Ogród zielonej III
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej III
Czy rubrum przezimuje? Dziwna rzecz mnie wczoraj na spacerze spotkała, bo z dala od siedzib ludzkich, na polu znalazłam kępki traw przypominające Twoją rubrum. Zerwałam, obfocę i wstawię u siebie, bo wcześniej nie widziałam tam tej trawy. Dziwne.
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witaj Sonia
Wpadam z wizytą wybadać jak tam twoja sytuacja z opadami i widzę, że masz nadal tak jak ja: jedna wielka susza
Ostatnio już zrezygnowałam z bezustannego podlewania i ograniczyłam "konewkowanie" do 3 razy w tygodniu, a tu w czwartek zapowiadają ponad 30 stopni na Podkarpaciu. Wyobrażasz to sobie
Czy ten twój gość to czasem nie jest modliszka??

Czy ten twój gość to czasem nie jest modliszka??
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A u mnie wreszcie wczoraj popadało, oczywiście rozpadało się gdy mąż kończył podlewanie
Soniu u ciebie pięknie wszystko wygląda, wcale suszy nie widać
Rabatka z trawami cudna, dopieszczona na maksa
Ja swój ogród ostatnio zaniedbałam strasznie 

Soniu u ciebie pięknie wszystko wygląda, wcale suszy nie widać

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Mam ciężki tydzień, czasu mało, ale dotarłam wreszcie. Brakuje mi wirtualnych spotkań, czy to już uzależnienie.
Dziękuję za zaglądanie.
Deszczu ciągle nie ma. Podlewam nadal dwa razy w tygodniu, bo inaczej wszystko by wyschło.
Alu z przyjemnością się wybiorę do ciebie.
Wszyscy mamy problemy, które leczymy pracą w ogrodzie i dobrze że tak się dzieje. Rozplenica w dużej donicy lepiej się ukorzeni, więc moim zdaniem łatwiej przetrwa. W dodatku większa ilość ziemi, pozwoli na utrzymanie stabilniejszej wilgotności w zimie. Dla ciebie Bonica.

Aniu Rubrum ma kilka kłosów, mam nadzieję, że przeżyje zimę i będzie w przyszłym roku zdobić ogród.
Ślaz u mnie wysiewa się w ilościach hurtowych. Pozbieram nasiona, bo większość siewek wypieliłam. Przegorzan od Ali ma trzy razy większą kulkę. Trochę się o niego boję, bo spulchniona ziemia przy jego sadzeniu, spodobała się nornicy.
Kupiłam dwa konwalniki i oczywiście podzieliłam. Mam nadzieję, że przetrwają zimę i wiosną stworzą ładną kępkę. Jeśli nie to i tak kupię, są dość tanie, zdjęcie nie oddaje ich pięknej barwy. Chopin otwiera jeszcze pojedyncze pąki.

Gosiu to wielka radość jak spotykamy się i mamy wspólny temat.
Zawsze tyle można się nauczyć od innych, teoria nigdy nie da tego, co osobiste doświadczenia. Ostnica jest rzeczywiście bardzo charakterystyczna, drobniutka i ma źdźbła o wyjątkowo szmaragdowej zieleni. Moja pedanteria sprawia, że w domu i pracy nie było mi nigdy lekko.
Teraz już trochę odpuszczam, szczególnie w ogrodzie. Tworzę jednak rabatki, które trochę zaspokajają moją potrzebę ładu. Na przykład ta.

Martuś Ala ma taką liczbę ciekawych roślin, których ja nawet nazw nie próbuję zapamiętać.
Spotkanie z nią na kilka godzin, to stanowczo za mało. Musiałabym się zameldować u niej na dwa dni.
Woda właśnie się leje z kranu na rabaty. Ślaz zapisany na listę.
Młoda Limelihht w lekkim cieniu jeszcze biała.

Anitko gość wspinał się po drzwiach balkonowych i udało mi się sfotografować. Często je widuję, również w kolorze brązowym. Motyle uwielbiają rozchodniki.

Zuza czasem modliszka wędruje mi po ubraniu, ale nie jest to miłe, jak wejdzie na skórę.
Kota nie mam, więc żyją sobie w ogrodzie.
Begonie wiecznie kwitnące przetrwały tylko na słońcu, za domem wyciągnęły się brzydko i już wyrzuciłam.

Małgosiu nie mam pojęcia, ale ja nie mogę żyć bez eksperymentów.
Wsadziłam Rubrum do większej donicy i przed przymrozkami powędruje do zaprzyjaźnionej piwnicy. Będzie zimować w dodatniej temperaturze. Może masz czerwoną trawę koło siebie i zostaniesz jej producentem na szerszą skalę. Zbyt masz zapewniony.
Dla ciebie wrzos, który u mnie wegetuje, a nie rośnie.

Sabinko dzięki za identyfikację.
Nareszcie wiem co lubi skakać po mnie w ogrodzie. Udało mi się ją sfotografować. Koło dwudziestego września minie trzy miesiące bez deszczu u mnie.
Ja podlewam dwa razy w tygodniu, większość roślin sobie jakoś radzi. Jednoroczne w większości wyschły, więc już w kompostowniku. Ostatnia margerytka kwitnie.

Małgosiu dzięki,
ogrody już u każdego coraz mniej kolorowe, choć jeszcze trochę roślin kwitnie. Mnie cieszą teraz trawy, które bardzo lubię i one dominują na rabatach. Hakone w cieniu najładniej się rozrosła, a przy wejściu ma pojedyncze kłosy.

Ryż ozdobny od Aneczki, rozplenica i Red Baron.

Wilczomlecz ani na chwilę nie przestał kwitnąć, w przyszłym roku będzie go więcej.

Limelight jedne kwiaty już ma różowe, a inne całkiem białe.

Niezawodne jeżówki purpurowe.

Biała cynia w dwu odsłonach.

Alu z przyjemnością się wybiorę do ciebie.

Aniu Rubrum ma kilka kłosów, mam nadzieję, że przeżyje zimę i będzie w przyszłym roku zdobić ogród.

Gosiu to wielka radość jak spotykamy się i mamy wspólny temat.

Martuś Ala ma taką liczbę ciekawych roślin, których ja nawet nazw nie próbuję zapamiętać.

Anitko gość wspinał się po drzwiach balkonowych i udało mi się sfotografować. Często je widuję, również w kolorze brązowym. Motyle uwielbiają rozchodniki.

Zuza czasem modliszka wędruje mi po ubraniu, ale nie jest to miłe, jak wejdzie na skórę.

Begonie wiecznie kwitnące przetrwały tylko na słońcu, za domem wyciągnęły się brzydko i już wyrzuciłam.

Małgosiu nie mam pojęcia, ale ja nie mogę żyć bez eksperymentów.

Sabinko dzięki za identyfikację.

Małgosiu dzięki,

Ryż ozdobny od Aneczki, rozplenica i Red Baron.

Wilczomlecz ani na chwilę nie przestał kwitnąć, w przyszłym roku będzie go więcej.

Limelight jedne kwiaty już ma różowe, a inne całkiem białe.

Niezawodne jeżówki purpurowe.

Biała cynia w dwu odsłonach.

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Soniu dobrze mówisz , to uzależnienie. Ja krótko jestem wśród was ale już mnie tak wciągnęło, dziennie trzeba zajrzeć i znajome ogrody podeptać...
Ta twoja uporządkowana rabata , baaaardzo mi się podoba.... Taka delikatna i spokojna...
A motylki na rozchodniku super. Aż tyle w jednym momencie ? Szczęściara....Lubię motyle bardzo i cieszę się z każdego fruwającego u mnie....

Ta twoja uporządkowana rabata , baaaardzo mi się podoba.... Taka delikatna i spokojna...
A motylki na rozchodniku super. Aż tyle w jednym momencie ? Szczęściara....Lubię motyle bardzo i cieszę się z każdego fruwającego u mnie....

- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu roślinki mimo suszy super się mają,pięknie wyglądają i kwitną a biała cynia cudna 
Forum uzależnia ,wiem to po sobie

Forum uzależnia ,wiem to po sobie

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Olu ale byłby świat cudny, gdyby wszyscy byli uzależnieni tylko od FO. Wokół byłby pięknie, bo zawsze podejrzy się u kogoś ciekawe rozwiązania lub rośliny, a potem robi rewolucję na swoich rabatach.
Tę rabatę wymyśliłam w kolorach biało zielonych. Tylko tulipany i jakieś pojedyncze akcenty będą inne. Na rogu rośnie hortensja, która teraz jest różowa.
Beatko uzależnienie, które daje tyle radości i jeszcze uczy, trzeba tylko pielęgnować.
Uczę się fotografowania w makro, a białe cynie mam od początku ogrodu, uwielbiam je. Są bardziej kapryśne od innych, ale i tak co roku je sieję.

Beatko uzależnienie, które daje tyle radości i jeszcze uczy, trzeba tylko pielęgnować.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Soniu
Na rozchodnikach i duleji i ja dzisiaj zobaczyłam istna stołówkę.a moze jakaś imprezka dla oawdów była
ale takie widoczki sa suuper

Na rozchodnikach i duleji i ja dzisiaj zobaczyłam istna stołówkę.a moze jakaś imprezka dla oawdów była

ale takie widoczki sa suuper

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
U mnie podlewanie co drugi dzień ...nic nie poradzimy na to bo deszcze nas omijają a jeżeli nas już uraczą to w kroplach prawie dozowany tylko...Ale rośliny i u Ciebie żywotne , rabatki dopracowane , czego chcieć więcej!?

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
U mnie w nocy dość popadało bo pod rynną dość mokro było . Tylko potem wiatr obsuszył.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu nawet ryż ozdobny wygląda u Ciebie o niebo lepiej niż u mnie.
Chyba muszę bardziej się przyłożyć do roli ogrodniczki.
Pokazuj proszę jak najwięcej wszelakich traw. Są takie cudne a u Ciebie jeszcze na dodatek takie dorodne!

Pokazuj proszę jak najwięcej wszelakich traw. Są takie cudne a u Ciebie jeszcze na dodatek takie dorodne!

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Soniu, zrobiłam ostatnio prawie identyczne zdjęcie jak Twoje red barona z rozplenicą, tylko jeszcze nie wstawiłam. Ale jakie było moje zdziwienie jak sobie przeglądam, patrzę ... a skąd tu moje zdjęcie
Dopiero patrzę że przecież to nie ta trawka, ja mam firefoksa zamiast red barona, ale zdjęcie podobne 
Zobaczyłam dziś pierwsze kłosy na mojej BQ od Ciebie

Zobaczyłam dziś pierwsze kłosy na mojej BQ od Ciebie

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
U mnie ostatnio w każdą noc pada a rankiem wstaje nowy słoneczny ciepły dzień. I tak powinno być...
Dmucham w chmury aby i do ciebie dotarły z deszczem...

Dmucham w chmury aby i do ciebie dotarły z deszczem...
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Soniu cudne te białe cynie i wrzosy też. Masz tych białych roślinek. 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu ja też dzisiaj trawce dałam większą donice. Korzenie miała zbite. Oby tylko przeżyły..
Co dziś Perfekcyjna Pani Domu i Ogrodu porabiała? Przecież tam nie ma ani jednego chwaścika.
U mnie w nocy chwile padało,ale nie wiele.Potem wiatr wszystko wysuszył i nie ma śladu po deszczu. Chciałam coś zrobić,ale sucho. Zniszczyłam Trójlista i dałam sobie spokój.

Co dziś Perfekcyjna Pani Domu i Ogrodu porabiała? Przecież tam nie ma ani jednego chwaścika.

U mnie w nocy chwile padało,ale nie wiele.Potem wiatr wszystko wysuszył i nie ma śladu po deszczu. Chciałam coś zrobić,ale sucho. Zniszczyłam Trójlista i dałam sobie spokój.