. Ja kupiłam swoją pierwszą, bo wypada mieć choć jedną różę. A potem się zaczęło. Dokupuję kolejne ;:306
Ogród bezobsługowy nie istnieje. Może być tylko piękny, albo nudny. Chociaż gdzieś w głębi duszy taki ogród jaki przedstawiłaś też mi się podoba i chciałabym taki mieć ;:173
Jakie róże?
Agnes Schilinger
Bordure Rose
Kurfursshin Sophie
Johann Strauss
Minerva
Eyes for you
Heavenly Pink

Wylatuje Larissa, Clair, Caribia i Barbara. Zastanawiam się jeszcze nad Abrahamem

Wandziu, zawsze uważałam, że to ja mam się czuć najlepiej w swoim ogrodzie. Tylko najgorsze, że ja nie wiedziałam czego chcę. Tak wiele ogrodów mi się podoba. Dopiero po głębokich przemyśleniach doszłam do wniosku, że wszystkiego nie można mieć i wybrałam to co mi się najbardziej podoba.
Ja też zamierzam ułożyć kostkę sama. Już to robiłam. Zbudowałam ognisko.
Tak mi się spodobały ścieżki u Ciebie i to, jak rosliny wylewają się na nie, że postanowiłam zrobić takie ścieżki jako obrzeże rabat. Jeszcze tylko chcę ustalić ostateczny ich kształt.

Będzie to niestety długo trwało to układanie, bo rabata jest bardzo długa, ale kiedyś je skończę.
Krytyka to zbyt dużo powiedziane. To raczej uwagi, inna spojrzenie na ogród. Bardzo lubię jak ktoś mówi co on by zmienił u mnie. Ja to przemyślę i albo się z nim zgodzę albo nie. Bo to mój ogród i ja decyduję.
Mam nadzieję, że przyjedziesz zobaczyć zmiany ;:196

Teresko, całe szczęście, że już koniec prac ziemnych. Mam dosyć majstrów. ;:223
Czy wszyscy musza być tak bezmyślni?
Najbardziej cieszę się z kanalizacji. Mam nadzieję, że już nie będzie problemów z wylewaniem wody w piwnicy, bo szambo jest przepełnione.

Małgosiu, wiem i nie zmieniam. ;:173
Mój na pewno nie będzie uporządkowany. Ja jestem bałaganiara. Ale taka umiarkowana. Dlatego trochę porządku musiałam wprowadzić. Kocham kwiaty i tego nie zmienię

Izuś, to nie tak jak myślisz. Nikt mi nie współczuje. Całe szczęście, że przyjechałyście i mi nagadałyście. Bez tego nie było by zmian, a myślę, że w końcu te zmiany pójdą na lepsze. Pomogłyście mi w końcu ustalić czego tak naprawdę chcę.
Żadnego zawiązywania jęzorów. Chcę, proszę o uwagi. Na pewno nie zrobię identycznie, ale coś zrobie.
Zobacz że dzięki Wam poprawiłam rabatkę przy tarasie. Ciekawa jestem jak to będzie wyglądało w przyszłym roku.
Teraz już wiesz dlaczego chciałabym ścieżkę? Po drugiej stronie domu też by się przydała, ale na razie brak kasy, więc tylko posieję, a kamienie dodam kiedyś. To mniej reprezentacyjna część, więc mogę sobie na to pozwolić.
Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby tylne rabaty wykończyć ścieżką brukową. Co o tym sądzisz? Ale to daleki plan.
Prace ziemne na ukończeniu. Całe szczęście, że dopiero mam zamiar zrobić trawnik, bo inaczej bym się załamała.
Jagódka przysłała mi dzwonka brzoskwiniolistnego. Kwitnie do tej pory. Tylko trzeba obcinać regularnie kwiaty. Liczę że się rozsieje i rozrośnie ten co już mam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Goś, oszczędzałaś się na zakupach :lol:
Szkoda że nie mogłam przyjechać, szczególnie ze względu na możliwość spotkania znajomych.
Były jakieś ciekawostki? Ceny pewnie też często wyższe niż w szkółkach?

Współczuję tych nieczułych fachowców. Ale ja nad swoimi biegałam, prosiłam, przesadzałam a i tak miałam pobojowisko. No nie da się uniknąć strat. Oni też ukierunkowani na swoje zadanie a nie ochronę roślin ;:224 Trzeba to zrozumieć. Ja rozumiałam ale i tak klęłam jak szewc ;:306
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Gosiu wykończone rabaty kamieniem ładnie wyglądają, ale już nie będziesz mogła podkradać trawnika. ;:306
Współczuję Ci beztroskiego potraktowania roślin przez robotników, a wiesz, jak u nas zakładali wodę, to cała rabata do dołu poszła?
Był to wtedy ogród Mamy, ale miała piękne białe lilie, stare odmiany narcyzów, piwonie i serduszki. Takie wiejskie kwiaty, ale piękne. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola, no szkoda wielka, że się nie mogłaś wyrwać. Znowu ominęło nas spotkanie.
Ciekawostek nie było, zresztą ja unikałam przypatrywania się, żeby za dużo nie wypatrzyć :wink:
Powinnam zdecydowanie ograniczyć zakupy.
Już mi przeszła złość na majstrów, Najbardziej się wkurzyłam tym, że obiecali zaopiekować się roślinami, a je po prostu przekopali.

Teresko, właśnie dlatego na to jeszcze nie pora ;:173
No, ale jak już wymuruje ten chodniczek, to będzie już jak amen w pacierzu. ;:306
Nieważne jakie kwiaty zostały zniszczone. Zawsze ich szkoda.
Dobrze, że część udało mi się uratować. Czekają w doniczkach na koniec prac.
A przez ten rozgardiasz nabrałam ochoty na zmianę trawnika. Tylko, że na razie nie mogę. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Gosiu ale masz pięknie i kolorowo na rabatach, a trawka jaka zieloniutka. ;:138
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A ja wyczytałam, że masz linię kroplującą. Jak ona ci się sprawdza? Ja też o niej myślałam, ale mam uliczki, schody przy domu i chyba przez nie nie mogłabym rozprowadzić. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”