Ogród różany nad stawem II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród różany nad stawem II

Post »

Gosiu niektóre róża mam posadzone na mojej ziemi i też nieźle sobie radzą.Myślę że kluczową sprawą jest woda.Tylko jak utrzymać dobrą wilgotność na takim piachu.Wiosną będę cięła róże trochę niżej.Zobaczymy jak będą sobie radziły.

Jolu u mnie kwitnienie na półmetku,może ten deszcze przedłuży im kwitnienie.

Daysy dzięki za ciepłe słowa.Wiem że jeszcze dużo brakuje do końca.Na obecną chwilę mam praktycznie tylko nasadzania, a jeszcze architektura ogrodowa,trawniki.Pewnie jeszcze kilka lat mi się zejdzie.No i to ciągłe porządkowanie rabat i przesadzanie.
Płotek kupiłam na próbę ,czy dobrze będzie wyglądało takie podparcie.Teraz muszę dokupić bo nie cała rabatka jest podparta.No i Stadt Rom też taką dostanie.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha, ha ja jeszcze o architekturze to nawet nie myślę, co prawda w tym roku kupiłam pergolki pod pnące i bardzo im się podpora spodobała, bo nawet na niej zakwitły po raz drugi ;:oj , ale reszta to.... 20 lat , a może mniej... :;230
A i jeszcze podporę M zrobił dla nowych pnących, ale to pikuś w stosunku do potrzeb :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staram się coś zrobić w każdym sezonie.Ale jedno zrobię a pięć wymyślę, więc może i mnie się tyle lat zejdzie na realizację wszystkich planów. :lol: W tym roku duży krok naprzód bo zrobiona kratka dla Glicynii ,czekała na nią 3 lata.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mi troszkę ulżyło, bo myślałam, że tylko ja ciągle coś majstruję i zmieniam koncepcje w swoim ogrodzie :D i wystawiam na próbę cierpliwość mojego ślubnego ;:224 . Długo masz glicynię u siebie? i jak Ci się sprawuje, nie przemarza?.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Glicynia trzeci sezon i traktowana po macoszemu,nie miała podpory i tak się snuła gdzie popadło.Pędy to podeschły to ktoś podeptał. Ma stojak i muszę ją jeszcze podwiązać,teraz już może zacząć swoją wędrówkę.Na kwiaty na razie nie liczę,może w przyszłym roku coś się zawiąże.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne są glicynie, ale boję się, że u mnie będzie przemarzała. Po cichutku przygotowuję pewien podstępny plan żeby mogła u mnie zamieszkać, ale z realizacją muszę się wstrzymać co najmniej do przyszłego roku, chociaż bardziej prawdopodobny jest rok2017. Ale to dalekosiężne plany, plany, plany.... :D
Na razie będę z niecierpliwością czekała na kwitnienie Twojej ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomyślałam że dobrze by było na zimę zdjąć jej pędy z podpory i zabezpieczyć ,dopóki można.Tej zimy miała kopczyk i na pędy kilka warstw włókniny.Szkoda by było gdyby musiała zaczynać wszystko od początku.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, czy można na zimę obsypać róże granulowanym obornikiem?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,no co Ty.Najlepiej ziemią.Obornik przez zimę Ci zwietrzeje ,rozpadnie się pod wpływem wilgoci i deszczu.I ani korzyści ,ani ochrony przed mrozem.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To dobrze, że tego nie zrobiłam ;:224
A gdzie jakieś zdjęcia?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu popatrzę może znajdę coś godnego uwagi.Na razie mam przekopywanie większych gabarytów, bo od wtorku jest starszy syn, a jutro będzie jeszcze młodszy,więc chcę ich wykorzystać.Potem już będę robić swoje przesadzanki. :heja
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

I ja Alu od czasu do czasu zaglądam,by nie przegapić nowych fotek ale skoro piszesz,że masz pilniejsze prace ,to nie nalegam,poczekam,aż będziesz nieco mniej zapracowana.Może wtedy pokażesz też efekt swoich ogrodowych rewolucji? Biały płotek przy Rosenfee prezentuje się rewelacyjnie! Jeśli dobrze kojarzę wszystkie drewniane dodatki masz w bieli a Stadt Romy rosną niedaleko białej pergoli ,jak im też zafundujesz takie płotki,będzie i elegancko, i dużo łatwiejsza pielęgnacja trawniczka pod krzaczkami.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu już mogę pokazać brzeg rabatki z różanecznikami ,pamiętasz rosła tu Pragnia syberyjska.Przerosła już perzem więc musiałam coś z tym zrobić.Dosadziłam z tyłu trzy azalie japońskie a z przodu trzy kępki niskich lilii,i obsadziłam brzeg biało-zielonymi hostami.

rabatka

Obrazek

Obrazek

i przesadziłam za bramę czarny bez Eva,teraz tu jest miejsce dla 4 róż ;:14 .Był naprawdę ogromny i róże zaczęły źle się przy nim czuć.

rabatka

Obrazek

No i czarny bez Gerda "poszedł" nad staw a pęcherznica która rosła przy Berleburgach też zmieniła miejsce, znalazła się przy jodłach obok białej ławki pod bukiem.
Jutro od rana znowu ogród, bo od poniedziałku miałam akcję dom,mycie okien itp.
Płotków muszę dokupić,skoro zdały egzamin. ;:215
Nie wiem co będzie bo w ogrodzie wszystko się rozkręca,nawet stara trawa się zazieleniła i była koszona. ;:oj
Znalazłam trochę kwiatków.

Ledreborg

Obrazek

Marjorie Marshall

Obrazek

Elfe

Obrazek

Big Purple

Obrazek

History

Obrazek

China Girl

Obrazek

Flora Danica, w tym roku nie mogła narzekać na suszę....bo obok posiany był nowy trawnik który podlewałam prawie codziennie.Więc jak nie mogłam podlać moich ulubionych...no i efekt.Podlewałam kompleksowo ,czyli nawadniałam całą rabatę ,nie poszczególne róże.Muszę przyznać że się odwdzięczyła.

Flora Danica

Obrazek

Obrazek

Jalitach,posadzony do gruntu jesienią ,chyba to jej miejsce,pięknie się rozrosła.

Jalitach

Obrazek

Obrazek
x-ja-a

Post »

Georginia pisze:

Znalazłam trochę kwiatków ....

Flora Danica

Obrazek

Obrazek
Faktycznie, musiałaś się naszukać... :;230
Pięknie ;:167
Czy Jalitach otwiera kwiaty do końca, czy zostaje taki nie do końca rozwinięty? Śliczny jest taki.
Zazdroszczę miejscówek na nowe róże ;:65
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaguś fakt Flora Danica poszalała sobie. ;:173 Pierwsze kwiaty miała większe i trochę mniej, a teraz tak jak widać.Natomiast Jalitach rozluźnia kwiat ale do końca się nie otwiera.Znalazłam w folderze takie najbardziej rozwiniętem, ale jeszcze poobserwuję.To róża dobra na obecne czasy,słońce jej nie straszne.

Jalitach

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”