Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Zdjęcie z motylkami cudne ;:oj pięknie udało ci się wszystkie uchwycić ;:333 Moja rozplenica ma sporo kitek, ale u ciebie przeszła samą siebie :shock:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu nie mam głowy do interesów :wink: Firma z trawką szybko by splajtowała :D A dlaczego wrzos wegetuje? Ja nie mam żadnego w ogrodzie i u mnie ich nie może być. Taka rodzinna tradycja. Ale w lesie uwielbiam wrzosowiska.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu mam dość dużo rozchodników, na każdym są dziesiątki motyli. To niesamowity widok. ;:oj Podobnie na werbenie, jest pełno pszczół i trzmieli. Jeszcze odwiedzają mnie dwa furczaki, ale ich nie udaje się sfotografować.
Miskant NN wyhodowany z nasion ma ponad dwa metry wysokości.

Obrazek

Marysiu jesteś miła. ;:196 Sporo miejsc omijam, idąc do ogrodu z aparatem. :) Podlewanie też z kranu. ;:222 Nie pamiętam, żeby trzy miesiące nie padał deszcz, jak na Saharze.
Rabata czerwona rozkopana, ale traw na niej kilka rośnie.

Obrazek

Martuś deszczu brak, a wiało dzisiaj paskudnie, ponad 30 stopni ciepła. Podlane rano, a w południe śladu po wilgoci nie zostało. Białych kwiatów przybyło, firletka i lawenda od Ali Biedronki.
Tak falowały trawy na wietrze.

Obrazek

Aneczko ryż zaczyna kwitnąć. Pewnie szybko pokażę jego kłosy. ;:215 Dziś większość traw, :) na tym zdjęciu jest ich ponad dwadzieścia.

Obrazek

Zuza generalnie trawy zostają do fotografowania, więc będą królować w wielu wątkach. Cieszę się, że BQ się przyjęła. ;:215 Jedną z moich podzieliłam i wykopałam tylko połowę. Na zdjęciu rozgrzebana rabata, której nie mogę dokończyć, z powodu suszy. Miskant po lewej rośnie od ubiegłego roku, a po prawej od wiosny, zdecydowanie odchorował przesadzenie.

Obrazek

Olu dmuchaj, dmuchaj, będziemy wdzięczni, bo już tragedia z suszą u nas. Usychają mi dwa czteroletnie żywotniki Yellow Ribbon. Wysokie na 180 cm i szerokie ponad 180 cm, oddzielają część użytkową skarpy od ozdobnej. Nawet trawom susza dała się we znaki. Turzyca palmowa, mimo podlewania, bardzo podsuszona.

Obrazek

Alu myślę, że dobrze jej zrobi przesadzanie. ;:108 Będzie rozwijać korzenie i pewnie sobie lepiej poradzi zimą. Mam tyle spraw do załatwienia, że doba za krótka. ;:131 Chwasty wcale nie rosną, czasem przy linii kroplującej coś wykiełkuje. Wolałabym kończyć rabaty, ale do niedzieli upał, więc czekam na ochłodzenie. Potem będę spokojniej sadzić rośliny, ale narzekać na zimno. Żyję wtedy jak temperatura przekracza dwadzieścia stopni. ;:223 Dla ciebie trawy przy tarasie, cieszą się ze słońca.

Obrazek

Małgosiu najwięcej motyli jest rankiem i po południu. Mam trzynaście dużych rozplenic i sześć miniaturowych. Tylko jedna z wysokich ma niewiele kłosów, myślę że z powodu zagęszczenia, pewnie ma mało składników pokarmowych i wody. Moje ciągle zmieniają miejsce, ale kilka w przyszłym roku powinno już pokazać na co je stać. ;:108

Obrazek

Małgosiu Pepsi sama kupiłabym kilka oryginalnych, czerwonych traw, pewnie nie ja jedna. ;:113 Mam tylko jedną rabatę kwaśnolubną, tą z hortensjami przy garażu. To one zacieniają wrzosy, a to jednak rośliny światłolubne. Już nie kupuję kolejnych, tylko do donic na schody i traktuję je jak jednoroczne. Dla ciebie kolorowe cynie.

Obrazek

Obrazek

Hortensja Limelight przy wejściu już różowieje, ma trochę cienia w południe, zdecydowanie lepiej wygląda niż te na słońcu.

Obrazek

Turzyca włosista z siewu, pięknie rozkłada swoje włosy.

Obrazek

Gracillimus między ususzonymi hortensjami.

Obrazek

Zebrinusy i miskant BQ. Znowu tylko jeden Zebrinus zostanie na swoim miejscu.

Obrazek

Na koniec Bonica, która nie zamierza kończyć kwitnienia.

Obrazek
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu wszystko pięknie wygląda i kwitnie :)Widzę,że ziemię to też masz tak jak i ja sam piach i pewnie skorupa się robi jak jest sucho ,Ale roślinki sobie radzą co widać na zdjęciach a to najważniejsze.Ślicznie a te trawy i hortensje śliczne :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dzięki, ;:196 u mnie ziemia jak popiół, jak wiatr wieje, to widać kurz. Tylko w miejscach gdzie nawieźliśmy trochę gliny, wilgoć dłużej się utrzymuje. Bez podlewania, w tym roku nic by nie rosło.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Soniu to tak jak u mnie ta ziemia.Czasem jak chcę wbić łopatę to jest taka skorupa ,że nie wiem czy kilof by ruszył ,najgorzej jak mam wyrywać chwasty to nie lada wyczyn ;:223
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dlatego nie kończę rabat, bo M pracuje długo, a ja nie mam siły na wykopywanie w tej skorupie dołków. ;:222
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Śliczne falowanie traw,żebym jeszcze szum słyszała :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko właśnie siedzę 4 metry od miskantów przy tarasie i słyszę szur, szur. ;:215
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu u Ciebie tyle różnych traw to ma co szumieć. ;:108 ;:215 A w sobotę byłaś w szkółce ?Pochwal się co kupiłaś?
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Obrazek
Soniu to zdjęcie jest boskie. Ogólnie trawy masz przepiękne, ja to na nie miejsca za bardzo nie mam.
Już się zastanawiam gdzie bym takie duże miskanty mogła wsadzić....
Obrazek
I ta hortensja! Jaka ogromna....
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu oparłam się pokusie i nie pojechałam. :tan Mam rozgrzebane trzy rabaty i znowu bym nakupiła roślin, a potem kolejne przeróbki, żeby jakoś to poukładać. ;:160 Tworzę nową rabatę z firletką i białą lawendą. Patrząc od tyłu będzie dereń Sibrica, biała firletka, niebieska szałwia omączona, ostnica i fioletowa lawenda. Dalej na prawo obwódka z białej lawendy i trzech tawuł japońskich, białe jeżówki Meringe, potem nie wiem co :;230 i molinia. Oczywiście pietruszki nie widzimy. ;:306 Fragment rabatki, wszystko malutkie, ale wiosną. :?:

Obrazek

Olu dzięki, ;:196 miskanty niestety potrzebują co najmniej metr, żeby miały ładny pokrój. Hortensja ma cztery lata, jakoś moja lekka gleba jej służy.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu już się nie moge doczekać wiosennych zdjęć ;:65 Hortensja przepiękna wprost ;:215 Trawy na wietrze pięknie wyglądają, aż szkoda mi się zrobiło, że nie mam już zbytnio miejsca na rabatę typowo trawiastą...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ileż to Soniu musiałaś lat czekać, żeby z nasiona wyrósł ci tak wysoki miskant :?: Dla mnie to rzecz nie do pojęcia. Ja nie mam żadnej trawy z siewu, nawet nie pomyślałam, żeby spróbować. A tu proszę, i miskanty i turzyce z nasionek ;:138
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ach te trawy tak mi sie bardzo podobają, ale skoro lepiej czekać do wiosny to ja dzielnie czekam, co prawda dostałam na urodziny dwie małe sadzonki miskantu chińskiego i wczoraj mama przytachała jakąś dosyć wysoką trawę NN, bo moja mama wzrokowiec nie ogrodnik to nie pytała o nazwę, ponoć w tym roku młoda, ale za rok ma się kłosić na różowo i tyle wiem.

Lawende w tym roku kupiłam z wyprzedaży i noestety rozrosła się znacznie, ale nie zakwitła wcale....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”