Warzywa olbrzymie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywa olbrzymie

Post »

Niestety nie pamiętam jaka to odmiana ,ale na pewno jakaś pospolita ,nasionka kupione w małym wiejskim sklepie wielobranżowym .Dodam jeszcze ,że paczka starcza mi na 5 lat ,bo sadzę po ok 20 porów rocznie .Właśnie w tym roku wysiałam resztę nasionek i torebkę wyrzuciłam.Szczerze mówiąc nie zwracałam uwagi na nazwę.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A szkoda, pewnie bym się skusił na te odmiane, bo rośnie pięknie wysoka. :)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

W poprzednich latach z tej samej paczki (jak napisałam wyżej) były dużo mniejsze.W tym roku mimo suszy - wodą podlałam trzy razy po posadzeniu, no i sama nie wiem jak to się stało,że takie urosły :oops: .
RobertoPL
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2015, o 12:43

Post »

Hej wszystkim, jestem pod wrażeniem takich okazów jakie tu prezentujecie. Chciałbym również i ja spróbować z dynią na początek, czy miałby ktoś jakieś wolne nasionka dyni gigant(chętnie bym przygarnął ze 4 sztuki)Miałbym fajne miejsce dla nich gdzie spływa nadmiar gnojowicy tylko by trzeba było je tam na jakimś kopczyku usadzić aby korzenie nie popaliło. Tylko się zastanawiam czy u mnie sobie taka dynia poradzi bo to jednak Polska południowa(region Orawa). Mam również dostęp do takich wiader plastikowych 25 litrowych po dżemach z cukierni co byście zaproponowali z warzyw gigantów aby mogło rosnąć w takich pojemnikach?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

RobertoPL Witaj. :wit Nasiona dyń gigantów, mojej i innych hodowcw tu z FO, zapewne będą na Akcji wymiany nasion. :)

Co do uprawy gigantów w pojemnikach, to zagraniczni hodowcy, bo tam uprawa gigantów jest pełną parą, w pojemnikach uprawiają takie gigantyczne warzywa jak: Cebula, por, marchew czy pomidor. To tak na szybko co skojarzyłem teraz. ;:333
RobertoPL
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2015, o 12:43

Post »

Hej Błażej dzięki za odzew, na pewno skorzystam z akcji wymiany nasion, możesz mi polecić jakieś strony w USA gdzie można nabyć nasiona warzyw gigantów ale takie aby były sprawdzone, aby mi jakaś chińszczyzna nie przyleciała ;) może bym nabył coś ciekawego to i bym się podzielił później :) Co do pojemników to ile sztuk takich cebul gigantów w jednym się sadzi? po jednej czy można więcej?

Edit
ja znalazłem takie tylko nie wiem czy się tam opłaca brać:
http://www.howarddill.com/seed.html
http://www.worldclassgardening.com/products/seeds patrząc tutaj na cebulę to jednak chyba po jednej na pojemnik :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ogólnie to miałem na myśli jeden pojemnik, jedno warzywo. Chyba że w skrzyni ale o niej nie było mowy. :)

Stron nie mogę polecić niestety, bo nie zamawiałem jeszcze. :)
mati25
100p
100p
Od: 13 lip 2014, o 13:02

Post »

A to moje dotychczasowe warzywa które urosły do rozmiarów... ;:oj .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze kilka okazów nadal rośnie.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękne okazy. ;:215

Dodam jeszcze dla wszysykich zainteresowanych, że każdy uprawiający gigantyczne warzywa, będzie je mógł w tym roku zważyć na dwóch imprezach:

1. Dzień korbola i pyry z gzikiem w Grzybnie.

2. Festiwal dyni w sercu Opolszczyzny w Krapkowicach.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Mam pomidora, który jest samorzutną krzyżówką bądź rozszczepieniem, z nasion zebranych z Malinowego Olbrzyma wyrosło coś, co nazwałam na swoje potrzeby Duży Pyszny. Pomidor naprawdę spory, średnio ok. 60-70dag, ale trafiają się owoce gruuuubo ponad kilo, wielkości głowy dziecka :shock:
Po roku znów go wysiałam i powtórzył cechy, a nawet był większy plon. Prowadzony na jeden pęd, bez żadnej regulacji gron, daje ok. 3-4 gron, przy czym tylko 2 piersze są duże, reszta to pomidorki po niecałe pół kilo.
Smak jest moim zdaniem super, taki zrównoważony, przy czym mniejsze są smaczniejsze jednak.

Nie jest to jakaś czysta odmiana, ale pomidor ciekawy. Niedługo wrzucę kilka zdjęć. Teraz zbieram już te nieco mniejsze owoce, szkoda, że nie sfotografowałam jednego giganta, ale poszedł na sałatkę, cala micha z jednego pomidora...

Czy jest sens wysyłać takie dzikie nasiona na AWN? Zbieram tylko tyle, co dla siebie, bo u mnie ma miejsce na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie ze względu na akcje szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia. Myśle jednak, że jak go dobrze nazwiesz i opiszesz w wątku akcyjnym, to znajdą sie na niego chętni. :)

Ja chyba nie będe wysyłać nasion gigantów na Akcje, no po za dynią. Te nasiona się rozchodzą i później nie ma żadnego głosu co z nich wyrosło itp. Jednak dla prawdziwie zainteresowanych tematem, odświeże swój wątek w sekcji ofert i tam już będe poszczególne nasiona proponował. Oczywiście w stosownej chwili dam tu cynk o tym. :)
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

W czwartek będę miała dostęp do zeszłorocznych zdjęć, to zrobię też kilka aktualnych i dopiszę, dodam jeszcze, że pomidor nie jest malinowy.
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taka kapustka
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Lubię podglądać ten wątek, nie myślałam, że też będę miała coś do pokazania ale jest :D
Nawet jak na Aussie, ten osobnik mnie zaskoczył
Obrazek

Nie mogę znaleźć zdjęcia całego grona, ten był największy ale reszta też niczego sobie ;:224
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

A ja mam takie arbuzy :D
Od prawej
16.7 Kg 36.8 lbs