Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Czy rubrum przezimuje? Dziwna rzecz mnie wczoraj na spacerze spotkała, bo z dala od siedzib ludzkich, na polu znalazłam kępki traw przypominające Twoją rubrum. Zerwałam, obfocę i wstawię u siebie, bo wcześniej nie widziałam tam tej trawy. Dziwne.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witaj Sonia :wit Wpadam z wizytą wybadać jak tam twoja sytuacja z opadami i widzę, że masz nadal tak jak ja: jedna wielka susza ;:223 Ostatnio już zrezygnowałam z bezustannego podlewania i ograniczyłam "konewkowanie" do 3 razy w tygodniu, a tu w czwartek zapowiadają ponad 30 stopni na Podkarpaciu. Wyobrażasz to sobie ;:202
Czy ten twój gość to czasem nie jest modliszka??
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie wreszcie wczoraj popadało, oczywiście rozpadało się gdy mąż kończył podlewanie :twisted: ;:306
Soniu u ciebie pięknie wszystko wygląda, wcale suszy nie widać ;:108 Rabatka z trawami cudna, dopieszczona na maksa ;:433 Ja swój ogród ostatnio zaniedbałam strasznie :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mam ciężki tydzień, czasu mało, ale dotarłam wreszcie. Brakuje mi wirtualnych spotkań, czy to już uzależnienie. :) Dziękuję za zaglądanie. ;:180 Deszczu ciągle nie ma. Podlewam nadal dwa razy w tygodniu, bo inaczej wszystko by wyschło.

Alu z przyjemnością się wybiorę do ciebie. ;:65 Wszyscy mamy problemy, które leczymy pracą w ogrodzie i dobrze że tak się dzieje. Rozplenica w dużej donicy lepiej się ukorzeni, więc moim zdaniem łatwiej przetrwa. W dodatku większa ilość ziemi, pozwoli na utrzymanie stabilniejszej wilgotności w zimie. Dla ciebie Bonica.

Obrazek

Aniu Rubrum ma kilka kłosów, mam nadzieję, że przeżyje zimę i będzie w przyszłym roku zdobić ogród. :tan Ślaz u mnie wysiewa się w ilościach hurtowych. Pozbieram nasiona, bo większość siewek wypieliłam. Przegorzan od Ali ma trzy razy większą kulkę. Trochę się o niego boję, bo spulchniona ziemia przy jego sadzeniu, spodobała się nornicy. ;:223 Kupiłam dwa konwalniki i oczywiście podzieliłam. Mam nadzieję, że przetrwają zimę i wiosną stworzą ładną kępkę. Jeśli nie to i tak kupię, są dość tanie, zdjęcie nie oddaje ich pięknej barwy. Chopin otwiera jeszcze pojedyncze pąki.

Obrazek

Gosiu to wielka radość jak spotykamy się i mamy wspólny temat. ;:215 Zawsze tyle można się nauczyć od innych, teoria nigdy nie da tego, co osobiste doświadczenia. Ostnica jest rzeczywiście bardzo charakterystyczna, drobniutka i ma źdźbła o wyjątkowo szmaragdowej zieleni. Moja pedanteria sprawia, że w domu i pracy nie było mi nigdy lekko. :) Teraz już trochę odpuszczam, szczególnie w ogrodzie. Tworzę jednak rabatki, które trochę zaspokajają moją potrzebę ładu. Na przykład ta.

Obrazek

Martuś Ala ma taką liczbę ciekawych roślin, których ja nawet nazw nie próbuję zapamiętać. :oops: Spotkanie z nią na kilka godzin, to stanowczo za mało. Musiałabym się zameldować u niej na dwa dni. ;:306 Woda właśnie się leje z kranu na rabaty. Ślaz zapisany na listę. :) Młoda Limelihht w lekkim cieniu jeszcze biała.

Obrazek

Anitko gość wspinał się po drzwiach balkonowych i udało mi się sfotografować. Często je widuję, również w kolorze brązowym. Motyle uwielbiają rozchodniki.

Obrazek

Zuza czasem modliszka wędruje mi po ubraniu, ale nie jest to miłe, jak wejdzie na skórę. ;:202 Kota nie mam, więc żyją sobie w ogrodzie.
Begonie wiecznie kwitnące przetrwały tylko na słońcu, za domem wyciągnęły się brzydko i już wyrzuciłam.

Obrazek

Małgosiu nie mam pojęcia, ale ja nie mogę żyć bez eksperymentów. :;230 Wsadziłam Rubrum do większej donicy i przed przymrozkami powędruje do zaprzyjaźnionej piwnicy. Będzie zimować w dodatniej temperaturze. Może masz czerwoną trawę koło siebie i zostaniesz jej producentem na szerszą skalę. Zbyt masz zapewniony. :D Dla ciebie wrzos, który u mnie wegetuje, a nie rośnie.

Obrazek

Sabinko dzięki za identyfikację. ;:196 Nareszcie wiem co lubi skakać po mnie w ogrodzie. Udało mi się ją sfotografować. Koło dwudziestego września minie trzy miesiące bez deszczu u mnie. ;:108 Ja podlewam dwa razy w tygodniu, większość roślin sobie jakoś radzi. Jednoroczne w większości wyschły, więc już w kompostowniku. Ostatnia margerytka kwitnie.

Obrazek

Małgosiu dzięki, ;:196 ogrody już u każdego coraz mniej kolorowe, choć jeszcze trochę roślin kwitnie. Mnie cieszą teraz trawy, które bardzo lubię i one dominują na rabatach. Hakone w cieniu najładniej się rozrosła, a przy wejściu ma pojedyncze kłosy.

Obrazek

Obrazek

Ryż ozdobny od Aneczki, rozplenica i Red Baron.

Obrazek

Wilczomlecz ani na chwilę nie przestał kwitnąć, w przyszłym roku będzie go więcej.

Obrazek

Limelight jedne kwiaty już ma różowe, a inne całkiem białe.

Obrazek

Niezawodne jeżówki purpurowe.

Obrazek

Biała cynia w dwu odsłonach.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu dobrze mówisz , to uzależnienie. Ja krótko jestem wśród was ale już mnie tak wciągnęło, dziennie trzeba zajrzeć i znajome ogrody podeptać... ;:173
Ta twoja uporządkowana rabata , baaaardzo mi się podoba.... Taka delikatna i spokojna...
A motylki na rozchodniku super. Aż tyle w jednym momencie ? Szczęściara....Lubię motyle bardzo i cieszę się z każdego fruwającego u mnie.... ;:3
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu roślinki mimo suszy super się mają,pięknie wyglądają i kwitną a biała cynia cudna :)
Forum uzależnia ,wiem to po sobie :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu ale byłby świat cudny, gdyby wszyscy byli uzależnieni tylko od FO. Wokół byłby pięknie, bo zawsze podejrzy się u kogoś ciekawe rozwiązania lub rośliny, a potem robi rewolucję na swoich rabatach. ;:215 Tę rabatę wymyśliłam w kolorach biało zielonych. Tylko tulipany i jakieś pojedyncze akcenty będą inne. Na rogu rośnie hortensja, która teraz jest różowa.

Beatko uzależnienie, które daje tyle radości i jeszcze uczy, trzeba tylko pielęgnować. ;:108 Uczę się fotografowania w makro, a białe cynie mam od początku ogrodu, uwielbiam je. Są bardziej kapryśne od innych, ale i tak co roku je sieję.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Na rozchodnikach i duleji i ja dzisiaj zobaczyłam istna stołówkę.a moze jakaś imprezka dla oawdów była ;:306
ale takie widoczki sa suuper ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie podlewanie co drugi dzień ...nic nie poradzimy na to bo deszcze nas omijają a jeżeli nas już uraczą to w kroplach prawie dozowany tylko...Ale rośliny i u Ciebie żywotne , rabatki dopracowane , czego chcieć więcej!?

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

U mnie w nocy dość popadało bo pod rynną dość mokro było . Tylko potem wiatr obsuszył.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu nawet ryż ozdobny wygląda u Ciebie o niebo lepiej niż u mnie. :roll: Chyba muszę bardziej się przyłożyć do roli ogrodniczki. :lol:
Pokazuj proszę jak najwięcej wszelakich traw. Są takie cudne a u Ciebie jeszcze na dodatek takie dorodne! ;:333
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, zrobiłam ostatnio prawie identyczne zdjęcie jak Twoje red barona z rozplenicą, tylko jeszcze nie wstawiłam. Ale jakie było moje zdziwienie jak sobie przeglądam, patrzę ... a skąd tu moje zdjęcie ;:oj Dopiero patrzę że przecież to nie ta trawka, ja mam firefoksa zamiast red barona, ale zdjęcie podobne ;:306
Zobaczyłam dziś pierwsze kłosy na mojej BQ od Ciebie :tan ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

U mnie ostatnio w każdą noc pada a rankiem wstaje nowy słoneczny ciepły dzień. I tak powinno być... ;:63
Dmucham w chmury aby i do ciebie dotarły z deszczem...
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Soniu cudne te białe cynie i wrzosy też. Masz tych białych roślinek. :D
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu ja też dzisiaj trawce dałam większą donice. Korzenie miała zbite. Oby tylko przeżyły.. ;:108
Co dziś Perfekcyjna Pani Domu i Ogrodu porabiała? Przecież tam nie ma ani jednego chwaścika. ;:138
U mnie w nocy chwile padało,ale nie wiele.Potem wiatr wszystko wysuszył i nie ma śladu po deszczu. Chciałam coś zrobić,ale sucho. Zniszczyłam Trójlista i dałam sobie spokój. ;:222 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”