Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
x-ja-a

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Daysy, jak to u Ciebie Queen of Sweden tak kwitnie? Moja się "wypstrykała" z kwiatów już dawno. Ale przyrosty nowe się pokazały, więc jest dobrze. Daisy cudna, nawet jeśli to ma być "słabsze" kwitnienie.
Gratuluję deszczu i życzę więcej.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dorotko, też bym chciała więcej deszczu, a deszcz w nocy piękna pogoda w dzień to szczyt marzeń. Ja już nawet nie myślę o kwitnieniu róż, raczej o tym, że październik każe się łaskawszy i przyniesie troszkę więcej wilgoci, przecież kiedyś trzeba wsadzić tulipany i inne cebule.
Też mam w planie dzisiaj zajrzeć do Lidla :D ... oj ta Tolinka :D

Jagna Queen of Sweden potrafi kwitnąć do przymrozków, cały czas wiążenowe pąki. Tak naprawdę to ma bardzo krótki okres, kiedy nie mam kwiatów w ogóle . Jedne kwiaty przekwitają drugie się pokazują.

To jest naprawdę skromniutkie kwitnienie Daisy ona potrafi zabłysnąć zarówno w pierwszym jak i drugim kwitnieniu ;:333

Tak wyglądała w lipcu tego roku ;:224

Obrazek

Nie mogę znaleźć zdjęcia z drugiego kwitnienia ubiegłego roku, ale było duuużo ładniejsze niż obecne. Przede wszystkim była zdrowsza. ;:224

Deszczyk zapowiadają na jutro ;:138 , oby prognoza się sprawdził ;:131 a.

Opadów życzę wszystkim tym, którzy ich potrzebją ;:108 w swoim regionie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witaj Daysy ... troszkę mnie nie było..... ale pamiętam, że zastanawiałaś się czy Twoja Daysy nie jest przypadkiem
różową Infinity..... Jest, to bardzo duże prawdopodobieństwo.... dokładnie przejrzałam jej zdjęcia i to co piszesz o niej.
Mam tylko jedno pytanie, czy ona rosła na własnym korzeniu?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, :wit prawdopodobnie tak, bo kupiłam je w 2-ch doniczkach. W każdej były po 3 - 4 sadzoneczki, więc sądzę, że były ukorzeniane z patyczków w doniczkach i tak sprzedawane. Rozdzieliłam sadzonki i posadziłam każdą osobno i z miniaturek wyrosły krzewy słusznej wielkości ok 1-1,20 , w tym roku jest niższa, ale chyba ze względu na pogodę.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

No właśnie ja też kupiłam swoją w doniczce.... jak teraz robiłam rozsadę, to było tam 7 sadzonek ;:oj
Zerknij tu http://roses-forever.dk/brands/infinity/ moja to ta kremowa, a Ty masz prawdopodobnie Princess of Infinity ;:138

W tym roku moje rosły w donicy .... na zimę przesadzę do gruntu. W donicy miały już po 90 - 100 cm, co by się zgadzało
z tym co podajesz o swojej.
Cieszysz się, że znalazłaś jej imię :tan :tan :tan
Musimy się wymienić po sadzonce wtedy jeszcze lepiej będzie Ci porównać czy to siostrzyczki ;:162
x-ja-a

Post »

Daysy, ja już Ci pisałam, że przez Twoją Daisy nie spałam całą noc, bo czytałam i czytałam, czekając aż ktoś rozwiąże tajemnicę jej imienia. I co? I czyżby to się udało właśnie teraz, tuż powyżej????!!!! Dziewczyny, jesteście wielkie! Princess of Infinity MUSI się u mnie znaleźć ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

daysy "różana kobieto" - kochasz je i widać ,że to uczucie jest odwzajemnione bo kwitną obficie ;:oj
Wilczomlecz 'DIAMOND FROST' jest wspaniałym uzupełnieniem w kompozycjach a Twoja biało-czerwona kompozycja wyjątkowo udana.
Miałam go przez kilka lat u siebie i łatwy do przechowania przez zimę .
Z myślą o własnych sadzonkach koleusów o tej porze przycinam pędy i ukorzeniam w wodzie. Potem do małych doniczek po kilka sztuk i gotowe . Uszczykuje więc się rozkrzewiają i tak sobie zimują na parapecie. Jedno ale ... większość z nich prawie całkowicie traci kolory i trzeba zaznaczyć odmiany lub kolory jeśli jest taka potrzeba . Nie sieję ... wolę z sadzonek i udaje mi się zimowanie od kilku lat.
Pozdrawiam życząc długiej i ciepłej jesieni .
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju ;:196 jesteś wielka ;:138 ;:138 ;:138 , nic dodać nic ująć, to na pewno Princess of Infinity :heja :heja :heja .
Z mojej pierwotnej nazwy została tylko Princess ;:306 . Nie ma sprawy, chętnie się z Tobą wymienię sadzonką, prawdopodobnie przyjęły się 3 szt., jedna nawet już zakwitła 1 kwiatuszkiem ;:224 więc nic nie stoi na przeszkodzie. Gdyby lato nie było takie suche, byłoby ich znacznie więcej, bo patyczków nacięłam całe mnóstwo. Nic to :D , mamy przed sobą jeszcze jesień, też dobry termin na patyczki ;:108 .
Z tego terminu przyjęło mi się więcej patyczków, które już teraz kwitną ;:333 niestety nie ma wśród nich P.Infinity.
Szczegóły Maju na PW :D . Jeszcze raz Ci dziękuję ;:196 za pomoc.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna, możesz już spać spokojnie, nic nie będzie Ci zakłócało nocnego odpoczynku, różyczka już jest zidentyfikowana ufff, ja też mogę spać spokojnie :D

Dla Ciebie Jaguś ;:196 , za kibicowanie :wink: i dla zachęty ;:215

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ostatnia różyczka cudna, a jak tam doły ? przeszły ?
Chciałaś siewki hibiskusa--dawaj adres :) ale nich popada , bo ciągle sucho u mnie :(
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
x-ja-a

Post »

Daysy ;:196 Bardzo, bardzo się cieszę, że Twoje cudo ma imię. I to jakie śliczne!
Majka, jeszcze raz ;:180
Jestem autentycznie wzruszona, że byłam niemal świadkiem tego doniosłego momentu :heja
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

christinkrysia pisze: daysy "różana kobieto" - kochasz je i widać ,że to uczucie jest odwzajemnione bo kwitną obficie ;:oj
Wilczomlecz 'DIAMOND FROST' jest wspaniałym uzupełnieniem w kompozycjach a Twoja biało-czerwona kompozycja wyjątkowo udana.
Miałam go przez kilka lat u siebie i łatwy do przechowania przez zimę .
Z myślą o własnych sadzonkach koleusów o tej porze przycinam pędy i ukorzeniam w wodzie. Potem do małych doniczek po kilka sztuk i gotowe . Uszczykuje więc się rozkrzewiają i tak sobie zimują na parapecie. Jedno ale ... większość z nich prawie całkowicie traci kolory i trzeba zaznaczyć odmiany lub kolory jeśli jest taka potrzeba . Nie sieję ... wolę z sadzonek i udaje mi się zimowanie od kilku lat.
Pozdrawiam życząc długiej i ciepłej jesieni .
Dzięki Krysiu robię co mogę, raz wychodzi lepiej, raz gorzej ale się staram. Bardzo brak mi czasu, więc nie zawsze wszystko zrobione na czas ;:131
Diamond Frost bardzo lubię, jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego i bardzo łatwo się rozmnaża i jak piszesz przechowuje.
Zostawiam jedną roślinkę mateczną i wiosną tnę na sadzonki.
Koleusy mam po raz pierwszy w ogrodzie, kiedyś to był kwiat typowo doniczkowy, później troszkę zapomniany i teraz wraca do łask.
Ze swoich też zrobię sadzonki na zimę, ale i tak wysieję wiosną nowe, bo nigdy nic nie waidomo jakie jeszcze niespodzianki mogą jeszcze być w torebce ;:oj . Z wiosennego siewu, każda roślinka była inna ;:oj
Również życzę ciepłej ale i mokrej jesieni, żeby nasze roślinki spokojnie przezimowały.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko odpowiedziałam Ci na PW. U mnie też sucho, niestety. ;:196

jajagna pisze:Daysy ;:196 Bardzo, bardzo się cieszę, że Twoje cudo ma imię. I to jakie śliczne!
Majka, jeszcze raz ;:180
Jestem autentycznie wzruszona, że byłam niemal świadkiem tego doniosłego momentu :heja
Jagna ja też się ogromnie cieszę, że cieszysz się ze mną ;:196 .
A ja ją nazwałam Księżna Daisy, okazało się, że nie pomyliłam się nazywając ją księżną, tyle tylko, że nie okazała się księżną angielską ;:173
Okazuje się, że na forum nie ma rzeczy niemożliwych :heja :heja :heja
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj
Róże jak zwykle piękne ;:138 U nas po suszy zdarzają się częściej deszcze. Jednak ziemia jest mocno przesuszona. Wczoraj chciałam przesadzić azalię w bardziej słoneczne miejsce. Po kilku sztychach łopaty myślałam,że sięgnę po kilof. Istna skała . Tego deszczu poptrzeba wiele ;:108
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

No to mamy prawdziwe imię twojej pięknej Daisy ;:138 i jeszcze okazuje się że ona ma siostrę która jest kremowa ;:oj o raju ale superowo :tan hm....tylko gdzie je kupić ;:218 Majka jak znalazłaś jej imię to teraz podrzuć gdzie to cudo można kupić?
O tych gruszkach muszę pomyśleć ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”