... Irysqowy ogródek ...
- Iryseq
- 200p

- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ... Irysqowy ogródek ...
heheh dziekuje staram sie jak moge. A nie to zwierzątko to mała ślepa myszka polna
znalazłam gniazdo 
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teoretycznie się nie boję myszy, ale do ręki brać. 
- Iryseq
- 200p

Witajcie. Mam do Was pytanie. Nie wiem co posadzić w rogu rabaty, oraz za płotem. Czarna bryła to będzie blaszak. Chcę posadzić między nim a granicą działki jakieś drzewo. Najlepiej nie bardzo wysokie. Granica to str płn. Garaż będzie dawał cień. Myślałam np o bzie, jarzębinie. Kwatera jest na 2,5m szeroka. Nie wiem co tam posadzić.

I pytanie drugie co posadzić w rogu rabaty, by była ładna. Myślałam, czy nie przesadzić annabelle na środek, ale sama nie wiem. Tam jest cały czas słońce. Na stałe będzie thuja Brabant.//www

I pytanie drugie co posadzić w rogu rabaty, by była ładna. Myślałam, czy nie przesadzić annabelle na środek, ale sama nie wiem. Tam jest cały czas słońce. Na stałe będzie thuja Brabant.//www
- cyma2704

Jolu tuję już wiosną mocno przytnij, żeby się zagęściła. Anabelka będzie miała co najmniej metr szerokości, chyba ma za mało miejsca przy Brabancie. Garaż będzie stał bokiem do tej rabaty 
- Iryseq
- 200p

Tak Soniu garaż będzie stał bokiem. Hortensje przesadziłam na środek daleko od thuji - właśnie na ok 1m, by miała miejsce. Jest teraz w centrum rabaty... i nie wiem co dalej. Przyciąć thuje jak bardzo? Tak o 1/3?Marzec - kwiecień?.

a tutaj na kamieniach w środe stanie garaż. Nie wiem co posadzić po prawej str garażu za płotem. Chciałabym jakieś drzewo ale nie da duże.

Pięknie rosną Ci roślinki. Jak będę miała chwile porobię zdjęcia to pokażę Ci ile zdziałałam. Jeszcze daleko do ideału ale powoli coś się kreuje
.

a tutaj na kamieniach w środe stanie garaż. Nie wiem co posadzić po prawej str garażu za płotem. Chciałabym jakieś drzewo ale nie da duże.

Pięknie rosną Ci roślinki. Jak będę miała chwile porobię zdjęcia to pokażę Ci ile zdziałałam. Jeszcze daleko do ideału ale powoli coś się kreuje
- cyma2704

Jolu Brabantowi przytnij każdą gałązkę wkoło o 4-5 cm, wtedy się zagęści. Tak jak narysowałaś za dużo. Ja bym tam posadziła jakieś kolumnowe drzewo. Graby są ładne i można je ciąć nawet radykalnie, ale jak wybierzesz kolumnowy, to będzie trzymał pokrój. Może brzozę odmianową, też są kompaktowe. Brabant też by mógł być, nawiązywałby do tego w rogu i byłby zimą zielony. 
- cyma2704

Jolu kolorów nie brakowało w ogrodzie.
Róża śliczna, lubię takie zwykłe w pięknym różu.
Powojniki i jeżówki z pewnością polubisz, jak się rozrosną, będziemy podziwiać w przyszłym roku. 
- Iryseq
- 200p

U nas dzisiaj -2 a u Was? Na mój peszek wczoraj powsadzałam byliny... Oby przetrwały 
- dorkow0

- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, witaj.
Prace w ogrodzie idą ku dobremu. Cel masz wytyczony, to będziesz ku niemu zmierzać.
Ale napiszę Ci tak. Jak już posadzisz, jak już urośnie. Popatrzysz, podumasz i przesadzisz od nowa, żeby było lepiej.
Ja jeszcze dwie zimy wcześniej mówiłam, że już wszystko mam zrobione, że już rabat żadnych nie będzie nowych. No jakieś bylinki nowe, no może jakaś hortensja. Ale tak mini, mini. No, ale ubiegłej jesieni, późnej, 2013 roku założyłam rabatę, co ma z 50 metrów i ze czetry szerokości. Ile tam roboty było w ubiegłym roku, a jeszcze w tym sporo. No, dotrzymałam słowa, jeśli chodzi o ogród, jak zawsze.
Prace w ogrodzie idą ku dobremu. Cel masz wytyczony, to będziesz ku niemu zmierzać.
Ale napiszę Ci tak. Jak już posadzisz, jak już urośnie. Popatrzysz, podumasz i przesadzisz od nowa, żeby było lepiej.
Ja jeszcze dwie zimy wcześniej mówiłam, że już wszystko mam zrobione, że już rabat żadnych nie będzie nowych. No jakieś bylinki nowe, no może jakaś hortensja. Ale tak mini, mini. No, ale ubiegłej jesieni, późnej, 2013 roku założyłam rabatę, co ma z 50 metrów i ze czetry szerokości. Ile tam roboty było w ubiegłym roku, a jeszcze w tym sporo. No, dotrzymałam słowa, jeśli chodzi o ogród, jak zawsze.
- cyma2704

Jolu ale cudne róże pokazałaś. Na środkowym zdjęciu szczególnie mnie urzekła, ma wyjątkowy piękny układ płatków. 
- Iryseq
- 200p

- Iryseq
- 200p

- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, do cienia to rododendrony - ale te wymagają sporo opieki, hosty - dużo pięknych dużych i małych odmian i niezbyt wymagająca roślina, to samo żurawki, paprocie. Pomiędzy powkładaj ciemierniki, będą kwitły już pod koniec zimy. Jak chcesz zasłonić brzydki garaż zrób podporę i puść na niego hortensję pnącą - pięknie i szybko się rozrasta, nie wymaga starań. Zadarniające to barwinki, dereń kanadyjski, jasnota plamista, kopytnik... Dużo jest fajnych roślin do cienia, można wybierać przebierać