Korzonki czy pęd?
Re: Korzonki czy pęd?
Dobrze gdy maja wiećej liści. Pewnie niedługo i pęd kwiatowy wypuści. Jak go podlewasz? Czy nawozisz i czym?
U mnie przez ostatnie dwa miesiące na każdym storczyku przybyło po 2 czasem 3 liście i masa korzeni,a teraz właśnie wyrasta pęd 
Lepiej jak rosną jakby miało stać w miejscu a jeszcze gorzej(tfu,tfu) jakby coś w środku gniło.

Lepiej jak rosną jakby miało stać w miejscu a jeszcze gorzej(tfu,tfu) jakby coś w środku gniło.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na zdjęciu widać zalany stożek wzrostu. Jeśli chcesz się nacieszyć jeszcze trochę storczykami to zaprzestań tego procederu, bo stożek wzrostu Ci zgnije i będzie po zawodach.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czas sam przyniesie rozwiązanie. 

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Tak, tak wiem
Ale coś stanęło w miejscu i nie chce się ruszyć ;) Tak sobie już myślałam, że może nie ma miejsca przez korzenie, które są wokół tego "pędu", ale pewnie jakby chciało to by i tak wyszło 

- Emila707
- 500p
Storczyk sam zadecyduje kiedy zakwitnie, być może na jesień, lub dopiero na wiosnę. Musisz uzbroić się w cierpliwość. 

Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Myślałam, że teraz pójdzie już z górki ;) No niestety czekam na pęd już 1,5 roku więc wygląda na, to że jeszcze muszę poczekać, bo cały czas stoi w miejscu
Zostaje mi pielęgnować nadal "sałatę" ;)

Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu
Jak rozpoznam nowe pędy kwiatowe? Czy trzeba będzie je jakoś poprowadzić przy podporach?
- Emila707
- 500p
Od siebie dodam; U Phalaenopsis korzenie mogą rosnąć z każdej strony, u podstawy trzonu rośliny. Końcówki są "tępe" i mają błyszczące "główki". Pęd kwiatowy wyrasta wyłącznie z trzonu, pod najstarszym liściem(choć nie musi być to regułą), przebijając środkowy główny nerw. Jest szpiczasty. Najmłodsza część pędu jest giętka, więc łatwo jest później go "poprowadzić" za pomocą sznurka. Należy tylko uważać by nie złamać. Czasem może być tak, że zaczątek korzenia przypomina pęd kwiatowy. Więc należy uzbroić się w cierpliwość.
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Witam:)
Wyczytałam tu na forum ,że korzenie są okrągłe gdy wyrastają ,a pędy szpiczaste.. Posiadam reanimowanego storczyka od roku i bardzo odżył od tamtego czasu. Właśnie coś się pojawiło od kilku dni i zastanawia mnie czy to korzeń czy pęd. Może ktoś zerknie i bardziej rozpozna? Nie jest w liściu więc chyba to będzie korzeń? Tylko zastanawia mnie to ,że jest tak szpiczasty:)
Z góry dziękuję

Wyczytałam tu na forum ,że korzenie są okrągłe gdy wyrastają ,a pędy szpiczaste.. Posiadam reanimowanego storczyka od roku i bardzo odżył od tamtego czasu. Właśnie coś się pojawiło od kilku dni i zastanawia mnie czy to korzeń czy pęd. Może ktoś zerknie i bardziej rozpozna? Nie jest w liściu więc chyba to będzie korzeń? Tylko zastanawia mnie to ,że jest tak szpiczasty:)
Z góry dziękuję

Pozdrawiam 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=89406" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=89406" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
korzeń
Według mnie, to korzeń 

No i jak stało tak stoi w miejscu:) nie dowiem się:) Ale po przesadzeniu dostały "kopa" i widzę ,że dwa puszczają pędy:) Najprawdopodobnie..

Pozdrawiam