Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Witam w przerwie między kupowaniem i sadzeniem cebulowych :wit
Oszalałam na ich punkcie ;:14 W tym sezonie nie zamówiłam ani jednej róży, więc nadrabiam to sadząc między krzewami róż tulipany i narcyzy:-)
Planowałam parę tulipanowych przeprowadzek, ale okazało się, że nie wszystkie posadzone w ubiegłym sezonie ponownie zakwitną. Wiosną zachwyciły mnie tulipany
Casablanca. Niestety wszystkie ubiegłoroczne cebule zgniły. W przyszłym roku zakwitną więc tylko te dokupione. Casablanki jednak raczej już nie kupię ...

Ewa, witam i zapraszam :)

April, śledziłam Twoje zakupy cisowe. Wspaniałe ;:180 Co do róż, to masz rację, stówka w zupełności wystarczy, chociaż znając życie ? pewnie jeszcze nie raz się skusisz ;:183
Prince ma wyprostowany pokrój. Tak jak napisała Ania ? zdjęcia robiłam po deszczu.

Aniu, mi się także bardzo podoba Odile Masquelier. Najwięcej jej fotek mam z 2013 roku. Wtedy - w pierwszym roku po posadzeniu najlepiej kwitła (aż do zimy). W drugim roku kwitła raczej słabo i miała długą przerwę. W tym roku przesadziłam ją z donicy do gruntu. Połowa jej pędów zamarła... Mam jednak nadzieję, że w przyszłym roku się odbuduje i jeszcze pokaże na co ją stać :)

Alexia, nie opisywałam wszystkich róż z listy. Części z tych wcześniej opisywanych już zresztą nie mam :)
Constanze Mozart kwitnie jak należy; i krzaczek wygląda ładnie, i kwiaty są normalnych wymiarów.
Dziękuję ;:196

Majeczko widzisz, trochę tych rewolucji u mnie było... Poza tym wiesz jak jest... trudno się oprzeć tym pięknotkom, więc się trochę nazbierało...
Jakoś mam poupychane... W przyszłym roku na bank nie będę miała gdzie nogi postawić :;230
Mam nadzieję, że R du Ch dobrze się będzie sprawować, bo poprzeczka u Ciebie wysoko, wysoko... :;230

Małgosiu, na drugim zdjęciu jest poczciwa Bremer Stadtmusikanten :)
Moje róże też nie mają rewelacyjnej formy. Susza i brak środków ochrony mocno się do tego przyczyniły...
Z obornikiem czekaj do wiosny :)

Ulcia, te doniczkowe to głównie z pazerności :;230 Chociaż bardzo lubię, jak zaglądają mi do domu przez drzwi tarasowe. Niestety nie zawsze odpowiada im stanowisko :(
Po kilka sztuk tej samej odmiany kupowałam najczęściej w przypadku rabatówek.
To tak jak ja ? swoją Gertrudę przesadziłam późną wiosną ? już z dużymi pąkami... Po tej przeprowadzce ledwo doszła do siebie :roll: A miałam nadzieję, że wreszcie nacieszę się jej kwiatami... Liczę jednak, że kiedyś jeszcze będzie tak zabójczo piękna ja Twoje :D

Justynko, cieszy mnie to, że nie odczułaś przeładowania różami. A może to tylko dlatego, że trafiłaś na przerwę w kwitnieniu ;:oj
A jednak różyczki domówione ;:138 Fantastycznie ! Ciekawa jestem, jakie odmiany trafią na tak limitowane miejsca?
?Rozanne? kupowałam wiosną, ale tylko część z nich zakwitła (takie ?wielkie? sadzonki) i nie powtórzyły kwitnienia. Myślę, że w przyszłym roku powinny już dać radę :) Dzięki ;:168
Trawnik w tym roku jest wyjątkowo marny. W tych miejscach gdzie chwycił grzyba jest zupełnie suchy, a w pozostałej części - owszem doszedł do siebie, tylko chwaściory niemiłosiernie się rozmnożyły...

Zaległe fotki...

Mme Knorr
Obrazek

Obrazek

Fisherman?s Friend
Obrazek

Acropolis
Obrazek

Purple Lodge
Obrazek

Novalis i Old Port
Obrazek Obrazek

Granny ? królowa pierwszego planu i Laurent Cabrol
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Aniu różane rabaty bajkowe ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu masz prześliczne rabaty! Mam ogromną nadzieję, ze i ja kiedyś będę mogła pokazać swoje różane rabaty z szerszej perspektywy. ;:180
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorcia, dziękuję ;:173

Aniu, dzięki :) Róże rosną szybko, więc doczekasz się dojrzałych rabat szybciej niż myślisz :uszy

Larissa
Obrazek

Niezawodna Pastella. W tym roku nie wypuszcza długich pędów.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Bonica
Obrazek

Baronesse
Obrazek

Rosenfee
Obrazek

Alan Titchmarsh
Obrazek

widoczek
Obrazek

Gartenträume
Obrazek

First Lady
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

;:100
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ania a, gdzie są cztery czarne łapki ? niech Anton koniecznie pospaceruje przed aparacikiem ... :D
A, ja nie oszalałam na punkcie ani cebulowych ani traw?.. ja mam swojego bzika?. nówki ? jak zwykle? hahaha? :;230 :;230
Żebym nie miała kłopotu z włożeniem nogi pomiędzy upychane nóweczki? to starsze przesadzam do zaprzyjaźnionych ogrodów?. u mnie już ful ? ;:170
Pogoda sprzyja i róże są teraz piękne. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy Ty wiesz, że idę w róże ;:173
Kupuję kolejne. Oczywiście część wylatuje i w ich miejsce posadzę nowe, ale też będzie miało nowe miejscówki
Stwierdziłam, że jednak kwiaty róż najbardziej mi odpowiadają.
Wylatuje na pewno Larissa. W tym roku straciła wszystkie kwiatki
Czy Minerva może rosnąć na słońcu?
Jak długo trzyma kwiat?
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Ha trzba sie przygotować na posadzenie tysiaca cebul :) ale za to wiosna bedzie pieknie
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania,
Jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację kiedy kwitną te wszysrkie piękne róże. Mam u siebie tak samo. Pusto i potem pełno kwiatów. Ale twój ogród jest - w tym cała rzecz - zrównoważony! Przód i tył. I do tego swietnie skomponowany, i pełen atrakcyjnych detali. Nawet jak nie kwitną róże, a trawnik podsycha - jest atrakcyjny. I o to chodzi w tej całej aferze z ogrodami :wink:
U mnie kwitną K.Sophie. Są całkiem inne teraz. Różowe, jak ta lala....
W ogóle mam jakoś w ogrodzie wesoło, czego całkiem się nie spodziewałam... Niby juz jesień, a jescze nie czuć....Szkoda, ze nie możesz zobaczyć... :wit
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Majuś, Anton raczej nie spaceruje przed aparacikiem, tylko wariuje, ale oczywiście postaram się zrobić mu fotkę :D
W sumie to dobrze, że masz bzika na punkcie nówek; możemy być na bieżąco :lol: Jednym słowem nie chcesz mieć dużych krzaczorów, tylko wiecznie młode krzaczki :wink:
Pogoda sprzyja; dobrze się sadzi cebule ;:209

Gosia, ciekawa jestem tych rewolucji :D
A ja lubię Larissę i nie przeszkadza mi, że gubi część pączków.
Minerva rośnie dobrze na słońcu. Szybko nie gubi kwiatów, ale też szczególnie długo ich nie trzyma :)

Madżen, albo i więcej ;:224

Justyś, strasznie mi miło, że tak odbierasz mój ogród. Moje Zochy też kwitną, ale już słabiej. Bardzo je lubię. Skoro Ci się podobają, to pewnie już nie wypuszczają długaśnych pędów.
U mnie też jest teraz więcej kolorów. Wiosna zaczęła się późno, to pewnie dlatego jeszcze nie widać jesieni.
(Szkoda...)

Ta jesień upływa mi na sadzeniu cebulowych. Z poważniejszych prac ? przesadziłam z donic do gruntu 5 róż. Nie wiem, jak to zrobiłam, ale zmieściły się :;230

Dzisiejsze fotki pokazują głównie rabatkę zakładaną wiosną i jesienią ubiegłego roku. To ta, na której miały dominować byliny i trawy. Te jeszcze nie rozrosły się zbyt mocno, więc szału nie ma, ale już coś się klaruje. Na skutek roszad, o których wyżej, na rabatę trafiły dodatkowe dwie różyczki - Lavender Ice. Zostały posadzone koło Minervy. Dobrze, że Majka nie zdążyła opatentować tego zestawienia... :;230

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Kronprinsesse Mary i La Boheme
Obrazek Obrazek

Jubilee Celebration
Obrazek

Princess Alexandra of Kent
Obrazek

Petticoat
Obrazek

Aspirin Rose
Obrazek

;:100
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu znów się zachwycam. Masz cudownie skomponowane rabatki. ;:131
Zdjęcie ostróżki z brązową turzycą po prostu do katalogu się nadaje!
Piękne róże do tego a raczej przede wszystkim ( :D ) i sukces murowany!
Ja też bardzo lubię Larissę, mimo iż gubi część pąków. Ma ich jednak tak dużo, że i tak kwitnienie jest oszałamiające. :D
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Bylinowa wygląda ślicznie :-) Na przyszły sezon musi Majka kolejny bestseller obmyslic :-)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:;230 :;230 :;230
Na skutek roszad, o których wyżej, na rabatę trafiły dodatkowe dwie różyczki - Lavender Ice. Zostały posadzone koło Minervy. Dobrze, że Majka nie zdążyła opatentować tego zestawienia... :;230
:;230 Dolce Vita poproszę posadzić po prawej stronie Minervy :;230
Aniu..... rozgryzłaś mnie.... :D no właśnie o te małe krzaczki chodzi..... jak LO wypuścił 16 badyli, to mnie mocno wystraszył i już zmienił miejsce .... :;230
Właśnie słyszałam z opowieści, że z Antona żywe sreberko.... ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie również Lavender Ice rośnie obok Minervy. Rozmyślałam nawet nad dosadzeniem jeszcze dwóch L.Ice, ale ostatecznie dokupiłam dwie Lavender Fl.Circus :tan Będzie pasowało?
Twój późnoletni ogród jest przepiękny ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj.
Trafilam na Twój wątek i przepadlam ;:oj
Matko jak tu pięknie ;:63 ;:180
Będę zaglądać.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No to zamówiłam Minervę.
Czytam, że Lavender posadziłaś obok, więc chyba on też daje sobie radę na słoneczku?
Zastanawiam się nad jego przeprowadzką.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”