Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

Krysiu, witaj! :wit
Cieszę się, że znalazłaś chwilkę i wpadłaś.

Tak myślę, że najpierw powinnam sobie zrobić rozsadnik, a dopiero potem rabaty, ale człowiek się cały czas uczy. :)
Teraz wszystko do przeróbki. Ale też trzeba było a własne oczy zobaczyć co jak rośnie i jak szybko, co kiedy u nas kwitnie - bo choćby w Krakowie kwitnie wszytko wcześniej, niż na wsi, gdzie mamy pole/łąkę.
Tego wszystkiego trzeba się dowiedzieć samemu, żeby móc działać dalej.
Ale i kochani forumowicze bardzo pomagają. ;:108 ;:4
Bo nawet w internecie nie zawsze wszystko można znaleźć, a często są to informacje niepełne lub wręcz błędne. Nie ma to jak doświadczenie.

No to szkoda, że monarda cytrynowa jednak jest jednoroczna. ;:222 Trudno, może uda mi się zebrać nasiona.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ostatnią sobotę wyjechaliśmy ok. 14:00 na wieś. Nocowaliśmy w taniej agroturystycznej chatce, tak jak ostatnio w sierpniu, żeby zaoszczędzić czas na dojazdach i pakowaniu samochodu. Wróciliśmy wieczorem w niedzielę.

Żeby nie było, że tak ładnie mi się wszytko uchowało, podczas gdy innym susza poniszczyła wiele roślin, to powiem Wam, że sarna zasmakował w moich różach i wraca do nich regularnie, zmasakrowała mi je mocno - w ogóle nie doczekałam się w tym roku kwiatów na róży damasceńskiej 'Kazanlik', a one tak ładnie pachną. Co tylko urośnie jakiś pęd, to jest obgryzany. Liście też w większości. Krzewy wyglądają smętnie. :(

W sobotę temperatura była idealna, nawet wieczorem było lekkie ciepełko i nie marzłam. Czasami wiał wiatr. Lekkie zachmurzenie. No - życzyłabym sobie takiej pogody zawsze do prac ogrodowych.
Ja przez większość soboty łaziłam po całym hektarze i wycinałam pędy z nasionami wielkiego szczawiu, różnych ostowatych chwastów, a także wyrywałam nawłocie, z którymi do tej pory nie było problemu, ale już i te cholery tu przywędrowały. Z roku na rok życie biologiczne jest coraz bardziej bogate, ale pojawiają się również nowe chwasty.
Wszystkie te pędy obcinałam ostrożnie, żeby się nie porozsiewały i pakowałam od razu do dużej torby (takiej z Ikei), a potem wynosiłam na ognisko. Nazbierałam parę pełnych toreb.

Przy okazji zobaczyłam, że zwłaszcza na wysokich roślinach sporo jest dużych, okrągłych pająków, a każdy zrobił kokon. Pająki zostawiałam w spokoju. Niech łapią muchy. Ciekawe, czy gzami też się żywią? Mam nadzieję, że tak.

Na rabatach też sporo było suchych kwiatostanów i łodyg do wycięcia.
A M. kosił. Zepsuł kosę tradycyjną (rozwalił kosisko na kretowiskach) i teraz warczy spalinową.
Oboje wolimy kosę tradycyjną: ja dlatego, że jest cicho, a M. dlatego, że to dobre ćwiczenie. Poza tym - nie wiem, czy już tego nie pisałam - w filmie "Anna Karenina" (tym z Sophie Marceau) jest taka scena, jak w polu iluś mężczyzn kosi jednocześnie, idąc obok siebie, a zboże kładzie się idealnie gładko. Za nimi idą kobiety i wiążą zboże w snopki. Uwielbiam tę scenę, tyle w niej spokoju i harmonii.

Jeśli chodzi o rośliny, to chyba nic się nie zmieniło od ostatniego razu, więc będę się powtarzać zdjęciowo.
Zakwitł jakiś jeden mieczyk z zeszłorocznych cebulek, ale to nie dziwne - w blokowej piwnicy jest chyba zbyt ciepło i sucho, na przechowywanie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

O, takich kilka gąsienic zainteresowało się naszymi roślinami. Ale daję im żyć, w oczekiwaniu na nowe motyle.
Obrazek

Małe owocki na róży multiflora.
Obrazek

Smagliczka z nasion sklepowych, nie dość że ma mocno spóźniony zapłon, to jeszcze tak mało jej wzeszło.
Obrazek

Obrazek

Ten miał cudowny kolor, ale aparat nie potrafi tego uchwycić.
Obrazek

Na tym zdjęciu widać, że te pysznogłówki mają trzy pięterka.
Obrazek

Takie oto mam trawy "ozdobne";), w sumie to podobne do śmiałków darniowych. A może to są jakieś śmiałki?
Obrazek

Mrówki w zagajniku taką "termitierę" zbudowały.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różne dyniowate.
Obrazek

Obrazek

Nasz faworyt z twardą skórą: Blue Hubbard. Bardzo ładnie kiełkował, w przeciwieństwie do całej dyniowatej rozsady.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słoneczniki - misiaczki, 'Teddy Bear'.
Obrazek
Obrazek

Na koniec dnia M. rozpalił ognisko, w którym spalił nasiona chwastów, a przy okazji w żarze upiekł ziemniaki oraz zrobił duszone warzywa (cukinia, bakłażan, cebula, papryka z sosem czosnkowo-musztardowym przygotowanym w domu), które zawijał w "kopertki" z folii aluminiowej i tak to piekł w ognisku. Uczta dość prymitywna, ale smaczna i przyjemna. Nie ma to jak gotowanie na ogniu.
Obrazek

W niedzielę kończyłam wycinanie nasion chwastów i udało mi się posadzić kilka roślin.
Deszcz nam trochę przeszkodził w środku dnia. Schowaliśmy się do samochodu. Ale na szczęście szybko przeszedł. Tylko zaczęło mocno wiać i wiało praktycznie cały dzień. A późnym popołudniem to już szalał wiatr na całego. Dobrze, że wzięłam sobie długą kurtkę z kapturem, do głowę by mi urwało.
M. mimo wiatru znów zrobił ognisko i znów były ziemniaczki i duszone warzywka w sosie.
Ale jedliśmy tym razem w samochodzie, bo inaczej talerze piknikowe by nam wiatr porwał.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obgryzione róże przez sarny, chwasty wszelkiej maści, nawłocie ;:224 Skąd ja to znam :;230 Nie martw się, dasz radę ;:333
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alaniu, czy Ty widzisz moje zdjęcia?

Moi drodzy Goście - dajcie mi proszę znać, kto widzi, a kto nie widzi zdjęć.
Wstawiam je dokładnie tak samo, jak zawsze, ale widzę po adresach URL, które są teraz strasznie długie, że się w ciągu ostatnich tygodni coś pozmieniało.
I czasami jest problem z ich widocznością, nie wiem na czym on polega.
Ja korzystam obecnie z G+, ale wiem, że fotosik też wprowadził zmiany i też liki są dłuższe.
Awatar użytkownika
Humbak
50p
50p
Od: 10 kwie 2013, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie widzę zdjęć.

Na G+ musiałabyś mieć album publiczny, żeby móc go hotlinkować. Może linkowałaś z albumu z ograniczoną dostępnością?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie widzę zdjęć - czytałam tylko treść postu :wit
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, powiem Wam, że ciekawie się zrobiło z tymi zdjęciami:
- po pierwsze - wszystkie zdjęcia z G+, które do tej pory wstawiałam i tak nie były dostępne globalnie, udostępnione tylko wybranym osobom poprzez ten link, a i tak wszystkie były tu widoczne;
- zmieniłam przeglądarkę i zalogowałam się z Firefoksa - i przestałam widzieć swoje zdjęcia! :shock: :? , ale za to widziałam zdjęcia innego użytkownika, który wstawia też z G+ :?:
- na dodatek niektórzy forumowicze mimo wszytko widzą moje zdjęcia :shock:
Ale o co chodzi :?: :?: :?:

Bo powyższe fakty zsumowane nie pozwalają mi dojść do żadnego logicznego wytłumaczenia.

-- 9 wrz 2015, o 12:54 --

Nie wiem, czy ktoś będzie potrafił to wyjaśnić.
Ale chyba wrócę do fotosika.

Tylko, że ja chciałam mieć kontrolę nad tym, komu udostępniam moje zdjęcia w sieci. :( :? ;:131
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja Dario niestety nie widzę zdjęć a chętnie bym pooglądała ;:108
Powinien być jeden na forum do zdjęć a nie przez to czy tamto .Coś ostatnią dają plamy te programiki :(
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będą zdjęcia, ale muszę je przerzucić do fotosika.
Także później będę wstawiać je jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robię próbę wstawiania zdjęć nowym sposobem z ulepszonego fotosika.
Zobaczę, jak wyjdzie.

Obrazek

No, za którymś razem się udało. Ale nie jestem zadowolona. Za bardzo zmniejszyłam zdjęcia.
To teraz będę edytować ostatni post ze zdjęciami z wyjazdu.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dario faktycznie kłopoty ze zdjęciami - ja też nie widzę - i cały post stał się bardzo ubogi bez foto/podparcia .
Korzystam od lat z Picasa Web Albums i nie mam żadnego problemu. Zdjęcia pogrupowane wg indywidualnych potrzeb w albumach. Każdy może miec inne opcje widoczności ale aby wstawić je do wątku nalezy wybrać opcję Publiczny w internecie. Jedynie co możesz zrobić aby nie wykorzystywano Twych zdjęć to w opcji Ponowne wykorzystanie zdjęcia zaznaczyć Wszelkie prawa zastrzeżone
Dodatkowo na zdjęciach można zrobić jakiś wpis charakterystyczny lub tzw znak wodny.Jak widzisz opcji jest sporo i jak który hosting nie pasuje to nie ma co na siłę z niego korzystać bo się zdenerwujesz i nic nam nie pokażesz.
Jakby co to służę pomocą .... :D
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, już pracuję nad dodaniem zdjęć od nowa do tamtego postu.
Mam i tak abonament w fotosiku, to go wykorzystam.
Z Picasy też korzystałam, ale nie do zamieszczania zdjęć na forum.

Udało się - zdjęcia powinny być już widoczne dla każdego. Zapraszam do obejrzenia.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dario wypad udany. ;:215 Koloru nie brakuje, tyle piękności kwitnie i widać życie na działce. Smagliczką się nacieszysz wiosną, sieje się bez umiaru, tylko zostaw na nasiona. Smak jedzonka z ogniska niepowtarzalny. ;:152
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario ja widzę wszystkie śliczne zdjęcia i nie wiem dlaczego niektórzy wstawiają i większość nie widzi....o co chodzi?
Ja mam jednak szczęście i widzę ;:63
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, tak zrobię - zostawię smagliczkę i trochę nią potrzącham :) jesienią, żeby się wysiała.

Marysiu, już wiadomo - bo to nie dotyczy tylko wstawiania zdjęć na FO, G+ ma jakieś problemy od tygodnia co najmniej. Jedne i te same zdjęcia są przez jednych widziane, przez innych nie, co więcej czasem te widziane potrafią zniknąć, czasem jest widoczny "zakaz wjazdu", a czasem nic; czasem widac je w jednej przeglądarce, a w innej już nie. Ciekawe kiedy naprawią?
Ja te ostatnie wstawiałam od nowa, ale już z fotosika.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”