Pulsatilla campanella

Iberis sp.

Lewisia cotyledon

Cerastium alpinum

Aubrieta deltoides `Aurea Variegata`

Pozdrawiam Vicky
Iwona Zapraszam Cie do mojego watku,będę systematycznie cos pokazywala. Do Kopenhagi jest okolo 200km samochodem.trillum30a pisze:Lubię skalniaki i trochę ich mam ale u Ciebie ciekawe gatunki,niektórych nie znałam.Pokazuj więcej![]()
Daleko od Kopenhagi mieszkasz? Byłam kilka razy i mam nadzieję,że jeszcze będę..Bardzo mi się tam podoba.
Dorota Staram sie im dogadzac,chociaz nadal nie zawsze mi to wychodzi. Duzo tez zalezy od pogody. W tym roku lato bylo deszczowe i jednym roslinom sie to podobalo a innym juz niestety nie. Poszukam jakies widoczki i wstawie.dorkow0 pisze:Witaj. Skalne rośliny mam od początku powstawania ogrodu. Choć dużego skalniaka nie mam, to nie wyobrażam sobie ogrodu, bez niego.
Twoje rośliny są piękne i zadbane. Stworzyłaś im dobre wrunki i odwdzięczają się ile mogą.
Ogród ciekawy, oglądam od początku powstania wątku i dalej czuję niedosyt zdjęć. Takich całościowych, jeśli można.
Iwona Moj ogrod ma ponad 7 arow.trillum30a pisze:To odległość spora ale na Wasze drogi to chyba nie duży problemzapraszać nie musisz i tak będę zaglądać żeby podziwiać Twoje malizny i nie tylko.Duży masz ten ogród?
Janusz moja rogownica to ssp .lanatum napis jest prawidlowy. Kupowalam ja kilka razy, wymienialam sie i ciagle mi padala. Ta mam z siewu i bardzo ladnie mi rosnie. Wstawie jutro zdjecie ile mi przez lato urosla.Janusz100 pisze:Piękna Rogownica alpejska, chociaż jak na razie maleństwo. Mam zamiar ją mieć na swoim skalniaku, ale na razie nie natrafiłem na szkółkę. Rośnie wprawdzie w naturze na Babiej Górze jakieś 15 km odemnie, ale w Babiogórskim Parku Narodowym - pod ochroną. Ty masz chyba odmianę lanatum tę bardzo niską do 5 cm wysokości. Takiej właśnie szukam, bo pięknie wygląda nawet bez kwiatków.
Tak wyglada moja rogownica w chwili obecnej.vickystep pisze:Janusz moja rogownica to ssp .lanatum napis jest prawidlowy. Kupowalam ja kilka razy, wymienialam sie i ciagle mi padala. Ta mam z siewu i bardzo ladnie mi rosnie. Wstawie jutro zdjecie ile mi przez lato urosla.Janusz100 pisze:Piękna Rogownica alpejska, chociaż jak na razie maleństwo. Mam zamiar ją mieć na swoim skalniaku, ale na razie nie natrafiłem na szkółkę. Rośnie wprawdzie w naturze na Babiej Górze jakieś 15 km odemnie, ale w Babiogórskim Parku Narodowym - pod ochroną. Ty masz chyba odmianę lanatum tę bardzo niską do 5 cm wysokości. Takiej właśnie szukam, bo pięknie wygląda nawet bez kwiatków.
Pozdrawiam Vicky
Zdecydowanie tak, te owlosione rosliny skalne naleza do trudniejszych, przynajmniej u mnie.Janusz100 pisze:Pięknie owłosiona. Bez kwiatów równie dekoracyjna jak z kwiatami.
Januszu, ze skalniakami nie mam za duzo roboty.Na biezaco plewie i staram sie nie dopuscic do zachwaszczenia. A jezeli chodzi o niektore rosliny skalne ktore za bardzo sie wysiewaja to staram sie je wyeliminowac z ogrodu, chyba ze sa specjalne. Gorzej z innymi rabatami.Janusz100 pisze:Ogromny....skalniak. Jak Ty sobie z nim radzisz? Ja mam zaledwie 2 ary i są okresy gdy nad nim nie panuję. i to nie tyle chodzi o chwasty ile o niekontrolowane rozrastanie się niektórych roślin jak macierzanki, aceny, dzwonki, dąbrówki, floksy itp.oraz samosiewy wilczomleczów, dzwonków, erynusów, kukułek itp.