Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Post »

MoWo, z każdym rokiem staję się mądrzejsza jeśli chodzi o ogródek. Mam taką nadzieję przynajmniej ;:173
Pozdrawiam,Elżbieta
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja próbowałam siać piżmową i kiepskie rezultaty - porosły długie i owoce na samym końcu nie zdążą dojrzeć - kwitły jak szalone ale same samce - żeńskie kwiaty nie rozwijały się - czy dynie piżmowe trzeba uszczykiwać - co robiłam źle????
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja miałam tak samo w zeszłym roku. W tym roku je zasiałam prędzej. Jedna dojrzała już jest w domu, a kolejne jeszcze na krzakach. Spokojnie zdążą dojrzeć.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

beatab myślę , że to był taki rok na nie. Kwitły chętnie i obficie męskimi kwiatami , natomiast żeńskie ledwo wiązały się i osypywały. Prawdopodobnie przez te upały. Teraz u mnie zaczynają wiązać się ale nie wiem , czy zdążą dojrzeć. W każdym bądź razie te co się obecnie zawiązują dość szybko przyrastają w masę. Widać wilgoć w powietrzu im odpowiada. Ja mam swoje rozrośnięte na przęśle bo w zeszłym roku jesienią po deszczach chętnie dobierały się do delikatnych dyniek ślimaki.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Dynie piżmowe siałam już drugi rok z rzędu. Nasiona z różnych firm, a także z dyni sklepowej. Tak samo w tym roku, jak i w zeszłym nie związała się ani jedna dynia. Kwiatów żeńskich bardzo mało i nie wiązały, inne dynie nie miały problemu, zresztą blisko jest pasieka, więc to raczej wina tej konkretnie odmiany. W 2016 będę znowu próbować.
Za to w tym roku zajadam się już Hokkaido. Oprócz niej mam też Flat White Boar, jest sporo dyn, czekam na dojrzałość.
Były też inne, ale nie dały rady karczownikom :evil:
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Dynia piżmowa,to moje tegoroczne odkrycie- jest pyszna ;:333 Na szczęście u mnie dwa krzaczki zawiązały kilka owoców i już miałam okazję jej spróbować. Oprócz hokkaido zostaje u mnie na zawsze.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Dziękuję za pocieszenie - ja siałam w domu i przesadzałam po Zośce- w przyszłym roku posadzę na wzniesionym zagonie ( taką mam nadzieję) - nasiona z dyni z Kauflanda (była bardzo smaczna ale 6,6 za kg :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Dynia Ambar - posiałem, urosła. Owoce koło 5kg. Zerwałem jeden. Ale co - miała być super smaczna, nie wiadomo co, cud, miód. A jest w niej mało smaku, w ogóle nie słodka. Kolor z wierzchu zielony w środku lekko pomarańczowy. Do Hokkaido nawet się nie umywa, a miała być jeszcze lepsza. Czyżby jeszcze musiała dojrzeć? Ale przecież już połowa września?
Ktoś ma tą odmianę? Może coś doradzić?
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Dla mnie była pyszna i mocno pomarańczowa w środku. Ale ja nie jadłam od razu tylko przynajmniej po 2 miesiącach leżakowania.
Dobrze się przechowują.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Zbyszku, dynia Ambar ma bardzo kiepski smak i leżakowanie tego nie zmieni. Na przyszłość wysiej Hokkaido, Butternut są dużo lepsze.
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Kontakt:

Post »

My też już wcinamy dynie, mimo, że pewnie leżakowanie dodałoby im "mocy":)
Na pierwszy ogień poszły kogigu, PYCHOTA, teraz przymierzam się do Thelmy Sanders, chyba upiekę.

U mnie teraz ciągle pada i się zastanawiać czy nie zebrać części dyń, żeby nie zaczęły gnić...
Pozdrawiam,Elżbieta
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Zbieram dynie od końca sierpnia, wyrośnięte, z pękającymi ogonkami, wczesne odmiany. Wtedy następne szybciej dorastają i plon jest większy.
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

U nas karczownik zasmakował w dyniach i nie ma na co czekać tylko ewakuować pozostałe.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Fajnie, że smak dyń to rzecz gustu :D każdemu smakują inne, można próbować latami ;:224
Ja na przykład nie widzę żadnego powodu do zachwytu nad hokkaido i butternut :roll: Ale lubię wszystkie i co roku mam nowe odmiany na próbowanie :wit
Awatar użytkownika
Ediii
50p
50p
Od: 12 gru 2007, o 11:03

Post »

Dynia Ambar wg mnie jest bardzo smaczna. Ale to zależy co komu smakuje. Dla mnie Hokkaido jest dobra w sierpniu, wrześniu. Jak nie jest tak mocno dojrzała. Potem w okolicach listopada już tak mi nie smakuje. Wtedy wcinam właśnie ambar. Dobra wg mnie jest jest jeszcze Justynka. Nie wiem czy nie lepsza od hokkaido. Wcześnie też dojrzewa.
Pozdrawiam
Ediii
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”