Florą malowane 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Florą malowane 2

Post »

Alu :wit
Z wielka przyjemnością zawsze oglądam ten twój kolorowy ogród i piękne roślinki ;:108 ;:108
Jeżówki masz śliczne.I spore kępy już.Ile trzeba czekać , na takie ładniejsze kępy ??
Hortki cudne.
Z uwagą czytam o tych patyczkach.Nigdy tak nie robiłam.Nie ukrywam,że też i przydałby mi się ich dużo teraz na nowym ogrodzie ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Alicjo :wit
Ogród to najwięcej uwagi i pracy wymaga na wiosnę, bo jak już kwiaty osiągnął normalny rozmiar to i chwasty mają mniejsze szanse. Potem w jesieni znowu więcej czasu trzeba poświęcić sprzątaniu :) Ja oprócz podlewania i usuwania suszek dużo czasu poświęcam zbieraniu jagodowych, to żmudna czynność ale działa uspokajająco :D Pastella jest śliczną różą i u mnie zagościła, ale coś w tym roku gorzej się prezentuje, może drugie kwitnienie będzie lepsze ;:173
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Niesamowicie ci to wszystko rośnie i kwitnie. Jeżówki, hortensje, róże lilie - wszystko takie dorodne, wspaniałe, wzorcowe. A już hortensje mają dla siebie idealne miejsce, bo tak kształtnych krzaczków już dawno u nikogo nie widziałam. Pinky Winky jest wręcz rewelacyjna. To samo Diamant Rouge. Brawo, Alu!
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo,
Moje szczere gratulacje!
Zmobilizowałaś swoich bliskich do bardzo fajnej przygody. Córce gratuluję sukcesu, 40 km to już wynik, którym warto się pochwalić. A widoki na półwyspie zapewne piękne...

Mam małe pytanie ogrodnicze: która z Twoich hortensji bukietowych przybiera najbardziej czysty amarantowy kolor? Obstawiam Diamond Rouge lub Mega Mindy, ale podpowiedz proszę.
Pozdrawiam!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Jesień już widać w ogrodzie. Wrzosy, czerwieniejące się derenie...
Obrazek

Obrazek

U mnie jak co roku pierwsza połowa września- jak wyjęta z życiorysu. Dobrze że jednak przyszło olśnienie, które kazało zajrzeć do internetu i spojrzeć czy nie szykuje się coroczna impreza Jesień w ogrodzie. No i okazało się, że jest już w ten weekend. Trzeba to jakoś rodzinnie zorganizować, to znaczy tak, by rodzina zostawiła mnie na 2 godzinki w Renku, bym mogła spokojnie z mamą (elam) pooglądać kiermasze z zielonym.

Obrazek

Jak już moje myśli zostały przekierowane na tory ogrodowe zajrzałam na forum i pytanie Lisicy skłoniło mnie do spaceru i zrobienia zdjęć przebarwiającym się hortensjom. Spacer odkrył nagą prawdę, że mój, w ogóle nienękany od dwóch tygodni ogród, pięknie wygląda tylko z daleka i jutro trzeba spędzić dzień roboczo W prognozowaną słoneczną niedziele koniecznie planuję wyjazd na wystawę.
No, ale czas przywitać gości i uraczyć ich widokami z mojego ogród.

sweetdaisy Na szczęście hortensje to rośliny, które nie każą długo czekać na piękne widoki. Szybko rosną i co roku bujniej kwitną. Zawilce też u mnie dość szybko się rozrastają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mufka Choć kolorystycznie otaczamy się innymi kwiatami to sympatia do hortensji i jeżówek na pewno nas łączy.

Obrazek Obrazek
Obrazek

konwalia12 Bardzo mi miło przywitać nowego gościa. Z tym uchwycaniem barw to wcale nie jest taka prosta sprawa, cały czas "gonię zajączka" Z wielu zrobionych zdjęć tylko niektóre są wstanie mnie zadowolić. Ale tu na forum są (lub były ;:145 ) mistrzynie których zdjęcia oglądam z rozdziawioną buzią ;:oj (np.amba, wanda7, aguniada, constancja, robaczek).
Moje próby ukazania piękna róż Alinki, profesor Kownas, Cinco de Mayo- z tym kolorem jest najtrudniej :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anabuko1 Tak jak Ty cierpię na chroniczny brak czasu. Dobrze że chociaż przez okna mogę podziwiać obrazy jakie maluje flora. To jest niewątpliwy plus mieszkanie "przy ogrodzie" i na pewno jak stworzysz sobie nowy przydomowy ogród to docenisz. Życzę sił do nowych wyzwań. A to rabata na którą uwielbiam patrzeć przez okno.

Obrazek

Maska U mnie chwasty mają duże szanse, gdyż rzadko wkraczam do akcji. No, ale koniec wakacji i z letnika trzeba zamienić się w ogrodnika. Jutro walka z chwastami :evil: .
Róże są wspaniałe nie które po przerwie ponownie zakwitają np. Shakespeare, a niektóre robią to bez przerwy jak na przykład Hansestadt Rostock

Obrazek

Obrazek

Wanda7 Uznanie dla hortensji od "mistrzyni tego gatunku" bezcenne ;:196 Teraz też już nie wyobrażam sobie ogrodu bez bukietówek

Obrazek

Obrazek

Lisico Czysty amarant? U mnie najbliższa temu jest jednak Diamant Rouge.

Obrazek

Obrazek

Mega Mindy zdecydowanie bardziej delikatna, ale ona u mnie najpóźniejsza, dopiero zaczyna się przebarwiać.

Obrazek

Obrazek

A tak dla porównania wygląda Pinky Winky

Obrazek

Pozdrowienia dla wszystkich cichych gości dla Was dziewięćsił :wit

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, Alicjo!
Jakoś mi smutno, że w tym sezonie nie widziałam Twojego ogrodu pięknego ogrodu;:174, bo że Ty nie widziałaś mojego, to akurat dobrze, wyglądał smętnie.
Twoją hortensjową rabatę na tyłach domu widziałam w powijakach, a teraz robi wielkie wrażenie ;:oj. Rzeczywiście, one są jakby stworzone do Twoich przestrzeni i wielopiętrowych rabat. Wydawało by się, że te rabaty już niczego więcej nie potrzebują, a hortensje fantastycznie je wzbogaciły. Za te hortensje przyznałabym twórcy Roślinnego Nobla ;:108.
Miłego przeglądania oferty jesiennego Renku z Elą, którą niniejszym serdecznie pozdrawiam ;:180. Mnie tam tym razem nie będzie, jadę na Kaszuby.

;:196 - Jagi
PS. Niczego swoim zdjęciom nie zarzucaj. Są świetne, realistyczne i bardzo dobrze oddają urodę roślin i, co ważniejsze, całych rabat. Te zaś przesublimowane, skupiające się na szczegółach - nie bardzo i nie zawsze. Ja bardzo lubię Twoje.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

O jak miło i Jagoda do mnie zawitała i to z tak miłym postem. ;:138 Już Cię witam Leonardem i jeżówką Secret Affair.

Obrazek

Co do spotkania to nic straconego może jeszcze się uda? 26 mam "wolną chatę", M. na szkoleniu, najstarsza do stolicy na kolejną osiemnastkę. Może uda się zwołać "kaszubki" Tylko najpierw z grubsza trzeba popielić ;:223
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Aniu, Twoje hortensje powaliły mnie na kolana ;:167 . Niby mam te same odmiany, ale u Ciebie takie już duże i piękne :roll: . Można się rozpłynąć ww zachwycie ;:108 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Witaj ALU :wit
Ogród jak na zaniedbany pieknie się prezentuje ;:108 I masz w nim wszystko,co potrzeba;jak w dobrym supermarkecie :!:
A róże,hortensje i owocujący dereń robią szczególne wrażenie ;:333
A propos - robisz dereniówkę :?: Bo ponoć ma boski smak ;:173
Pozdrówki,
Slawek
Ps.Wielkie dzięki za wsparcie ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Alu ;:196 ale namnożyło się hortensji w Twoim ogrodzie. ;:oj
Jak na zaniedbane rabaty :;230 ogród wygląda przepięknie.
Masz bardzo dobrze skomponowane nasadzenia. ;:138 ;:138 ;:138
I te Twoje kolory bardzo mi się podobają. ;:108
Na razie nie wybieram się na Renk. Chociaż , kto wie, może do jutra zmienię zdanie. :;230
Ciekawa jestem, co upolujecie z Elą.
Pozdrawiam serdecznie Elę i Ciebie i czekam na relację z Renku.
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Alu, wygrzebałaś się spod papierzysk? ;:oj
Też już jestem coraz bliżej "na bieżąco", co w firmie, gdzie wszystko na wczoraj - nie lada wyczyn.
Renk w tym roku nie wchodzi w rachubę, natomiast Lubań ;:108 .

Twój ogród prezentuje się bardzo elegancko w jesiennej odsłonie.
Hortensje to mistrzynie pierwszego planu. Bardzo szybko osiągnęły imponujące rozmiary ;:oj
Brawo dla Ciebie, znaczy, że w czasie suszy nie żałowałaś im wody.
Moje przedstawiają w tym roku obraz nędzy i rozpaczy ;:222 .
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ;:196 ciekawa jestem, co kupiłyście z Elą.
Bardzo się cieszę, że chociaż przez chwilę mogłam się z Wami spotkać.

Pozdrawiam Was serdecznie ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Alu za Twoim pośrednictwem dziękuję za pozdrowienia przemiłym koleżankom. Cieszę się, że zaproponowałaś spotkanie, może uda się nam spotkać - oby. Na targach kupiłam ostrogowca czerwonego, kiścień, hortensję i borówkę. Targi nas rozczarowały. Stoisk niewiele przez co ceny wyższe niż u mnie na rynku.
Krysiu miło było Cię zobaczyć. szkoda, ze tylko w przelocie, dlatego liczę, na spotkanie u Ali (lub u mnie)
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ;:196 do Ciebie mam znacznie bliżej i łatwiej mi tam dojechać.
Byłoby fajnie spotkać się choćby na chwilę.
Jak już zdecydujecie, to dajcie znać.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Elu słoneczniczek Meteor pięknie się rozrósł i ładnie kwitnie ale sprawił mi mały afront... Posadziłam go z tyłu z innym słoneczniczkiem ale ten odwraca kwiaty do słońca jak prawdziwy słonecznik. Chyba będzie miał przeprowadzkę. A alstremieria niestety nie kwitnie. Może w przyszym roku ;:3
Alu zakwitła Ci jakaś siewka jeżówki? Mi nie zakwitły nawet dzwonki dwuletnie siane rok temu :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”