Nasze 1500 m2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2

Post »

Olu oj tak, wczoraj było cieplutko :wink: Aż trudno uwierzyć, że to druga połowa września :shock: Ja też pracę ograniczyłam tylko do tych rabat w cieniu :lol: Muszę jeszcze koniecznie przesadzić kilka lilii, a raczej wykopać, poprawić im warunki bytowania i wsadzić z powrotem... W tamtym roku nakupiłam tyle cebulkowych, że te ostatnie tylko wetknęłam gdzie popadło, wiosną pies zrobił sobie tam scieżkę spacerową i udeptał na beton. Lilie już zaczęły wypuszczać pędy, bałam się uszkodzić i tak się biedne męczyły całe lato w tej twardziźnie. Jednak u mnie o wiele mniej padało, więc twardo strasznie. Na weekend zapowiadają deszcz, to może uda mi się zrealizować plan :wink:
A jak tam twój ratowany powojnik? Ja muszę się pochwalić, że mój właśnie zakwitł sprawiając mi tym ogromną radość :heja
Obrazek

Soniu no niestety, ten rośnie dość wolno. A jeszcze ostatnio uszczknęłam go trochę dla koleżanki i niewiele mi go zostało...
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu Zachwyciłam się Twoimi rozchodnikami szczególnie tymi czerwonymi ale jakoś mnie chyba nie lubią :( białe i różowe tak a czerwone sadziłam już kilka razy i cały czas mi giną :( a przecież nie są to wymagające rośliny
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gratulacje dla powojnika ;:63
Moje są bo są. Lekko liście im podeschły. Zobaczymy co będzie z nimi w przyszłym roku.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko a może spróbuj przesadzić w inne miejsce? U mojej siostry na jednej rabatce o mało nie wymarły, przesadzone na sąsiednią szybko "rozwinęły skrzydła" :wink:
Olu temu mojemu od spodu listki też podeschły, dlatego tak bardzo zdziwił mnie u niego kwiatek. Również mam nadzieję, że w nowym sezonie i moje i twoje ruszą z kopyta :wink:
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Moja droga, zimą to dopiero jest czas na forumkowe wizyty i dokładniejsze zwiedzanie zaprzyjaźnionych ogrodów. ;:oj ;:65
Latem chętniej bywamy w terenie niż przy kompach, ale zimą kota na kolana i kolorowe ogrody poprawiają zimowy nastrój. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu powojnik cię tak cieszy, ;:215 jak mnie młodziutka hortensja. Ja z czerwonym rozchodnikiem zrobiłam eksperyment. Ucięłam trzy gałązki i ukorzeniły się w wodzie. Na razie korzonki malutkie. ;:131
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu w sumie masz rację, do ogrodu nie ma po co iść, pracy przez to sporo mniej, to i więcej czasu można poświęcić na oglądanie zdjęć ;:101
Soniu o tak, radosć moja ogromna, bo mam do tego klemka szczególny sentyment :wink: Był pierwszym w mojej kolekcji, przywieziony z super wakacji... Rozchodniki chyba łatwo się ukorzeniają ;:108 Kiedyś ułamała mi się gałązka, a że lubię roślinkom dawać szansę, wetknęłam po prostu do doniczki z ziemią, a on zaczyna właśnie kwitnąć... Do korzonków mu nie zaglądałam, więc nie wiem jakie ma, ale skoro kwitnie to chyba świetnie sobie poradził...
majreg
200p
200p
Od: 11 maja 2015, o 09:11

Post »

U rozchodników chyba duże znaczenie ma ziemia. Jak za ciężka lub za mokra to wypadają, zwłaszcza te wysokie.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj Małgosiu :wit
Nie wiem jak to się stało, że sezon chyli się ku końcowi a ja dopiero trafiłam na Twój ogródek Obrazek
Podczytałam sobie troszkę i ubawiła mnie historyjka Twojego kiwi. A wiesz że ja moje mam już trzeci sezon i wciąż nie mogę się doczekać na te pstre liście. Wciąż uparcie zielone, ja nadal powtarzam sobie że może w przyszłym roku a tu ciągle nic :?
Pieknie się Twój ogród zmienił od momentu jego przejęcia, ogrom roślin (i wszystkie nazwane ;:oj ) robi wrażenie. Tym bardziej, że pierwsze nazwy pieczołowicie wyszukiwane po literaturze fachowej ;:108
Ściana powojnikowa powala na kolana, o klękajcie narody ;:180 U mnie te pnącza nie zdają egzaminu ;:185 Coś im u mnie nie służy.
Przyglądam się również z zaciekawieniem Twojej różyczce Paris Chanel - ja w tym roku kupiłam w jakieś sieciówce różę toczka w toczkę ją przypominającą pod nazwą Blue Queen. Jak szukałam takowej w necie za nic nie mogłam jej wyszukać. Czyżby ta nazwa była "radosną twórczością" sprzedającego, a prawdziwa nazwa to Paris Chanel :roll:
Spójrz TUTAJ czyż nie podobna?
Pozdrawiam :uszy
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu witam serdecznie ;:180 Lepiej późno niż wcale :wink:
Zauważyłam, że kiwi nie przebarwia liści, gdy te pierwsze zetnie jej przymrozek. Może tu pies pogrzebany? Z pewnością się kiedyś doczekasz,widok jest wtedy nieziemski ;:108
Co do powojników to może spróbuj z włoskimi? Te raczej są "niezniszczalne" i mało wymagające...
Róża faktycznie baaardzo podobna do mojej. Czy jej płatki są takie dość sztywne i aksamitne?
Zajrzałam tak na szybciocha do ciebie i pierwsza strona z nowego wątku strasznie mnie zaintrygowała. W wolnej chwili z przyjemnością obejrzę wszystko dokładnie ;:108 Widoczki ze zmieniającego się ogrodu powalające ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród zdaje się nie zauważył "ataku zimy" :wink: i kwitnie sobie jesiennymi w najlepsze :lol:
Moja pięknota - tegoroczna chryzantema skandynawska
Obrazek

Yellow Tea
Obrazek

nn już rozpoczęła przebarwianie
Obrazek

Astry ciągle ładne. Nie mam pojęcia jak mogłam ich kiedyś nie lubić :oops:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Ogromną niespodziankę sprawiły mi Nelly Moser i ciemiernik ;:oj
ObrazekObrazek

Osteospermum kwitnie drugi raz
Obrazek

Do tej pory nie wstawiałam zdjęć domowych, ale tym razem muszę się koniecznie pochwalić :wink: Gardenia podobała mi się od zawsze, więc mimo że uśmierciłam już dwie gdy zobaczyłam kolejną nie mogłam się oprzeć... Poczytałam dokładnie o jej upodobaniach i ... czekałam kiedy padnie kolejna ;:306 bo byłam pewna, że nigdy nie uda mi się jej "dogodzić". Gdy więc pewnego dnia moim oczom ukazał się taki oto widoczek Obrazek aż zatańczyłam na środku kuchni :heja Teraz już od drzwi wita mnie przecudny zapach (posiadacze tego cuda wiedzą o czym piszę :wink: ).

A ostatnio doszedł mi kolejny kwiatek - kocie ogonki (a raczej ogonek ;:306 )
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ten koci kwiatuszek całkiem milutki. Piękny mruczuś...Wymiziaj go. To on czy ona?
Gratulacje za przetrzymanie gardenii przy życiu , a i kwitnie , to już całkiem jest powód do dumy. ;:333
W ogrodzie cudne chryzantemki , na przyszły rok muszę pomyśleć nad ich zakupem.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu, ale masz dużo odmian marcinków. ;:oj Teraz one i chryzantemy kolorują rabaty. ;:215 Gardenia piękna, a kiciuś słodko patrzy w obiektyw. ;:167
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu to kocurro :wink: Chciałam oduczyć go włażenia na parapet i zastawiłam mu cały kwiatkami, patrzę a on usadowił się w najlepsze na mojej właśnie otrzymanej szeflerze. Była niska i płaska, więc całkiem wygodnie mu się siedziało ;:306 Od tamtej pory kawałek parapetu należy tylko do niego :wink: Chryzantemki i mnie całkowicie ujęły, bo długo kwitną i wtedy gdy kolorów w ogrodzie jak na lekarstwo. Na wiosnę planuję rozszerzyć ich kolekcję :wink:
Soniu pewnie właśnie dlatego polubiłam marcinki, gdyby nie one i chryzantemy to mój ogród już dawno poszedłby spać ;:19
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgoś , kotek dał ci lekko do zrozumienia że obojętnie co tam postawisz , on i tak sobie poradzi... :;230
Więc jak chcesz mieć kwiaty o normalnym wyglądzie, musisz je z deczko uszczuplić...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”