Ogródkowe rozmaitości cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.7

Post »

Cd.

Tu mamy jeszcze Cl. Alionushka,nigdy nie zawodzi ,chociaż w trakcie wychodzenia miałam pewne obawy,bo co urosło,to ślimaki spałaszowały,trzeba było rozsypać niebieskie granulki i po kłopocie ,z tym,że trzeba wciąż sypać ,niezbyt ładnie wygląda poletko usłane truposzami ,ale nie ma innej rady ,albo kwiaty ,albo ślimaki...wybrałam to pierwsze.. :wink:

Crokosmia Lucifer jest świetna rośliną cebulową ,która to ,ozdabia rabatki przede wszystkim oryginalnymi kwiatami w mocnym kolorze,ale i szablowatymi liśćmi...nawet ślimaki ich nie jedzą ,w odróżnieniu od liści np.czosnków ozdobnych...
A kwitną ,gdy róże odpoczywają ,więc cudownie się uzupełniają,z zawilcami japońskimi ,jakby stworzone do symbiozy z nimi...tak przynajmniej mi się wydaje... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LL z Jasminą u mnie zrobiły to samo, ale chyba ma w tym swój udział susza i straciły rozpęd.
Ale może jeszcze się zmogą chociażby na drugie kwitnienie.
Co robisz z crocosmią na zimę, wykopujesz czy zostawiasz w gruncie pod okryciem ?
Moja też w tym roku ładnie zakwitła i teraz się zastanawiam co dalej z nią zrobić.
Klemki masz niesamowite, moje jakoś mnie zwodzą , ale z czasem może pokażą się z lepszej strony.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj sąsiadko(jak widzisz mam już od wczoraj naprawiony laptop).Popatrz nawet dróżka się znalazla całkiem sporych rozmiarów.Idę do Ciebie i prawie nic mnie nie zaczepia. :;230
Piękne obrazy pokazałaś.Creocosmia cudo-powinnam ją mieć ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Lucifera mam w donicy od Anego, ale zwykła Krokosmia zimuje bez nikakich w gruncie .Czy Ty Nelka swojego Lucifera wykopujesz na zimę .Na razie róża siedzi w donicy ogolona na jamen teraz czekam co z niej będzie .Cudne widoki dlatego wiadomo czyj to ogródek .Fortuna niewiele różni się od floksów.Moja LL znów zaczyna kwitnać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko Krokosmię nie wykopuję ,zostawiam w ziemi,i bardzo ładnie się rozrasta ,bo jak pamiętam posadziłam może 2 cebule ,a w tej chwili widać ,że jest ich więcej...może to zasługa łagodnych zim,ale w sumie jej strefa zimowania to 5.Przed bardziej mroźnymi zimami sadziłam krokosmie i przezywała,ale i zdarzało jej się zanikać ,ale to pewnie za sprawą nornic...Clematisy te co przedstawiłam to najlepsze egzemplarze,na tą ilość ,którą posiadam to niewiele ...tych niezawodnych.Jednak susza dała się we znaki ...
Witaj kumo Ania... :wit Rzeczywiście teraz jest łagodne przejście po niewielkim wykarczowaniu tego i owego...
Proponuje zakupić cebule Krokosmii jesienią ,będziesz z niej zadowolona,bo nie wymaga żadnej pielęgnacji... :D
Jadzia jak już pisałam Grażce ...Krokosmi nigdy nie wykopywałam na zimę,i daje sobie radę...mimo ,że z Afryki... :wink: wielki ;:196 za cudne widoki..a kwiatów LL zazdroszczę ,bo u mnie null... :(
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No to spróbuję też zostawić w gruncie tylko trochę okryję kompostem, może się uda w razie mrożniejszej zimy.
Fakt ....susza dała się we znaki wszystkim roślinom, u mnie większość szybko przekwita.
Pewno szybko przyjdzie jesień.
Przydomowy ogródek przejrzał nieco, ale nadal pięknie i kolorowo. ;:215
Strasznie zaskoczyły mnie niektóre róże, które już powtarzają kwitnienie mimo suszy.
Bryluje Eyes For You i Lilac Charm z Ballerinką.
Jak ja kocham takie róże. ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelka moja Krokosmia też zimuje w gruncie ,ale nie wiedziałam ,ze Lucifer też może zimować W takim razie pójdzie na rabatę
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moja nie przezimowała i dlatego już więcej jej nie kupiłam,
Trzeba naprawić
Masz rewelacyjne powojniki
Niby piszą, że bezproblemowe, ale spotkałam się z kilkoma przypadkami, że i one zanikły
U Ciebie mają się świetnie
No i teraz robią największe wrażenie
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

N ela od strony nr 3 masz cudowne wspomnienia o swoich wklejanych zdjęciach-zupełnie jak ja. :;230 Ale od 1-3 jednak są i można oko zawiesić. :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bajeczne róże, nie mogę się ciągle nadziwić tej masie kwiatów. Fantastyczne nasycone kolory, jak tygryski lubią najbardziej ;:167
William Baffin mnie zauroczył. Mam ją drugi sezon. Pierwszy raz zakwitła ale jeszcze nieśmiało. Jednak już jestem zachwycona.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelusia gdzieś Ty znów znikła czyżbyś wciąż siedziała na ogródku :wink:
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Nelu cudowne te powojniki ;:138 a ja się cieszę jak po jednym kwiatku się objawi ;:oj
Dodatki do róż i powojników też rosną ogromne ;:173 widać kto ma dużo serca do swoich podopiecznych ;:167
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z opóźnieniem odpisuję ,ale upały ,które miały miejsce trochę mnie rozleniwiły,a w ogrodzie jedna susza...
Na szczęście już popadało i jest zimno...za zimno... :lol: w porównaniu do skwaru ,który był nie do zniesienia ,a teraz trochę tęsknię za większymi temperaturami...Dogodzić trudno..ale taka ludzka natura... :wink:
Grażka u mnie też róże sobie jakoś radzą i kwitną,gorzej z bylinami...ale teraz już elegancko stoją np.floksy ,rozplenice wypuszczają coraz więcej kłosów i kolorowo jest i niech będzie jak najdłużej... :D
Jadzia do ogródka mało co chodziłam w czasie suszy ,jedynie rośliny w doniczkach podlewałam ,które mam jeszcze do wkopania...a ziemia była sucha i twarda jak skała...Zastanawiałam się jak rośliny to wytrzymują.szpadel ledwo mogłam wbić... :roll: A obecnie muszę się wziąć do roboty i wkopać rośliny,a będąc w sobotę na Zieleni to życie kupiłam kolejne ,nawet jedną różę okrywową... :wink:
Małgosiu moje niektóre powojniki też zanikły ,nie wypuściły ani jednego zielonego pędu...dopóki nie wbije tam szpadla ,to nie będę wiedziała,czy nornice się za nie wzięły,czy ślimaki...
Na wystawie w Warszawie dokupiłam sobie jeszcze clematis bylinowy Blue Sensation,ale już więcej... przynajmniej w tym sezonie nie kupuję...
Ania na szczęście alarm pod kątem programu do przesyłu zdjęć okazał się nie trafiony...już myślałam ,że kolejne zdjęcia wcięło...ale widocznie mieli przerwę techniczną... :roll:
April Kanadyjka William Baffin pozytywnie mnie zaskoczyła,bo kwitnie przez cały sezon ,choć w sieci pisali ,że okazjonalnie powtarza...bardziej róże Lensa przystopowały,ale to pewnie za sprawą upałów i braku wody...
Dzięki za pochwały ;:196
Sense'99 też jestem zwolenniczką niepoukładanych rabatek i rozwichrzonych i wysokich kwiatów...choć nieraz porządkuję ,wycinam,ale rośliny szybko nadrabiają...i znowu busz się tworzy...Już tak będzie w moim ogrodzie do momentu aż sily odmówią mi posłuszeństwa... :D
Marysiu podczas upałów nie miałam ani krzty serca do kwiatów...zero podlewania... :;230 Jakoś sobie dały radę...Pozytywnie byłam zaskoczona Gailardią ,która to przeszła test na suszę i twardość skalną podłoża na 5 z plusem...ale i len trwały w ogóle nie zwiądł,przetaczniki i bodziszki maja się dobrze ;:63

Zdjęcia i susza..co kwitło m.innymi...

Obrazek Gailardia

Obrazek Molinia -trawa jest piękna ,ale tu mało widoczna...ma kłosy wygięte w łuk

Obrazek Aster od Basi

Obrazek tu znów Molinia

Obrazek Hyzop...niestety nie służy mu glina,jedna sadzonka padła,a reszta rośnie niespecjalnie

Obrazek Rozplenica japońska

Obrazek Obiedka szerokolistna

Obrazek Leonardo da Vinci
Obrazek w centrum Rozplenica za nią róża pnąca Etude,warta polecenia ,to jej drugie kwitnienie ,pachnąca jest cudna...taka z tych niezawodnych

Obrazek Sally Holmes cała w kwiatach,to jej namiastka

Obrazek żeleźniak w postaci suszu,tez ozdobny

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d.
Obrazek róża Hybryd rugosa Schneekoppe

Obrazek

Obrazek Red Grotendorst

ObrazekSłonecznik wierzbolistny

Obrazek Boltonia

Obrazek Hibiskus bagienny

Obrazek

Obrazek Open Arms

MAłe drzewko ,albo duży krzew Heptakodium kielichowe,bardzo ładne soczysto zielone liście ,kora łuszcząca na pniu,co stanowi ozdobę,ładna forma ,kwiaty pachnące

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek werbena hastata
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelka jak mogłaś posadzić takiego wielkoluda tego słonecznika ;:oj Róże i inne kwiaty dały sobie wspaniale radę ;:215 dla nich ,że nie poddały sie palącemu słońcu .Śliczna ta czerwona Goździkowa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”