Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Oglądam, oglądam i.... postanowiłam! - w przyszłym roku kupuję kilka dalii... KONIECZNIE ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłeczko zapomniałam dodać, że ostatnie trzy dalie są już na mojej liście chciejstw, także trudno u mnie też będą dalie a co tam ;:306 .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko! Z daliami jest tak, jak z wieloma roślinami do kolekcjonowania. Jedne odmiany są wdzięczne, fajnie kwitną i łatwo się przechowują, inne kwiaty mają piękne, ale są fanaberyczne. Najlepiej wybrać taką, która jest i piękna i fajna do uprawy! :wink: Musisz też pomyśleć jaka dalia by u Ciebie pasowała. Do wiosny trochę czasu, zdążysz się zastanowić!
Mi nie poschły w czasie suszy, ale przyznaję, ze musiałam podlać od czasu do czasu. Ale są np mniej kłopotliwe jak róże czy np hortensje ogrodowe :wink:

Zuza! Koniecznie! Chociaż kilka! Nie będziesz żałować! :D

Marta! Akita jest specyficzna, jakby z innej bajki! Taka raczej ciekawostka. Fajnie by wyglądała z podobnymi jej daliami, ale na razie się nie dorobiłam. ;:185

Iwonko! Na opakowaniu pisało Blue Victoria :D Ponoć bylina. ;:218 U mnie nie tylko jedna dalia nie zakwitła a z 10 szt ;:306 Ale przy tej ilości to wkurza tylko lekko :wink:

Małgosiu! Jak pisałam Iwonie, to Blue Victoria. Nawet nie spodziewałam się, że taka fajna będzie. Mam nadzieje, ze przezimuje!

Na dziś:

Dazzling Magic
Obrazek

Kingio Hime
Obrazek

Diva
Obrazek

Jowey Linda
Obrazek

Autumn Fairy
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ciekawa ta szałwia. Oby się tylko nie pokładała, bo ja jakoś mam problem z niektórymi odmianami.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Z ostatniego rzutu wszystkie podobają misie ;-).

Moja Nathalie w ostatnim okresie lekko ściemniała i kolorem teraz bardziej przypomina Jowey Lindę. Postaram się jej zrobić aktualną fotkę.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ależ śliczne te Twoje dalie! Napatrzeć się nie mogę! Piękne!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrząc na te zdjęcia , wydaje mi się że do mojego ogrodu wszystkie by pasowały :;230 :;230 , co kolejna to piękniejsza, a jeszcze mniej kłopotliwe to już w ogóle( oprócz wykopywania). Dziękuje za link.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

'Dazzling Magic' pięknie się zapowiada! Bo chyba w trakcie rozwijania?
'Diva' też piękna, w takim szlachetnym ciemnym kolorze ;:333 Choć chyba trochę mniejsza w tym roku?
Każdy ma swoje wypróbowane metody sadzenia i zestawiania dalii. Dobór względem wzrostu - tu jesteśmy zgodni ;:136 Ale potem to już lecę kontrastowo. No i nowe najbardziej na przód więc też często wzrostowo potem się komplikuje :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku! Dazzling miała już kilka popisowych kwiatów, ale ten faktycznie jeszcze nie do końca rozchylony. Divę mam pierwszy rok (zza oceanu). Ona nie jest zbyt duża. Specjalnie ją ujęłam szerzej, żeby pokazać, jaka ona jest.
Co roku sadzę inaczej więc się nie zapieram ;:306 Jak nie bedę miała czasu, to pewniejak ziemniaki posadzę i już! ;:306

Dorotko! To się rozumie, że wszystkie pasują, ale na początek trzeba coś łatwego i przyjemnego! Tak, żeby nabrać apetytu! :wink:

Aniu! Patrzże do woli! ;:173 Dalie są piękne same w sobie, nie muszą być moje! ;:306

Sylwia! Twoja to raczej Natalie! Ma przebarwienia i nawet jak się ściemniła pod wpływem zmiany pogody, już pokazała swoja prawdziwa naturę! ;:215 Tak, misie są ładne! ;:306

Wandziu! Na razie ładnie rośnie sztywno w górę. Nie poznałam jeszcze jej natury i czekam aż rozkwitnie do końca. Tak z 2 dni jej pozostały i wtedy zrobię zdjęcie!

Dziś inaczej trochę, żeby nie zanudzać daliami:

Książki zza oceanu dostałam niedawno fajne o ogrodzie. Jedna o ścieżkach, rysunki sugestywne:

Obrazek

Obrazek

Przydałaby się w buszu jakaś sensowna ścieżka:

Obrazek

I o Tashy Tudor - amerykańskiej ilustratorce książek dla dzieci i ogrodniczce propagującej styl angielskich wiejskich ogrodów w Stanach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patrząc na zdjęcia z jej ogrodu, nie dowierzam trochę, że przy pozornym buszu kwiatów i liści, można utrzymać taki porządek. Ja się bardzo staram, ale nie zawsze wychodzi. Przeczytałam fragmenty i stwierdziłam, że nie muszę się przejmować, bo ona całe życie zmieniała roślinom miejsce, przekładała, dokładała bez końca! Więc wszystko przede mną, tylko należy mieć cierpliwość i się zbytnio nie martwić... ;:173
Miłka
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka przecież nie będziesz ciągle dokupować roślin( bo nie będziesz prawda? :;230 ), więc przesadzanie, przestawianie, dodatki w końcu na tym trzeba kiedyś poprzestać :;230 (sama w to nie wierzę ;:204 ).. Miłej lektury.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka lektury ;:215 a taka kamienna wijąca się ścieżka w twoim buszu byłaby idealna ;:oj
Szczerze powiedziawszy czytając twoje wątki wątpię czy i ty kiedykolwiek zaprzestaniesz przesadzania ,wysadzania ,zmieniania itp. ale hamaka nie zaniedbujesz , czyli cierpliwość jest :wink:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA lektura ;:215 obyśmy w takiej kondycji jak autorka mogły jeszcze długo i namiętnie dzialać pośród tych naszych roślin, a przeasdzać na pewno bedziemy, choćby z laseczką pod pachą :;230
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ciekawe lektury. Bardzo lubię ilustracje T.Tudor (chyba najbardziej do "Tajemniczego Ogrodu") - mają taki staroświecki urok.

Ale masz fajny ten busz (trochę Ci zazdraszczam :wink: ).
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia! Nie znałam wcześniej Tashy! To znajomość tegoroczna, która przybyła w ślad za daliami zza oceanu. Nie znam jej ilustracji, tylko z netu. za to ogrodu się naoglądałam, też w necie, a teraz w książce. Mam jeszcze jedna książkę z tej półki, potem pokażę.
Busz fajny, tez go lubię, ale jeszcze dużo roboty przede mną, żeby mnie satysfakcjonował. :wink:

Krysiu! Właśnie grzebiąc w ogrodach podtrzymujemy swoją kondycję i fizyczną i psychiczną. ;:108 I póki nogi, ręce i głowa będą zdrowe, będziemy przesadzać (nie przesadzam! ;:306 )!

Marta! Hamak to główne wyposażenie mojego ogrodu. Jest najważniejszy zaraz po widłach! ;:306 Ścieżka na razie niepotrzebna, ale gdzieś tam we mnie myśl dojrzewa :wink:

Dorotko! No nie! Gdzież tam! Już niczego nie posadzę! ;:306
A lektura bardzo miła, ale wolno mi idzie, bo w angielskim nie jestem zbyt biegła. Ale jest okazja, żeby go odkurzyć. Nigdy dobrze nie mówiłam, ale z czytaniem i tłumaczeniem szło mi całkiem nieźle. Ze słownikiem w ręku teraz czytam stronę, dwie na dzień! ;:306

Czy można teraz przesadzić truskawki? Bo mi się bałagan w truskawkach zrobił straszny i chyba muszę się za nie wziąć ;:218

Na dziś:

Caribbean Fantasy
Obrazek

Almand's Climax
Obrazek

Tahoma Hope
Obrazek

Ogólnie
Obrazek

Lolo Love
Obrazek

Alaska
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Ja tam wolę ścieżki porośnięte trawą,ale u innych takie kamienne mi się podobają.
Truskawki możesz posadzić,jeszcze zdążą się ukorzenić.
Caribbean Fantasy-piękna.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”