Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Piszesz - główka zapałki :shock: Tym bardziej kunsztowne! Miniaturka wszystkiego tego co u asklepiadaków najlepsze! Czekam na kolejne kwitnienia Twoich badylków...czy wszystkie mają takie drobniutkie kwiaty... bo na fotkach w necie nie zorientowałam się, że to taki 'mrówczy' rozmiar - idę szukać info co je zapyla...
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pobłażliwie się napisało? Hm, to było pewnie o mnie. :)

Ale oczywiście jeśli takich widoków jak ten zaserwujesz nam więcej to zostanę gorącym fanem patyków. A co, przecież oryginalne i naprawdę ładnie kwitną - chociaż kwiatuszek jakby nieduży... :roll: :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Brawo Żanetko ;:138 u mnie ciągle brak ;:223

Wracając do tematu Uncariny, pewnie błąd sprzedawcy, choć myślałam, że kupiona u Lubosza będzie pewniakiem. :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Marku, Lucynko, Agnieszko, Martuś, Beatko, Henryku, Kasiu - bardzo dziękuję za miłe słowa.
czarny pisze:Całkiem śliczne, różowiutkie ;)
Oj tam, Marku, zaraz różowiutkie :D raczej poszłabym w stronę... magenty ;:306
onectica pisze:Super jest! Powinnaś zrobić fotkę całej rośliny
Mogłabym, Lucynko, mogłabym, ale leń mnie złapał. A serio to czekam, bo coś więcej się u niej dzieje i wtedy obfocę :D
brombiel pisze:potrafisz nawet patyka doprowadzić do kwitnienia
No pewnie, Agnieszko! Obiema ręcyma ;:oj A serio - to przecież nie moja zasługa, ja to tylko ukorzeniłam, a kwitnienie jak za rok się powtórzy, to bedę puchła z dumy. Z Wami razem mam nadzieję!
marta_lara pisze: Patyk pokazał co potrafi
Własnie, Martuś, pokazał i za to ma u mnie bardzo duży plus, mimo że patyk :D
bebos pisze:Miniaturka wszystkiego tego co u asklepiadaków najlepsze! Czekam na kolejne kwitnienia Twoich badylków
Dzięki, Beatko, ale to nie będzie łatwe, bo przecież niektóre w domowych warunkach nie chcą z zasady kwitnąć. Niemniej dziękuję i też bym chciała zobaczyć kolejne :D
bebos pisze:...czy wszystkie mają takie drobniutkie kwiaty... bo na fotkach w necie nie zorientowałam się, że to taki 'mrówczy' rozmiar - idę szukać info co je zapyla...
Jak znajdziesz, to koniecznie daj znać, bo u mnie z czasem, by poszperać nieco głębiej, na razie kiepsko :D
hen_s pisze:Pobłażliwie się napisało? Hm, to było pewnie o mnie. :)
A skąd, Henryku, nie ma mowy! Wszyscy, łącznie - a wręcz na czele ze mną - pialiśmy z zachwytu nad tymi roślinkami :?
hen_s pisze:Ale oczywiście jeśli takich widoków jak ten zaserwujesz nam więcej to zostanę gorącym fanem patyków. A co, przecież oryginalne i naprawdę ładnie kwitną - chociaż kwiatuszek jakby nieduży...
Małe jest piękne! ;:306 I teraz nie będą miały wyjścia, jeśli chcą pozyskać kolejnego fana, więc wszystko przed nami :D
kubasia pisze:Brawo Żanetko ;:138 u mnie ciągle brak ;:223
Doczekasz się Kasiu, doczekasz, u Ciebie wszystko kwitnie. U mnie tylko przypadki i przypadkiem ;:306
kubasia pisze:Wracając do tematu Uncariny, pewnie błąd sprzedawcy, choć myślałam, że kupiona u Lubosza będzie pewniakiem.
Z tego, co zauważyłam, pewniakiem roślina jest wtedy, gdy zakwitnie. Nie sądzę jednak, by była to zamierzona pomyłka, wiadomo: zdarza się.

Kochani - teraz zostawię Was z kilkoma fotkami pewnej piękności. Nie moja zasługa, bo nabytek tegoroczny, ale piękny, niepowtarzalny, przepięknie pachnący i wieeeeelkokwiatowy Echinopsis subdenudata:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znany Wam wszystkim to kwiat, niemniej dla mnie cud nad cuda, bo widzę go naocznie i czuję po raz pierwszy.

Natomiast, żebyście tak łatwo o mnie nie zapomnieli, zostawię Was z pięknymi nowościami, które co prawda przybyły jakiś czas temu, ale zdążyły się już zaaklimatyzować. I zakwitnąć. Z pewnych i dobrych rąk - od Kasi - kubasi trafiła do mnie:

hoja pachyclada:

Obrazek

i piękna, duża, hoja obovata 'Silver Spot':

Obrazek

Obrazek

Od razu z pąkami kwiatowymi, a co będę czekać nie wiadomo ile:
Obrazek

Tak pękały:
Obrazek

A tak rozkwitły:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że podobały się zdjęcia i modele do nich. Kasi serdecznie dziękuję, Wam zaś życzę miłego wieczoru i spokojnych nadchodzących dni - by więcej słońca przybyło, bo chyba wszystkim nam się coś kluje i szkoda byłoby, alby nie donosiły pąków do końca. Pozdrawiam cieplutko i z góry dziękuję za wizyty!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniały kwiat echinopsisa. Piszesz, że dla kogoś on znany? Tak, oczywiście, bywa przecież w kolekcjach. Ale dla mnie zawsze jest to cud, cud natury, bardzo piękny - chętnie go oglądam u siebie i u kogoś. I tak pozostanie. ;:138

Natomiast hoje ogromne i piękne - moja własna hoja obovata 'Silver Spot' hodowana bodaj 3 lata nawet nie ma 1/3 tej wielkości o kwiatach nie wspominając... Pokazałem jej Twoją jak się ma zachowywać aby swoje miejsce w kolekcji zachować - a co! :D

Zadziwiasz jak zawsze ilością i jakością swoich roślin - bo to raz duże pokazujesz, raz małe - innym razem z dużymi kwiatami a następnym miniaturki... Też rośliny z cierniami, z kaudeksem, z innymi ozdobami rzadko widywanymi...
Jestem pełen podziwu dla Twojej pasji, słowo honoru! ;:180 ;:138

Na tym wątku nie można się nudzić! ;:333
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Echinopsis jak malowany ;:oj a hoye piękne ;:138 ...zresztą co u Ciebie nie jest pękne, nawet badylki mają swój urok :;230 :;230
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

A ja dziękuje za zdjęcie pt "tak pękały" ;) - czegoś takiego jeszcze nie widziałam ;:204
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Echinopsis i cukiereczki ;:167 coś wspaniałego ;:180
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

piasek pustyni pisze:Obrazek
A to ci cwaniaczek, coby mu deszczyk na główkę na kapał to kapturek sobie założył :;230
Proszę, jaki śliczny lasek ;:138 . Muszą roślinki być już sporych rozmiarów bo jakoś tego króla Juliana dojrzeć nie potrafię... ;:306
piasek pustyni pisze:i piękniejszy nieco Ficus sp. PV2214, Tulear, Madagascar:
Obrazek
Ooooo, jaka śliczna kuleczka ;:oj Boski grubasek :uszy
Ciężko oczy oderwać... jest... hmmm, no sam nie wiem, kosmita jakowyś ;:14 Jest naprawdę super :tan
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Agnieszko, Lucynko, druga (w kolejności) Agnieszko, Janku - bardzo serdecznie dziękuję! Po ciężkim tygodniu miło jest oderwać się na trochę i zajrzeć do własnego zakątka z tak miłymi wpisami. Dziękuję Wam raz jeszcze.
hen_s pisze:Wspaniały kwiat echinopsisa. Piszesz, że dla kogoś on znany? Tak, oczywiście, bywa przecież w kolekcjach. Ale dla mnie zawsze jest to cud, cud natury, bardzo piękny - chętnie go oglądam u siebie i u kogoś. I tak pozostanie
I podobnie jest u mnie, Henryku. Tak pozostanie, bo to zawsze jest i pozostanie czymś pięknym, obojętnie ile by nie było go w kolekcjach. Czekam teraz na E. multiplex, bo zapączkował dość późno i mam nadzieję, że zdąży.
hen_s pisze:Natomiast hoje ogromne i piękne - moja własna hoja obovata 'Silver Spot' hodowana bodaj 3 lata nawet nie ma 1/3 tej wielkości o kwiatach nie wspominając... Pokazałem jej Twoją jak się ma zachowywać aby swoje miejsce w kolekcji zachować - a co!
Dziękuję, tylko to, że one takie piękne to zasługa Kasi. Ja tylko mam nadzieję je dobrze karmić i cieszyć nią oczy jak najdłużej.
hen_s pisze:Zadziwiasz jak zawsze ilością i jakością swoich roślin - bo to raz duże pokazujesz, raz małe - innym razem z dużymi kwiatami a następnym miniaturki... Też rośliny z cierniami, z kaudeksem, z innymi ozdobami rzadko widywanymi... Jestem pełen podziwu dla Twojej pasji, słowo honoru!
Dziękuję, Henryku! Te roślinki właśnie takie są, jak tu ująłeś - i duże, i małe, i ta różnorodność dla mnie jest czymś wyjątkowym, czymś co nie pozwala się nudzić. Najciekawsze jest to, kiedy czekam na pierwsze kwitnienie jakiejś roślinki, jak np. Sarcostemma czy inne - Wam znane, dla mnie nowe - kaktusy, o uncarina nie wspominając :D To jest fantastyczne uczucie, a jeszcze fajniejsze jest to, że można je z Wami dzielić (czytaj: mnożyć) :D
brombiel pisze: nawet badylki mają swój urok
Pewnie, Agnieszko, że mają, tylko czasem trzeba się dobrze im przyjrzeć (choćby przez lupę :;230 )
onectica pisze:A ja dziękuje za zdjęcie pt "tak pękały" ;) - czegoś takiego jeszcze nie widziałam
Ja też, Lucynko :;230 Multiflora pękała inaczej, a przy Sarcostemmie musiałabym siedzieć z lupą i obiektywem makro chyba cały dzień.
nyskadu pisze:Echinopsis i cukiereczki
Dzięki, Agnieszko! Właśnie to Twoje określenie bardziej mi się podoba, bo mój M nazwał je "porzeczki" ;:oj
Janku - witam Ciebie bardzo serdecznie i dziękuję za taki przegląd wątku :D
jang pisze:Proszę, jaki śliczny lasek ;:138 . Muszą roślinki być już sporych rozmiarów bo jakoś tego króla Juliana dojrzeć nie potrafię...
Jak to...? Juliana u mnie miałoby nie być...? To jaki to miałby być Madagaskar...? Jest i Julian! :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jang pisze:Ciężko oczy oderwać... jest... hmmm, no sam nie wiem, kosmita jakowyś ;:14 Jest naprawdę super
Bardzo dziękuję za miłe słowa i za wizytę ;:180 mam nadzieję, że będziesz tu wpadał, bo czytam Twój wątek i żałuję, że częściej się nie pokazujesz :D

Podobnie jak i wielu z Was, którzy już chyba poszli na sen wczesny zimowy, bo coś Forum opustoszało ;:oj Pozostaliśmy sami, wytrawni weterani :;230

U mnie niewiele się dzieje. Uncarina roeoesliana, ta moja duma od nasionka, nadal kwitnie. Maksymalnie trzema kwiatami na raz, a najmniejsze pąki prawie dojrzały. Z dwoma kwiatami moje słoneczko wyglądało tak:

Obrazek

a z trzema tak:
Obrazek

Obrazek

tu jeszcze zdjęcie "pasów lądowania" dla żuczków:
Obrazek

No i jesień na oknach - znaczy się: półki zamontowane. W tym roku wygląda to tak, że cały mój Madagaskar zajął wszystkie najbardziej nasłonecznione parapety. Stało się - miejsca brak. Jeśli wysiewy sie powiodą, w przyszłym roku dojdą kolejne półki, to akurat nie problem, zawsze można je zrobić szersze na dodatkowy rząd doniczek, ale nie zmienia to faktu, że powoli miejsce to się ogranicza. Na szczęście powoli.
Tak więc jesienny wygląd moich "madagaskarskich" okien prezentuje się tak:

Pachypodia małe:
Obrazek

Pachypodia duże:
Obrazek

Cynanchum i ceropegie spędzą zimę razem:
Obrazek

To całe okno:
Obrazek

Kalanchoe z trudem zmieściły się na jednym parapecie:
Obrazek

Podobnie jak uncariny i euforbie:
Obrazek

To tak, aby tradycji stało się zadość, we wrześniu zawsze okna mam zapełnione. Kaktusy, sukulenty, w tym grubosze, epifity jeszcze na zewnątrz i jeszcze sobie tam pozostaną.

Mam nadzieję, że nie przynudziłam jak zwykle, ale nadrabiam cały tydzień, to i wygadać się muszę :D
Pozdrawiam cieplutko!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Julian mnie rozwalił!! :;230 Reszty przez to nie dałam rady obejrzeć na raz :;230
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie zorganizowane okna. Tyle funkcjonalnych półek... Szczególne wrażenie zrobiły na mnie okna najbardziej zatłoczone(?). :wink:
Mimo wszystko widzę tam jeszcze sporo miejsca! :)

No i unkarina... Pisaliśmy o tym dawno temu(?) przy okazji wysiewu roślin tego rodzaju. One mają w sobie owe "coś" co sprawia, że na pozór mało atrakcyjne roślinki bardzo się podobają i patrzy się na nie z przyjemnością. :wink:
Inna sprawa, że najładniejsze wg. mnie są młodsze rośliny - ale to raczej moje subiektywne zdanie. Bo dojrzała piękność też jest w cenie, nieprawdaż? ;:204
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

onectica pisze:Julian mnie rozwalił!! :;230 Reszty przez to nie dałam rady obejrzeć na raz :;230
Lucynko, miło mi bardzo - to dopiero Julian :;230 Jak go może zabraknąć w moim zbiorku? Marek (czarny) coś tam wspominał o fosach, ale i na to przyjdzie czas ;:170
hen_s pisze: Pięknie zorganizowane okna. Tyle funkcjonalnych półek... Szczególne wrażenie zrobiły na mnie okna najbardziej zatłoczone(?). :wink: Mimo wszystko widzę tam jeszcze sporo miejsca! :)
Ależ Henryku :D pokazałam tylko te "madagaskarskie" okna, reszta zajęta inaczej i czeka w swojej kolejce do pokazania ;:108 Chciałam tak, aby te najbardziej nasłonecznione były tylko dla roślin z Madagaskaru. I szczęśliwie mi tak wychodzi, że jeszcze ze dwa lata udanego wysiewu i będą pełne. Mówiąc w tej chwili "zapełnione" miałam na myśli raczej parapety :;230
hen_s pisze: No i unkarina... Pisaliśmy o tym dawno temu(?) przy okazji wysiewu roślin tego rodzaju. One mają w sobie owe "coś" co sprawia, że na pozór mało atrakcyjne roślinki bardzo się podobają i patrzy się na nie z przyjemnością. :wink:
Oczywiście! Zgadzam się w zupełności ;:108
hen_s pisze:Inna sprawa, że najładniejsze wg. mnie są młodsze rośliny - ale to raczej moje subiektywne zdanie. Bo dojrzała piękność też jest w cenie, nieprawdaż? ;:204
Oczywiście, wystarczy spojrzeć na mnie ;:oj :;230 :;230
A serio - to samo całkiem niedawno pisałam o pachypodiach - też moim zdaniem ładniejsze, gdy są małe, choć dla mnie każda ma swój niepowtarzalny urok :D
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O ja niedobra...moje Kalanchoe razem z Echeveria jeszcze chłodzą dupki na balkonie...czekają na gościa z Kg, żeby się jeszcze zaprezentować "au naturel" :wink: Doczekają?
A te duże niebieskawe liściory to wyrodzone Kalanchoe fedtschenkoi 'Variegata' ? - jeśli tak, to jestem w szoku jak się rozrósł i zmienił skalę!
Julian na tle ciernistych ziomków - cóż za dbałość o szczegóły, ta owłosiona klata, ta pełna samozadowolenia mina :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! Moje pozostałe sukulenty, w tym eszewerie i grubosze też się chłodzą na balkonie, spokojnie, od jutra u nas cieplej :D
bebos pisze:czekają na gościa z Kg, żeby się jeszcze zaprezentować "au naturel" :wink: Doczekają?
Jasne, oczywiście, bez dwóch zdań - i to już następny weekend ;:138
bebos pisze:A te duże niebieskawe liściory to wyrodzone Kalanchoe fedtschenkoi 'Variegata' ? - jeśli tak, to jestem w szoku jak się rozrósł i zmienił skalę!
Prawda...? Od marca był na balkonie, posłużyło mu. Silna i zdrowa roślina, Twój ma też tak rosnąć bez gadania :D
bebos pisze:Julian na tle ciernistych ziomków - cóż za dbałość o szczegóły, ta owłosiona klata, ta pełna samozadowolenia mina :D
Przecież to szlachta :;230 Samozwańcza, ale zawsze :D Ale spokojnie - pingwiny i król szczurów jakby co, też jest :;230
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”