To są moje kwiaty cz.1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładny asparagusik,jak zdobyłeś nasionka i czy długo kiełkował?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nasionka kupiłem sobie w sklepie nasiennym i kiełkowały ok 2 miesięcy a nawet 3 niektóre nasionka nie skiełkowały ale trudno nic ważne że te żyją :)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Piotrze roslinki na 5 zdjęciu to cytrynki. Bardzo fajna pokrzywka - jeszcze nie widziałam całkiem zielonej :) Pozostałe roślinki też super :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szięki i dzięki za wszelkie pochwały ;:1 ;:1 ;:1
Spis tematów
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 13:18

Post »

Piotrze piękne masz roślinki i bardzo Ci ich zazdroszczę:D a zwłaszcza nietoperz wyzwala we mnie to szatańskie uczucie :twisted: zawsze chciałam go mieć i jakoś tak wyszło, że nie mam:( jest piękny po prostu rewelacyjny, zreszta jak cała Twoja kolekcja:) brak mi słów:D
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p

Post »

ale czytając dalej widzę, że miałeś problemy z nietoperzykiem:( chociaż mam szczerą nadzieję, że już jest znacznie lepiej:)
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie nietoperza prawie niema coś mu zaszkodziła i myślę że ja ja nim nie umiałem sie zajmować i stoi bez liści biedaczek podlewam go i myślę że coś może wypuści :cry: :cry: :cry:
Spis tematów
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p

Post »

z tego co wiem to nietoperz potrzebuje bardzo wysokiej wilgotność powietrza i stałej temperatury podłoża- zapewniłeś jemu takie warunki? Zawsze możesz zapytać sprzedawcę o ten problem, skoro hoduje takie cudo to zapewne ma jakieś pojęcie na ten temat. ja znalazłam m.in. takie informacje:
-Uwielbia widne i ciepłe miejsca oraz lekkie, wilgotne podłoże. Kwitnie każdego lata, pod warunkiem zapewnienia niższej temperatury zimą
-podlewamy umiarkowanie,miękką wodą,na niedobór wody,reaguje więdnięciem liści
-nawożenie w okresie wzrostu raz w miesiącu podczas podlewania słabym roztworem nawozu do storczyków (hmm to akurat wydaje mi się podejrzane, ale kto wie...)
-roślinia najlepiej rozwija się w glebie żyznej, przepuszczalnej z dodatkiem kompostowej oraz perlitu
-Tacca najlepiej się czuje w mieszance złożonej z 50% zmielonej kory z iglastego drzewa, 40% torfu i 10% piasku (to dla dorosłej rośliny) (jak widać wiele informacji jest sprzecznych :evil: )
-Ważnym czynnikiem jest również zapewnienie dobrej cyrkulacji powietrza, aczkolwiek nie należy umieszczać rośliny w miejscu gdzie będzie narażona na silny wiatr
No cóż jedna roślina a 100 sposobów hodowli... trzeba jednak przyznać że grymaśna z niej ślicznotka:)

P.S.Nie wiem czy te informacje będą przydatne, ale jak się dowiem więcej na 100% powiem:)
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p

Post »

Znalazłam opis hodowli nietoperza, może niektóre informacje się przydadzą:
Kwiat nietoperz (Tacca nivea)

Kwiat nietoperz to jeden z najpiękniejszych i najbardziej niezwykłych kwiatów na świecie, zwany inaczej kocim kwiatem. Doskonale nadaje się do uprawy w domu, a jeszcze lepiej - w ciepłej oranżerii. Roślina osiąga wysokość do 60 cm. Zachwyca wszystkich niezwykle ciekawym kwiatostanem, każdy pojedynczy kwiatek ma długi (30 centymetrów), nitkowaty liść przykwiatostanowy, a całość jest otoczona przez dwie pary podkwiatków.

Kwiat - Nietoperz, Diabelski Kwiat, Koci Kwiat - te angielskie nazwy potoczne doskonale opisuja wygląd kwiatostanu takki. Wiele osób uważa, że należy ona do storczyków, jednak krąpiel nie ma z nimi nic wspólnego - należy do zupełnie innej klasy roślin. Jedyną "cechą wspólną" są niezwykłe kwiatostany: każdy pojedynczy kwiatek ma długi (30 centymetrów), nitkowaty liść przykwiatostanowy, a całość jest otoczona przez dwie pary podkwiatków: u T. chantrieri wszystkie są bordowobrązowe, u T. integrifolia górne mają kolor kremowozielony, a u T. Nivea górna para jest biała.
Takka pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jeden z jej gatunków - Tacca leontopetaloides - był kiedyś, z racji trzydziestoprocentowej zawartości skrobii, głównym pokarmem tamtejszych mieszkańców.

Nasłonecznienie
Wymaga intensywnego nasłonecznienia, ale światło musi być rozproszone.

Podlewanie
Przez cały rok dbamy o to, by podłoże było wilgotne, ale doniczka nie stała w wodzie.

Wilgotność otoczenia
Wymaga wysokiego poziomu wilgotności. Roślinę ustawiamy na kulkach absorbujących wodę i dodatkowo zraszamy.

Temperatura latem
Uprawiamy w temperaturze pokojowej.

Temperatura zimą
Temperatura nie może spaść poniżej 17 stopni.

Nawożenie
Lubi częste, ale ostrożne nawożenie. Najlepiej nadaje się do tego wolno działający nawóz w granulkach, dodawany do podłoża podczas przesadzania. Można też nawozić raz na miesiąc dolistnie nawozem rozcieńczonym o połowę.

Przesadzanie
Przesadzamy co dwa - trzy lata, przy okazji usuwając martwe części kłączy.

Rozmnażanie
Rozmnażamy z nasion, które kiełkują nawet 2 - 3 miesiące. Można też podzielić kłącze podczas przesadzania tak, by na każdym kawałku był conajmniej jeden pąk.

Kwitnienie
Wytwarzanie pedu kwiatowego można przyspieszyć umieszczjąc w nasadach liści niewielkie ilości wody. Kwiatostan utrzymuje się na roślinie nawet do sześciu tygodni. Po tym czasie należy go zciąć, gdyż awiązywanie nasion osłabia roślinę.

Najbardziej denerwujące jest to, że jak wcześniej wspomniałam opisy hodowli są bardzo różne wręcz sprzeczne :evil:
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Cykas

Post »

Mój sagowiec bardzo zmarniał proszę mi pomóc czy go można go odratować podlewam ostrożnie aż ziemia przeschnie przed następnym podlaniem zraszam codziennie rano.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p

Re: Cykas

Post »

Piotr=) pisze:Mój sagowiec bardzo zmarniał proszę mi pomóc czy go można go odratować podlewam ostrożnie aż ziemia przeschnie przed następnym podlaniem zraszam codziennie rano.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mi osobiście się wydaje, że zraszać powinieneś nieco rzadziej. Oszczędne podlewanie-dobrze (zimą sagowca maja przerwę spoczynkową). Nie jestem w stanie określić kondycję roślinki (a raczej liści) więc przedstawiam 3 problemy i może ujeden będzie trafny:
-Jeśli końce listków zasychają oznacza to, że jest zbyt suche powietrze. Powinniśmy wtedy często zraszać roślinę letnią wodą. Suche końce odcinamy.
-Jeśli roślina nie rośnie, a jej liście żółkną oznacza to, że ma za dużo wody i za mało światła. Powinniśmy wtedy ograniczyć podlewanie i przestawić roślinę w dobrze oświetlone miejsce
-Sagowiec którego hodujemy może zostać również zaatakowany przez wciornastki. Objawia się to utratą kolorów przez liście i pojawianiem się na nich srebrzystych plamek. Jedynym sposobem na pozbycie się szkodnika jest opryskanie go odpowiednim insektycydem.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Ja wszystkie palmy zraszam codziennie i są raczej zadowolone :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p

Post »

anoli pisze:Ja wszystkie palmy zraszam codziennie i są raczej zadowolone :D
ja też kiedyś zraszałam roślinki codziennie, w tym jedną palmę... i mi zginęła:( może faktycznie nie przez zraszanie ale coś innego.. zresztą nie mam pojęcia:/
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to może być u mojej passiflory coś się pojawiło za liściem co to może być
Spis tematów
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Madziu wszystkich roślinek codziennie nie zraszam, ale palmy - moje to lubią, wyraźnie poprawiła się ich kondycja od kąd to robię. Jednak jest ich tyle odmian, że nie wiem, czy wszystkim to pomaga :D Cykasa mamy dopiero pół roku, ale chamaedore i arekę już rok. Pewnie dużo zależy od wilgotności powietrza w mieszkaniu :D Ale cykas Piotra wygląda jakby miał troszkę za mokrą tą "bulwę" - podlewasz od dołu?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”