Tolinka i róże

Zablokowany
x-ja-a

Re: Tolinka i róże

Post »

Taak, tak jak na Kasi, Rosenfaszination też i na mnie zrobiła wrażenie. Piękny kwiat, niech ci się ładnie rozrasta a ja pooglądam... Pięknie wygląda Giardina w przekwitłym powojniku ;:167 I wcale się nie dziwię, że domówiłaś Chandos Beauty, śliczna! A Lacre to jeden krzew?! Zamówiłam dwie, ale planuję je posadzić w różnych miejscach, jeżeli jedna taki krzak buduje, to tym bardziej się upewnię w tej decyzji.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłka Celebrating L. to taka porcelanowa lala na razie mi się podoba ,czas pokaże co dalej.Acapulco u mnie kwitnie jak szalona ,ale za to u ciebie inne dalie dają po oczach oj dają ;:173

Dorotko miło mi że jesteś :D to chyba znaczy zadowolona ;:306
Moje zamówienie złożyłam w F. bo róże z tej szkółki sprawdziły się w tym roku najlepiej ,mocne zdrowe krzewy ,rosły i kwitły bardzo ładnie jak na młodziaki z innych szkółek straciłam kilka krzaków...być może to zbieg okoliczności i pogody ale zostaje przy tej szkółce.Ponieważ jak pisałam wcześniej ostatnie szansy się skończyły wypada u mnie Felicite P. a na jej miejsce będzie Wollerton old Hall ,na nową rabatę domówiłam jeszcze po jednej Chandos B.i Celebrating L. oraz Lavender I. , Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose ,Kurfürstin Sophie. Domówiłam jeszcze jednego Edena ,bo ten którego mam jakiś taki niemrawy ,być może z tej szkółki będzie rósł lepiej ,a że bardzo podoba mi się ta róża zamówiłam Moonstone czytałam że do złudzenia przypomina Edena i jest fajna....zobaczymy ;:204 domówiłam jeszcze moją miłość Lacre i czekam jeszcze na jedną panienkę ,która ma być wkrótce :lol: Soeur Emmanuelle i to będzie dość ;:108

Aprilku muszę zerknąć do zapisków z nasadzeń jak się ten jałowiec nazywa ,jest ładny ,a na zdjęciu to tylko kawałek go widać bo te jego gałązki są dłuuuugaśne :) Trawką mnie zmartwiłaś ,ale trudno się mówi uda się to dobrze nie uda będzie inna :wink:
Masz rację róże są u mnie wszechobecne ,ale mam też sporo innych roślin których tutaj nie pokazuję ,bo to wątek różany ,ale róże zdominowały moje serducho na pewno ;:131

Sylwia te kwitnienia to tylko namiastka tego co one potrafią ,ale to prawda zebrały się ładnie po tych upałach ,serce bolało już patrzeć jak walczą z tym gorącem :| Mariatheresia jest super ;:215 jej zakup to strzał w 10!
Trawka to rozplenica ale nie wiem jaka ;:306

Kasiu o Renfaszination nie wiele mogę ci napisać ,mam ją od wiosny ,ładnie ruszyła ,zgrabny krzaczek,dużo pąków ,ale kwiaty były jakieś takie nie jak ona ,a później przyszły upały zżółkły jej liście i opadły,po upałąch ładnie się zbiera i zakwitła to ten pierwszy normalny kwiat ,będę go obserwować,róża rośnie od strony południowo-wschodniej ok.15 ma już cień od dachu .Kolor kwiatu trudno określić taki blady róż muśnięty fioletem,elegancki ,do perowski będzie pasowała ;:333

Jagna ta Lacre to jeden krzew ;:108 druga posadzona troszkę dalej ale na tym zdjęciu jej nie widać i jest troszkę mniejsza ,ta to po prostu szaleje ;:224

Dzisiaj chciałam Wam pokazać moją Kosmos ,rzadko ją pokazuję nie wiem czemu ,bo to super róża ,rośnie w południowym słońcu i w czasie upałów nie zgubiła nawet listka i nie miała nawet jednej plamki ,kompaktowy krzak błyszczące liście,nie wysoka jakieś 80cm,teraz kwitnie jak szalona i w dodatku to samoobsługowa róża ,kwiaty duże, pełne,zasychają i odpadają ,jedyny mankament to słabo wyczuwalny zapach ale wybaczam jej to ;:108

Obrazek

Obrazek
Niky1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lis 2012, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolinko,czy przypadkiem nie pomyliłaś Celebration Life i Chandos Beauty?Myślałam,że Celebrating Life jest bardziej różowy. :?:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tolinko ale Ci pięknie kwitną róże ;:333 Kilka z nich mam u siebie i potwierdzam Twoją opinię na temat Rosenfaszination,ciekawa odmiana,duże kwiaty,zobaczysz na drugi rok jeszcze bardziej się rozkręci ;:108
Lacre również jestem oczarowana,mimo,że pierwsze kwiaty nie za ładnie wyglądały...
Moja glicynia posadzona tej wiosny szybko owija się wokół barierki,pewnie dopiero zakwitnie za dwa lata...dobrze wiedzieć,że należy ją przycinać ;:333
Też nie przepadam za czerwienią w ogrodzie i też mam dalię w tym kolorze ;:306 Rośnie sobie za iglakiem...
Fajnie,że dokupiłaś trawki.Wnoszą do ogrodu wiele dobrego,chętnie na wiosnę dokupię rozplenice ;:333

Pozdrawiam
x-ja-a

Post »

Z tą Chandos Beauty i Celebrating Life, to chyba Niky może mieć rację, dlatego tak mi się Twoja Chandos spodobała, bo na Celebrating Life ostrzę sobie zęby od jakiegoś czasu :lol: Na szczęście domówiłaś i jedną i drugą :D
Już któraś osoba pisze o nieudanych pierwszych kwiatach Lacre. Dobrze wiedzieć, w przyszłym roku jak mi się też tak przydarzy, to nie będę zaskoczona. Oczywiście, o ile nie zapomnę o tym co w tej chwili tu piszę... :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja na ładne Lacre poczekam do przyszłego roku. Moje są młodziutkie więc będę cierpliwa. Nie tylko Lacre u mnie nie udana, ale inne też. Coś mi się wydaję, ze trochę moje róże zaniedbałam. ;:131 Popatrzę u Ciebie i będę mieć dzięki temu nadzieję... :D
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niky oczywiście że pomyliłam ;:124 ;:124 ale już naprawiłam przynajmniej ostatnie błędy sprawdzę jeszcze czy czegoś wcześniej nie palnęłam ;:173

Aniu na Rosenfaszination bardzo liczę w przyszłym sezonie ;:108 mm nadzieję że pokaże co potrafi...Lacre cudna prawda :D
Glicynia rośnie bardzo szybko i końcem sierpnia ścinam ją króciutko ,a i tak jeszcze do jesieni parę gałązek będę musiała przyciąć,moja posadzona latem na drugi rok już miała kwiaty ,a pierwsza sadzonka która rosła u mnie 8 lat nie kwitła wcale i poszła na kompost ;:209 podobno z nią jest tak że jak z nasion to na kwiat trzeba czekać 15 lat a jak szczepiona potrafi zakwitnąć następnego roku.Do trawek chyba dojrzałam ,bo coraz bardziej mi się podobają :wink:

Jaga no pomyliłam a jakże ;:224 Moja Lacre rośnie w pełnym słońcu ,ale jakby w dołku i ma zawsze wilgotno chyba to ma duże znaczenie ,jeżeli znajdziesz jej dobre miejsce nie będziesz musiała pamiętać,a zaskoczona będziesz i oczywiście....jej cuuudowną urodą ;:167

Miłeczko daj im czas ;:333 to piękna róża jeszcze ci to udowodni ;:108

Dzisiaj policzyłam ile zakupiłam cebul wszelakich....wyszło że 140 szt.a mnie się wydawało że mam tylko parę na co mój M się śmiał że parę to mam opakowań ;:306
Ale to chyba jeszcze nie koniec bo w L jest taki duży wybór....tylko muszę jechać bez M-a ;:306 Kupiłam mieszankę anemonów ,mam już takie niebieskie i są śliczne i bardzo ładnie się mnożą i wpadły mi w łapki zestawy niebieskich hiacyntów co prawda na zdjęciu są liliowe,no zobaczymy co z nich będzie i wykopałam mieszankę hiacyntów pomarańcz,żółty i bordowy :tan muszę tam jeszcze pojechać bo przy M-e to się nie da grzebać :evil:
Alee będzie piękna wiosna ;:3 uwielbiam cebulowe,oczywiście zaraz po różach ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Tolinko jakże ja doskonale Cię rozumiem! Przy moim eMie też nie da się grzebać. Dlatego też w większości chadzam sama. :twisted:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ale musimy fajnie wyglądać jak tak grzebiemy w tych kartonach,jak w amoku ;:306
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczynki kochane ;:4 a co nam tam przecież my lubimy grzebać jak nie w ziemi to w pudłach ;:306 a swoją drogą jak tak dzisiaj grzebałam to się sama do siebie śmiałam i muszę wam napisać że inne panie zaciekawione przyłączyły się do grzebania :;230 :;230 a jak się grzebie to się wygrzebie :tan

dzisiejsze łupy byłam bez M i mogłam grzebać do woli :;230

Obrazek

i na dobranoc piękna Lacre ;:167

Obrazek

Obrazek

i cudnie pachnąca Souvenir de la malmaison mam szt.2 posadziłam je do donic i miały zdobić wejście do domu ,ale ja chyba nie potrafię hodować róż w donicach i poszły do gruntu ,w zeszłym roku maleńkie ledwie kwitły w tym roku rozbudowały krzaczki i ładnie kwitną ,mam nadzieję że w przyszłym sezonie będzie już co pokazać

Obrazek

Jalitah w koronkowej sukience :D

Obrazek

i Charls Austin

Obrazek

będzie jeszcze młodziutka Spirit of freedom ale to za chwilkę :wink:

Obrazek

dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Nasyciłam oczy cudnymi kwiatami a przy okazji coś zapisałam ,ale raczej na wiosenny zakup .Lacre wychwalana przez Ciebie i nie tylko, Garden of Roses już w kolejnym ogródku wychwalana, Cream abundance i Guernsey także Aleksandra z Luxemburga .Teraz będzie weryfikacja jakie mogę przyjąć ;:224 Tolinko miło spędziłam czas aż serce mocniej zabiło .Teraz będę mieć różane sny ,
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Gratuluje owocnego grzebania! A gdzie grzebałaś?
Róże cudowne! Nacieszyłam oko! Jeszcze kilka sztuk ma u mnie paki i jak nie będzie kataklizmu, jakąś różę jeszcze ujrzę ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolinko śliczne tulipany kupiłaś ;:138 , różyczki u Ciebie kwitną nadal pięknie. Jalitah, cały czas sobie na nią zęby ostrzę ;:108 , Lacre też ładniutka i jak pięknie kwitnie. Co najważniejsze masz zdrowiutkie panienki, przyjemnie się je ogląda i chwytają za serce, szczególnie Twoja Alexandra ;:oj
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Lacre, cudownej urody i do tego taka ilość kwiatów ;:138
Do ogrodniczego nigdy nie zabieram M. Żaden chyba nie wytrzyma godziny grzebania w cebulkach ;:306
Skąd takie zdobycze :?:
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spieszę donieść że zdobycze są z L...a :) mocno przegrzebane pudła,ale to jedno zawsze czeka na nas :;230

Jadziu miło mi że wpadłaś do mnie wieczorową porą ;:168 Róż mam sporo odmian ale te które wymieniłaś to chyba faworytki :) większość z nich sadzona wiosną i bardzo ładnie się przyjęły ,sama często się zastanawiam sadzić wiosną czy lepiej jesienią ;:131

Miłka grzebałam jak wyżej ;:333 Jeszcze ujrzysz te swoje panienki zapowiadają ciepełko ,a noce wilgotne róże to uwielbiają ;:224

Daysy Aleksandra w tym roku nie pokazała co potrafi największe kwitnienie przypadło na upały i pąki uschły :( ale to róża z wielkim potencjałem o dużych pięknych kwiatach i zdrowa ;:215 O Jalitah niewiele mogę powiedzieć w tym roku zgapiłam ją od Mjeczki ona ją chwali więc czekam ;:65

Aniu zdobycze z L...a masz rację z tym M oni nie mają instynktu grzebania :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”