Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
MoWo, z każdym rokiem staję się mądrzejsza jeśli chodzi o ogródek. Mam taką nadzieję przynajmniej 

Pozdrawiam,Elżbieta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja próbowałam siać piżmową i kiepskie rezultaty - porosły długie i owoce na samym końcu nie zdążą dojrzeć - kwitły jak szalone ale same samce - żeńskie kwiaty nie rozwijały się - czy dynie piżmowe trzeba uszczykiwać - co robiłam źle????
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałam tak samo w zeszłym roku. W tym roku je zasiałam prędzej. Jedna dojrzała już jest w domu, a kolejne jeszcze na krzakach. Spokojnie zdążą dojrzeć.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
beatab myślę , że to był taki rok na nie. Kwitły chętnie i obficie męskimi kwiatami , natomiast żeńskie ledwo wiązały się i osypywały. Prawdopodobnie przez te upały. Teraz u mnie zaczynają wiązać się ale nie wiem , czy zdążą dojrzeć. W każdym bądź razie te co się obecnie zawiązują dość szybko przyrastają w masę. Widać wilgoć w powietrzu im odpowiada. Ja mam swoje rozrośnięte na przęśle bo w zeszłym roku jesienią po deszczach chętnie dobierały się do delikatnych dyniek ślimaki.
Dynie piżmowe siałam już drugi rok z rzędu. Nasiona z różnych firm, a także z dyni sklepowej. Tak samo w tym roku, jak i w zeszłym nie związała się ani jedna dynia. Kwiatów żeńskich bardzo mało i nie wiązały, inne dynie nie miały problemu, zresztą blisko jest pasieka, więc to raczej wina tej konkretnie odmiany. W 2016 będę znowu próbować.
Za to w tym roku zajadam się już Hokkaido. Oprócz niej mam też Flat White Boar, jest sporo dyn, czekam na dojrzałość.
Były też inne, ale nie dały rady karczownikom
Za to w tym roku zajadam się już Hokkaido. Oprócz niej mam też Flat White Boar, jest sporo dyn, czekam na dojrzałość.
Były też inne, ale nie dały rady karczownikom

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Dynia piżmowa,to moje tegoroczne odkrycie- jest pyszna
Na szczęście u mnie dwa krzaczki zawiązały kilka owoców i już miałam okazję jej spróbować. Oprócz hokkaido zostaje u mnie na zawsze.

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Dziękuję za pocieszenie - ja siałam w domu i przesadzałam po Zośce- w przyszłym roku posadzę na wzniesionym zagonie ( taką mam nadzieję) - nasiona z dyni z Kauflanda (była bardzo smaczna ale 6,6 za kg 

Dynia Ambar - posiałem, urosła. Owoce koło 5kg. Zerwałem jeden. Ale co - miała być super smaczna, nie wiadomo co, cud, miód. A jest w niej mało smaku, w ogóle nie słodka. Kolor z wierzchu zielony w środku lekko pomarańczowy. Do Hokkaido nawet się nie umywa, a miała być jeszcze lepsza. Czyżby jeszcze musiała dojrzeć? Ale przecież już połowa września?
Ktoś ma tą odmianę? Może coś doradzić?
Ktoś ma tą odmianę? Może coś doradzić?
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Dla mnie była pyszna i mocno pomarańczowa w środku. Ale ja nie jadłam od razu tylko przynajmniej po 2 miesiącach leżakowania.
Dobrze się przechowują.
Dobrze się przechowują.
Zbyszku, dynia Ambar ma bardzo kiepski smak i leżakowanie tego nie zmieni. Na przyszłość wysiej Hokkaido, Butternut są dużo lepsze.
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
My też już wcinamy dynie, mimo, że pewnie leżakowanie dodałoby im "mocy":)
Na pierwszy ogień poszły kogigu, PYCHOTA, teraz przymierzam się do Thelmy Sanders, chyba upiekę.
U mnie teraz ciągle pada i się zastanawiać czy nie zebrać części dyń, żeby nie zaczęły gnić...
Na pierwszy ogień poszły kogigu, PYCHOTA, teraz przymierzam się do Thelmy Sanders, chyba upiekę.
U mnie teraz ciągle pada i się zastanawiać czy nie zebrać części dyń, żeby nie zaczęły gnić...
Pozdrawiam,Elżbieta
Zbieram dynie od końca sierpnia, wyrośnięte, z pękającymi ogonkami, wczesne odmiany. Wtedy następne szybciej dorastają i plon jest większy.
U nas karczownik zasmakował w dyniach i nie ma na co czekać tylko ewakuować pozostałe.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Fajnie, że smak dyń to rzecz gustu
każdemu smakują inne, można próbować latami
Ja na przykład nie widzę żadnego powodu do zachwytu nad hokkaido i butternut
Ale lubię wszystkie i co roku mam nowe odmiany na próbowanie 

Ja na przykład nie widzę żadnego powodu do zachwytu nad hokkaido i butternut

Dynia Ambar wg mnie jest bardzo smaczna. Ale to zależy co komu smakuje. Dla mnie Hokkaido jest dobra w sierpniu, wrześniu. Jak nie jest tak mocno dojrzała. Potem w okolicach listopada już tak mi nie smakuje. Wtedy wcinam właśnie ambar. Dobra wg mnie jest jest jeszcze Justynka. Nie wiem czy nie lepsza od hokkaido. Wcześnie też dojrzewa.
Pozdrawiam
Ediii
Ediii